Figa na działce, w donicy

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Figa na działce, w donicy

Post »

Dokonałem dzisiaj pierwszych pomiarów temperatury wewnątrz osłony z liści na fidze (tak mam zabezpieczone kilka roślin egzotycznych). Na razie różnica temperatury wewnątrz i na zewnątrz wyniosła 1,5 stopnia. Wilgotność względna wewnątrz to 89%
Jestem ciekawy co przyniosą dalsze pomiary szczególnie przy mocno ujemnych temperaturach. Sonda jest na stałe zamontowana w osłonie.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli wszystko ok. Dzięki. :) Znalazłam w wątku parę wspomnień o szczepionych figach i stąd konsternacja na inne liście.
newrom, jeśli chodzi o żarówki... hę, powiedzmy, że staram się póki co nie zwariować. :wink: Mam całą jedną, bodajże 28W. Doświetla toto na tyle roślin bardzo symbolicznie, ale mieszkam z nimi (i śpię) w jednym małym pokoju i wiem, jak nieludzko razi w oczy nawet ta jedna żarówka. Więc niech się figa wyciąga, trudno, zetnę na wiosnę poniżej wyciągniętej części. Tym bardziej, że od przyszłego roku planuję mieć chłodne miejsce do zimowania.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Doświetlenie robi się od powiedzmy 15 do 18/22. Dlatego pisałem o dość mocnym reflektorze, bo wtedy rośliny dostają dużo światła w krótkim czasie :)
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisząc o liściach normalnych miałem na myśli że figa wypuści liście właściwe. Mnie nigdy nie zdarzyło się aby liście właściwe różniły się kształtem. Występuje to tylko na nowych młodych gałązkach.

Obrazek

Jeżeli chodzi o doświetlanie roślin to nie może to być led świecący na biało. Musi to być żarówka o odpowiednim spektrum wysyłanych fal.
Niestety takie żarówki dosyć mocno grzeją. Jedynie neonówki nie grzeją (dawniej kupowałem takie produkcji japońskiej lub niemieckiej).
Doświetlaniem zajmuję się przeszło dwadzieścia lat. Kiedyś obliczałem sobie natężenie światła na poszczególnych liściach rośliny.
Zawsze podaję link, w którym autor w bardzo jasny sposób tłumaczy o co chodzi http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Dos ... oslin.html

Jeżeli chodzi o godziny doświetlania to najlepsze efekty daje doświetlanie min. 8-10 godzin. Rozpoczynamy je gdy za oknem robi się jasno.
Ja doświetlam 14 godzin na dobę.

Obrazek Obrazek
Reposit-11

Post »

U mnie występuje zmienność liści, na młodych przyrostach. Jednak są to liście właściwe.
Biały led działa, poprawia kondycję roślin. Możliwe że gdyby pójść w 10-12k°K to efekt byłby lepszy. Sprawdziłem zarówno w akwarium jak i w doświetlaniu lądowych.
Co do doświetlania to chodziło mi o minimum, bo optimum to AFAIR 16h dla większości upraw.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zauważ że u Wiktorii na ukorzenionej gałązce pojawił się liść właściwy ponieważ zraz był już gruby. Natomiast gałązki wybijające od korzeni są bardzo cienkie i nie wypuściły jeszcze liści właściwych.
Jeżeli chodzi o doświetlanie białym ledem to lepiej stracone w ten sposób pieniądze wydać na co innego.
Reposit-11

Post »

Ja znam na roślinach liście właściwe i liścienie, te drugie na siewkach czyli nie dotyczy. No to skoro nie właściwe to jakie liście ta figa wypuściła?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Figa, monstera i parę jeszcze innych roślin mają pierwsze liście (po wykiełkowaniu z nasion lub po odbiciu z korzeni) niezbyt wykształcone, bez charakterystycznych wcięć lub z mniejszą ich ilością. Dopiero gdy roślina trochę urośnie to pojawiają się liście charakterystyczne dla danego gatunku lub odmiany. Te liście są jednakowego kształtu. Roślina ma to zakodowane w genach i nie będzie zmieniała ich kształtu ot tak sobie.
Zdarzają się wybryki natury takie jak koniczyna czterolistna itp. potwierdzające regułę.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Senior pisze:Tak zabezpieczyłem moją figę na zimę. Wbrew pozorom to nie jest okrycie pasywne. Rozkładające się liście powinny wydzielać ciepło. I tutaj popełniłem błąd nie instalując sondy termometru w pobliżu pnia figi. Mógłbym obserwować różnicę temperatury w środku i na zewnątrz. W przyszłym roku tak zrobię.
Ktoś powie dlaczego worek foliowy? To z lenistwa, nie chciało mi się szyć szerszego worka bez dna z agrowłókniny. Worek foliowy ma setki dziurek zrobionych nożyczkami.
Figa zabezpieczona jest w ten sposób:
- agrowłóknina
- worek z agro bez dna wypełniony liśćmi
- worek foliowy bez dna wypełniony liśćmi

