Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

kahim pisze:Uuu... Fajnie ;:138 Ja dostałam cynk, żeby dbać o ludisię jak o skrętniki :lol:
też mi podpowiedź ;:306 Tak dostałam od Janeczki dwa listki i jeszcze mała ukorzenioną już sadzonkę i w niej cała moja nadzieja, bo z listkami chyba sobie nie poradziłam ;:131 klapły.. To znaczy, mnie nie było, gdy przyszła paczka, wiec poinstruowałam mamę co robić, ale jednym uchem jej wleciało a drugim wyleciało i nie wiem czy jeszcze odżyją.. Także noo.. wolałabym nie dbac o ludkę tak jak o skrętniki ;:224 :;230
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

:;230
Wiesz co, to spójrz na końcówki ogonków, jężeli są zgniłe lub wysuszone, odetnij je i ponownie wstaw do wody :wink:
Też dostałam ludisię od Janeczki, ale nie widziałam jak rośnie od kilku dni.... Mam nadzeję, że wszystko z nią ok ;:3
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojej! To ta ludisia jest taka śliczna?!!! A ja wczoraj w Praktikerze byłam i na przecenie po 4zł stały w całkiem dobrym stanie tylo nie kwitły. Taką okazję przepuściłam ;:14
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kahim ogonki są ok :) stoją w wodzie cały czas, tylko listki oklapły, nie wiem co zrobiłam źle.. Miałam eksperymentalnie jednego wsadzić do wody a drugiego od razu do podłoża, ale mama upiera się, że nic takiego nie mówiłam ;:204 Dobrze, że chociaż inkubator sadzonce z butelki zrobiła tak jak prosiłam :D Może za chłodno miały, bo stały u mnie w pokoju, przeniosłam je do kuchni, tam jest cieplej. Zobaczymy.. Liczę na to, że sadzonka da radę w moich lewych rękach i za jakiś czas znów spróbuje z listkami, które pobiorę od niej :)

katkaR za 4 zł trzeba było brać! :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe, nie dobijaj Katki :lol:

Mi czasem listki fiołków też flaczeją a mimo to korzonkują, więc jest jeszcze szansa ;:333
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no cięgle mam nadzieję, więc stoją sobie spokojnie w wodzie ;:204

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Aniu ale ładnie Ci rozkwitła ;:138 Ja czekam aż Moja rozkwitnie na razie produkuje listki co również Mnie cieszy :heja A co do skrętników będzie dobrze ;:196
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kwitnienie nie jest moja zasługą, także duuuuże ukłony w stronę Janeczki :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowe umilacze :wink:

Phal.Pricess Kaiulani 'Miki'
Niestety najmłodszy listek został złamany w czasie podróży ;:145 Bardzo mnie to zasmuciło, bo jakoś to tak łyso wygląda. Storczyk był posadzony w sam mech co widać na zdjęciu, ale mech był bardzo zbity, więc przesadziłam go w nowa doniczkę z dziurkami i ułożyłam mech luźniej. Fotki robiłam przed przesadzaniem.

Obrazek

Phal. Speciosa
Posadzona w fajną grubą korę, ale nie byłabym sobą gdybym nie pogrzebała. Korzonki miała bardzo drobne, więc do tego podłoża dorzuciłam sphagnum i trochę skorupek cedrowych. Jeśli macie jakieś doświadczenia w czym Wam najlepiej rosną botaniki,to chętnie się dowiem. Najchętniej trzymałabym wszystko w mchu bo jest najmniej problematyczny, ale nie wiem jak korzonki przyzwyczajone do kory zareagowałyby na to. Większa ilość mchu dałam jedynie na wierzch.

Obrazek

A tu już po przesadzeniu,może się pobudza do kwitnienia przy szybie, chociaż powinnam najpierw trzymac kciuki żeby w ogóle nie zmarniały po moich ingerencjach ;:204 a dopiero później myśleć o kwiatkach..

Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

ładny zakup :wit
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście musiałam sobie pogooglować, żeby wiedzieć co masz nowego ;:173

Oba zapowiadają się piknie ;:138 Z obrazków w sieci zwłaszcza ten pierwszy mnie oczarował ;:333

To za ile spodziewane kwitnienie?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

za ile? Hmm..to zależy czy przeżyją ;:306 Nie wiem Kasiu, oba są zdolne do kwitnienia, ale pewnie muszą się trochę zaaklimatyzować. Speciosa ma stary pędzik,więc większe szanse na to,że ona go przedłuży po czasie niż na to, że Miki coś urodzi dla mnie... Cały czas spokoju nie daje mi jakie podłoże powinna mieć speciosa, u jednych widziałam samą korę, u innych samo sphagnum..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam o speciosie coś takiego:
"... Rośnie w chłodnej jak i umiarkowanej temperaturze. Doniczka z podłożem przepuszczalnym o średniej granulacji. Podlewać należy gdy podłoże przeschnie. Urzymywać podłoże wilgotne, ale nie mokre."
Pomogłam? ;:131
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehe.. też trafiłam na tą stronę, ale nie przekonało mnie to bo ona ma dużo drobniejsze korzonki od innych falków dlatego ciągle mnie to gryzie.. Poza tym zawsze spotykałam się z informacją, ze botanikom trzeba dostarczyć więcej wilgoci.. no ale nic,poszperam jeszcze :D Może poobserwuję kilka dni czy z korzonkami nic się nie dzieje i najwyżej zmienię na samą korę grubsza + drobniejsza bez żadnej domieszki.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p
Od: 30 mar 2012, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ja większość swoich botaników mam w korze z dodatkiem chyba chipsów kokosowych Obrazek
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Pozdrowionka ;) // Mariola
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”