Mój skrawek ziemi - Gabriela - część 2
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Haniu, musimy się już powoli przyzwyczajać do takiej pogody.
Ja też nie zrobiłam tego co zaplanowałam, ale jeszcze mogą być ciepłe dni.
Z sadzeniem tulipanów się nie spieszę, a to co trzeba było już posadzone.
Mam jeszcze moje przedszkole, ale na razie schowałam je do folii.
Szkoda że muszę zmienić jej miejsce (folii), bo mogłyby zimować w niej moje sadzonki.
Ja też nie zrobiłam tego co zaplanowałam, ale jeszcze mogą być ciepłe dni.
Z sadzeniem tulipanów się nie spieszę, a to co trzeba było już posadzone.
Mam jeszcze moje przedszkole, ale na razie schowałam je do folii.
Szkoda że muszę zmienić jej miejsce (folii), bo mogłyby zimować w niej moje sadzonki.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Dobry wieczór Gabrysiu:)
Wpadam z krótką wizytą, wyczytałam, że dokonałaś zakupów cebulowych, oj chyba do tego samego sklepu muszę siostrę wysłać (tzn. poprosić);)
Pogoda nas nie rozpieszcza, tak zimno, że na działce nie idzie pracować, ręce zaraz grabieją z zimna, tyle roślin kwitnie, maliny jeszcze dojrzewają, a tu nie daj Boże jeszcze mróz się trafi
Wpadam z krótką wizytą, wyczytałam, że dokonałaś zakupów cebulowych, oj chyba do tego samego sklepu muszę siostrę wysłać (tzn. poprosić);)
Pogoda nas nie rozpieszcza, tak zimno, że na działce nie idzie pracować, ręce zaraz grabieją z zimna, tyle roślin kwitnie, maliny jeszcze dojrzewają, a tu nie daj Boże jeszcze mróz się trafi
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- Gabriela

Elizabetka pisze:Gabrysiu gratuluję udanych z zakupów z M. no to teraz nie będzie Ci rady....już teraz od Twoich kwiatów bije po oczach a co dopiero na wiosnę.![]()
Będzie co oglądać.co ty nacykosz.
![]()
A wiesz, że ja też lubię tę porę choćby ze względu na sadzenie cebulek.
Elżbietko, gdybym miała więcej ziemi, to bym dopiero zaszalała.
A tak muszę się ograniczać.
- Gabriela

alana pisze:Dobry wieczór Gabrysiu:)
Witam Alu.
Kupiłam trochę cebul, aby odświeżyć moje "wiosenne".
Co roku pokazuje się dużo cebul, których ja nie mam więc nie mogę zostać w tyle.
A z tą pogodą to już tak jest, same psikusy.
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gabrysiu w Raciborzu byłam rok temu, błądziliśmy bardzo gdyż drogi rozkopane, most zamknięty, lało jak z cebra. Póżniej trafiliśmy do osiedla domków jednorodzinnych,ale to były obrzeża. Naprawdę nie miałam czasu na zwiedzanie miasta, jedynie z okna samochodu. Więc cóż ja mogłam pooglądać. Pozostał mi obraz Raciborza pokazywany w telewizji kilka lat temu jak była ta okropna powódż. Dlatego miło zaskoczyły mnie tak piękne zdjęcia rabat.
- Gabriela

Dorotko, gdybyś teraz przyjechała do Raciborza, to dopiero byś zobaczyła.korzo_m pisze:Gabrysiu w Raciborzu byłam rok temu, błądziliśmy bardzo gdyż drogi rozkopane, most zamknięty, lało jak z cebra. Póżniej trafiliśmy do osiedla domków jednorodzinnych,ale to były obrzeża. Naprawdę nie miałam czasu na zwiedzanie miasta, jedynie z okna samochodu. Więc cóż ja mogłam pooglądać. Pozostał mi obraz Raciborza pokazywany w telewizji kilka lat temu jak była ta okropna powódż. Dlatego miło zaskoczyły mnie tak piękne zdjęcia rabat.
Połowa miasta rozkopana.
A rzeczywiście, ta powódź była okropna.
Dobrze że ja mieszkam dość daleko od rzeki, ale i tak było niewesoło.
Jakieś 500 m ode mnie była już wielka woda.
Najgorzej było wtedy gdy wieczorem zabrakło światła, i nie wiadomo było co się stało.
Żadnych wiadomości, ciemność i niedowierzanie że woda wdarła się do miasta.
Ewakuacja ludzi i latające helikoptery na okrągło nad miastem.
Ale zanim woda zalała miasto, w piwnicach mojego bloku było już pół metra wody, a droga którą chodzę na działkę, była jak rwąca rzeka.
Wody pod kolana, ale była to woda która spływała z okolicznych pól.
Ale nie ma co wracać do tego co było, trzeba cieszyć się tym co jest teraz.
- Gabriela

Haniu, ja będę sadzić tulipany na koniec września lub na początku października.Hanka 1 pisze:Witam Cię Gabrysiu
Piszesz ,że nie spieszysz się z sadzeniem tulipanów.napisz mi do kiedy można sadzić.Co prawda mam ich dużo /nie wykopuję i zawsze wychodzą/ ale widzę trochę nowych takich jak nie mam ale myślałam,że już późno na sadzenie.
Teraz posadziłam cesarskie korony, szafirki - chociaż wydaje mi się że z szafirkami się pospieszyłam i narcyzy.
Czekam jeszcze na krokusy. Reszta siedzi w ziemi cały czas.
Więc się nie martw, możesz spokojnie kupić i posadzić.
-
Grzegorz B
Gabrielo, jest już tradycją, że u Ciebie oczy można napaść wspaniałymi roślinami, które poprzez umiejętność fotografowania, są jeszcze wspanialsze
. Masz mega kolekcję kwitnących rarytasów, z podziwu nie można wyjść. Najbardziej utkwił mi cyklamen neapolitański, biały zimowit i kwitnące hebe
. Zazdroszczę, choć muszę przyznać, że kwitnące hebe widziałem w ogrodniczym, ale nie kupiłem, bo wydawało mi się, że i tak padnie