A czy przypadkiem mrówki nie chronią mszyc ? Czytałam, że uwielbiają one produkowaną przez mszyce spadź i zbierają ich jaja w mrowisku na zimę, aby wiosną roznieść je po drzewach i mieć "papu". Wygląda to jak hodowla mszyc na własne potrzeby mrówek, które poza tym nie tolerują też konkurencji, czyli złotooków i biedronek.Telimenka pisze:Owszem,uszkadzają korzeń i krzaczek marnieje .U mnie też są mrówki . Jednak żyję z nimi w zgodzie . Poświęcam kilka krzaków truskawek lub kawałek innego poletka w zależności gdzie się usytuują .Odwdzięczą się likwidując mszyce oraz larwy wielu gatunków szkodników .Obecność mrówek przyczynia się do ograniczania chorób grzybowych w truskawkach i innych roślinach.
Kod: Zaznacz cały
Kiedy najlepiej sadzić truskawki? W sierpniu? Chcę w tym roku je posadzić . Doradzicie mi jaką odmianę?
Lubię truskawki mocno czerwone, słodkie i miąższ ma być zwarty. Kiedyś w dzieciństwie, Babcia miała takie truskawki i nazywała je
" Murzynki" .Nie muzą owocować dwa razy do roku,najlepiej ,żeby były średniowczesne .
Asia
Bardzo ładne krzaczki, ale czy nie za sucho mają twoje truskawki?Ewao4 pisze:Ja jestem zadowolona z Dukata.Bardzo nam smakuje a dodatkowo jest plenny.Rok temu w maju kupiłam dwie odmiany frigo;Sopelkową Ambrozję i Thurigę.Owoców miały mało bo młode i też smakowo dobre.Teraz zapowiada się o wiele większy zbiór.W przodu Ambrozja dwa rządki a za nią Thuriga,kwiatów o wiele mniej ale krzaki bardzo duże i wielkie kwiaty.