Moj zielony wątek - kwiato_maniaczka
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moj zielony wątek - kwiato_maniaczka
Piekne zakupy!
O dwóch pierwszych roslinkach marzę,muszę je jakos zdobyć:D
O dwóch pierwszych roslinkach marzę,muszę je jakos zdobyć:D
-
kwiato_maniaczka
- 1000p

- Od: 6 lip 2008, o 17:55
Dziękuje wszystkim za miłe słowa i komplementy na temat moich roślinek:) Ostatnio miałam malutko czasu nawet aby zajrzeć na forum, dzisiaj mam wolne i wszystko nadrabiam:)
Anetko Ja swoje hibiskusy trzymam na parapecie, ale bardzo często podlewam żeby miały wilgotno bo gdy tylko dopszczę do odrobinki wysuszenia ziemi to opadają pączki
Anna11 dziękuje
Ewelinko dziękuje, dzisiaj ten hibco znowu zakwitł:) Kwitnie jak szalony
co mnie bardzo cieszy:)
Agnieszko, Wioleto Dziękuje
Kasiu To jest jedna odmiana tylko listki ma różnie wybarwione
Zastanawiam się czy je przesadzić do nowych wiekszych doniczek? one chyba teraz we włóknie kokosowym rosną więc chyba należy je przesadzic:) zachwilkę wybieram się do ogródka przesadzać roślinki:)
Martynko, Moniko, Pati, Zeberko, Igor Dziękuje że do mnie zajrzeliście i za miłe słowa na temat roślinek również:)
Anetko Ja swoje hibiskusy trzymam na parapecie, ale bardzo często podlewam żeby miały wilgotno bo gdy tylko dopszczę do odrobinki wysuszenia ziemi to opadają pączki
Anna11 dziękuje
Ewelinko dziękuje, dzisiaj ten hibco znowu zakwitł:) Kwitnie jak szalony
Agnieszko, Wioleto Dziękuje
Kasiu To jest jedna odmiana tylko listki ma różnie wybarwione
Martynko, Moniko, Pati, Zeberko, Igor Dziękuje że do mnie zajrzeliście i za miłe słowa na temat roślinek również:)
- FIGA

- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Asiu z gardeniami też tak miałam dwie mi padły i nie wiem dlaczego
Hibiskusy śliczne, a epi superowe
Hibiskusy śliczne, a epi superowe
-
kwiato_maniaczka
- 1000p

Kasiu dziękuje, Moja gardenia jest ze mną już troszkę i jak na razie nie chwaląc jej za szybko trzyma się
Wczoraj przesadzałam epi
Pictus:

I Marble queen Czy nie przesadziłam go do zbyt dużej doniczki? I Jak myślicie co to za ciemno-brazowe plamki na listkach? które można w środku dostrzec? Te plamki były już w czasie zakupu.

I na koniec jeszcze przesadziłam małą kalatejke:

Wczoraj przesadzałam epi
Pictus:

I Marble queen Czy nie przesadziłam go do zbyt dużej doniczki? I Jak myślicie co to za ciemno-brazowe plamki na listkach? które można w środku dostrzec? Te plamki były już w czasie zakupu.

I na koniec jeszcze przesadziłam małą kalatejke:

- zeberka4

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
ale sliczne te epi! na takie łasnie poluję
katlejka też ładna!
katlejka też ładna!
Epi nie lubi przelania i nadmiaru wody,możliwe,że w sklepie zostało przelane.Marble jest bardzo delikatne...
Te brązowe listki zbrązowieją,wtedy możesz je usunąć i ostrożnie z podlewaniem
To taka moja uwaga czy rada
Śliczne te epi są
-
kwiato_maniaczka
- 1000p

