Storczyki Storczykowej cz. 3

Zablokowany
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

Dusiu Twoja Vanda świetna ,choć zdjęcia nie oddają wielkości jej kwiatów . Ten na trzecim zdjęciu woskowy bardzo mi się podoba :D .Dusiu pytasz jakie u mnie jeszcze chętnie kwitną ,nie wiem :roll: ja jestem początkująca ,cały czas początkująca .Od początku roku moja kolekcja się powiększa ale nie mogę powiedzieć które u mnie najlepiej rosną ,kwitną. Mam phal.-e, dendrobium ,catleykę , sabotki, cambrię teraz oncidium i tylko phal.-e jak na razie powtórzyły mi kwitnienie. Więc nie wiem na pewno phal.-e a co z resztą może się doczekam .I co byś mi poradziła :?:
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tetraspisik ma śliczne kwiaty,vanda cudownie zakwitła Gratuluję ;:138
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Dusiu piękne kwitnienie ;:63 Tetrapsik śliczniutki ech...ciekawe kiedy mój zakwitnie?to dopiero niedawno zakupiona sadzonka :roll: No i oczywiście ;:77 dla niebieskiej Vandy :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu piękne kwitnienie Tetrapsik śliczniutki ech...ciekawe kiedy mój zakwitnie?to dopiero niedawno zakupiona sadzonka No i oczywiście dla niebieskiej Vandy
A jakiej wielkości jest twój tetraspisik? Mój ma ponad 30 cm, to jest duża, dorosła roślina już po paru kwitnieniach, ma 4 pędy. Nie wiem, ile powinna mieć roślina, żeby zakwitnąc, ale myślę, że gdzieś koło 20 cm.
Tetraspisik ma śliczne kwiaty,vanda cudownie zakwitła Gratuluję
Tetraspisik to moja śliczniutka perełeczka, jest przesłodki... Tak mi szkoda jego opadniętych pąków, miał 20, a jakaś połowa spadła. To nie jest dobry czas na kwiaty... Ale akurat teraz ponad 20 Phal. szykuje się do kwitnienia. Na razie kwitnie tylko kilka storczyków, ale za jakies 2 miesiące będzie kolorowo (i keikowo, mam nadzieję), choć na pewno jeszcze dużo pąków spadnie.
Dusiu Twoja Vanda świetna ,choć zdjęcia nie oddają wielkości jej kwiatów . Ten na trzecim zdjęciu woskowy bardzo mi się podoba .Dusiu pytasz jakie u mnie jeszcze chętnie kwitną ,nie wiem ja jestem początkująca ,cały czas początkująca .Od początku roku moja kolekcja się powiększa ale nie mogę powiedzieć które u mnie najlepiej rosną ,kwitną. Mam phal.-e, dendrobium ,catleykę , sabotki, cambrię teraz oncidium i tylko phal.-e jak na razie powtórzyły mi kwitnienie. Więc nie wiem na pewno phal.-e a co z resztą może się doczekam .I co byś mi poradziła
Vanda ma bardzo duże kwiaty, na razie ok. 11 cm, cała kiść ma ponad 20 (Vandzia ma 5 kwiatów). A ten na trzecim zdjęciu, ten paskowany z ostrymi płatkami masz na myśli? To Phal. amboinensis, a ten nastepny pomarańczowy to hybryda z obi. A co do wystawy, skoro jesteś pewna, że Phal. ci rosną, to rozejrzyj się właśnie za nimi. Jest bardzo dużo róznych odmian. Mi się na wystawie podobało bardzo dużo, ale kupiłam tylko 5 (brak miejsca). jeśli podobają ci się Vandy, możesz pomyśleć o jakiejś Vandzie hybrydzie, bo to piękne rośliny. z tych, co mam, najczęściej kwitnie niebieska, 2 razy w roku.
iwonetta pisze:Storczykowa - piękne kwitnienie ;:138 , Vanda cudowna , uwielbiam je ;:108 Ciekawe jak Ci się uda z pastą keiki , ja gdzieś wyczytałam że można wymieszać ukorzeniacz z wazeliną i wychodzą podobne efekty co po paście , zobaczymy , już od tygodnia mam zasmarowane oczka , oczywiście falka nie moje :;230
Tez kiedyś o tym czytałam, także o soku z pomidora i okręcaniu oczek wilgotnym mchem. Dużo jest sposobów, ale nie wiadomo, ktore naprawdę skuteczne, bo jeszcze nie próbowałam, teraz zastosowałam keiki pastę i czekam na efekty.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Dusiu mój tetrapsik, to maprawdę maleństwo ma trzy listki, z czego największy(poleciałam zmierzyć)ma 6cm. Będę musiała uzbroić się w dużą cierpliwość. Na razie próbuję nie usmiercić tych sadzonek które kupiłam i to jest narazia moim celem :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jeszcze dość mały, ale może za rok, dwa powinien kwitnąć? Niektóre Phal., np. equestrisy mogą kwitnąć bardzo wczesnie, ale tetraspisiki nie wiem, bo swojego kupiłam już kwitnącego. A sadzonki teraz mam 2, Guadelupe pineda i maries delight, a wczesniej były 2 equestrisy ilocos alba, ale uważam, że już dorosły, czekam z niecierpliwością na pędy.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne sadzoneczki, Dusiu ;) Dbaj o nie. Będę podpytywać czasami, czy rosną ;:108