Obrazek Obrazek
Robię pomiary temperatury wewnątrz zabezpieczenia z liści i wyniki są obiecujące. Temperatura jest wyższa od tej na zewnątrz o około 5 stopni. Dzisiaj na zewnątrz było -3 stopnie, a wewnątrz +2,2. Niepokoi mnie trochę wilgotność, która wynosi 98% lecz coś za coś.
Zdrowe tkanki figi powinny to wytrzymać.
Reposit-11

Post »

Wszystko pięknie, ale póki co trudno powiedzieć czy to ciepło które zostało czy ciepło które się wytwarza.
Po tygodniu ujemnych temperatur daj znać :)
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten układ ma dużą bezwładność, lecz nie aż kilkudniową. Gdyby nie było podgrzewania to po dniu, dwu, liście powinny się wychłodzić. Druga sprawa to ile tego ciepła mogą wydzielać liście (jeżeli wydzielają). Może się okazać że zbyt mało. Jutro i przez kolejne dni będę śledził temperaturę.
barteknysa
50p
50p
Od: 25 kwie 2016, o 14:23

Post »

Dopiero teraz natrafiłem na ten post. Od 3 lat uprawiam drzewa figowe w Polsce. Posiadam sporą ilość odmian. Jutro wrzucę jakieś zdjęcia i odmiany jakie posiadam.
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05

Post »

@barteknysa W gruncie ?
barteknysa
50p
50p
Od: 25 kwie 2016, o 14:23

Post »

W gruncie w tym roku wsadziłem tylko jedną odmianę. Na wiosnę będę wsadzał do gruntu dużo większe ilości odmian.
A co do odmian które posiadam to:
-Desert King (wczesne figi które rosną na zeszłorocznych przyrostach)
-Sicilian Unknown (piękna żółta figa z Sycyli)
-Bornoholm Diamond
-Sal's
-Gris the Saint Jean (szara)
-Pastiliere
-Sultane
-LSU Thibodeaux
-Valle Negra
-Nero 600
-Francuesco ( kilka lat w gruncie w Czechach)
-Katelios 2018 Unknown (Pozyskana na Kefalonii w wiosce Katelios w tym roku podczas wakacji, słodka duża zółta figa z akcentami brązowego cukru w smaku, produkuje owoce letnie i jesienne)
-MBvs
-Dotatto/Kadota
-Dalmatie
-Dauphine
-Madeleine of 2 seasons
-Longue d'Aout
-Doree
-Ronde de Bordeaoux
-"Pied de Boeuf" aka "Beef Foot" aka "Stopa Wołowa":D ( jedną nadwyżkową mam na sprzedaż w dużej doniczce)
-Conadria
-LSU Champagne
-Mega Celeste
i kilkanaście drzewek zakupionych w Polsce (allegro, OLX) które okazały się nie być tym co w opisie: Viollet de Sollies okazało się być zieloną figą, a np Panachee nie miało pasków na owocach //
W tym roku zostaną podkładkami do szczepienia kilku ciekawych odmian:
-Takoma Violet
-Texas Everbearing (odmiana Brown Turkey na rynek amerykański)
-Brunswick
-Noire/Noir de Caromb
-Osborn Prolific
-Strawberry Verte (odmiana którą bardzo chcę dopilnować, bardzo dobrze rosnąca, mocno plonująca, smak zgodny z nazwą odmiany)
-Garfield Unknown (lokalna odmiana z Teksasu bardzo słodka z wyczuwalnymi "berry" smakami
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
Reposit-11

Post »

Piękna kolekcja! :-)
Gdzie to wszystko trzymasz ? Oranżeria ?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”