Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Monia33
50p
50p
Od: 30 sty 2020, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018,2019

Post »

Jest już oficjalne stanowisko ws podmiotów profesjonalnych...
Każdy kto sprzedaje przez internet lub do podmiotów profesjonalnych ma się zarejestrować: Dodawać paszporty do wysyłanych roślin, prowadzić rejestr identyfikowalności, badania roślin, obserwacje i wprowadzać inną papierologię wymaganą przez Urząd.
Akurat zdanie egzaminu w tym wszystkim podejrzewam, że jest najprostsze.
Nie ma zmiłuj
Awatar użytkownika
Syriusz
200p
200p
Od: 7 paź 2017, o 15:18

Post »

No to np ja chyba się zarejestruje. Mam 2 parapety z kaktusikami. Zdam egzamin czemu nie. Będzie to sprzedaż okazjonalna, hobbystyczna, nieregularna. Będę prowadził wszystkie milion papierów. Czekam na najbliższą kontrolę wiorinu. Zaproszę ich do domku, naleję herbatki, postawię ciasteczka, pogadamy o pogodzie a potem pójdziemy popodziwiać mój parapet z kaktusami. Pozdrawiam ;:136

Czy o wszelkiej wymaganej papierologii poinformuje nas wiorin? Czy jeszcze jakieś inne urzędy? Z tego, co słyszałem - paszport NIE MUSI być przyklejony na każdej doniczce czy to na dworzu, na parapecie, w tunelu, szklarni etc. Dopiero podczas wysyłania należy na opakowaniu zbiorczym nakleić paszport. Czy on może być papierowy i np oklejony na całej powierzchni szeroką taśmą klejącą? (By go utrwalić) Bo nie wiem, czy do parapetu z kaktusikami i prymulką nie kupować aby drukarki za 4 tyś zł. ;:4
Monia33
50p
50p

Post »

Kawusia w mieszkanku, na balkonie lub w sypialni. Kontrole będą na pewno kolorowe.
Na pewno bedzie wesoło hehe :heja
Paszport ma być wydawany po ocenie wizualnej i dodany do przesyłki (na parapecie nie)
taśmą przezroczysta jak utrwalisz będzie ok.
forestit
500p
500p
Od: 25 mar 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z innej beczki. Czym skarlacie Pelargonie i jakie stężenie? b-nine na surfinie?
RudySzczur
100p
100p
Od: 17 lut 2020, o 09:08

Post »

forestit pisze:Z innej beczki. Czym skarlacie Pelargonie i jakie stężenie? b-nine na surfinie?
Zonale CC ale ogólnie jak wcześniej jechałem w początkowej fazie 0.1 to teraz czekam ponieważ u mnie coraz więcej osób chce wyrośnięte a odmiany kompaktowe praktycznie nie trzeba skarlać jeśli już dostaje sadzonke skarloną. Zauważyłem że coraz więcej firm stosuje wysokie EC na starcie, raz nawet reklamowałem jedną partię ponieważ przesadzili ze stężeniem i popalili stożki i liście o.0
RudySzczur
100p
100p

Post »

Ktoś z forumowiczów uprawia rozsady warzyw na detal? W tym sezonie chcę spróbować tylko kompletnie nie mam w tym doświadczenia. Chodzi mi konkretnie o terminy wysiewu, gdzie to robić czy pikować czy bezpośrednio do doniczek, jaka ziemia, jaka chemia jaka temperatura itd. Rozsady typu pomidor, ogórek, pory, selery i jakieś inne które się sprzedają. Jakie odmiany polecacie itd :)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym temacie roślin ozdobnych nie za bardzo można prowadzić rozmowy o warzywach, radziłbym w sekcji warzywniczej, jest tam dużo informacji spis teści
Selery pory można już wysiewać, potem pomidory za kila dni i w kwietniu ogórki. Do pikowania selery pomidory i ogórki, tak w największym skrócie.
RudySzczur
100p
100p

