Wandy ogródek pod dębami
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wandy ogródek pod dębami
Rose Gaujard to i moja ulubiona róża, kolor ma zachwycający.
Tylko bardzo mi choruje na plamistość, Twoja też ma takie skłonności?
Tylko bardzo mi choruje na plamistość, Twoja też ma takie skłonności?
- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czosnki śliczne nie wspomnę o róży.Ja nie mam ani jednego
Mnie ostatnio zauroczyły zdjęcia róż w towarzystwie naparstnicy .
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
A ja jesienią też powtykałam czosnek koło róż i clematisów. Sama jestem ciekawa zestawienia i oddziaływania na robale różnego sortu
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Oddziaływanie znikome a nawet żadne
Przynajmniej u mnie.
Przynajmniej u mnie.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
ANIU DS - Róża Rosa Gaujard to u mnie akurat jedna z tych, które mają mniejszą plamistość. Plamy nękają inne moje odmiany, i nie ma różnicy, czy psikam na nie Topsinem, czy nie.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Rozmawiałyśmy sobie wcześniej o tym, jak uzupełnić różaną rabatkę. Czym można by podsadzić róże? Ja w tym roku na mojej nowej rabatce posadziłam obrzeże z żurawek. Jest to rabata w półcieniu i dlatego rozmaite odmiany żurawek dadzą sobie tam świetnie radę.
Miałabym natomiast jeszcze cztery inne propozycje.
Pierwsza to lawenda. Wymienia się ja obok szałwii i kocimiętki niemal we wszystkich fachowych czasopismach jako świetne tło dla róż. Kłopot polega na tym, że czasem lubi ona wymarzać po srogich zimach, przynajmniej częściowo, i wtedy zostają takie półsuche badylki. U mnie rośnie w pełnym słońcu. Obok wytrzymałe na promienie słoneczne hosty "June".

Druga propozycja to jednoroczna smagliczka. Z tych jednorocznych występuje też fioletowa, ale ja wole białą. Bardzo dobre rozwiązanie. Gdy już zacznie kwitnąć, kwitnie prawie do przymrozków. Potem rozsiewa się sama. Na zdjęciu nie widać mojej różyczki. Jest malutka, siedzi w różance za smagliczką, dopiero co posadzona.

Alchemilla mollis. Przywrotnik ostroklapowy. Będzie bardzo ładnie stroić z różami. Kwitnie niestety krótko, ale jego liście są piękne. Rośnie i w cieniu, i na słońcu. Ten, który widać na zdjęciu, rośnie w przedogródku w cieniu i dlatego jest taki rozrośnięty i ma wysokie kwiatostany. Na słońcu byłby nieco mniejszy i niższy.

No i można by także zastosować jakiś bodziszek. Są różne jego odmiany. U mnie rośnie między innymi z irysami. Nie był to jednak najlepszy wybór, bo kłącza irysów powinny mieć bezpośredni dostęp do słońca, gdyż w przeciwnym razie słabo kwitną. Natomiast razem z różami świetnie się uzupełnią.

Miałabym natomiast jeszcze cztery inne propozycje.
Pierwsza to lawenda. Wymienia się ja obok szałwii i kocimiętki niemal we wszystkich fachowych czasopismach jako świetne tło dla róż. Kłopot polega na tym, że czasem lubi ona wymarzać po srogich zimach, przynajmniej częściowo, i wtedy zostają takie półsuche badylki. U mnie rośnie w pełnym słońcu. Obok wytrzymałe na promienie słoneczne hosty "June".

Druga propozycja to jednoroczna smagliczka. Z tych jednorocznych występuje też fioletowa, ale ja wole białą. Bardzo dobre rozwiązanie. Gdy już zacznie kwitnąć, kwitnie prawie do przymrozków. Potem rozsiewa się sama. Na zdjęciu nie widać mojej różyczki. Jest malutka, siedzi w różance za smagliczką, dopiero co posadzona.

Alchemilla mollis. Przywrotnik ostroklapowy. Będzie bardzo ładnie stroić z różami. Kwitnie niestety krótko, ale jego liście są piękne. Rośnie i w cieniu, i na słońcu. Ten, który widać na zdjęciu, rośnie w przedogródku w cieniu i dlatego jest taki rozrośnięty i ma wysokie kwiatostany. Na słońcu byłby nieco mniejszy i niższy.

No i można by także zastosować jakiś bodziszek. Są różne jego odmiany. U mnie rośnie między innymi z irysami. Nie był to jednak najlepszy wybór, bo kłącza irysów powinny mieć bezpośredni dostęp do słońca, gdyż w przeciwnym razie słabo kwitną. Natomiast razem z różami świetnie się uzupełnią.

- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Wandziu, świetne pomysły do obsadzenia róż. A irysy faktycznie muszą mieć kłącza wystawione na słońce, a u mnie dzwoneczki
rozsiały sie jak głupie pomiędzy irysami i mam tyle trudnego plewienia bo one nie chcą sie dać wyrwać bez uszkodzenia kłączy
irysów. Zobaczymy w przyszłym roku
jak sobie z nimi poradzę...
Uśmieszki
rozsiały sie jak głupie pomiędzy irysami i mam tyle trudnego plewienia bo one nie chcą sie dać wyrwać bez uszkodzenia kłączy
irysów. Zobaczymy w przyszłym roku
Uśmieszki
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WANDO
Piękne rośliny skalne. Czuję cudowny zapach lawendy.
Piękne rośliny skalne. Czuję cudowny zapach lawendy.
-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj WANDZIU, oj ,stary już jestem i bolą mnie nogi od wielogodzinnego spaceru po Twoim ogrodzie
. Spacer po takim ogrodzie, to sama przyjemność. Oglądanie tak pięknego ogrodu z dużą ilością kolorowych roślin w pełni wynagrodziło mi te bolące nogi ( nie mówiąc o lewej ręce od myszki).
.
-
maryla73ab
- 1000p

- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wandziu propozycje godne zastosowania,przyznam ze dwie z nich już brałam pod uwagę w swoich planach....smagliczka to też świetny pomysł... 
- ursulka

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
Witaj Wandziu Radosna - śmignęłam szybciutko uśmiechając się do Twojego posta szerokuchno
Jeszcze troszkę, troszeczkę i znajdę na pisanie większą chwileczkę
A teraz Cię pozdrawiam storczykowo i okrutnie zimowo
Ula- pracula
Jeszcze troszkę, troszeczkę i znajdę na pisanie większą chwileczkę
A teraz Cię pozdrawiam storczykowo i okrutnie zimowo
Ula- pracula
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Wando, dziękuję za odpowiedź w sprawie rh
Po miejscu zaopatrzenia można stwierdzić, co będzie w sprzedaży 
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Mi przypadło do gustu połączenie róż z bodziszkami i lawendą
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

WIESIU, a może trzeba będzie po prostu wyjąć te nasze irysy z ziemi, oczyścić z tych wszystkich bodziszków lub dzwoneczków i posadzić jeszcze raz gdzieś indziej? Ja chyba tak zrobię z moimi, żeby lepiej kwitły.
KRYSIU, zapach lawendy jest bardzo charakterystyczny, nie każdy lubi, ale ja tak.
TADEUSZ, witam cię po raz pierwszy. Wiadomo, że każdy z nas jest zakochany we własnym ogrodzie i kiedy słyszymy miłe słowa z ust innego ogrodnika, to jak miód na nasze serce. A gdy jeszcze nam mówi, że poświęcił nam parę godzin, to ten miód rozlewa się po całym ciele i czujemy taką błogość...
Zapraszam częściej.
MARYLKO, smagliczka ma jeszcze ten plus, że jeśli się nam nie sprawdzi w danym roku, to w następnym z niej bez bólu rezygnujemy i wsadzamy co innego.
Pozdrawiam Was przedświątecznie!

URSZULKO, to ja czekam, aż się ze wszystkim obrobisz i będziesz mieć więcej czasu na sprawy forumowe. Bo przecież dopiero niedawno sie poznałyśmy, prawda?
MONIA. na wiosnę się zorientujemy, skąd oni te rh sprowadzają
AGANET, ale uważaj, bo bodziszki są strasznie ekspansywne. Żeby ci nie polazły tam, gdzie nie trzeba.

KRYSIU, zapach lawendy jest bardzo charakterystyczny, nie każdy lubi, ale ja tak.
TADEUSZ, witam cię po raz pierwszy. Wiadomo, że każdy z nas jest zakochany we własnym ogrodzie i kiedy słyszymy miłe słowa z ust innego ogrodnika, to jak miód na nasze serce. A gdy jeszcze nam mówi, że poświęcił nam parę godzin, to ten miód rozlewa się po całym ciele i czujemy taką błogość...
MARYLKO, smagliczka ma jeszcze ten plus, że jeśli się nam nie sprawdzi w danym roku, to w następnym z niej bez bólu rezygnujemy i wsadzamy co innego.

URSZULKO, to ja czekam, aż się ze wszystkim obrobisz i będziesz mieć więcej czasu na sprawy forumowe. Bo przecież dopiero niedawno sie poznałyśmy, prawda?
MONIA. na wiosnę się zorientujemy, skąd oni te rh sprowadzają
AGANET, ale uważaj, bo bodziszki są strasznie ekspansywne. Żeby ci nie polazły tam, gdzie nie trzeba.

-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WANDO
Już od dawna kiedy wchodzę do Twojego wątku, zwracam uwagę na kolekcję przepięknych
aniołków. Umiesz przy tym wspaniałe wkomponować je w swoim otoczeniu.
Już od dawna kiedy wchodzę do Twojego wątku, zwracam uwagę na kolekcję przepięknych
aniołków. Umiesz przy tym wspaniałe wkomponować je w swoim otoczeniu.