Mój storczykowy kącik :) cz.II
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II
o widzisz Mariola,to każdy inaczej
w takim razie poobserwuję jak korzonki będą przesychać w tym co mam a jak będę mieć wątpliwości to przesadzę w najprostsze podłoże, bez udziwniania 
Wow Dufin, piękności masz. Ja dzisiaj też dostałam storczyka i widzę,że z tego samego źródła co Twoje
U mnie podłoże jest jakieś dziwnie miałkie, mchu to w nim ani grama nie widać, taki mix wszystkiego. Twoje roślinki są pokaźnych rozmiarów. Niech pięknie kwitną.
U mnie podłoże jest jakieś dziwnie miałkie, mchu to w nim ani grama nie widać, taki mix wszystkiego. Twoje roślinki są pokaźnych rozmiarów. Niech pięknie kwitną.
- Dufin

Bianko jeśli zamówiłaś młodego storczyka, to też dostawałam je w takim miałkim podłożu.. Od razu je przesadzałam, bo to prawie ziemia była. Te większe są ok,pewnie dlatego, że tuż po dostawie z Niemiec wiec nie ingerowali w nie.
- wiolamanka

- Od: 16 cze 2012, o 20:12
Aniu botanicznie się u Ciebie robi
Gratuluję nowości
Gratuluję nowości
- Dufin

Dziękuję Wiolu
ale zakupów nie ma co gratulować, lepiej pogratulujcie jeśli okaże się,że utrzymam je przy życiu bo już samo przesadzanie rodziło tysiąc pięćset sto dziewięćset pytań
Wiolu a Twój Liodoro w czym rośnie? W samej korze? Przeprowadzam ankietę i robię statystyki
Zastanawiam się czy Princesski nie przesadzić w korę, nie wiem czy mech w takiej 12 cm doniczce nie będzie zbyt długo mokry.. niestety niewiele porad w internecie jest na ten temat, ale przyglądając się zdjęciom widzę, że rosną z powodzeniem i w mchu i w korze..
Zastanawiam się czy Princesski nie przesadzić w korę, nie wiem czy mech w takiej 12 cm doniczce nie będzie zbyt długo mokry.. niestety niewiele porad w internecie jest na ten temat, ale przyglądając się zdjęciom widzę, że rosną z powodzeniem i w mchu i w korze..
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Aniu aleś zaszalała ale to już wiesz
Cudne botaniki zakupiłaś szczególnie Princess jest piękna normalnie już mam następne marzenie hihi Szkoda tylko tego listka
Speciosa też ładna i do tego ze starym pędem pewnie coś Ci wykluje
Ale obie rośliny ładnych rozmiarów i wyglądają na zdrowe. Gratuluję zakupów i trzymam kciuki 
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Aniu, wczoraj też zaglądałam do sklepików, do tego również... Ale opamiętałam się, może wiosną. Też mam kilka marzeń. Przeważnie phal.
Twoje mają tak rosnąć, żeby mnie do w/w zachęcić
Twoje mają tak rosnąć, żeby mnie do w/w zachęcić
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Dufin

Wiki no szkoda listka
Teraz głupieję na ich punkcie bo dumam jakie podłoże najlepsze, jaka miejscówka, czy przy oknie żeby dużo światła czy w pokoju żeby cieplej
jak z dzieckiem
Janeczko oooj..postawiłaś mi wysoko poprzeczkę
a zdradzisz co Ci się marzy?
Może dopisze coś do mojej wishlisty, która i tak jest zdecydowanie za długa 
Janeczko oooj..postawiłaś mi wysoko poprzeczkę
- Dufin

Jako,że uczyć się nie chce,chodzę od Iwana do pogana (czyt. od storczyka do storczyka
) Przesadzałam wczoraj Phal. Copper Star bo wydawało mi się, że podłoże za długo trzyma wilgoć, nieźle go wytarmosiłam, więc wnioskuję, że niedługo zrzuci swojego jedynego kwiatka, to też póki jest możliwość, zrobiłam mu jeszcze kilka upamiętniających fotek.
Muszę zaznaczyć, że magicznie pachnie! Myślałam,że zapach jest delikatniejszy, zwłaszcza, ze to tylko jeden kwiatuszek,ale wystarczyło, że zbliżyłam się do stolika, na którym stoi i poczułam te słodką nutkę.. Mmmm.. kocham go!

Zapowiada się ładny i słoneczny dzionek, a u Was?
Muszę zaznaczyć, że magicznie pachnie! Myślałam,że zapach jest delikatniejszy, zwłaszcza, ze to tylko jeden kwiatuszek,ale wystarczyło, że zbliżyłam się do stolika, na którym stoi i poczułam te słodką nutkę.. Mmmm.. kocham go!

Zapowiada się ładny i słoneczny dzionek, a u Was?
- kahim

- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Śliczny ten kwiatuszek
może go nie zrzuci
U mnie dziś masakra... Zimno, szaro i wilgotno....opada mgła i pisać magisterki nie sposób
U mnie dziś masakra... Zimno, szaro i wilgotno....opada mgła i pisać magisterki nie sposób
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Cudowny maluszek
Mam nadzieję,że długo Ci się jednak utrzyma
U mnie dzisiaj słonka jak na lekarstwo,zimno i pochmurnie
Mam nadzieję,że długo Ci się jednak utrzyma
U mnie dzisiaj słonka jak na lekarstwo,zimno i pochmurnie
Trzymam kciukacze żeby nie opadł!
Haha, o słonku to mogę pomarzyć. Dziś przez okno rano widziałam tylko sznurki za blokiem i zarys drzewa kawałek dalej...
Haha, o słonku to mogę pomarzyć. Dziś przez okno rano widziałam tylko sznurki za blokiem i zarys drzewa kawałek dalej...
- valdessa_kane
- 500p

- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Urocza ta twoja Ludisia
jak ją podlewasz? Bo mi się zdaje, że ja to swoją chyba za skąpo i za rzadko, bo już z 5 liści mi pało...
- Dufin

Kahim, Kami, Meiss dzięki dziewuszki
kwiatuszek się ciągle trzyma
Valdessa mam ją od niedawna, więc dużo w tej kwestii nie pomogę.. Raz ją przelałam,później raczej zraszałam podłoże z wierzchu bo nie byłam pewna czy w środku też już przeschło i teraz znów ją przeleję
Valdessa mam ją od niedawna, więc dużo w tej kwestii nie pomogę.. Raz ją przelałam,później raczej zraszałam podłoże z wierzchu bo nie byłam pewna czy w środku też już przeschło i teraz znów ją przeleję
- Dufin

Moja nowa katlejka od Ani (a-moroso)
Jest śliczna rozrośnięta i dorodna
Ma jedną zieloną pochewkę, ale niestety nie widzę kwiatuszków, czy w związku z tym katleja powinna stać teraz w chłodniejszych warunkach?Bo gdzieś kiedyś czytałam, ze to inicjuje pojawianie się kwiatów. A może ona kwitnie z suchych pochewek? Ma kilka takowych, które nie pękły.. no cóż, czas pokażę ;) jako jedynej nie grzebałam w podłożu,więc może ta akurat wyjdzie na ludzi
dosypałam jej tylko troszkę kory. Listki spryskałam wodą, więc uprzedzam Wasze ewentualne pytania o plamki na drugim zdjęciu

A kwitnąć ma tak:

Jest śliczna rozrośnięta i dorodna

A kwitnąć ma tak: