Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Aniu pewnie masz rację, tylko to u mnie tak wygląda: latem jak jest upał i słońce wysoko to rośliny, które lubią sucho i słońce mają półcień i wtedy nie cierpią, wilgoci też nie mają, więc jak mnie nie ma nie muszę za bardzo martwić się o podlewanie a rośliny lubiące wilgoć by nie przetrwały. Gorzej jak jest taka pora te lubiące słoneczko i sucho już marnie wyglądają bo więcej cienia, niższe słońce i wilgoć robią swoje, za to te lubiące wilgoć mają raj - choć słońca też potrzebują.
Te wszystkie czynniki biorę pod uwagę i stąd też moje przesadzenia. Z białego zakątku uciekłam już prawie ze wszystkim- dużo cienia, wilgoć- rośliny choć pisali że dadzą radę -nie dawały ;:131 za to po przesadzeniu świetnie sobie radzą. Próbuję też stworzyć w różnych miejscach odpowiednie warunki dla różnych roślin, które koniecznie chcę mieć- (podobnie jak Ty tworzyłaś). Jeśli to się nie sprawdzi będę myślała o innych roślinach. Dużo obserwowałam od wiosny do teraz jakie zmiany są w ogrodzie, jak wędruje słońce za drzewami , w którym miejscu jest najdłużej i w jakim miesiącu, a gdzie są zastoje wody gdy popada. Powiem tak - kurka nie łatwe mam zadanie. :;230
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zwykle pięknie ;:138
Ile lat ma twój rozchodnik o ciemnych liściach?
Mam taki ale u mnie nic nie przyrasta :(
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

U mnie nawet rośnie ten czerwony rozchodnik ale też nie tak jak te zielone. Bo zawsze te bardziej szlachetne to są ostrożne z rozrostem. ;:180
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Witaj Aniu :)
Trafiłam tu przypadkiem i jestem zachwycona! ;:180 Myślę, że będę miała gdzie wracać w długie, jesienne wieczory, bo teraz robota goni.
Jednakże już teraz gratuluję przepięknej kolekcji roślin. ;:oj
Pozdrawiam serdecznie. :)
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Witaj Aniu!
Trafiłam tu przez przypadek, ale pozwolisz, że zostanę na dłużej. Kolekcja roślin imponująca.
Pozdrawiam Lidka
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Gości , którzy zaglądają do mojego wątku od dawna i tych nowych, którzy trafili tu przypadkiem ( nic dziwnego, przy takim gąszczu ciekawych wątków na Forum :D ) i bardzo przepraszam za tak długą nieobecność. Szczególnie Ciebie Beato-misiu, bo zadałaś mi pytanie a ja nie odpowiedziałam. M wymyślił remont, w którym pełniłam rolę " przynieś, podaj, pozamiataj", potem utknęłam w przetworach na zimę i tak uciekło sporo dni. W miedzyczasie wytworzyły się znowu zaległości w ogrodzie, zaczęły napływać paczki z zamówionymi wcześniej roślinami i tymi, na które skusiłam się ostatnio, oglądając np ekspozycje na wystawie Zieleń to Życie ( och, te róże ;:oj ). Stoi więc przede mną zadanie uporania się z chwastami i takie przeorganizowanie rabat, aby zmieściły się moje nowe nabytki , co nie będzie proste :roll:

Dorotko - wszystko, co napisałaś , to prawda. Jestem pod wrażeniem Twoich trafnych spostrzeżeń i zapału, z jakim przenosisz swoje rosliny, aby stworzyć im optymalne warunki ;:138 Masz rację, że czasami człowiek tak bardzo chciałby widzieć jakieś wymarzeńce w swoim ogrodzie, że stanie na głowie aby wbrew naturalnym warunkom , zapewnić im to, co lubią i czego potrzebują. Jestem pewna, że sobie poradzisz.

Beato - ten rozchodnik rośnie u mnie trzeci sezon i rzeczywiście rozrasta się ładnie. Mam kilka czerwonolistnych i nie wszystkie tak bujnie rosną. Niestety, pogubiły się etykiety i nie potrafię podać Ci nazwy gatunkowej i odmiany; muszę poszperać w swoich starych zdjęciach , gdzie jest podpisany.

Marysiu - masz rację :D Najczęściej gatunek jest silniejszy niż odmiana zazwyczaj sztucznie wyhodowana.

Mario, Lidko - z radością witam Was w swoim wątku. Ciesze się, że znalazłyście w nim coś ciekawego dla siebie.

Mam trochę zdjęć z prawie jesiennego ogrodu ale obowiązki domowe wzywają i wkleję je dopiero wieczorem.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze że się odezwałaś, każdy ma teraz przestoje na FO z różnych powodów. My teraz staramy się ocieplić dom, żeby były mniejsze straty na ogrzewaniu, ale to takie połowiczne rozwiązania( duże koszty), roślinki też wsadziłam, na jeszcze jedne czekam - choć miały być w tym tygodniu to sklep zawalił- mam nadzieję że pogoda się utrzyma. Plonów to ja dużych nie mam ale z zielonymi pomidorami szaleję te mam pod dostatkiem :;230 także pomidory na każdą okazję. Oczywiście czas grzybków a że w tym roku piękne prawdziwki to trzeba korzystać i zapasy zrobić. CZekam na jakieś bieżące foty- ciekawa jestem jesiennych klimatów u Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - ocieplenie domu z pewnością się zwróci ( dlaczego ja myślałam, że Ty mieszkasz w bloku? ;:131 ) a sałatki z zielonych pomidorów i prawdziwki w jakiejkolwiek formie, przydadzą się zimową porą. Ja też byłam trzy razy na grzybach ale zbierałam raczej podgrzybki. Prawdziwek, w prawdzie okazały i na szczęście zdrowy, znalazł się tylko jeden.

