Czym nawozić pomidory-cz.3
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Nawożenie domowymi środkami, typu mleko, woda z ryżu, czy płatków owsianych... Nie wszystko zrozumiałam z tego filmiku, nie wiem, jaki to język, może ktoś rozumie i mógłby streścić? To chyba z serii tych środków, które jeśli nie pomogą, nie zaszkodzą.
https://www.youtube.com/watch?v=H1Rft6HX3eQ
https://www.youtube.com/watch?v=H1Rft6HX3eQ
Anna
- krabik
- 500p
Tomek, faktycznie, dużo lepiej, dziękuję
, jak zwykle, zapominam o postępie technologicznym
Ale jak Wam to nawożenie?

Ale jak Wam to nawożenie?
Anna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Aniu , obejrzałam . Myślę , że podlewanie wodą z fermentacji może być korzystne , zaszczepianie flory
bakteryjnej . Zamiast mleka można podlać rozcieńczonym kefirem . Nie robiłam tego jeszcze .
Pamiętam przepis na ogórki kiszone z dodatkiem ryżu .
Testuję w tym roku bakteryjną zaprawę nasienną i powiem , jeszcze nie na sto procent , ale działa .
bakteryjnej . Zamiast mleka można podlać rozcieńczonym kefirem . Nie robiłam tego jeszcze .
Pamiętam przepis na ogórki kiszone z dodatkiem ryżu .
Testuję w tym roku bakteryjną zaprawę nasienną i powiem , jeszcze nie na sto procent , ale działa .
- krabik
- 500p
Dodałaś mi odwagi
Sprawdzę te porady. Mam za dużo sadzonek Złotego Ożarowskiego, takiego na kilka dni przed pikowaniem. Przetestuję, zobaczę, jakie efekty. Dzisiaj testowe sadzonki podleję rozcieńczonym mlekiem, pozostałe tylko wodą. Po pikowaniu odczekam kilka dni i potraktuję wodą ryżową 

Anna
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W podłożu target do siewu i pikowania były pikowane 25 marca osiem dni temu
Następne pikowanie mam zamiar przeprowadzić 25 kwietnia do ziemi target pomidorów i ziół
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Robert25 +
Witam przeczytałem Pani stary post jak robi Pani herbatę kompostową przeciw zarazie sądzę pomidory w gruncie i wchodzi mi zaraza przez co mam mniejsze plonyjeszcze pisze: ↑10 lut 2017, o 09:32 Kalo
Właśnie, z lasu nikt nie wywozi. A w ogrodzie zbieramy plony, ale w zamian za to dajemy pokrzywówkę czy inne rośliny w postaci fermentowanej oraz inne organiczne/mineralne nawozy.
Ja używam kurzaka i gołębiaka pod pomidory, ale w tym roku nie mam, więc pójdzie ziemia z pieczarkarni (ekologicznej). Dodatkowo kompost, mączka bazaltowa i różne gnojówki.
Ściółkuję też słomą, skoszoną trawą, pokrzywami, chwasty wyrywam i zostawiam na ściółce. Staram się oddać ziemi, to co zabrałam z plonami, bo równowaga musi być.
Stosuję też opryski napowietrzoną herbatką kompostową i w tym roku dodam Bio-algeen.
W zeszłym roku tym sposobem miałam zdrowe pomidory pod chmurka do końca sezonu bez sztucznych nawozów ani chemicznych oprysków, podczas gdy dookoła mnie zaraza szalała i ludzie już na początku sierpnia likwidowali krzaki. Wszyscy pamiętamy jaki trudny był zeszły sezon.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Robertkicia25 + pisze: ↑3 kwie 2023, o 08:38W podłożu target do siewu i pikowania były pikowane 25 marca osiem dni temu
Następne pikowanie mam zamiar przeprowadzić 25 kwietnia do ziemi target pomidorów i ziół

Skoro rozsada rośnie w takim bogatym podłożu to według mnie nie ma potrzeby dodatkowego nawożenia.
Ja na etapie produkcji rozsady nie nawożę swoich siewek.

