Galeria.Dalie Stanisława cz.3
Re: Dalie Stanisława cz.3
Jeśli to nie Monarch, to najbliżej jest do Yuuraku - biorąc pod uwagę Twoje zdjęcia. W jednym jest zasadnicza różnica - to kolor - moja była ledwie muśnięta odcieniem pomarańczowym w środku kwiatu...
ale forma kwiatu najbliższa Yuuraku - na pewno nie Yellow Sunburst, bo tę dostałam w tym roku i jest całkiem inna - dałam zdjęcia do Miłkowego katalogu dalii zdaje mi się... tak dałam.
Dostałam też w tym roku od Stanisława Monarch of the East, ale zakwitła jednym kwiatem w październiku i nawet nie zdążyła rozwinąć skrzydeł do końca, bo ją coś złamało.
Stanisław zadzwonił przed chwilą i stwierdził, że ta moja to Kazusa Mangetsu... nr 309. Nie będę z nim dyskutować, bo on wie najlepiej, ale mnie ssie wydaje, że to ni taki sam odcień żółtego... Yuuraku Stanisław pokazywał w tym roku w wątku - to nie ona , bo Yuuraku ma bardziej płaski kwiat - powiedział Mistrz.
ale forma kwiatu najbliższa Yuuraku - na pewno nie Yellow Sunburst, bo tę dostałam w tym roku i jest całkiem inna - dałam zdjęcia do Miłkowego katalogu dalii zdaje mi się... tak dałam.
Dostałam też w tym roku od Stanisława Monarch of the East, ale zakwitła jednym kwiatem w październiku i nawet nie zdążyła rozwinąć skrzydeł do końca, bo ją coś złamało.
Stanisław zadzwonił przed chwilą i stwierdził, że ta moja to Kazusa Mangetsu... nr 309. Nie będę z nim dyskutować, bo on wie najlepiej, ale mnie ssie wydaje, że to ni taki sam odcień żółtego... Yuuraku Stanisław pokazywał w tym roku w wątku - to nie ona , bo Yuuraku ma bardziej płaski kwiat - powiedział Mistrz.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No chyba nie całkiem tak jest Panie Staszku
Kazusa Mangetsu według fotek jest inna .
http://www.dahlie.net/dyn/einzel.php?lang=en
Także fotka Kazusa Mangetsu w wątku,,dalie Stanisława cz.1 ,, z Wt 03 gru 2013 20:30 To całkiem inna dalia
Ani ta wklejona Przez Pana z dnia Cz 07 sie 2014 w tym wątku jej nie przypomina.
A ten link :
http://www.dahlienwirth.at/_images/dahl ... ngetsu.jpg
Na tej Japońskiej stronie też jest Kazusa Mangetsu
http://www.geocities.jp/expensive_high14/dahlia.html
Może się mylę ale nic się nie klei kupy

http://www.dahlie.net/dyn/einzel.php?lang=en
Także fotka Kazusa Mangetsu w wątku,,dalie Stanisława cz.1 ,, z Wt 03 gru 2013 20:30 To całkiem inna dalia
Ani ta wklejona Przez Pana z dnia Cz 07 sie 2014 w tym wątku jej nie przypomina.
A ten link :
http://www.dahlienwirth.at/_images/dahl ... ngetsu.jpg
Na tej Japońskiej stronie też jest Kazusa Mangetsu
http://www.geocities.jp/expensive_high14/dahlia.html
Może się mylę ale nic się nie klei kupy

Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu Grzegorzu Yuuraku chyba w poprzednim wątku, była identyfikowana przez p Stanisława .
Pozdrawiam Alicja
Alu,
tak była nawet w tej części tzn. w 3. Moja trochę jest podobna do Yuuraku, ale nie całkiem. Yuuraku ma bardziej płaski kwiat, a moja taki bardziej opadający dachówkowato w dół. Może kiedyś się wyjaśni, albo pozostanie tajemnicą. To jeszcze jeden dowód na to jak zmiennym kwiatem jest dalia...
tak była nawet w tej części tzn. w 3. Moja trochę jest podobna do Yuuraku, ale nie całkiem. Yuuraku ma bardziej płaski kwiat, a moja taki bardziej opadający dachówkowato w dół. Może kiedyś się wyjaśni, albo pozostanie tajemnicą. To jeszcze jeden dowód na to jak zmiennym kwiatem jest dalia...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Basiu , dobrze,ze dopingujesz Stanisława , ku pożytkowi nas wszystkich.Odmiany francuskie są interesujace ,ciekawe które do nas trafią - już się cieszę
Nie biorę udziału w dyskusjach nt. odmian.Po pierwsze nie jestem autorytetem w tej dziedzinie,po drugie za leniwa,żeby analizować szczegółowo każdą odmianę.Udaje mi sie zapamietać odmiany charakterystyczne.
Wszystkie karpy mam oznaczone,tylko do końca nie można mieć pewności,czy dobrze....
Dzisiaj kolejne z kolekcji Stanisława:

HOLLYHIL ELECTRA/486/ ?

ALLOVAY CANDY/658/

SILVER WEDDING/111/

YARRA FALLS/101/

GYO-UN/113 ? piękna ,rzucajaca sie w oczy,ze srebrzystym połyskiem ....

Nie biorę udziału w dyskusjach nt. odmian.Po pierwsze nie jestem autorytetem w tej dziedzinie,po drugie za leniwa,żeby analizować szczegółowo każdą odmianę.Udaje mi sie zapamietać odmiany charakterystyczne.
Wszystkie karpy mam oznaczone,tylko do końca nie można mieć pewności,czy dobrze....
Dzisiaj kolejne z kolekcji Stanisława:

HOLLYHIL ELECTRA/486/ ?

ALLOVAY CANDY/658/

SILVER WEDDING/111/

YARRA FALLS/101/

GYO-UN/113 ? piękna ,rzucajaca sie w oczy,ze srebrzystym połyskiem ....
Lodziu,
wiesz, że jeśli chodzi o Stanisława nic by nie dała moja mobilizacja, gdyby uznał, że Francuzi nie mają nic ciekawego do zaoferowania...
Jeśli chodzi o odmianę Hollyhill Electra, to chyba się zgadza, bo moja wygląda bardzo podobnie...
Trzeba przyznać, że ładna z niej bestyjka...

wiesz, że jeśli chodzi o Stanisława nic by nie dała moja mobilizacja, gdyby uznał, że Francuzi nie mają nic ciekawego do zaoferowania...
Jeśli chodzi o odmianę Hollyhill Electra, to chyba się zgadza, bo moja wygląda bardzo podobnie...
Trzeba przyznać, że ładna z niej bestyjka...

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- lanceta
Trzy wcielenia tej samej odmiany......... 

-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
Czyli może trafić się niespodzianka pod względem koloru:)
Pozdrawiam Paulina
Nie można na spokojnie złożyć zamówienia bo każda jest piękniejsza
Wszystkie dalie mogły by być u mnie w ogródku !

Wszystkie dalie mogły by być u mnie w ogródku !
- lanceta
Postaram się wyjaśnic, w tym przypadku cechy odmiany pozostaja takie same.Trzy "wcielenia" - to fotografie 3-ch osób , tej samej odmiany,robione w różnych fazach rozwojowych kwiatu i różnym oświetleniu .......stąd te różniceLucia pisze:Czyli może trafić się niespodzianka pod względem koloru:)

Lepiej jednak pospieszyć się z wyborem, żeby nie okazało się za późno...
Pamiętajcie o tym, co napisała Lodzia. Zdjęcia tej samej odmiany, jeśli chodzi o kolorystykę mogą się różnić, ale nie jest to na ogół jakaś zasadnicza różnica. Zmiany w ubarwieniu na zdjęciach zależą głównie od kwestii technicznych i innych tzw. obiektywnych. Dla mnie jest oczywiste, że na wszystkich trzech wersjach doskonale widać, że to ta sama odmiana.
Pamiętajcie o tym, co napisała Lodzia. Zdjęcia tej samej odmiany, jeśli chodzi o kolorystykę mogą się różnić, ale nie jest to na ogół jakaś zasadnicza różnica. Zmiany w ubarwieniu na zdjęciach zależą głównie od kwestii technicznych i innych tzw. obiektywnych. Dla mnie jest oczywiste, że na wszystkich trzech wersjach doskonale widać, że to ta sama odmiana.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Myślałam, że w Polsce nie ma profesjonalnych szkółek zajmujących się uprawą dalii. Jednak myliłam się.
Okazuje się, że na uprawie dalii z sadzonek można zrobić prawdziwy biznes.
Może ktoś chciałby spróbować...
Obejrzyjcie ten film (mniej więcej od 5 minuty), a nuż kogoś przekona i zachęci do działania
https://www.youtube.com/watch?v=EzNlO2BSh4s
Okazuje się, że na uprawie dalii z sadzonek można zrobić prawdziwy biznes.
Może ktoś chciałby spróbować...
Obejrzyjcie ten film (mniej więcej od 5 minuty), a nuż kogoś przekona i zachęci do działania

https://www.youtube.com/watch?v=EzNlO2BSh4s
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- lanceta
Jak widzisz są ,..... do tego gigantyczną produkcję robią Holendrom , to wielka "fabryka ". Dla nas forumowych daliomaniaków ,pozostają sprawdzone metody Stanisława..... 

W efekcie końcowym dalie te, podhodowane u Holendrów na karpy, wracają do nas w kapersach z pięknymi zdjęciami udając, że pochodzą z zagranicy...
A my wydajemy niemałą kasę za taką karpę i jeszcze przeżywamy zawód, bo zwykle to nie jest to, co kupiliśmy wg fotografii... Cóż biznes to biznes - kręci się na takim "czarowaniu" klienta (żeby nie nazwać tego inaczej i bardziej dosłownie).
Ale nie rozpoczynajmy na nowo już kiedyś zakończonego tematu.
Cieszmy się , że mamy takiego STANISŁAWA

A my wydajemy niemałą kasę za taką karpę i jeszcze przeżywamy zawód, bo zwykle to nie jest to, co kupiliśmy wg fotografii... Cóż biznes to biznes - kręci się na takim "czarowaniu" klienta (żeby nie nazwać tego inaczej i bardziej dosłownie).
Ale nie rozpoczynajmy na nowo już kiedyś zakończonego tematu.
Cieszmy się , że mamy takiego STANISŁAWA

Pozdrawiam
Barbara
Barbara