Początek przygody
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Początek przygody
Tak Kasiu, dokładnie ogrzewanie. Ja mieszkam w prywatnym domu i z rana mam zimno (ostatniej zimy jak były mrozy to w kuchnie, przy oknie gdzie nie ma grzejnika w nocy było i 10 st), a pod wieczór jak rozkopcimy to znów bucha ciepłem, czasami aż za bardzo. Ale ciężko wypośrodkować, bo to stary piec i stare kaloryfery. Nic się nie da zrobić.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
MalaMi- ja mieszkam w starym bloku i mam gorąco. Też nic się nie da zrobić: stare kaloryfery, brak pokręteł eh...
Pozostaje mieć nadzieję, że nasi podopieczni sobie poradzą w tych ekstremalnych warunkach 
- pani_storczyk
- 500p

- Od: 15 mar 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu gratuluje pędzika na Bifenarii
I również czekam na fotki MM perolica 
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Justynki moje drogie ,większość znawców i hodowców storczyków doradzają aby zainicjować kwitnienie trzeba właśnie obniżyć temperaturę i przez jakiś czas mniej podlewać .Ja mojego pierwszego storczyka tak zmusiłam do kwitnienia .Choć faktycznie było by lepiej żeby na ten okres czasu niższa temperatura była przez całą dobę.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Katarzynka- ziarenko prawdy wtym, co Mówisz zapewne jest. U mnie przez ok. 6 tygodni<od ok. 20 sierpnia, przez cały wrzesień> było zimno, bo nie grzały kaloryfery ;) Ja marzłam, a storczyki przygotowywały się do puszczania pędzików. Oczywiście rzadziej moczyłam storczyki, bo było chłodniej. I efekty jakieś tam są... 
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko / justus27 dziękuję, ostatnio tak sobie myślę, że i tak powinnam z każdego nowego być zadowolona, ponieważ jeszcze tak do końca nie zdążyły się zaaklimatyzować, więc nie powinnam wiele oczekiwać.
Justynko / Mala_MI wiem coś o mieszkaniu w domu ze starym piecem i dokładaniem węgla co dwie godziny
Ale myślę, że tak na prawdę storczyki są (pomimo swoich zróżnicowanych wymagań) dość tolerancyjnymi kwiatami i gdy się przyzwyczają, potrafią pięknie rosnąć i zakwitnąć.
Aniu dziękuję
U Bifrenaria auroefulva pęd rośnie jak szalony, tak jak pisała Asia, pewnie niebawem będę cieszyć się jej kwiatami. A Mini Mark peloric, pomimo, że wydawało mi się, że pęd się zatrzymał, to ostatnio znów rośnie i mam nadzieję, że będzie ok.
Kasiu Justynko wiem, że są takie opinie, choć nie do końca dotyczą one chyba phalaenopsis (co innego np. dendrobia) - tutaj obstawałabym raczej za lekkim przesuszeniem, niż obniżaniem temperatury, aby zainicjować kwitnienie, natomiast z pewnością niższa temperatura sprzyja dłuższemu utrzymywaniu się kwiatów. Choć tak na prawdę ja poza zmianą mieszkania i lekkim zaniedbaniem, żadnych ekstra warunków swoim kwiatom nie zafundowałam, a i tak niektóre pędy wypuszczają.
Justynko / Mala_MI wiem coś o mieszkaniu w domu ze starym piecem i dokładaniem węgla co dwie godziny
Aniu dziękuję
Kasiu Justynko wiem, że są takie opinie, choć nie do końca dotyczą one chyba phalaenopsis (co innego np. dendrobia) - tutaj obstawałabym raczej za lekkim przesuszeniem, niż obniżaniem temperatury, aby zainicjować kwitnienie, natomiast z pewnością niższa temperatura sprzyja dłuższemu utrzymywaniu się kwiatów. Choć tak na prawdę ja poza zmianą mieszkania i lekkim zaniedbaniem, żadnych ekstra warunków swoim kwiatom nie zafundowałam, a i tak niektóre pędy wypuszczają.
Kasiu Ty jeżeli dobrze pamiętam też posiadasz Polystachya fallax możesz napisać jak ją uprawiasz
Pozdrawiam Laura
Pozdrawiam Laura
- kasiunieczka_32
- 1000p

Niestety Lauro nie mam
Ale bardzo mi się podoba, i jeśli Tobie dobrze będzie rosła to pewnie też się zdecyduję
Pięknie wygląda u Ciebie.
- kasiunieczka_32
- 1000p

-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Kasiu, ale cudne widoczki.
Paphiopedilum pięknie się roztwiera. Lubię strasznie patrzeć na ten widok.
Pędzik na Vascostylis Thai Sky rośnir jak szalony.
A Bifrenaria pewnie już na przyszły tydzień pokaże kwiatki.
Paphiopedilum pięknie się roztwiera. Lubię strasznie patrzeć na ten widok.
Pędzik na Vascostylis Thai Sky rośnir jak szalony.
A Bifrenaria pewnie już na przyszły tydzień pokaże kwiatki.
- kasiunieczka_32
- 1000p

Asieńko dziękuję
Zastanawiam się tylko dlaczego teraz pęd jest tak niski w porównaniu do tego z kupnym kwitnieniem ? Pewnie za mało nawozu, chyba, że Ty, jako doświadczony hodowca paphiopedilum, potrafisz mi powiedzieć?
Vascostylis faktycznie odkąd pęd wyszedł spod listków rośnie bardzo szybko, nie wspominając o Bifrenarii
Zastanawiam się tylko dlaczego teraz pęd jest tak niski w porównaniu do tego z kupnym kwitnieniem ? Pewnie za mało nawozu, chyba, że Ty, jako doświadczony hodowca paphiopedilum, potrafisz mi powiedzieć?
Vascostylis faktycznie odkąd pęd wyszedł spod listków rośnie bardzo szybko, nie wspominając o Bifrenarii
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Kasiu to się nazywa widok
adrenalinka skacze z wrażenia
cudo
Ale będzie kolorowo jak wszystko zakwitnie 
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Kasiu no widoczek godny pozazdroszczenia
nie dość że słonko za oknem
to jeszcze przecudnie pokazujący buźkę sabotek no te następne szykujące się do kwitnienia pędziki

- JoasiaM
- 200p

- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Kasiu, nie mogę się doczekać gdy Twój sabotek zakwitnie, zaraz nam go pokaż
Uwielbiam sabotki, tylko miejsca coraz mniej, ja wciąż czekam aż mój zakwitnie. Pozostałe pędy też obiecujące