Zeberko Dziękuje
Mirku Też mi się wydaje że były przelane jak wyciągnełam oba epi z doniczki to ziemia była zupełnie mokra i korzonki też, więc wyrzuciłam tą ziemię w której rosły całą i posadziłam do nowej ziemi, I dziękuje za rady nie podlewam epi często, myślisz że raz na tydzień temu co ma dużą doniczkę wystarczy? a może rzadziej bo im większa doniczka tym więcej wilgoci się utrzyma? a wiadomo że górna warstwa przeschnie a korzonki mogą mieć mokro.
Ps: Epi marble queen postawiłam na południowo- wschodnim parapecie a pictus w miejsce gdzie jest znacznie mniej słonka czy dobrze zrobiłam?
Mirku Też mi się wydaje że były przelane jak wyciągnełam oba epi z doniczki to ziemia była zupełnie mokra i korzonki też, więc wyrzuciłam tą ziemię w której rosły całą i posadziłam do nowej ziemi, I dziękuje za rady nie podlewam epi często, myślisz że raz na tydzień temu co ma dużą doniczkę wystarczy? a może rzadziej bo im większa doniczka tym więcej wilgoci się utrzyma? a wiadomo że górna warstwa przeschnie a korzonki mogą mieć mokro.
Ps: Epi marble queen postawiłam na południowo- wschodnim parapecie a pictus w miejsce gdzie jest znacznie mniej słonka czy dobrze zrobiłam?
Myślę,że dobrze zrobiłaś.
U mnie marble queen rośnie na parapecie południowo-zachodnim,a to drugie w głębi pokoju.
Marble potrzebuje więcej światła i ciepła niż pozostała rodzinka.
Asiu ja je tak podlewam jak ziemia przeschnie i widzę,że im to pasuje.Tak jak latem to trzeba częściej podlewać...do zimy daleko ale w zimę to one nie lubią przelania
i przez 3 miesiące zero nawozu...
z podlewaniem musisz wyczuć sprawę...tak jak mówiłem ja podlewam jak ziemia przeschnie,nawet palcem możesz sobie sprawdzić na głębokość czy nie ma mokro
Widzę,ze kalatea ładnie się wzięła do rośnięcia
U mnie marble queen rośnie na parapecie południowo-zachodnim,a to drugie w głębi pokoju.
Marble potrzebuje więcej światła i ciepła niż pozostała rodzinka.
Asiu ja je tak podlewam jak ziemia przeschnie i widzę,że im to pasuje.Tak jak latem to trzeba częściej podlewać...do zimy daleko ale w zimę to one nie lubią przelania
Widzę,ze kalatea ładnie się wzięła do rośnięcia
- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Asiu widzę że Mirek wszystko powiedział co i ja bym Ci doradziła
Zdecydowanie te brązowe plamki na liściach są od nadmiaru wody
Musisz uważać z podlewaniem a w szczególności jeśli chodzi o 'marble queen' bo ta odmiana jest najwrażliwsza od pozostałych 
Super się prezentują w nowych domkach
Zdecydowanie te brązowe plamki na liściach są od nadmiaru wody
Super się prezentują w nowych domkach
-
kwiato_maniaczka
- 1000p

Dzięki Aniu i Mirku Będę bardzo mało podlewać, nie chciałabym zalać tym bardziej że dałam dość dużą doniczkę, może lepiej częściej zraszać??
-
kwiato_maniaczka
- 1000p

Witaj Asiu
Z tymi białymi falkami to bardzo fajna zabawa jest. Wg mnie to najchętniej kwitnące storczyki. Mój biały nieprzerwanie kwitnie od ubiegłego marca. Ciachałam go już nawet by sprowokować odpoczynek, a ten od nowa wypuszcza pędy kwiatostanowe
Dałam spokój i na okrągło podziwiam jego kwiatuchy
Babciny storczykowy parapet jak najbardziej udany

Babciny storczykowy parapet jak najbardziej udany
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
-
kwiato_maniaczka
- 1000p

Martynko Ten storczyk kwitnie nieprzerwanie od stycznia na razie, i wciąż wypuszcza nowe pędziki:) poza tym jest ogromny, przymierza się także do kwitnienia różowo biały ma już bardzo długi pędzik z pączkami, i ciemny fiolecik, ładnie będzie wyglądać jak wszystko razem rozkiwtnie 
- treissi

- Od: 8 sty 2008, o 16:34
Asiu widzę, że miałaś dzisiaj pracowity dzień 
Storczyk śliczny - taki bieluteńki!
Storczyk śliczny - taki bieluteńki!