Niespodziewana dwudniowa wizyta siostrzeńca M wywróciła wszystkie plany do góry nogami więc dopiero dzisiaj wklejam kilka zdjęć.

W ogrodzie dominują trawy, rozchodniki a z jednorocznych - astry.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Owocuje Cornus kousa a kwiatostany Hydrangea arborescens "Annabelle" przebarwiły się na zielono.

Obrazek Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Zaglądam do Piaskowego Ogrodu z prawdziwą przyjemnością ;:333
Zawsze coś ciekaweo i egzotycznego Gospodyni pokazuje :!: Nawet zwykłe astry
u Ciebie są w aureoli :!: A kępy traw - imponujące ;:108
U mnie po raz pierwszy zakwitła trawa RED BARON,co mnie ucieszyło,bo nie widziałem
jej z kłosami...
Pozdrawiam,
Slawek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dominują to mało powiedziane( szczególnie te trawy) a ja myślałam, że jednorocznych nie siejesz(wsadzasz) a tu proszę piękne astry.
Dobrze myślałaś mieszam w Warszawie w bloku, ale na działce ocieplamy- widziałaś zdjęcia zimą - jak można tam nie jeździć , szczególnie jak jest tak śnieżna jak w zeszłym roku- to byłoby nieprzyzwoite tam nie być ;:306 . Mam cichą nadzieję, że chociaż w te święta spadnie śnieg i świerki będą równie piękne jak zeszłej zimy w ferie.
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

andowan pisze: Obrazek
Co to za trawka?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku - miło, że zaglądasz :D Tych astrów w "aureoli" jest kilka odmian i nie tylko w niebieskim ale różowym i czerwonym kolorze. Widziałam nasiona w sprzedaży już ze dwa lata temu ale bałam się kupować, bo producent ( WL) mi kiedyś podpadł i od tej pory bojkotowałam jego nasiona w bogatym bardzo wyborze. W tym roku jednak kupiłam jedno opakowanie na próbę i wyrosły bardzo okazałe sadzonki a najważniejsze, że kwitną tak, jak powinny. W przyszłym roku wysieję jeszcze inne kolory. Red Baron bardzo lubię ale jednak dla liści tej odmiany.

Dorotko - jednoroczne sieję ;:108 choć mam dla nich coraz mniej miejsca. Na obrzeżach rabat, szczególnie piwoniowych, sadzę grupami odmiany aksamitek karłowych. Pieczołowicie przygotowuję całe palety sadzonek , które kwitną mi od połowy kwietnia do pierwszych mrozów. W ubiegłym roku miałam też cynie ale one są bardzo wymagające i raczej nie nadają się na moje piaski choć wyglądały wcale wcale.

Co do zimy, to dzisiaj przeczytałam pierwsze prognozy o tym, że będzie wczesna, śnieżna i mroźna ;:oj Bardzo lubię widoki ośnieżonych drzew i białe Boże Narodzenie ale przeraża mnie perspektywa ciągłego odśnieżania ( mam dość długi podjazd do garażu). Ale co będzie, to będzie.

Beato - nie wiem na pewno, co to za gatunek i odmiana. Na trawach się nie znam. Przypuszczałam, że jest to Molinia caerulea Heidebraut ale kwiatostany jakby nie te i molinie raczej preferują mokre i żyzne stanowiska a moja trawa rośnie na piasku i ma się dobrze. Jest cudna, źdźbła nie łamią się i cudnie chwieją na wietrze. Niestety, nie zawiązuje nasion a oddzielić sadzonki ( Ingrid chciała i sąsiedzi ) nawet przy pomocy M i siekiery się nie dało - tak jest zakorzeniona. Z chęcią posadziłabym ją jeszcze w innym punkcie mojego ogrodu ale podzielić się nie da a nie znając jej nazwy nie wiem, o co mam pytać w sklepach z trawami :roll:
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Trawka jest śliczna :wit
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale oszczędna jesteś w zdjęcia :( . Aksamitki też robię sadzonki , pięknie rosną i mrozy-te dwa gatunki uważam że naprawdę warto się pobawić bo przez lato i do mrozów pięknie się prezentują. Cynie - kolorowe fakt, ale jakoś ich postura, szczególnie łodygi nie przypadają mi do gustu. Aniu mam złe wieści, sadzona ta malutka irysa mlecznego, którą miałam się pieczołowicie zająć..zajęłam się ale zniknęła ;:145 chyba ukorzeniacz też nie zadziałał , bardzo mi przykro że zmarnowałam :oops: Mam tylko nadzieję, że może na wiosnę dziwnym trafem wyjdzie? dlatego nawet nie grzebię co tam pod spodem się dzieje.
Widzę też że masz dla mnie dobre wieści odnośnie zimy- śnieżna ;:138 mroźna ;:222 - będzie fajnie.Buziaczki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aniu, chciałabym zapytać o nazwę odmianową rozchodnika na poprzedniej stronie na ostatnim z górnej serii zdjęć.
Kiedyś, bardzo dawno temu wpisałam się już w twoim wątku, ale po drodze jakoś mi się zgubił. Lubiłam zaglądać i bardzo sobie ceniłam to, że umieszczasz na fotkach nazwy roślin. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”