Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8
Oto właśnie chodzi by wybrać dla siebie odpowiednią metode.
Pokazywać, że są różne metody dla wyboru. 
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
No to ja na wacikach bym zbankrutował.
A tak już poważnie mówiąc każda metoda prowadząca do celu jest dobra i każdy według swego uznania i posiadanego czasu robi.
Przy ilościach wysiewanych nasion i to nie tylko pomidorów jedynie rozsądnym rozwiązaniem w moim przypadku jest siew bezpośrednio do podłoża.Ze wschodami nie mam problemów,dobre selekcjonowane nasiona (większość swoich) i dobrej jakości podłoże muszą dać pożądany efekt.
W tamtym roku na ok.1400 wysianych nasion pomidora nie wzeszło coś ok. 20.
Przy ilościach wysiewanych nasion i to nie tylko pomidorów jedynie rozsądnym rozwiązaniem w moim przypadku jest siew bezpośrednio do podłoża.Ze wschodami nie mam problemów,dobre selekcjonowane nasiona (większość swoich) i dobrej jakości podłoże muszą dać pożądany efekt.
W tamtym roku na ok.1400 wysianych nasion pomidora nie wzeszło coś ok. 20.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
marcinbb

- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mnie się wydawało że moje planowane 300 szt. pomidora to bardzo dużo ;)
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Mało też nie jest Marcin.
Nie wiem czy siejesz paprykę,jeśli tak to z nią jest większy kłopot.O ile te oryginalne mające rok od pozyskania wschodzą bez problemu to już procent wschodów dwuletnich jest trochę mniejszy a z każdymi starszymi nasionami szansa na uzyskanie siewek drastycznie maleje.Także ja w ostatnich latach te najbardziej mnie interesujące odmiany kupuję owoce powiedzmy na dwa,trzy miesiące przed planowanym siewem-pozyskuję nasiona i mam prawie 100% wschody. 
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Standardowo - połowa maja.kaLo pisze:A kiedy sadzić te styczniowe napisali?
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja swoje wysiewam od razu do doniczek (do jednej doniczki po kilka nasion jednej odmiany) zapisuję na etykiecie ile szt nasion, wtedy wiem ile wzeszło a ile nie.
Gdy wychodzą liście właściwe ,wtedy pojedyncze siewki pikuję do osobnych doniczek...no i tu zaczyna się robota, ale to jest bardzo przyjemna robota. Do doniczek nigdy nie sypieziemi do brzgu ,bo potem ,w fazie wzrosu dosypuję podłoże ,żeby wzmocnić wybiegnięte siewki
Asia
Gdy wychodzą liście właściwe ,wtedy pojedyncze siewki pikuję do osobnych doniczek...no i tu zaczyna się robota, ale to jest bardzo przyjemna robota. Do doniczek nigdy nie sypieziemi do brzgu ,bo potem ,w fazie wzrosu dosypuję podłoże ,żeby wzmocnić wybiegnięte siewki
Asia
-
docentandrzej

- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Witam
...jokaer
Jeżeli chodzi o siew i kiełkowanie to pomidory wysiewam wprost do ziemi, papryki wolę kiełkować.
Jeżeli ktoś się boi, że mu skiełkowane nasionko nie wyrośnie z ziemi, może poczekać aż na waciku wypuści liścienie. Ja tego nie praktykuję, ale mój kuzyn z powodzeniem. Trzeba jednak bardziej ostrożnie obchodzić się z taką roślinką, bo mocno korzeniami wrasta już wtedy w wacik, a i liścienie łatwiej zniszczyć. Kuzyn jest z rodzaju ludzi, których ja nazywam "manualnymi", więc jest mu łatwiej.
...jokaer
Jeżeli chodzi o siew i kiełkowanie to pomidory wysiewam wprost do ziemi, papryki wolę kiełkować.
Jeżeli ktoś się boi, że mu skiełkowane nasionko nie wyrośnie z ziemi, może poczekać aż na waciku wypuści liścienie. Ja tego nie praktykuję, ale mój kuzyn z powodzeniem. Trzeba jednak bardziej ostrożnie obchodzić się z taką roślinką, bo mocno korzeniami wrasta już wtedy w wacik, a i liścienie łatwiej zniszczyć. Kuzyn jest z rodzaju ludzi, których ja nazywam "manualnymi", więc jest mu łatwiej.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- joannamm
- 500p

- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Może skiełkowane nasionko z liścieniami włożyć do ziemi razem z wacikiem?
-
docentandrzej

- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Tak właśnie robię, w przypadku kiełków mocniej zapuszczonych korzeniami w waciku 
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- stefcia
- 500p

- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Ja nie robię eksperymentów -wysiewam prosto do ziemi i kiełkuje wszystko 
-
AgusWT
- 100p

- Od: 20 kwie 2016, o 11:17
odważna jesteś, albo nasiona się ciebie boją i od razu schodząstefcia pisze:Ja nie robię eksperymentów -wysiewam prosto do ziemi i kiełkuje wszystko
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
U mnie większość kiełkuje na waciku, zwłaszcza takich odmian, z których nie mam wielu nasion. Pilnuję od drugiego dnia, czy coś już nie kiełkuje, żeby się nie wczepiało w wacik. Sprawdziło się to przy dyniach, przy paprykach i przy pomidorach.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
5 stycznia namoczyłam nasiona papryczek i bakłażanów a dziś już wschodzą, aż uniosły ziemię w pojemnikach. Jak podrosną, będę pikować do skrzynek jako rozsadę rwaną.
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Robiłem próbę kiełkowania róznych odmian fasoli szparagowej. Zgadnijcie co się stało z ziarenkami, które zrobiły to najlepiej