Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018,2019
Jest już oficjalne stanowisko ws podmiotów profesjonalnych...
Każdy kto sprzedaje przez internet lub do podmiotów profesjonalnych ma się zarejestrować: Dodawać paszporty do wysyłanych roślin, prowadzić rejestr identyfikowalności, badania roślin, obserwacje i wprowadzać inną papierologię wymaganą przez Urząd.
Akurat zdanie egzaminu w tym wszystkim podejrzewam, że jest najprostsze.
Nie ma zmiłuj
Każdy kto sprzedaje przez internet lub do podmiotów profesjonalnych ma się zarejestrować: Dodawać paszporty do wysyłanych roślin, prowadzić rejestr identyfikowalności, badania roślin, obserwacje i wprowadzać inną papierologię wymaganą przez Urząd.
Akurat zdanie egzaminu w tym wszystkim podejrzewam, że jest najprostsze.
Nie ma zmiłuj
No to np ja chyba się zarejestruje. Mam 2 parapety z kaktusikami. Zdam egzamin czemu nie. Będzie to sprzedaż okazjonalna, hobbystyczna, nieregularna. Będę prowadził wszystkie milion papierów. Czekam na najbliższą kontrolę wiorinu. Zaproszę ich do domku, naleję herbatki, postawię ciasteczka, pogadamy o pogodzie a potem pójdziemy popodziwiać mój parapet z kaktusami. Pozdrawiam
Czy o wszelkiej wymaganej papierologii poinformuje nas wiorin? Czy jeszcze jakieś inne urzędy? Z tego, co słyszałem - paszport NIE MUSI być przyklejony na każdej doniczce czy to na dworzu, na parapecie, w tunelu, szklarni etc. Dopiero podczas wysyłania należy na opakowaniu zbiorczym nakleić paszport. Czy on może być papierowy i np oklejony na całej powierzchni szeroką taśmą klejącą? (By go utrwalić) Bo nie wiem, czy do parapetu z kaktusikami i prymulką nie kupować aby drukarki za 4 tyś zł.

Czy o wszelkiej wymaganej papierologii poinformuje nas wiorin? Czy jeszcze jakieś inne urzędy? Z tego, co słyszałem - paszport NIE MUSI być przyklejony na każdej doniczce czy to na dworzu, na parapecie, w tunelu, szklarni etc. Dopiero podczas wysyłania należy na opakowaniu zbiorczym nakleić paszport. Czy on może być papierowy i np oklejony na całej powierzchni szeroką taśmą klejącą? (By go utrwalić) Bo nie wiem, czy do parapetu z kaktusikami i prymulką nie kupować aby drukarki za 4 tyś zł.

Kawusia w mieszkanku, na balkonie lub w sypialni. Kontrole będą na pewno kolorowe.
Na pewno bedzie wesoło hehe
Paszport ma być wydawany po ocenie wizualnej i dodany do przesyłki (na parapecie nie)
taśmą przezroczysta jak utrwalisz będzie ok.
Na pewno bedzie wesoło hehe

Paszport ma być wydawany po ocenie wizualnej i dodany do przesyłki (na parapecie nie)
taśmą przezroczysta jak utrwalisz będzie ok.
Z innej beczki. Czym skarlacie Pelargonie i jakie stężenie? b-nine na surfinie?
-
- 100p
- Od: 17 lut 2020, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zonale CC ale ogólnie jak wcześniej jechałem w początkowej fazie 0.1 to teraz czekam ponieważ u mnie coraz więcej osób chce wyrośnięte a odmiany kompaktowe praktycznie nie trzeba skarlać jeśli już dostaje sadzonke skarloną. Zauważyłem że coraz więcej firm stosuje wysokie EC na starcie, raz nawet reklamowałem jedną partię ponieważ przesadzili ze stężeniem i popalili stożki i liście o.0forestit pisze:Z innej beczki. Czym skarlacie Pelargonie i jakie stężenie? b-nine na surfinie?
-
- 100p
Ktoś z forumowiczów uprawia rozsady warzyw na detal? W tym sezonie chcę spróbować tylko kompletnie nie mam w tym doświadczenia. Chodzi mi konkretnie o terminy wysiewu, gdzie to robić czy pikować czy bezpośrednio do doniczek, jaka ziemia, jaka chemia jaka temperatura itd. Rozsady typu pomidor, ogórek, pory, selery i jakieś inne które się sprzedają. Jakie odmiany polecacie itd 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym temacie roślin ozdobnych nie za bardzo można prowadzić rozmowy o warzywach, radziłbym w sekcji warzywniczej, jest tam dużo informacji spis teści
Selery pory można już wysiewać, potem pomidory za kila dni i w kwietniu ogórki. Do pikowania selery pomidory i ogórki, tak w największym skrócie.
Selery pory można już wysiewać, potem pomidory za kila dni i w kwietniu ogórki. Do pikowania selery pomidory i ogórki, tak w największym skrócie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 100p
Dziękuję za odpowiedz, na forum przeglądałem wcześniej tylko wątki uprawy producenckiej z kwiatów, przeniosę pytania na właściwego działuekopom pisze:W tym temacie roślin ozdobnych nie za bardzo można prowadzić rozmowy o warzywach, radziłbym w sekcji warzywniczej, jest tam dużo informacji spis teści

