A jakiej wielkości jest twój tetraspisik? Mój ma ponad 30 cm, to jest duża, dorosła roślina już po paru kwitnieniach, ma 4 pędy. Nie wiem, ile powinna mieć roślina, żeby zakwitnąc, ale myślę, że gdzieś koło 20 cm.Dusiu piękne kwitnienie Tetrapsik śliczniutki ech...ciekawe kiedy mój zakwitnie?to dopiero niedawno zakupiona sadzonka No i oczywiście dla niebieskiej Vandy
Tetraspisik to moja śliczniutka perełeczka, jest przesłodki... Tak mi szkoda jego opadniętych pąków, miał 20, a jakaś połowa spadła. To nie jest dobry czas na kwiaty... Ale akurat teraz ponad 20 Phal. szykuje się do kwitnienia. Na razie kwitnie tylko kilka storczyków, ale za jakies 2 miesiące będzie kolorowo (i keikowo, mam nadzieję), choć na pewno jeszcze dużo pąków spadnie.Tetraspisik ma śliczne kwiaty,vanda cudownie zakwitła Gratuluję
Vanda ma bardzo duże kwiaty, na razie ok. 11 cm, cała kiść ma ponad 20 (Vandzia ma 5 kwiatów). A ten na trzecim zdjęciu, ten paskowany z ostrymi płatkami masz na myśli? To Phal. amboinensis, a ten nastepny pomarańczowy to hybryda z obi. A co do wystawy, skoro jesteś pewna, że Phal. ci rosną, to rozejrzyj się właśnie za nimi. Jest bardzo dużo róznych odmian. Mi się na wystawie podobało bardzo dużo, ale kupiłam tylko 5 (brak miejsca). jeśli podobają ci się Vandy, możesz pomyśleć o jakiejś Vandzie hybrydzie, bo to piękne rośliny. z tych, co mam, najczęściej kwitnie niebieska, 2 razy w roku.Dusiu Twoja Vanda świetna ,choć zdjęcia nie oddają wielkości jej kwiatów . Ten na trzecim zdjęciu woskowy bardzo mi się podoba .Dusiu pytasz jakie u mnie jeszcze chętnie kwitną ,nie wiem ja jestem początkująca ,cały czas początkująca .Od początku roku moja kolekcja się powiększa ale nie mogę powiedzieć które u mnie najlepiej rosną ,kwitną. Mam phal.-e, dendrobium ,catleykę , sabotki, cambrię teraz oncidium i tylko phal.-e jak na razie powtórzyły mi kwitnienie. Więc nie wiem na pewno phal.-e a co z resztą może się doczekam .I co byś mi poradziła
Tez kiedyś o tym czytałam, także o soku z pomidora i okręcaniu oczek wilgotnym mchem. Dużo jest sposobów, ale nie wiadomo, ktore naprawdę skuteczne, bo jeszcze nie próbowałam, teraz zastosowałam keiki pastę i czekam na efekty.iwonetta pisze:Storczykowa - piękne kwitnienie, Vanda cudowna , uwielbiam je
Ciekawe jak Ci się uda z pastą keiki , ja gdzieś wyczytałam że można wymieszać ukorzeniacz z wazeliną i wychodzą podobne efekty co po paście , zobaczymy , już od tygodnia mam zasmarowane oczka , oczywiście falka nie moje