Ogródek Gosi cz. 8
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Gosi cz. 8
Gosik a Ty moze poszukaj czy czasem te roze, ktore wydaja Ci sie ze maja uschniete niektore pedy, to nie te odmiany ktore brazowieja na zime.
Ja rozyce mam juz okopcowane ale nie wiedzialam czy czas będę miala podczas tej zadymy wykonczeniowej a po drugiej w zeszlym roku kopcowalam jeszcze wczesniej a mrozy przyszly duzo pozniej i te ktore sadzilam wiosna przezimowaly bez problemu.
Ja rozyce mam juz okopcowane ale nie wiedzialam czy czas będę miala podczas tej zadymy wykonczeniowej a po drugiej w zeszlym roku kopcowalam jeszcze wczesniej a mrozy przyszly duzo pozniej i te ktore sadzilam wiosna przezimowaly bez problemu.
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Fantastycznie ogląda sie takie historie rabat 
Czyżby szykowała się kolejna zima bez śniegu ?
oby nieee...
Czyżby szykowała się kolejna zima bez śniegu ?
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgoś świetna historia z życia jednej rabaty
Patrząc na nią w różnych okresach, aż trudno uwierzyć, że jest to to samo miejsce
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Gosia, sporo się zmieniło u Ciebie od moich ostatnich wizyt. Rabatka z trawami jest super, moja ulubiona.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Gosiu, moje też bardzo wysokie, ale nie wiem dlaczego moje pokładają się. Z jednej strony to fajnie wygląda, bo pasuje do innych roslin, ale z drugiej to przykrywają sobą rosliny rosnące pod nimi i to tym roslinom szkodzi.
Straszliwie podobało mi sie w tym roku, takie zestawienie. Burza kwiatów, lae w przyszłym, roku już chyba tego nie powtórzę, bo szkoda mi innych roslin.
Jula, może niektóre faktycznie brązowieją na zimę, ale dużo ma po prostu uschnięte gałązki. Wyłamują się bez problemu. Zatem jednak chyba trzeba uznac to za zamieranie.
Ja chyba w weekend jednak przelecę się z ziemią i obsypię malutkie kopczyki, tak żeby szczepienie tylko zakryć lepeij. Jak będą zapowiadali większe mrozy dosypię więcej.
Ewo, mam nadzieję, że nie będzie aż tak źle. Pamiętam jak w tym roku spadł śnieg tylko raz i to niewielka ilość. Biegałam z łopatą i zgarniałam go z trawnika na róże i inne wrażliwce.
Aguś, u mnie aż takich zmian nie ma. No może te 2 rabaty, bo nowe.
Jestem ciekawa, czy będzie zauważalna zmiana na tylnej rabacie, którą mam zamiar zrobić wiosną.
Mam nadzieje, że się wizualnie bardzo poprawi.
Iwonko, to też moja ulubiona rabata. Jest na niej wszystko co lubię. Zauwazyłam, że gust mio się bardzo zmienił. Przedtem sadziłam przede wszystkim byliny. Teraz dojrzałam do iglaków i traw. I wolę rabaty bardziej uporządkowane. Przedtem lubiłam chaos.
Straszliwie podobało mi sie w tym roku, takie zestawienie. Burza kwiatów, lae w przyszłym, roku już chyba tego nie powtórzę, bo szkoda mi innych roslin.
Jula, może niektóre faktycznie brązowieją na zimę, ale dużo ma po prostu uschnięte gałązki. Wyłamują się bez problemu. Zatem jednak chyba trzeba uznac to za zamieranie.
Ja chyba w weekend jednak przelecę się z ziemią i obsypię malutkie kopczyki, tak żeby szczepienie tylko zakryć lepeij. Jak będą zapowiadali większe mrozy dosypię więcej.
Ewo, mam nadzieję, że nie będzie aż tak źle. Pamiętam jak w tym roku spadł śnieg tylko raz i to niewielka ilość. Biegałam z łopatą i zgarniałam go z trawnika na róże i inne wrażliwce.
Aguś, u mnie aż takich zmian nie ma. No może te 2 rabaty, bo nowe.
Jestem ciekawa, czy będzie zauważalna zmiana na tylnej rabacie, którą mam zamiar zrobić wiosną.
Mam nadzieje, że się wizualnie bardzo poprawi.
Iwonko, to też moja ulubiona rabata. Jest na niej wszystko co lubię. Zauwazyłam, że gust mio się bardzo zmienił. Przedtem sadziłam przede wszystkim byliny. Teraz dojrzałam do iglaków i traw. I wolę rabaty bardziej uporządkowane. Przedtem lubiłam chaos.
- justi177

- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Wiesz Gosia,
Wszystkim nam się zmienia gust...u mnie idzie lekko w tę przeciwną stronę, nie ukrywam, że też przez forum....ale jestem dzielna, nie powinnam wprowadzać chaosu do mojego małego ogródka....bo potem będę mówić, tak, jak Ty, i kółko się zatoczy
Wszystkim nam się zmienia gust...u mnie idzie lekko w tę przeciwną stronę, nie ukrywam, że też przez forum....ale jestem dzielna, nie powinnam wprowadzać chaosu do mojego małego ogródka....bo potem będę mówić, tak, jak Ty, i kółko się zatoczy
Pozdrawiam
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Małgosia piękna przemiana rabaty, która wydawała się taka mała, a pomieściła wiele roślin.
Dobrze jest robić porównawcze zdjęcia.
Może lepiej, że jeszcze nie okryłaś róż, gdyż jest bardzo ciepło, jak na tą porę.
Niepokoję się, że swoje za wcześnie okopczykowałam.
Nie znam się na różach, ale trochę niepokojące jest o tej porze zamieranie pędów, jeśli to rzeczywiście zamieranie.
Dobrze jest robić porównawcze zdjęcia.
Może lepiej, że jeszcze nie okryłaś róż, gdyż jest bardzo ciepło, jak na tą porę.
Niepokoję się, że swoje za wcześnie okopczykowałam.
Nie znam się na różach, ale trochę niepokojące jest o tej porze zamieranie pędów, jeśli to rzeczywiście zamieranie.
- magos13
- 500p

- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Bardzo mi się podoba ten kosmos przy furtce

Szkoda
że to efekt pokładania się.
Kiedyś czytałam, że w ubogiej glebie kosmosy są niższe i obficiej kwitną, ale u mnie to się nie sprawdziło.

Szkoda
Kiedyś czytałam, że w ubogiej glebie kosmosy są niższe i obficiej kwitną, ale u mnie to się nie sprawdziło.
Pozdrawiam. Gosia
- megi1402

- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu, rabata przy wjeździe bardzo się zmieniła na plus, na takich porównawczych fotkach widać wyraźnie różnicę, bo na codzień, kiedy rośliny mamy cały czas na oku, to wydaje się, że powoli rosną.
Z kopczykami dla róż też jeszcze poczekam, w przyszłym tygodniu ma być -3 w nocy, a poniżej -5 dopiero za dwa tygodnie, to wtedy okopczykuję. Krzaczki już w październiku były w większości łyse, teraz puszczają nowe liście. Na razie pada deszcz i dosyć ciepło. Krokusy zaczęły wystawiać kiełki.
Czytałam tu na forum sposób na pozbycie się darni (tylko nie pamiętam w którym wątku). Z tego co piszesz, twoja trawa rozłogowa ma mocarne korzenie i pewnie to jej nie wykończy, ale może chociaż trochę uszkodzi, miałabyś mniej pracy przy wymianie trawnika. Rozkłada się kartony i zlewa wodą, ważne żeby przez kilka tygodni cały czas były wilgotne i nie dopuszczały do trawy światła ani powietrza, trawa powinna wygnić. Spróbuj Gosiu chociaż na małym kawałku, a nuż się uda.
Z kopczykami dla róż też jeszcze poczekam, w przyszłym tygodniu ma być -3 w nocy, a poniżej -5 dopiero za dwa tygodnie, to wtedy okopczykuję. Krzaczki już w październiku były w większości łyse, teraz puszczają nowe liście. Na razie pada deszcz i dosyć ciepło. Krokusy zaczęły wystawiać kiełki.
Czytałam tu na forum sposób na pozbycie się darni (tylko nie pamiętam w którym wątku). Z tego co piszesz, twoja trawa rozłogowa ma mocarne korzenie i pewnie to jej nie wykończy, ale może chociaż trochę uszkodzi, miałabyś mniej pracy przy wymianie trawnika. Rozkłada się kartony i zlewa wodą, ważne żeby przez kilka tygodni cały czas były wilgotne i nie dopuszczały do trawy światła ani powietrza, trawa powinna wygnić. Spróbuj Gosiu chociaż na małym kawałku, a nuż się uda.
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Gosik, przeczytaj tutaj o zamieraniu pedow, moze sie przyda.
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Małgosiu, u Ciebie kosmosy a u mnie nachyłki tak porosły, że trzeba je było podpierać, dobrze, że jednoroczne były. 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Justynko, ja mam widocznie już dosyć chaosu. Nie wyplenię go calkiem, ale dobre i lekkie uporządkowanie. Bardzo chciałbym zmienić trawnik i położyć ścieżkę. Wydaje mi się, że to najbardziej uporządkuje ogród.
Tajeczko, wydaje mi sie, że to jednak zamieranie pędów. Wygląda to tak jak w linku Juli. Może ja zarażam jedną różę od drugiej sekatorem?
Gosiu, na pewno są niższe u nas. U mojej siostry osiągnęły 2 m. Zatem moje to karzełki. Raptem 120 cm.
Gosiu, u mnie też cebulowe wyłażą, a nawet baźki zaczęły się otwierać. U mnie bardzo dużo liści na różach. W weekend obrywałam te najniższe i chore.
Dzięki za radę. Spróbuję, ale raczej masz rację, że tej mojej to może nie ruszyć. To może się nadawac do perzu.
Niestety będe pewnie musiała użyć randapu
Jula, dzięki za link. Niestety to chyba jednak zamieranie pędów. Nie wiem także czy nie odkryłam raka wgłębionego u moich róż. Wiosną muszę się tym zając.
Iguś, narzekałam na swoje kosmosy, ale z drugiej strony jak pięknie kwitną. Na pewno będe je miała w przyszłym roku, ale gdzieś z tyłu rabat. Nachyłki chyba nie są jednoroczne.
To kolejna mała zmiana
Tu jeszcze widać kamienie