Orginalne ccc czy jakiś zamiennik /stabilan/antywylegacz?RudySzczur pisze:Zonale CC ale ogólnie jak wcześniej jechałem w początkowej fazie 0.1 to teraz czekam ponieważ u mnie coraz więcej osób chce wyrośnięte a odmiany kompaktowe praktycznie nie trzeba skarlać jeśli już dostaje sadzonke skarloną. Zauważyłem że coraz więcej firm stosuje wysokie EC na starcie, raz nawet reklamowałem jedną partię ponieważ przesadzili ze stężeniem i popalili stożki i liście o.0forestit pisze:Z innej beczki. Czym skarlacie Pelargonie i jakie stężenie? b-nine na surfinie?
-
- 100p
Oryginalny, 750tkaforestit pisze:Orginalne ccc czy jakiś zamiennik /stabilan/antywylegacz?RudySzczur pisze:Zonale CC ale ogólnie jak wcześniej jechałem w początkowej fazie 0.1 to teraz czekam ponieważ u mnie coraz więcej osób chce wyrośnięte a odmiany kompaktowe praktycznie nie trzeba skarlać jeśli już dostaje sadzonke skarloną. Zauważyłem że coraz więcej firm stosuje wysokie EC na starcie, raz nawet reklamowałem jedną partię ponieważ przesadzili ze stężeniem i popalili stożki i liście o.0forestit pisze:Z innej beczki. Czym skarlacie Pelargonie i jakie stężenie? b-nine na surfinie?
Dodali aktualizację na głównej stronie jest odnośnik
p i o r i n . g o v . p l
p i o r i n . g o v . p l
"Nie wszystkie jednak ?podmioty profesjonalne? podlegają obowiązkowi wpisu do rejestru przedsiębiorców."
Czyli hobbysta, amator - w świetle skarbówki, zusu nie jest się przedsiębiorcą ale w świetle instytucji piorin - już jesteś producentem profesjonalnym (mimo, że oczywiście nie jesteś przedsiębiorcą, nie masz firmy, nie jesteś rolnikiem etc)
Także nie ma wyjątków, nie ma zmiłuj i tyle. W tej aktualizacji na dole piszą jeszcze o tym, że giorin zwrócił się do dziedziców manifestu z ventotene z prośbą o potwierdzenie o poprawność interpretacji - jakoby w innych krajach ue te przepisy są mniej restrykcyjne. Unia uznała, że interpretacja rozporządzeń etc przez Polskę - jest prawidłowa. No to uczyć się i do wiorinów na egzaminy.
Czyli hobbysta, amator - w świetle skarbówki, zusu nie jest się przedsiębiorcą ale w świetle instytucji piorin - już jesteś producentem profesjonalnym (mimo, że oczywiście nie jesteś przedsiębiorcą, nie masz firmy, nie jesteś rolnikiem etc)
Także nie ma wyjątków, nie ma zmiłuj i tyle. W tej aktualizacji na dole piszą jeszcze o tym, że giorin zwrócił się do dziedziców manifestu z ventotene z prośbą o potwierdzenie o poprawność interpretacji - jakoby w innych krajach ue te przepisy są mniej restrykcyjne. Unia uznała, że interpretacja rozporządzeń etc przez Polskę - jest prawidłowa. No to uczyć się i do wiorinów na egzaminy.

Po pierwsze interpretacja dokonana przez kogokolwiek innego niż sąd, nie ma najmniejszego znaczenia. Chyba, że jest poparta podstawą prawną. A takiej nie ma (przynajmniej w zakresie "podmiotu profesjonalnego"). A raczej jest - ale sprzeczna z interpretacja PIORIN, wiec jej zapewne nie powola.
Ja dzis otrzymalem odpowiedz z PIORIN i na moje pytanie o to kto jest podmiotem profesjonalnym, z grubsza, dostalem odpowiedz, ze to nie ma znaczenia kto nie jest a kto jest i dalej popłyneli z jakimis innymi tekstami nie zwiazanymi z moim pytaniem, wiec pytanie ponowilem. Oswiadczam, ze jeśli bedzie trzeba - bedzie i sąd administracyjny w tej sprawie z mojej strony.
Bo podsumowujac odopwiedz PIORIN jest taka, ze "intencja" byla ze rozporzadzenie ma jakos dzialac. No, ale moją intencją jest wygrac w totka, ale mi sie nie udalo... Intencjami i interpretacjami bez podstawy prawnej mozna sobie nie powiem co.
Poza powyzszym jutro warto kupic Dziennik Gazeta Prawna. Jutro powinien byc artykul, ktory udalo mi sie sprowokowac (o tym calym polskim badziewiu), ktory udalo mi sie sprowokowac.
Ja dzis otrzymalem odpowiedz z PIORIN i na moje pytanie o to kto jest podmiotem profesjonalnym, z grubsza, dostalem odpowiedz, ze to nie ma znaczenia kto nie jest a kto jest i dalej popłyneli z jakimis innymi tekstami nie zwiazanymi z moim pytaniem, wiec pytanie ponowilem. Oswiadczam, ze jeśli bedzie trzeba - bedzie i sąd administracyjny w tej sprawie z mojej strony.
Bo podsumowujac odopwiedz PIORIN jest taka, ze "intencja" byla ze rozporzadzenie ma jakos dzialac. No, ale moją intencją jest wygrac w totka, ale mi sie nie udalo... Intencjami i interpretacjami bez podstawy prawnej mozna sobie nie powiem co.
Poza powyzszym jutro warto kupic Dziennik Gazeta Prawna. Jutro powinien byc artykul, ktory udalo mi sie sprowokowac (o tym calym polskim badziewiu), ktory udalo mi sie sprowokowac.
Udal sie ładny artykul Dzięki zaangażowaniu Redaktora Piotra Szymaniaka 
https://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly ... -kara.html
PS. Prawdopodobnie jutro (w srode) cdn. ;)

https://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly ... -kara.html
PS. Prawdopodobnie jutro (w srode) cdn. ;)
I jak tam kto już spisał bratka na straty w obecnej sytuacji?