Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Karol, a ten w środku z Twojej kompozycji, to co konkretnie?
Czy możecie mi jeszcze podpowiedzieć (może być pw) u jakiego dostawcy deklaracje kolorów zgadzają się potem ze stanem faktycznym?
Chciałabym kupić 2-3 konkretne odmiany, ale obawiam się, że zakwitnie mi jakaś niekoniecznie miła niespodzianka.
Czy możecie mi jeszcze podpowiedzieć (może być pw) u jakiego dostawcy deklaracje kolorów zgadzają się potem ze stanem faktycznym?
Chciałabym kupić 2-3 konkretne odmiany, ale obawiam się, że zakwitnie mi jakaś niekoniecznie miła niespodzianka.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mówimy o tym ciemnoróżowym? Ja kupiłem go jako 'Sweet Pink' (oczywiście nim nie jest), bardzo przypomina 'Donau'.
Co do dostawców, u których można kupić właściwie oznaczone odmiany to nie pomogę. Czekam na kwitnienie 4 cebul kupionych przez net, wtedy zobaczę ile się zgadza z etykietą. W zeszłym roku na Gardenii kupiłem 3 cebule zwartnic u jednego producenta, 2 zakwitły - obie dobrze oznaczone, 3 nie kwitła więc nie wiem czy jest dobrze oznaczona
Ale u tego samego producenta kupiłem nerinę Kodora a dostałem nerinę bowdenii - więc z Hippeastrum się właściwie udało ale z inna cebulą już nie 
Co do dostawców, u których można kupić właściwie oznaczone odmiany to nie pomogę. Czekam na kwitnienie 4 cebul kupionych przez net, wtedy zobaczę ile się zgadza z etykietą. W zeszłym roku na Gardenii kupiłem 3 cebule zwartnic u jednego producenta, 2 zakwitły - obie dobrze oznaczone, 3 nie kwitła więc nie wiem czy jest dobrze oznaczona

- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
- onectica
adamanna - śliczne te Twoje kwiaciory! Szczególnie red nymph
Ja zakupiłam właśnie trzy różne cebule w tonacjach różowych i jak się okaże, że to nie to, co miało być, to się chyba popłaczę. Szczególnie zależało mi na apple blossom

Ja zakupiłam właśnie trzy różne cebule w tonacjach różowych i jak się okaże, że to nie to, co miało być, to się chyba popłaczę. Szczególnie zależało mi na apple blossom

- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
adamanna
Urodziwe pomyłki Ci się trafiły
onectica
podejrzewam,że apple blossom może Ci się trafić zgodna
Urodziwe pomyłki Ci się trafiły

onectica
podejrzewam,że apple blossom może Ci się trafić zgodna

- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Biały pokazał środeczek
Nie wiem kto on - ale bardzo mi się podoba, na dodatek chętny do dzielenia już ma 2 cebulki przybyszowe przy mamusi. Co prawda na jego kwiaty czekałam rok bo w tamtym roku zasuszył pędy, ale warto było . Chyba zapoluje jeszcze w biedronce w tym roku
Wszak niekłopotliwe to roślinki - wiosną pięknie kwitną, lato spędzają na balkonie, a zimę prześpią w piwnicy nie zajmując miejsca

Mój hippeastrum od roku nie zakwitł. Siedzi cały czas w ziemi i nici. Ma 2 liście i 1 cebulkę przybyszową
pozdrawiam
Kasia
Kasia
Re: ABC hipeastrum
Febronia dziękuję za informację! A myślisz, że jeszcze się wybrawie, czy już nie?!
- onectica
Ela, a co konkretnie miałaś na myśli? Wysadzasz pod koniec grudnia i podlewasz co 2 tygodnie?ela_k pisze:Mam kilka hipeastrum w domu i zawsze wysadzam go pod koniec grudnia co dwa tygodnie aby zawsze kwitły.
Co do różnicowania, to jeden ma łodygę pustą, jak rurkę, a drugi pełną. Jeden jest z Afryki a drugi z Ameryki Południowej. Jeden ma więcej kwiatów ale drobniejsze, drugi mniej ale masywniejsze. Jeden najpierw wypuszcza kwiaty potem liście, a drugi odwrotnie. Różnią się też same liście i cebule.
Tylko, plis, nie pytaj mnie który jest który

- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
Ten kwiat już raczej nie, ale następny może być ciemniejszy. Ja tak miałam z Caprice - pierwszy kwiat był tak jasny, że myślałam, że to Apple Blossum, za to drugi pokazał co potrafi.smolka pisze:Febronia dziękuję za informację! A myślisz, że jeszcze się wybrawie, czy już nie?!
Pozdrawiam
Ela
Ela
Ale ten odcień też może być!
Czekam na następne kwitnienia kolejnych cebul!

Czekam na następne kwitnienia kolejnych cebul!

Czy wam też się zdarzało że jak nie dacie okresu spoczynku waszym hippeastrum to też nie kwitły?
pozdrawiam
Kasia
Kasia