Tutaj już nie. Już zmieniłam troszeczkę aranżację. Kamienie muszą byc bardziej widoczne

To miejsce też przeszło niewielkie przeobrażenie

Tajeczko, wydaje mi sie, że to jednak zamieranie pędów. Wygląda to tak jak w linku Juli. Może ja zarażam jedną różę od drugiej sekatorem?
Gosiu, na pewno są niższe u nas. U mojej siostry osiągnęły 2 m. Zatem moje to karzełki. Raptem 120 cm.
Gosiu, u mnie też cebulowe wyłażą, a nawet baźki zaczęły się otwierać. U mnie bardzo dużo liści na różach. W weekend obrywałam te najniższe i chore.
Dzięki za radę. Spróbuję, ale raczej masz rację, że tej mojej to może nie ruszyć. To może się nadawac do perzu.
Niestety będe pewnie musiała użyć randapu
Jula, dzięki za link. Niestety to chyba jednak zamieranie pędów. Nie wiem także czy nie odkryłam raka wgłębionego u moich róż. Wiosną muszę się tym zając.
Iguś, narzekałam na swoje kosmosy, ale z drugiej strony jak pięknie kwitną. Na pewno będe je miała w przyszłym roku, ale gdzieś z tyłu rabat. Nachyłki chyba nie są jednoroczne.
To kolejna mała zmiana
Tu jeszcze widać kamienie

Tutaj już nie. Już zmieniłam troszeczkę aranżację. Kamienie muszą byc bardziej widoczne

To miejsce też przeszło niewielkie przeobrażenie

- maryla-56_56

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Gosiu zmiana mi się podoba.
Nachyłki są też jednoroczne.
Ja mam byliny. Idzie zima, zapowiadają śnieg. Będzie może lepiej niż w ubiegłym roku.
Roślinki dostaną troszkę wilgoci i kołderkę.
Ja w przyszłym roku ostrożnie postąpię z kosmosami.
W tym roku wyrosły mi jak drzewa ok. 3 m. a razem wyglądały jak las.
Dzisiaj wieczór poświęciłam na segregowanie nasionek. Jest porządek.
Pozdrawiam.
Ja mam byliny. Idzie zima, zapowiadają śnieg. Będzie może lepiej niż w ubiegłym roku.
Roślinki dostaną troszkę wilgoci i kołderkę.
Ja w przyszłym roku ostrożnie postąpię z kosmosami.
W tym roku wyrosły mi jak drzewa ok. 3 m. a razem wyglądały jak las.
Dzisiaj wieczór poświęciłam na segregowanie nasionek. Jest porządek.
Pozdrawiam.
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Nie wiem od czego zalezy z kosmosami,bo w ubiegłym roku kupowałam gotowa sadzonkę na rynku i nie miały wiecej jak pół metra wysokości,a w tym roku ponad 2 metry ,piekne oblepione kwiatami.Oby było troche samosiejek ,bo uwielbiam te kwiaty.Nie wiadomo jaki bedzie przyszły rok dla nich,czy siać je z tyłu jako tło czy beda niskie.
- bodzia3012

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu ciągle coś zmieniasz
, ale mi się bardzo podoba u Ciebie