Moje storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje storczyki

Post »

Dobrze, że rosną przyrosty, kiedyś mogą być z nich kwiaty. A jaka będzie vanda? To sadzonka czy roślina zdolna do kwitnienia?
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

empe88 pisze:Bogusiu, właśnie przeczytałam cały Twój wątek i jestem zachwycona ilością przyrostów i pędzików. Gratuluję!:)I żałuję że nie mam balkonu, na którym mogłabym przygotowywać drożdżówkę. ;-) Może kiedyś. Pozdrawiam :wit
Empe dziękuję bardzo :P .Ja w pracy kwiaty też podlewam drożdźówką , butelka opisana stoi w łazience w kąciku :D .

justus27 pisze:Ale pięknie Coeylogne wyrastają psb. Wygląda, jakby ptaszek pozostawił swoje jajeczka w gniazdku... Vanda czuje wiosnę :D
Masz rację jeszcze na tym podłożu to tak się może kojarzyć ,coelogyne rośnie jak szalona , chyba będę musiała przesadzić do szerszej doniczki . Vanda cały czas siedziała w szklanym wazonie , ale zauważyłam , że do szkła przyrastają młode korzonki więc powiesiłam ją , powinno być lepiej .

Storczykowa pisze:Dobrze, że rosną przyrosty, kiedyś mogą być z nich kwiaty. A jaka będzie vanda? To sadzonka czy roślina zdolna do kwitnienia?
Dusiu vanda jest jeszcze młoda , mam ją chyba trzeci rok . Jej nazwa to Vanda Dark Blue .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to za kilka lat powinna kwitnąć :). pewnie będzie jakaś niebieska albo fioletowa, ale pewnie ładna, bo większość Vand jest cudna. Mi się tylko botaniczne Vandy nie podobają.
bogumila
1000p
1000p

Post »

Masz rację Dusiu vandy są śliczne .

A to moje nowe storczyki z wymiany .

Dendrobium Ueang Phueng - ( Dendrobium jenkinsii x lindleyi ).

Obrazek

Leptotes bicolor

Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe nowości :). Jak będzie kwitło Dendrobium? Jeszcze nigdy nie widziałam Dendrobium tak do Dendrobium niepodobnego, ale może te botaniczne są inne (ja widziałam tylko zwykłe nobile, phalaenopsis i kingianum).
bogumila
1000p
1000p

Post »

Dusiu w googlach znalazłam stronę na której pokazane jest zdjęcie jak kwitnie to dendrobium .

http://translate.google.pl/translate?hl ... eng%2B-%2B(%2BDendrobium%2Bjenkinsii%2Bx%2Blindleyi%2B ).%26hl%3Dpl%26sa%3DG
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Witaj Bogusiu :wit Jak sie mają nowości??
bogumila
1000p
1000p

Post »

Grażynko wszystkie ładnie rosną tylko Trias Picta nie chce współpracowac i stoi w miejscu .

Za to Leptotes bicolor - wypuszcza coś pod łuską .
Może ktoś mi doradzi jak pozbyć się nalotu od wody ( musiała miec sporo wapnia) z liści storczyków .Ja spryskuję wodą przefiltrowaną , jak dostałam te storczyki to miały już taki nalot .

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
bogumila
1000p
1000p

Post »

Muszę się pochwalić moim Dendr. loddigesii , rośnie pięknie , od momentu jak dostałam maleńkie keiki trzymałam w sphagnum i ze względu na to , że bardzo ładnie w nim rósł postanowiłam hodować nadal w sphagnum na kawałku kory i teraz wygląda tak.

Obrazek

Na korę w sphagnum przesadziłam rownież Phalaenopsis miniaturkę i widzę , że mu też ta zmiana przypasowała . Wypuszcza młode korzonki i listki ma ładniejsze , do tej pory miał przywiędnięte.

Obrazek

Leptotes bicolor

Obrazek

Dendr. Berry Oda od Anaki wypuszcza młody przyrost i pęd kwiatowy .

Obrazek

Phalaenopsis cytrynowy wypuszcza pędy kwiatowe.

Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pięknie Bogusiu pokazane.Już nie jeden raz czytałam o hodowli w spagnum ale nie sprawdziłam u siebie.Wydaje mi się,że wymagają więcej pielęgnacji z naszej strony.A jak rozwiązać problem z wyjazdem urlopowym?Bo pewnie 2 tyg.nie wytrzymają bez spryskiwania?
Leptotes bicolor - niezmiennie mnie intryguje :oops:
bogumila
1000p
1000p

Post »

Grażynko hodowla w sphagnum i jeszcze na korze wymaga częstego spryskiwania szczególnie w tak upalne dni jak teraz , ja spryskuję rano , nieraz jak jestem w domu i za bardzo mech przeschnie to i w południe oraz lekko po południu bo okno na noc jest uchylone i rano zawsze mech jest suchy .Właśnie martwię się jak to będzie w trakcie urlopu , ale myślę że wstawię do akwarium , keramzyt na dnie akwarium dobrze namoczę i mam nadzieję , że wytrzymają , poproszę również mamę , żeby mi je spryskiwała.

Leptotes bicolor jest zupełnie inny niż wszystkie storczyki i wcale nie podobny do storczyków bo pseudobulwy ma w kształcie cylindrycznym . Mam nadzieje , że te wypustki spod łuski to będą kwiaty bo oglądałam na innych forach , że właśnie w tym mniejscu wypuszcza kwiaty. Zobaczymy :roll: .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładnie wyglądają na kawałkach kory w mchu ale to prawda, że wtedy trzeba częściej spryskiwać. ;:138 ;:108 Ale czego się nie robi dla naszych zielonych pupili :?: wszystko co możliwe, by czuły się u nas dobrze. Gratuluję i czekam na tego cosia u leptotesa ;:65 ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Również Ci tego życzę serdecznie ;:196
bogumila
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wam bardzo ;:196 . Ja też już nie mogę się doczekac ;:65 co z tego cosia u Leptotesa wyrośnie.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Bogusiu, ślicznie wyglądają storczyki na podkładkach :)
Dendrobium loddigesii w styczniu było maleństwem ... ;:65 na liliowe kwiatuszki i tajemniczą Leptotes bicolor.

Pozdrawiam,
Ewelina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”