Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Basiu zdjęcia na pewno będą jak nie teraz to przecież na zimowe wieczory też trzeba co nieco pokazać i cię wspierać. Niech się oczy cieszą w pochmurne dni. Najważniejsze żeby dalie kwitły niekoniecznie teraz w czerwcu . One królują długo i rządzą w wielu ogrodach. Mają jeszcze trochę czasu. W tej chwili kwitnie lub zaczynać kwitnąć rośliny również piękne róże, lilie, lilowce itp. :tan
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku zgadzam się z Tobą ,że w zimowe wieczory trzeba będzie Basię wspierać . ;:108
Będziemy mieć nowy katalog i zdjecia naszych pieknych dalii... :D
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Nawet nie wiecie jak ja się cieszę z Waszych deklaracji!
Już możecie mnie wspierać zdjęciami, jak rosną i rozwijają się Wasze dalie. ;:167
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaszalałam dzisiaj z plewieniem, ale komary prawie mnie zjadły. Za to całe moje poletko daliowe zostało pięknie odchwaszczone. Ciekawe na jak długo. Kolejne dalie zostały bezceremonialnie potraktowane przez śliamry. Alexander Voit prawie całkowicie obgryziony - został kawałek łodygi i jeden liść... Mój aparat fotograficzny odmówił współpracy i nie mogę Wam tego pokazać. Ręce opadają... ;:110
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stanisław się odezwał - nareszcie kończy sadzenie. Podobno brakuje deszczu, ale ślimaki zbytnio nie dokuczają jego daliom, bo na polu dla nich za sucho. Dobrze, że chociaż on nie ma z nimi problemów!
Wypada poczekać na kolejne zdjęcia od Stanisława i od Was - komu znów coś pięknego zakwitnie? U mnie aż jedna dalia ma pączek - chyba jakaś niska (nowinka od Stanisława). Grzegorz też obiecał jakieś zdjęcia ze swojego ogrodu...
Pozdrawiam
Barbara
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

U mnie też wszystkie dalie mają pąki kwiatowe .... wydaje mi się , że dość wcześnie w tym roku zaczynają zakwitać . :D
Będziemy dłużej delektować się ich urokiem .
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie do kwitnienia jeszcze trochę czasu, ale nie mogę się doczekać. Będą cieszyły oczy swoją uroda przez długi czas.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wcześniejsze odmiany mają to do siebie że szybciej wytwarzają pąki kwiatowe i zakwitają już teraz. Późniejsze odmiany trochę wolniejsze. Nic nie możemy zrobić żeby nagle w czerwcu zakwitły pomimo wcześniejszego sadzenia do doniczek. Trzeba cierpliwie czekać. Wszystko ma swój czas. Dalie miniaturowe zawsze przynajmniej u mnie zaczynają początek zakwitania dalii. Potem początek lipca kolejno dalej karpa po karpie. :tan
Awatar użytkownika
Gabriel
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 20:15

Post »

:wit Witam
Dalie od pana Stanisława pięknie mi rosną, prawie połowa ma pąki :tan
A pierwsza już zakwitła :heja
Obrazek
Dostałem ją pod nazwą EXCALIBUR nr 631. Jest piękna ale to chyba nie ona...
Pozdrawiam, Gabriel
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrielu,
rozmawiałam na ten temat ze Stanisławem. To może być Excalibur - spełnia wszystkie kryteria oprócz tego żółtego przebarwienia w środku kwiatu. Poczekajmy jednak jak rozkwitnie więcej kwiatów - dalie zakwitające teraz, czyli wcześnie sadzone wykazują tendencje do lekkiej zmiany ubarwienia lub wielkości - dla nich dzień jeszcze za długi - one są roślinami krótkiego dnia. Zrób zdjęcie za miesiąc, wtedy spróbujemy określić odmianę.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Gabriel
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 20:15

Post »

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Ten żółty środek kwiatu mi nie pasował do Excalibura, a mało jest zdjęć tej odmiany do porównania. Oczywiście zamieszczę jej kolejne zdjęcia jak się bardziej rozwinie, a także następnych kwiatów. Najważniejsze że jest piękna i zdrowo rośnie ;:215
Pozdrawiam, Gabriel
Awatar użytkownika
hania5
200p
200p
Od: 18 paź 2009, o 22:07

Post »

Kolejna dalia od pana Stanisława zakwitła w moim ogrodzie.
Mura kingyo nr 192 piękna, jeszcze nie wyrosła a kwitnie

Obrazek
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gratulacje, Haniu! ;:433
Mura Kingyo jest niezbyt wysoką dalią (chyba 90-100 cm, a średnica kwiatu wynosi 20-25 cm) trzeba o tym pamiętać i sadzić ją tak, aby inne dalie czy rośliny jej nie zasłoniły, bo jest urzekająca! Twórcą tej odmiany jest oczywiście Yusaku Konishi (2002 r). Podobną do niej kolorystycznie jest odmiana Kazusa Shiranami, również Konishi'ego.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gratuluję Gabrielowi i Hani, pięknie się zaczyna.
Piękna ta ?? ???? (taki zapis znalazłem z necie, chciałem przetłumaczyć nazwę, ale nic z tego, bo wychodzi np. "Złota rybka ze wsi" albo "Kocham zakaz połowu ryb") Mura Kingyo, chociaż nie przepadam za tymi bordowymi z białym końcem płatków. Wszystkie, które miałem, dałem dobrym ludziom (Duet, Osirium, jeszcze jakieś dwie).

A propos ataku daliożerców na duże rośliny - niestety się to zdarza, i u mnie też, a miałem nadzieję, że nie. Oto przykłady:

Hapet Focus:
Obrazek

Helena Růžičková:
Obrazek
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dołączam się do gratulacji. Mura kingyo przepiekna. Na pewno na żywo jeszcze ładniejsza.
Mariusz jestem w szoku co ślimaki potrafią wyczynić. Jak ty to znosisz. Ja bym nie dał rady. ;:185
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”