Piękne kwitnienia Masz, Tetraspisik sliczniuni :D Ale, Twojej niebieskiej Vandy nic nie przebije. Cudna jest, gratuluję kwitnienia ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

No nareszcie zdjęcia. Wszystkie cudne. Vanda na pewno dużo większe wrażenie robi na żywo. Mój faworyt to ta pomarańczowo-różowa hybryda z OBI, czycham na podobną już od znacznego czasu. I nic. Tetraspis - oczywistość - przesłodki i ta jego włochata warżka... Tak samo amboinensis. Za sadzoneczki trzymam kciuki, niech pięknie dorastają ;:138
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Dusiu Vandy podobają mi się i to bardzo ale u kogoś u mnie niema warunków, jest za cienko a jak bym taką piękność powiesiła sobie w oknie to reszta już w ogóle miała by ciemnicę :( Także będę podziwiała jak kwitną u Ciebie i innych. I dlatego poszukuję łatwych w uprawie gatunków i takich które wolą ciemniejsze stanowisko .Choć jak posłuchać i popatrzeć to na prawdę storczyki potrafią się przystosować do różnych warunków i okazuje się że kwitną nawet w takich które nie do końca im sprzyjają .
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Dusiu śliczne foteczki ;:138 ;:138 jak zawsze :wink: ale przy takich pięknych modelkach i super aparacie nie mogą wyjść złe ;:108 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciesze się, że Vandzia i Phal. się podobają. Sadzoneczki posadziłam w doniczkach 9 cm, zeby ich potem nie stresować przesadzaniem, poza tym nie mam mniejszych przeźroczystych, bo już je zużylam na miniaturki. Jedna sadzonka jest ładna, ta druga troszkę ma wiotkie listki, jakby z papieru, ale mam nadzieję, że obie się przyjmą i będą pięknie rosły, a kiedyś także kwitły. Wcześniejsze sadzonki, equestrisy ilocos alba, są już pieknie wyrosnięte. Z botanicznych Phal. kwitną teraz tetraspis i amboinensis, pędzik ma lueddemaniana i Mini Mark. W sumie ok. 22 Phal. ma pędy (1 lub 2) i trochę ma odgałęzienia, niektore mają i jedno i drugie. Jeden puszcza chyba pędzik w pętelkę. Jest to Phal. po przejściach, kupiłam go ponad 2 lata temu z przeceny, z wełnowcami, dlugo był cherlawy, teraz też ma korzonki nienajlepsze, ale coś mu się kluje. Bialy z mazami także puszcza kolejny pęd. Plamy na liściach na razie mu się nie pokazują, może będzie zdrowy. Dużo oczek na pędzikach posmarowałam keiki pastą, bardzo czekam na keiczki i mam nadzieję, że każdy puści choć po jednym. Chciałabym sobie wyhodować swoje własne storczyki.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Sama jestem ciekawa jak wyjdzie Ci eksperyment z tą pastą :) Też bym nie pogardziła jakimś keiczkiem, hihi
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też bym chciała mieć troszkę keiczków, odkąd zobaczyłam, że pink panther je utrzymał i jakoś zyje, więc inne storczyki tez sobie dadzą radę. Pink panther akurat sam puścił, keiki i ciągle jakieś pędy ma lub przedłużenia. Najbardziej by mnie cieszyły keiki na tetraspisie, Liodoro i violacea x amboinensis x spica (temu ostatniemu posmarowałam sporo oczek, więc może choć 2 keiki wyjdą).
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Ależ masz malizny ale wierze,że pod Twoją fachową opieką dadzą sobie radę.No i ta Vandzia - napatrzeć się nie mogę :oops:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I tak te siewki nie są strasznie malenkie, czasami dużo mniejsze są... Tylko ta jedną się niepokoję, bo listki ma cieniutkie i wiotkie. Ta druga ma już trochę większe. Teraz będę czekać na korzonki i listki. Bardzo bym chciała, zeby ładnie urosły. A Vandzia jest cudna, już drugi raz mi w tym roku kwitnie. Ona bardzo lubi kwitnąć, w tamtym roku tez kwitla 2 razy. Mam nadzieję, że na wiosnę także inne Vandy pokażą pędziki, najbardziej ucieszyłaby mnie oczywiście biała i te inne kupione w tym roku, ktore jeszcze nie kwitły u mnie.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”