Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny

Post »

Jakie u Ciebie śliczne motylki :shock: ;:138 u mnie tyle te pospolite były ale i tak się cieszyłam bo późno przyfrunęły..... :uszy
Śliczne i dużo jeżówek masz Ania....ja mam 2 i zobaczę jak przeżyją :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Grażyno- nie udało mi się sfotografować tych stad motyli buszujących w jeżówkach - jednak są płochliwe :D Jeśli posadzisz tych roślin więcej zobaczysz, ile kolorowych motyli zjawi się niewiadomo skąd w czasie ich kwitnienia.

Moje niezbyt liczne storczyki gruntowe, które zechciały zakwitnąć w ubiegłym roku. Miałam jeszcze różowy obuwik Macranthos, który pieknie się rozrastał ale cztery lata temu nie wyrósł i go straciłam. Był to rok, w którym sporo osób straciło swoje obuwiki. Dobrze, że zregenerował kremowy.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Aniu!
Dzisiaj kolor zielony - może tym kolorem przywołamy wiosnę.
Miłego dnia ;:196 ;:3
Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobaczę...może w tym roku bedzie ich więcej ;:138 motyli :uszy
a te storczyki :shock: cudniaste ;:138 mają specjalne wymagania??????
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Aniu!
Dziękuję - już i bez tych zdjęć jestem na nie chora. Jak wiesz,
ja dopiero w tym temacie raczkuję. ;:196
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Przepiękna jeżówkowa kolekcja ;:138 ;:138 ;:138
Mam 6 odmian i zapędy na następne . :P
Za storczyki ogrodowe nawet się nie biorę ,bo to chyba kapryśne panienki :? ,ale widać ,że ty bardzo dobrze radzisz sobie ze wszystkim . ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyno- każda roślina ma jakieś wymagania a storczyki nie są roślinami pospolitymi - to już sugeruje, że są wymagające.Jedne lubią podmokłe środowisko łąk, inne dno cienistego lasu bukowego; w każdym razie ich korzenie są związane mykoryzą z pewnymi grzybami, bez których storczyk ginie. Kwaśne deszcze i susza to czynniki, które zwykle są przyczyną śmierci najpierw grzybów a potem storczyków. I tak to jest z tymi roślinami.

Krysiu, Jolu- namawiam do sadzenie nowych odmian jeżówek. Jolu- te dwie zielone jeżówki, o które pytałaś w wątku Krysi, kupiłam w ubiegłym roku w sklepie w formie korzonków w woreczkach firmy Wiśniewski junior. Obie miały być Green Envy ale jedna zakwitła inaczej i okazała się Green Jewel, z czego się bardzo cieszę :D

Przed godzina podziwiałam wschód księżyca na bezchmurnym, nocnym niebie. Zdjęcia nie oddają całego uroku tego zjawiska.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyno- każda roślina ma jakieś wymagania a storczyki nie są roślinami pospolitymi - to już sugeruje, że są wymagające.Jedne lubią podmokłe środowisko łąk, inne dno cienistego lasu bukowego; w każdym razie ich korzenie są związane mykoryzą z pewnymi grzybami, bez których storczyk ginie. Kwaśne deszcze i susza to czynniki, które zwykle są przyczyną śmierci najpierw grzybów a potem storczyków. I tak to jest z tymi roślinami.
No to klapa....nawet sobie głowy nie zawracam...musiałabym to sztucznie stworzyć .
A księżyć cudny...właśnie mówili że najpełniejszy od....dawna :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyno - nie ma się co tak łatwo zrażać :wit Ja też dla roślin wymagających ciągle wilgotnego środowiska ( irysy japońskie, irysy syberyjskie, irysy luisiana, prymule japońskie, kwieciste, sieboldiana, storczyki Dactylorhiza itp) wybudowałam sztuczne bagienko. Wykopałam dół, wymościłam go plandeką ( taką, którą używa się w budownictwie ), nasypałam tam ziemi wzbogaconej kompostem i torfem i nalałam wody tak, aby gleba była wilgotna. Rośliny dobrze się tam czują. Oczywiście muszę uzupełniać wodę szczególnie w czasie suszy, uzupełniać składniki mineralne i organiczne i dbać aby w czasie obfitych opadów nadmiar wody miał dobry odpływ.
A jeśli boisz się tych grzybków mikoryzowych to jedyna na to rada : kupować storczyki w doniczkach, z bryłą korzeniową( wtedy masz gwarancję, że grzybki są już na korzeniach) i zaczynać od najłatwiejszych ( np. kruszczyk błotny) ;:113
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu ja właśnie jesienią przygotowałam coś takiego dla moich irysów japońskich ,teraz je przechowuje w piwnicy ,chyba im nic nie będzie , zamierzam posadzić je wiosną , ale powiedz jak zrobić żeby odprowadzać nadmiar wody , widziałam że całą jesień stała tam woda .

