Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Basiu z pewnością już wtopiłaś nos w kwiat LO ma cudny zapach, a reszta w blokach startowych tak jak i u mnie .Bardzo lubię len i pozwalam mu się rozsiewać, zawsze przypomina mi jedną z forumek której już z nami nie ma, a szkoda miała śliczny skalniak
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wiolu, Colette sadziłam wiosną 2016, szybko się rozrosła (ale bardziej na boki niż w górę), a jeszcze szybciej zakwitła. Aż byłam zaskoczona, że taka lebiodka kwitnie tak obficie i długo, a w tym roku jest ich ogrom!
Bardzo ma ładne kwiaty, takie angielskie ;:333

Ewuniu, no własnie... wszytko na raz, bo wszystko nadrabia te pokręcenia pogodowe. Ale muszę przyznać, że piwonie w tym roku mam wyjątkowo dorodne! Jednak dobrze im robi odgarnianie ziemi ze wschodzących kiełków

Krysiu dziękuję ;:168
U mnie każdego dnia więcej pączusiów, ale najmniej, albo wcale nie mają te z tegorocznych nasadzeń, ale reszta nawet, nawet...A tak naprawdę, to przecież jeszcze czas mają, nie przyspieszymy nic, natura jest sprytniejsza ;:333
Jak duża u Ciebie rośnie Lavender ice? Ja w tym roku ją posadziłam i to jakieś 3 tyg. temu (z gołego korzenia, łysa, bez nosków ;:173 ) i o dziwo super sobie radzi! Ma listeczka i chyba się przyjęła! ;:215
Wiesz chwasty to tak specjalnie, żebyśmy codzienny fitness ogrodowy mogły... :;230

Soniu, mnie nawet wychodzą anemony bez problemu. Kupuję nasiona (sama nie wiem jak to nazwać? może cebule jednak) w popularnych marketach... I tylko wciskam do ziemi a potem oczywiście zapominam ;:306

Elu witam Cię w moich skromnych progach ;:304 Biedermeier Ci padł? Ale omarzł, czy mu coś korzeń zjadło?
Moje póki co dzielnie rosną, maluszki są ale w gromadce posadzone więc liczę że stworzą bardziej widoczny punkt ;:333
A z piwoniami, to jest tak, że one u mnie bardzo długo nie kwitły, dopiero 4 sezon mam kwiaty.
Wczesną wiosną, jak dopiero co rusza wegetacja, trzeba z piwonii zdjąć nadmiar ziemi z piwonii, bardzo ostrożnie, żeby kłów nie uszkodzić. Odsuwasz wszystko ile się da... no i nawóz (ja dawałam mączkę rogową, a w tym roku jeszcze granulowanym obornikiem), dopiero mi po tych zabiegach zakwitła, pierwszy raz to chyba tylko jednym kwiatem. W drugim sezonie już sporo.
Mam drugą kępę, którą od zeszłego dwóch lat odkopuję i w tym roku też zakwitła. ;:215

Tak, że spróbuj takiej metody, na pewno to się sprawdza (no chyba że masz je w cieniu, to może być gorzej, bo one jednak lubią wygrzewać się)

Bożenko, nie mam pojęcia co to za lilia... nawet nie przypominam sobie żebym kupowała taką ;:131
No chyba, że mam już taką sklerozę? ;:224 Kiedyś miałam takie pomarańczowe, ale w całkiem innym miejscu, no chyba ze jedną przeniosłam i mi z głowy wyszło...

Aniu, len jest baaaardzo wdzięczny, nie wymagający, tylko nie wiem dlaczego w tym roku miałam problem z przesadzaniem go... marniał w oczach. Będę musiała wysiać troszkę. ;:333
A z różami... ;:167

Dorotko
, LO pewnie dzisiaj, albo jutro... ;:215 Colette da czadu, bardzo jestem ciekawa jak ona udźwignie tyle kwiatów?! Bo raczej kolosem ona (póki co) nie jest! ;:167

Jadziu, prawda jaka to wdzięczna roślinka, taki niepozorny... Zastanawiam się jakby len sobie radził w cieniu, może nie całkowitym, ale nasłonecznienie max 2 -3 godziny rano i tyle samo późnym popołudniem... Jak uważasz?

Czosneczki - zdjęcie rodzinne ;:333 :

Obrazek

Piwonie wyciągają się na południe, lubią opalać swe buźki

Obrazek

Takie kwiatuszki witają mnie jak wchodzę do domu, zapach jest upojny...