Post »

ekopom pisze:W tym temacie roślin ozdobnych nie za bardzo można prowadzić rozmowy o warzywach, radziłbym w sekcji warzywniczej, jest tam dużo informacji spis teści
Selery pory można już wysiewać, potem pomidory za kila dni i w kwietniu ogórki. Do pikowania selery pomidory i ogórki, tak w największym skrócie.
Dziękuję za odpowiedz, na forum przeglądałem wcześniej tylko wątki uprawy producenckiej z kwiatów, przeniosę pytania na właściwego działu :)
forestit
500p
500p

Post »

RudySzczur pisze:
forestit pisze:Z innej beczki. Czym skarlacie Pelargonie i jakie stężenie? b-nine na surfinie?
Zonale CC ale ogólnie jak wcześniej jechałem w początkowej fazie 0.1 to teraz czekam ponieważ u mnie coraz więcej osób chce wyrośnięte a odmiany kompaktowe praktycznie nie trzeba skarlać jeśli już dostaje sadzonke skarloną. Zauważyłem że coraz więcej firm stosuje wysokie EC na starcie, raz nawet reklamowałem jedną partię ponieważ przesadzili ze stężeniem i popalili stożki i liście o.0
Orginalne ccc czy jakiś zamiennik /stabilan/antywylegacz?
RudySzczur
100p
100p

Post »

forestit pisze:
RudySzczur pisze:
Orginalne ccc czy jakiś zamiennik /stabilan/antywylegacz?
Oryginalny, 750tka
Monia33
50p
50p

Post »

Dodali aktualizację na głównej stronie jest odnośnik
p i o r i n . g o v . p l
Awatar użytkownika
Syriusz
200p
200p
Od: 7 paź 2017, o 15:18

Post »

"Nie wszystkie jednak ?podmioty profesjonalne? podlegają obowiązkowi wpisu do rejestru przedsiębiorców."
Czyli hobbysta, amator - w świetle skarbówki, zusu nie jest się przedsiębiorcą ale w świetle instytucji piorin - już jesteś producentem profesjonalnym (mimo, że oczywiście nie jesteś przedsiębiorcą, nie masz firmy, nie jesteś rolnikiem etc)

Także nie ma wyjątków, nie ma zmiłuj i tyle. W tej aktualizacji na dole piszą jeszcze o tym, że giorin zwrócił się do dziedziców manifestu z ventotene z prośbą o potwierdzenie o poprawność interpretacji - jakoby w innych krajach ue te przepisy są mniej restrykcyjne. Unia uznała, że interpretacja rozporządzeń etc przez Polskę - jest prawidłowa. No to uczyć się i do wiorinów na egzaminy. ;:168
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 sty 2020, o 23:24

Post »

Po pierwsze interpretacja dokonana przez kogokolwiek innego niż sąd, nie ma najmniejszego znaczenia. Chyba, że jest poparta podstawą prawną. A takiej nie ma (przynajmniej w zakresie "podmiotu profesjonalnego"). A raczej jest - ale sprzeczna z interpretacja PIORIN, wiec jej zapewne nie powola.
Ja dzis otrzymalem odpowiedz z PIORIN i na moje pytanie o to kto jest podmiotem profesjonalnym, z grubsza, dostalem odpowiedz, ze to nie ma znaczenia kto nie jest a kto jest i dalej popłyneli z jakimis innymi tekstami nie zwiazanymi z moim pytaniem, wiec pytanie ponowilem. Oswiadczam, ze jeśli bedzie trzeba - bedzie i sąd administracyjny w tej sprawie z mojej strony.
Bo podsumowujac odopwiedz PIORIN jest taka, ze "intencja" byla ze rozporzadzenie ma jakos dzialac. No, ale moją intencją jest wygrac w totka, ale mi sie nie udalo... Intencjami i interpretacjami bez podstawy prawnej mozna sobie nie powiem co.

Poza powyzszym jutro warto kupic Dziennik Gazeta Prawna. Jutro powinien byc artykul, ktory udalo mi sie sprowokowac (o tym calym polskim badziewiu), ktory udalo mi sie sprowokowac.
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 sty 2020, o 23:24

Post »

Udal sie ładny artykul Dzięki zaangażowaniu Redaktora Piotra Szymaniaka :)
https://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly ... -kara.html

PS. Prawdopodobnie jutro (w srode) cdn. ;)
forestit
500p
500p

Post »

I jak tam kto już spisał bratka na straty w obecnej sytuacji?
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”