No i storczyków to tam raczej nie posadzę bo za duże słońce .

Jestem ciekawa jak przechowa się ten kruszczyk od Ciebie ,mam go w cieniu , ale za mokro to tam nie będzie bo w pobliżu iglaków jest raczej sucho.
A zamówiłam już obuwiki na wiosnę ,jak one mi zginą to będę załamana ,Czytałam że u Ciebie też jeden obuwik nie przetrzymał jednej zimy .
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Aniu!
Dobrze, że podpowiedziałaś, że można kupić jeżówki zapakowane .
Bedę musiała zamówić. Czy je wcześniej sadziłaś w domu?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu- ja mam taką sytuację, że moje bagienko jest położone na terenie lekko pochylonym. Wypoziomowałam oczywiście całą rabatę ale wystarczyło, że ścięłam niżej bok wyścielającej bagienko plandeki i nadmiar wody tamtędy ucieka.

Pierwsze moje irysy japońskie rosły w płytkiej wodzie ( około 10 cm wody nad glebą) i tam zimowały. Świetnie się czuły bo zimą woda zamarzała i irysy miały suszę fizjologiczną i wcale nie gniły. Spójrz, jakie dorodne :

Obrazek

Kruszczyk, który Ci wysłałam to kruszczyk błotny więc nie będzie dobrze rósł w suchym środowisku.

To prawda, ze straciłam Cypripedium macranthos mimo, że był w bardzo dobrej kondycji i zdążył się ładnie rozrosnąć. Mam nadzieję, że Ciebie to nie spotka bo szkoda i utraconej rośliny i niemałych przecież pieniędzy.

Krysiu- tylko nie zamawiaj wysyłkowo . Ja w ubiegłym roku tak zrobiłam i okazało się, że woreczek i etykieta były w porządku tylko w środku spróchniałe sadzonki jeżówek ( one bardzo łatwo się rozkładają). Musiałam reklamować. Te moje kupiłam w sklepie ogrodniczym i też długo wybierałam bo większość była martwa. Aż ekspedientka próbowała mnie strofować.
Najlepiej kupić sadzonki w doniczkach.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No a skoro o irysach japońskich to może przypomnę te, które mimo długotrwałych i ciągłych opadów duszczu w ubiegłym roku, zdołały jednak zakwitnąć.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze zdjęcia irysów na rabacie-bagienku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

O, proszę, nie śmiałam prosić o taką prezentację irysów jak jeżówek, a tu jest! :D Chyba najbardziej będę czekała w tym roku właśnie na nie, ciekawe, czy mi zakwitną... Warunki stworzyłam im idealne, ściśle według Twoich rad, nie pomyślałam tylko o tym odpływie nadmiaru wody... Aniu, jak myślisz, zakwitną w pierwszym roku po przesadzeniu? Pisałaś,że one muszą się zadomowić, zadomowiły się już :) , jak sądzisz?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”