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Robert25 +
Robertkicia25 + - jeżeli odpowiadasz bezpośrednio na powyższy post to nie cytuj go bo robi się śmietnik./ jokaer
Aha nie trzeba. Chciałem je dokarmić bo bo mają jasne liście i azotu im mało papryki podobnie jasne liście może przez mały system korzeniowy zobaczę jak dostaną ta drugą ziemię czy nabiorą kolorku
Aha nie trzeba. Chciałem je dokarmić bo bo mają jasne liście i azotu im mało papryki podobnie jasne liście może przez mały system korzeniowy zobaczę jak dostaną ta drugą ziemię czy nabiorą kolorku
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Renomowane podłoża do wysiewu i pikowania mają już startową dawkę nawozu wieloskładnikowego NPK (14-16-18) z mikroelementami, które zapewniają prawidłowy rozwój roślin po wschodach nasion przez kilka tygodni
Pozdrawiam, Mirek
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Robertkicia 25+
Nie uszczęśliwiaj na siłę takich małych sadzonek!
Zrób tak jak radzi Mirek 19 jeśli nie chcesz ich zniszczyć.
A o to nietrudno.
Nie uszczęśliwiaj na siłę takich małych sadzonek!
Zrób tak jak radzi Mirek 19 jeśli nie chcesz ich zniszczyć.
A o to nietrudno.
- krabik
- 500p
Ziemia do wysiewów ma ogromne znaczenie, kupowałam od kilku lat z tego samego źródła i byłam bardzo zadowolona. Aż do tego roku, papryki w niej rosną, pomidory ociągają się. Ubiegły tydzień. Był kolejny pochmurny dzień, zasiewy pomidorów i bakłażanów bardziej przypominały bambusowy las. Do wody dodałam odrobinę Bioalgenu. Już nazajutrz wygląd roślin jakby się poprawił, a po dwóch dniach zauważalnie łodyżki zaczęły grubieć. Nie rozgrzebywałam podłoża, więc o korzeniach nie mogę się wypowiadać, ale nadziemna część roślin poprawiła się.
Anna
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Zwracajcie uwagę na formę azotu w nawozie , którego używacie .
Dodam , że nawóz do pomidorów może się nie nadawać do rozsady pomidorów .
Nie tylko dlatego , że ma mniej fosforu ale też z powodu formy azotu .
Dodam , że nawóz do pomidorów może się nie nadawać do rozsady pomidorów .
Nie tylko dlatego , że ma mniej fosforu ale też z powodu formy azotu .
Ja raz tak spróbowałem agrest podlać w doniczce z rozmnożenia który czekał na balkonie. Zrobiła się skorupa obornika na wierzchu i śmierdziało. Wydaje mi się , że lepiej było by pałeczki granulatu wcisnąć w ziemię, ale to niech się znawcy wypowiedzą. Pytanie czy rozsada wykazuje jakieś niedobory na tej ziemi?Robertkicia25 + pisze: ↑1 kwie 2023, o 20:09 Czy rozsade pomidora można nawozić rozcieńczonym obornikiem granulowany w wodzie
Ja użyłem uniwersalnej ziemi kupnej i na razie jest ok.
- Robert25 +
Witam liścienie szybko zrobiły się żółte szczególnie na odmianie cornabel a dopiero tworzą drugą parę liści i mają długie międzywezlakarion pisze: ↑6 kwie 2023, o 18:53Ja raz tak spróbowałem agrest podlać w doniczce z rozmnożenia który czekał na balkonie. Zrobiła się skorupa obornika na wierzchu i śmierdziało. Wydaje mi się , że lepiej było by pałeczki granulatu wcisnąć w ziemię, ale to niech się znawcy wypowiedzą. Pytanie czy rozsada wykazuje jakieś niedobory na tej ziemi?Robertkicia25 + pisze: ↑1 kwie 2023, o 20:09 Czy rozsade pomidora można nawozić rozcieńczonym obornikiem granulowany w wodzie
Ja użyłem uniwersalnej ziemi kupnej i na razie jest ok.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .