Poczytałem i wysnułem pewne wnioski. Rzodkiewkami param się żeby nie przesadzić 20 lat. Ale we wcześniejszych czasach zawsze siałem tylko do gruntu i to kwiecień-maj, a dopiero od jakichś 7-8 lat jak zacząłem uprawę warzyw traktować mniej hobbystycznie, a raczej praktycznie to zacząłem siać rzodkiewkę na wiosnę tylko w tunelu i zawsze termin siewu to 20 marzec. Z tego terminu mam świetne rzodkiewki. W tunelu ziemia jest super pulchna. Kolejny siew to 15 sierpnia wprost do gruntu, a z niego plony przedstawione na zdjęciach.
przemek1136 z tego co sobie przypominam to candlla rosła za gęsto i dlatego połowa rzodkiewek poszła w kwiaty. Zacienienie to kolejna sprawa. Na trzy tunele foliowe mam dwa z pojedynczą folią Gardenvitu i ona nie jest zabarwiana, a rzodkiewki z tych tuneli produkują najmniej liści. Trzeci tunel jest typową mnożarką i ma trzy warstwy folii, które oddzielają kantówki. W tym tunelu rzodkiewek wysiałem dosłownie 100 nasionek ale dzięki temu, że w tunelu owym jest bardzo ciepło i trzy folie powodują jednak zacienienie to rzodkiewki produkują dużo liści, a niektóre w ogóle nie produkują zgrubień.
Soplu lodu nie uprawiałem nigdy w tunelu ale jest to najlepsza odmiana wiosenna, wczesno-letnia i późno letnia.
przemek1136 do ilu cm średnicy chcesz uprawiać rzodkiewkę od
MORANGO (XXL)? Moje jesienne rzodkiewki firmy Torseed (odmiany za nic nie mogę sobie przypomnieć i znaleźć w sieci), dorastają normalnie do 6-7 cm średnicy. I to jest rzodkiewka XXL. Minusem tej odmiany jest długi okres wegetacji, siana w połowie sierpnia duże zgrubienia ma dopiero w połowie października, ale przymrozki żadnym jesiennym rzodkiewkom są niestraszne.
Z siewu do gruntu w sierpniu mam rzodkiewki do końca października jednak są już teoretycznie niezjadliwe bo mało smaczne ale zawsze się jeszcze kilka małych niewyrośniętych znajdzie.
Na zdjęciu poniżej od lewej: Sopel lodu, Carmen, Zlata, Torseed(muszę sprawdzić odmianę na starym opakowaniu), Leda, Krakowianka.

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek