Fajnie u Ciebie już z tymi czosnkami. Na jesieni też je będę musiała wpisać na "listę płac", mam kilka ale większość to te duże i średnie, jeszcze by mi się takie maluszki przydały.
Przydomowy ogródek Eweliny, część III .
- apus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .
Ewelinko, nie ma co się przejmować tymi naszymi hortensjami... ja może postawię obok nich szpadel, może zauważą i ogarną się?
Fajnie u Ciebie już z tymi czosnkami. Na jesieni też je będę musiała wpisać na "listę płac", mam kilka ale większość to te duże i średnie, jeszcze by mi się takie maluszki przydały.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- lemonka

- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Kilka dni minęło i tyle już zmian u Ciebie
Swietnie wyglądają Twoje córeczki na skarpie
A sama skarpa z dnia na dzień coraz ladniejsza.
Masz bardzo uporządkowane naszadzenia. U mnie to taki bałagan, symetrii za grosz nie ma
Widać, że miałaś plan co, gdzie i w jakiej ilości posadzić a ja jednak na głupa sadziłam
Chcesz wykopywać cebulki? Niektórzy nie wykopują a rośliny dobrze rosną po roku. No, ale ja sama doświadczenia w tym nie mam.
Wszystkie obrzeża masz otoczone cegłą?
Swietnie wyglądają Twoje córeczki na skarpie
Masz bardzo uporządkowane naszadzenia. U mnie to taki bałagan, symetrii za grosz nie ma
Widać, że miałaś plan co, gdzie i w jakiej ilości posadzić a ja jednak na głupa sadziłam
Chcesz wykopywać cebulki? Niektórzy nie wykopują a rośliny dobrze rosną po roku. No, ale ja sama doświadczenia w tym nie mam.
Wszystkie obrzeża masz otoczone cegłą?
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja staram się nie myśleć za dużo o opuszczających gniazda ptaszkach, bo zawsze się przejmuję! mam 2 budki, w czym jedna "wyprowadzona", czyli bogatki już karmią młodzież na drzewach. Poza tym 2 wróblowe gniazda pod dachówką i pleszki w kolejnej budce. Jak tylko pomyślę, drżę 
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelina, u mnie też pięknie, ale deszczu nie miałam, nawet burze przechodziły jakoś boczkiem. podobnie jak ty wpadłam w ciąg plewienia.. skaranie z tą trawą. Mam wrażenie, że z dnia na dzień wyrasta kolejna, nawet w miejscach gdzie już przeplewiłam
Twoja modelka to wie co robi. Wybrała idealne tło i dawaj.. od czego ma mamuśka aparat.. nie tylko kwiatki są interesującym obiektem. Moja córa powiedziała mi ostatnio, że odkąd zakwitły te tulipany to już w ogóle dzieciom zdjęć nie robię
Tak mi pocisnęła, ze również zrobiłam sesję dzieciaki w rabatach 
Twoja modelka to wie co robi. Wybrała idealne tło i dawaj.. od czego ma mamuśka aparat.. nie tylko kwiatki są interesującym obiektem. Moja córa powiedziała mi ostatnio, że odkąd zakwitły te tulipany to już w ogóle dzieciom zdjęć nie robię
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Ewelinko tulipany zanim skończą, to zdecydowanie najładniej wyglądają kolorowe w ogrodzie.
Też co roku sobie obiecuję, że wykopię większość i posadzę duże ilości jednych, a potem czasu braknie i znowu dosadzam jesienne chciejstwa.
Wykop jak najszybciej te przy różach, bo u mnie róże tak wrosły w tulipany, że są już nie do ruszenia. Modelki słodkie, szczególnie to zdjęcie na skarpie.
Obwódka z tawuł już śliczna.
Moje znowu nie przycięte, bo nie zdążyłam.
Róże pięknie Ci rosną, teraz ciepło i sucho jeszcze je przyśpieszy.
Dobrych, ciepłych dni. 
-
RobertG85
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 17 maja 2017, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zakwitnięty Irysek - przepiękny.
Z różami i tulipanami miałem podobny problem. Niestety nie obyło się bez strat, więc też proponowałbym oddzielić jedne od drugich.
Z różami i tulipanami miałem podobny problem. Niestety nie obyło się bez strat, więc też proponowałbym oddzielić jedne od drugich.
-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Pięknie się prezentuje ogród
Ja już bym nie narzekała na deszcz po tym jak wczoraj latałam z wężem i podlewałam nowo posadzone
Wczoraj chciałam popielić, ale wierzchnia warstwa ziemi już za sucha się zrobiła i chwasty nie chcą wychodzić
Ale nie da się ukryć, że piękna pogoda nastraja wyjątkowo optymistycznie
Córeczki ślicznie wyglądają wśród kwiatuchów 
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Ann_85
- 1000p

- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Wow... Ale u Ciebie wszystko prędziutko się uwija
Pęknięte pąki czosnków - uwielbiam. I stanowiska do rekreacji gotowe
To Ty Ewelinko miałaś wielkiego, gęstego klemka Polish Spirit, prawda? Tak więc dziś sobie sprawiłam
To Ty Ewelinko miałaś wielkiego, gęstego klemka Polish Spirit, prawda? Tak więc dziś sobie sprawiłam
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Ewelinko, ale u Ciebie zmiany w ogrodzie aż miło popatrzeć
skarpa mieni się kolorami, nawet zakwitły Ci tam dwie śliczne modelki.
Piękna pogoda, ciepłe dni i noce aż chce się żyć, nie tylko nam .... przyroda szaleje bo każda roślina pragnie się jak najlepiej zaprezentować.Skrzydlate uwijają się, żeby wykarmić potomstwo, owady zapylają co się da a przy okazji, złote runo zaniesione do ula, da nam niebiańską słodycz, tak przydatną w zimowe chłody.
Tulipany już schodzą ze sceny, ich miejsce przejmuje armia czosnków, irysów i co tam jeszcze ogrodniczka upchnęła przy podporach i w kącikach.
U mnie też żarówa, niebo lazurowe i bieganie z konewkami, oj przydałby się ciepły kapuśniaczek z nieba.
Przytulasy zostawiam i buziole dla modelek.

Piękna pogoda, ciepłe dni i noce aż chce się żyć, nie tylko nam .... przyroda szaleje bo każda roślina pragnie się jak najlepiej zaprezentować.Skrzydlate uwijają się, żeby wykarmić potomstwo, owady zapylają co się da a przy okazji, złote runo zaniesione do ula, da nam niebiańską słodycz, tak przydatną w zimowe chłody.
Tulipany już schodzą ze sceny, ich miejsce przejmuje armia czosnków, irysów i co tam jeszcze ogrodniczka upchnęła przy podporach i w kącikach.
U mnie też żarówa, niebo lazurowe i bieganie z konewkami, oj przydałby się ciepły kapuśniaczek z nieba.
Przytulasy zostawiam i buziole dla modelek.

-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
O widzę, że leżaczki na opalanko przygotowane
Też chyba muszę odkurzyć, bo czas wielki skorzystać z dobrodziejstw ogrodu.
Modelka do wycałowania
A nie chce zakładać swojego ogródka? Moja Zuza jak była mała to miała takie zapędy, ale to było....
Pogoda nam sprzyja, dzisiaj podlewałam czyli jest dobrze
Modelka do wycałowania
Pogoda nam sprzyja, dzisiaj podlewałam czyli jest dobrze
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie
.
Ależ mamy pogodę
, grzeje na całego. Niby dzień jest już długi ale czasu jakby mniej
. Dziewczyny chodzą spać później i potem człowiek już nie ma chęci na komputer
. Ostatnio ogarnęłam kącik przy piaskownicy. Odchwaściłam, dokończyłam obrzeże z cegły i wysiałam trawę. Kupiłam też kilka bylinek na skarpę a dzisiaj upolowałam róże Kimono
. Na zdjęciach wygląda bardzo ładnie i jestem ciekawa jak będzie rosła . Jeden z moich powojników, którego spisałam na straty bo w ogóle nie rósł odbił od korzenia . Poza tym wszystko rośnie jak na drożdżach
. Nie mogę już doczekać się róż bo sporo pokazało już swoje pąki . Poluję ostatnio na powojniki z grupy Atragene bo wymyśliłam sobie, że posadzę je przy siatce za hortensjami bukietowymi. Nie wiem czy to dobry pomysł ale pomyślałam, że zanim przycięte hortensje urosną i zakwitną to ścianę z liści i katów będą tworzyły powojniki. Potem nieco schowają się za bukietówkami ale podobno one nie są wymagające i odrobina cienia im nie straszna. Jutro jadę do szkółki i może tam coś dorwę bo dotąd wszędzie widzę wielkokwiatowe.
Lykkefund ma pąki
. Zakwitnie po raz pierwszy bo w zeszłym roku nornice strasznie go poturbowały i nie kwitł wcale.

Jolu bardzo dziękuję za miłe słowa
. Irysy SDB są bardzo ładne i na pewno zacznę je kupować
. Na razie mam ich niewiele ale od czego trzeba zacząć. Coraz więcej róż ma pąki a to bardzo mnie cieszy. Czosnki już rozkwitły ale nie wszystkie . Orliki powinny zaraz pokazać swoje kwiaty
. Pozdrawiam i udanej pogody życzę .
Takiego floksa udało mi się upolować. Śliczny jest i niech tylko się rozrośnie maluszek.

Karolino dziękuję bardzo za miłe słowa
.
Brzegi trawnika przycięte. Może zrobiłam to trochę krzywo ale mimo wszystko ładnie to wygląda.

Jolu- April wezmę sobie to do serca w takim razie
. Skoro córka chce pozować to muszę korzystać. Czosnki mnie urzekły w zeszłym roku. Nadal mam ich niewiele ale sukcesywnie dosadzam. Jesienią też na pewno dokupię. Bardzo ładnie wyglądają te fioletowe i białe kule
.

Basiu myślę, że tego szpadla mogą się wystraszyć
. Może warto spróbować
. Ja na pewno jeszcze dokupię czosnków. Widzę, że ładnie przyrastają ale ja chcę ich więcej .

Izo z tymi uporządkowanymi nasadzeniami to Ci się tylko wydaje. Myślę, że jednorodne obwódki dają takie złudzenie porządku
. W rzeczywistości nie potrafię tak do końca trzymać się planu poza tym mam sporo roślin, które rosną z przypadku. W zeszłym roku wpadłam w szał zakupowy i kupowałam co leci a potem głupia nie wiedziałam gdzie sadzić
. Teraz staram się robić to z głową ale różnie bywa . Chcę wykopać cebule tulipanów ale tylko tych, które miały same liście i tych, które rosną zbyt blisko róż. Pozostałe tulipany zostawię . Pytasz o cegłę, tak w tym momencie wszystkie rabaty mam otoczone cegłą , nie licząc skarpy i takiej mini, podniesionej rabaty.

Miłko rzeczywiście jak ptaki wylecą z gniazd i jeszcze słabo latają to może być różnie. Ja też staram się o tym nie myśleć ale coraz więcej małych ptaszyn widzę w ogródku. Mam nadzieję, że przetrwają
.

Sabinko ja na razie uporałam się z chwastami ale pewnie zaraz znowu trzeba będzie ruszyć do pracy
. One to dopiero są żywotne, skubańce. Hehe widzę, że Twoja córka trafiła w czuły punkt. Na szczęście można połączyć jedno z drugim i robić zdjęcia dzieci w rabatach . Wszyscy będą zadowoleni
.

CDN
Ależ mamy pogodę
Lykkefund ma pąki

Jolu bardzo dziękuję za miłe słowa
Takiego floksa udało mi się upolować. Śliczny jest i niech tylko się rozrośnie maluszek.

Karolino dziękuję bardzo za miłe słowa
Brzegi trawnika przycięte. Może zrobiłam to trochę krzywo ale mimo wszystko ładnie to wygląda.

Jolu- April wezmę sobie to do serca w takim razie

Basiu myślę, że tego szpadla mogą się wystraszyć

Izo z tymi uporządkowanymi nasadzeniami to Ci się tylko wydaje. Myślę, że jednorodne obwódki dają takie złudzenie porządku

Miłko rzeczywiście jak ptaki wylecą z gniazd i jeszcze słabo latają to może być różnie. Ja też staram się o tym nie myśleć ale coraz więcej małych ptaszyn widzę w ogródku. Mam nadzieję, że przetrwają

Sabinko ja na razie uporałam się z chwastami ale pewnie zaraz znowu trzeba będzie ruszyć do pracy

CDN
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Ewelina ten nowy floks to''Bawaria''
Śliczne rabatki.

Śliczne rabatki.
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Soniu no właśnie czasem te plany pozostają tylko planami
. Mam jednak nadzieję, że znajdę chęci i czas i wykopię część tulipanów. Boję się tylko, że źle sobie je oznaczę i potem będzie wielki miks
. Muszę wykopać też te tulipany, które rosną zbyt blisko tuj
. Zanim posadziłam żywopłot plany na rabatę były inne więc posadziłam tulipany. Teraz okazuje się, że rosną zbyt blisko . Tawuły bardzo ładnie rosną
. Niestety nie mam z nich obwódki tylko takie kilka krzaczków. Na pewno w przyszłości zrobię sobie z nich długą obwódkę . Bardzo dziękuję i wzajemnie .

Robercie dzięki za sugestie, na pewno rozdzielę to towarzystwo
. Pozdrawiam
.
Pąk na Proteusu .

Małgosiu no powiem Ci, że jak porównuję fotki z ubiegłego roku to już widać znaczne różnice . Nie mówię, że jest idealnie bo tak nigdy nie będzie ale już jest dużo lepiej . Takie zmiany motywują do dalszej pracy . Ja wykorzystałam moment mokrej ziemi do plewienia i szło bardzo fajnie i sprawnie. Pogoda jest cudna i od razu człowiek weselszy
. Dziękuję bardzo za komplementy w kierunku moich córek
. Pozdrawiam i słońca życzę
.

Aniu zgadza się to ja mam tego powojnika . Rośnie jak szalony
. Fajnie, że go kupiłaś, na pewno się na nim nie zawiedziesz . Pozdrawiam i udanej pogody życzę
.
Truskaweczki
.

Stasiu bardzo dziękuję za tyle miłych słów
. Pogoda jest cudowna i widać, że wszystkim służy
. Jedyne do czego mogę się przyczepić to ten nagły przeskok z niskich do wysokich temperatur. Moja starsza córka chodzi zakatarzona i kaszle a ja podejrzewam, że to właśnie przez takie nagłe ocieplenie. Tulipany jeszcze gdzieniegdzie kwitną ale to już końcówka, czekam na kolejne rośliny. Pozdrawiam i kolejnych dni ze słońcem Ci życzę
.

Małgosiu- PEPSI leżaki wyciągnięte ale jeszcze takiego stałego miejsca w ogródku nie mają. Póki co ciągle zmieniają miejsce. Może kiedyś doczekam się takiego fajnego miejsca do odpoczynku i rekreacji. Emilka jakoś nie garnie się do zakładania swojego ogródka. Co prawda pomagała mi wysiewać jednoroczne i trawę ale na tym Jej zapęd się kończy. Zdecydowanie woli jeździć na biegowym rowerku i szaleć
. Do pogody nie można się na razie przyczepić , oby tak dalej. Pozdrawiam
.

Alu bardzo dziękuję za identyfikację
. Nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian floksów. Jak na razie mam 7 różnych ale szukam dalej
.

Pozdrawiam
.

Robercie dzięki za sugestie, na pewno rozdzielę to towarzystwo
Pąk na Proteusu .

Małgosiu no powiem Ci, że jak porównuję fotki z ubiegłego roku to już widać znaczne różnice . Nie mówię, że jest idealnie bo tak nigdy nie będzie ale już jest dużo lepiej . Takie zmiany motywują do dalszej pracy . Ja wykorzystałam moment mokrej ziemi do plewienia i szło bardzo fajnie i sprawnie. Pogoda jest cudna i od razu człowiek weselszy

Aniu zgadza się to ja mam tego powojnika . Rośnie jak szalony
Truskaweczki

Stasiu bardzo dziękuję za tyle miłych słów

Małgosiu- PEPSI leżaki wyciągnięte ale jeszcze takiego stałego miejsca w ogródku nie mają. Póki co ciągle zmieniają miejsce. Może kiedyś doczekam się takiego fajnego miejsca do odpoczynku i rekreacji. Emilka jakoś nie garnie się do zakładania swojego ogródka. Co prawda pomagała mi wysiewać jednoroczne i trawę ale na tym Jej zapęd się kończy. Zdecydowanie woli jeździć na biegowym rowerku i szaleć

Alu bardzo dziękuję za identyfikację

Pozdrawiam
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ewelinko witam ! Twoje zdjecia uradowaly moje stesknione za kwiatkami oczy. Cudowny ogrod tworzysz
. Posylam szum morza i jego niepowtarzalny urok, pozdrawiam i przepraszam za pisownie

- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Ewelinko super u Ciebie, a truskaweczki kwitnące... już bym zjadła uwielbiam truskawki 
Pozdrawiam, Basia.