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, jak pieknie u Ciebie. Piwonie i u mnie zaczynają swój spektakl! Taka doniczka na wejściu to jednak umila życie!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basiu czosnki takie dostojne, a piwonie faktycznie lubią ciepełko ;:333 Jak nazywają się kwiatuszki, które tak pachną :?:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Też jestem ciekawa co to za białe kwiatuszki w donicy.
Piękne też te białe czosnki, takie subtelne :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Takie zdjęcia rodzinne to ja mogę oflądać bez końca. Świetne! I ja chętnie się dowiem nazwy tych kwiatuszków w donicy. ;:65
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

W ogóle to dzisiaj poszłam na targ kupić tylko pelargonie... wzięłam dwie gailardie, dwa nachyłki, tytoń ogrodowy, kilka petunii niebieskawych, margaretek parę i niecierpki... :;230 Pelarogni nie... ;:224

I weź tu człowieku się zapieraj, że już nic nie kupisz ;:209 :roll:

Mariola, dziękuję pięknie. ;:196 W sierpniu podkradnę mojej mamie takie białe piwonie... one też cudowne ;:167 W ogóle te stare kwiaty mają w sobie to "COŚ", szkoda tylko że nie kwitną do listpada... no chociaż do września ;:333

Ewuniu, Wiolu, Aniu te białe pachnące (oprócz smagliczki) to takie z rodziny nemezji... no oczywiście nazwy zapomniałam ;:131 Sun...coś tam ;:306
One się płożą i są dużo większe od podstawowej nemezji. Pachną obłędnie i kwitną cale lato do jesieni (a jak przycina się przekwitnięte, to praktycznie do końca sezonu można je utrzymać)

Mam ich trzy kolorki na tarasie (zdjęcie kiepskie trochę) - żółta, czerwona i biała z żółtym środkiem.

Obrazek

Pęcherznica rozkwitła.... ;:167

Obrazek

Obrazek

A Augusta L. jeszcze nie... ;:306

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ale masz rodzinkę czosnkową ;:oj . Muszę dosadzić białych bo mam ich za mało ;:224 . Pięknie wyglądają ;:138 . Piwonia przepiękna i dziękuję za wyjaśnienie odnośnie wyciągania się ;:306 . Myślałam, że tylko moje takie krzywe a one po prostu lubią słoneczko ;:224 . Pęcherznica bardzo ładnie Ci kwitnie. Moja po raz pierwszy zakwitła bo nie przycinałam jej tej wiosny ;:108 . Nie jest to tak spektakularne jak u Ciebie ale zawsze coś ;:333 . Na róże wszyscy czekamy z niecierpliwością ;:65 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fakne6 ,bardzo ładnie dobrane kompozycje koszyczkowe.
A przy wejściu kwiatuszki ładne i jeszcze pachną. Ummm miodzio ;:215
A co to za kwiatuszki ??
Pecherznica piękna duża
I owadów pewnie pełno na niej. :wink:
Ach i te czosnki. Imponujące.Cyba na jesień muszę ich dokupić. Zarazasz nimi.oj tak :uszy
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Basiu Lavender ice jest niziutka, teraz ma około 40cm, sadzić ją trzeba na przód rabatki, kwiaty długo się trzymają i mają piękny kolor :)

Dbaj o swoją sadzoneczkę a ona na pewno się odwdzięczy :)

Uroczy masz taras ;:167 tyle kwiecia, pięknie ;:138
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Basiu już lilie kwitnące u Ciebie widzę? ;:oj U mnie pewnie pierwsze zakwitną na balkonie...Wiosną kupowane posadziłam w skrzynki ,miałam je wywieźć na działkę ale... ;:131 Teraz już wysokie i nie będę ich ruszać niech mi pachną na balkonie jak i w ub.roku...Wnet FO zawładną róże... ;:108
U mnie straszą burzami, po południu prawie znienacka lunął deszcz i w drodze do bramki przemoczona byłam do nitki!Ale deszcz cieplutki tylko wielkie krople szybko przemakały wszystko...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Basiu, przepiękne te kwitnące kosze! ;:63 ;:63
Tak to bywa, że udajemy się w wiadome miejsce po konkretną roślinkę, a tachamy do ogrodu koszyk pełen różności, tylko planowanej rośliny w nim brak. ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ślicznie te kosze Basiu zagospodarowałaś. ;:333 To pachnące cudo pierwszy raz widzę.
Dobrze, że ja nie mam pod ręką takich ryneczków, bo tam to tylko same pokusy. Ale za białą pelargonią chyba się rozejrzę ;:224 W sobotę jadę na Dni Pola. To tam się będzie działo. :uszy
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Basiu Biedermeier miałam posadzoną w duże donicy terakotowej, którą na zimę zakopywałam w kompoście. Coś musiało jej zaszkodzić albo zbytnio przeschła albo zmarzła choć w pierwszą zimę miała podobne warunki. Co do piwonii to magiczne 5 cm stosuję i tradycyjnie nawożę. W tym roku został ścięty świerk, który zasłaniał jej słonko i z pewnością ją podjadał. Ten rok jakoś muszę przetrzymać a w przyszłym roku to już ja się nią zajmę. ;:108 :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu ukwiecone wejście i zapach jaki roznosi sie wkoło to sama radość wiec chwilo trwaj .No pelargonii nie kupiłaś za to tyle innych roślinek sobie sprawiłaś, a pelargonie innym razem.Ja sobie kupiłam angielskie, bo bardzo mnie urzekły swoimi kolorami i fakturami na płatkach ,więc musiałam się doszkolić w ich temacie :;230 No cóż wciąż trza się uczyć
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”