Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Moniko, pędom drugiego rzędu pozwalam rosnąć dość długo. A pędy trzeciego rzędu przycina się 5 liści za zawiązanym owocem. Kwiatów żeńskich na pędach 3 rzędu są dwa, jeden za drugim. Na krzaczku może być do 5 sztuk melonów ;:65 . Melony tak i wszystkie dyniowate lubią wilgoć i są żarłoczne. szostani, zasilaj sadzonki nawozem w płynie przy każdym podlewaniu.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Jolu znów mam problem ze zrozumieniem, mam nadzieję że będziesz wyrozumiała. Dzisiaj obcięłam swojego wyrośniętego melona za 4 liściem ( nie liczyłam liścieni). Teraz mam czekać aż zacznie się krzewić czyli wypuszczać pędy boczne? I tym pędom mam pozwolić rosnąć dość długo?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie tak. Ja tym pędom 2 rzędu pozwalam rosnąć na ok. 1,5 m. Chodzi o to, że mimo sporej ilości kwiatów żeńskich, nie za dużo jest zawiązanych. Trzeba umożliwić roślinie wypuszczanie pędów 3 rzędu. Jak masz zawiązanych 5 sztuk i są one wielkości jajka, jabłka, to masz prawie pewność, że one dorosną i dojrzeją. Wtedy można uciąć boczne pędy 2 rzędu. Trzeba również przeglądać uprawę i usuwać pędy 3 rzędu, na których nic się nie zawiązało (po co karmić darmozjada). Ale trzeba to robić tak, żeby nie było gąszczu ale jednocześnie nie odsłonić agrotkaniny na której rosną. W sierpniu jak są upały i tkanina jest odsłonięta, to tak się nagrzewa, że może dojść do zaparzenia korzeni i rośliny uschną. Tak niestety 2 lata temu mi się zdarzyło ;:145 i chociaż początkowo nie znałam przyczyny, to potem doszłam dlaczego. Powinno się również usuwać 1-2 pędy 3 rzędu wyrosłe zaraz na początku (ale oczywiście jak wyrosną następne). One są cieniutkie i słabiutkie i nawet jak coś się na nich zawiąże to będzie to lichota. Meloniki są tym większe, im bardziej dorodny jest krzak i im grubsze są pędy na których rosną ;:333 .
No i jeszcze uwaga ogólna - melony tak jak dynie są żarłoczne i trzeba im dogadzać ;:65 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cz według Ciebie agrotkanina ( to ta grubsza i błyszcząca) jest lepsza od tej cienkiej? Posiadam tą cienką i tą miałam podłożyć pod dynie i melony.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie porównywałam, która lepsza więc nie wiem. Dałam agrotkaninę, bo takową kupiłam. Ona chyba ma dłuższą żywotność i lepiej trzyma ciepło. Jak masz cieńszą (czyli chyba agrowłókninę), to daj co masz ;:131 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jode dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanko, czy pędy 3 rzędu będą rosły równocześnie z pędami 2 rzędu, czy dopiero się pojawią ,bo oberwaniu pędów 2 rzędu? Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi. I jeszcze jedno ,czy mogę podlewać gnojowicą z pokrzyw, oraz zasilić granulowanym obornikiem kurzym? Mam zamiar wszystkie moje melony, arbuzy ,pomidorki i paprykę podlewać i pryskać EM-ami, zakupiłam pierwszy raz i będę sprawdzać efekty.
Dzięki i pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędy 3 rzędu wyrastają w miarę sukcesywnie jak rosną pędy 2 rzędu ;:333 . Glebę na pewno można zasilać obornikiem czy innymi nawozami i meloniki będą za to wdzięczne. Natomiast co do podlewania i pryskania gnojówkami, to ryzykowne. Bo jeżeli przy okazji obleje się owocki, to można się nabawić w najlepszym przypadku biegunki ;:202 . Co do EM nie wypowiem się, bo z nich nie korzystałam ;:131 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

To ja może ponowię pytanie. Rząd? Co to jest? Łopatologia wskazana jeszcze raz bo ja nie rozumię co mam w przyszłości z tymi melonami zrobić ;:218 .
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Melony mają to do siebie, że kwiaty żeńskie pojawiają się dopiero na pędach 3 rzędu, dlatego trzeba je przycinać ;:108 . Inaczej jest na dyniach, arbuzach, ogórkach, których się nie przycina. Pierwszy pęd wyrastający z nasionka, pęd główny, to pęd 1 rzędu. Po jego przycięciu za 3-4 liściem, z kątów liści wyrastają pędy boczne. To są pędy 2 rzędu. Na pędzie głównym 1 rzędu i na pędach bocznych 2 rzędu są tylko kwiaty męskie. Dlatego trzeba pozwolić tym 3-4 pędom 2 rzędu rosnąć, żeby kwiaty żeńskie miały się czym zapylić. Na pędach 2 rzędu, z kątów liści znowu wyrastają pędy boczne i to są już pędy 3 rzędu. Można sobie to wyobrazić jak drzewo - pień główny, konary i gałązki :heja . Można jeszcze by spytać, po co obcinać pęd główny, skoro i tak, z kątów liści wyrosły by pędy boczne. Więc po pierwsze rosły by one wolniej i gorzej, a po drugie z czasem zrobił by się z rośliny istny busz a owocki byłyby mizerne ;:222
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pani Profesor Jode teoria zaliczona ;:138 zobaczymy jak nam pójdzie z praktyką.
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Ja to muszę sobie rozrysować na kartce taka pojętna jestem ;:306

Bardzo dziękuję za cierpliwosć i wyrozumiałość ;:168
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Jolu dziękujemy cierpliwa jesteś ;:108
Też wysialam melony .Sadzonki jeszcze nie do cięcia ,ale nie myślalam ,że to takie skomplikowane .
Tomaszkowa jak rozrysujesz wrzuć rysunek ... proszę.
Pozdrawiam Malgosia
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wbrew pozorom to naprawdę nic trudnego ;:65 . Na początku trzeba tylko zrobić zabieg główny, czyli uciąć główny pęd. A potem to już tylko czyszczenie z darmozjadów ;:306
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grymel, dla mnie darmozjadem są pędy, na których nie ma owoców, końcówki pędów które tylko zabierają soki roślinie a i tak nic tam więcej nie urośnie (dlatego ucina się pęd owocujący 5 liści za melonem), oraz pędy 2 rzędu zbyt długie, bo pędy 3 rzędu wyrosłe w sierpniu i tak nie dadzą wyrosłych owoców ;:131 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj posadziłam meloniki w gruncie :heja . W szklarni siedzą już kilka dni.

Obrazek
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”