Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Post »

Ambo-a Jego Eminencja jest trudny w rozmnożeniu?Pozdrawiam z jeszcze plusowego(ale ma spaść do minus 4 niebawem) południa kraju.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja kupiłam kilka odmianowych bodziszków w zeszłym roku, ale oprócz jednego kwitły i rozrastały się marnie. Jeśli już zakwitły to pojedynczymi kwiatkami.U mnie też jest ziemia piaszczysta, ale rzuciłam tym bodziszkom trochę lepszej. Czy one tak mają Marysiu, że w pierwszych latach nie są zbyt zachwycające?
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu serdecznie witam,
ponownie jestem w Twoim wątku po obejrzeniu wszystkich archiwalnych. Jestem pod wrażeniem jak wszyscy wpisujący. Urodę niektórych roślin a szczególnie kwiatów zobaczyłam dopiero u Ciebie na zdjęciach makro. Moje roślinki będą teraz oglądane z bliska i z daleka, pojedynczo i w grupie. Każdej najmniejszej poświęcę więcej uwagi. Kocham ogród, kocham rośliny, ale patrzeć nauczyłam się dopiero z Twoich wątków.
Czytając wątki zauważyłama dyskusję o gaurze. informuję, że artykuł o tej roślinie jest w styczniowym "Działkowcu".
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu - orliki są faktycznie urocze, ja dodatkowo mam do nich ogromny sentyment - bo moja mama bardzo je lubiła.
Agnieszko - Mnie nigdy w pierwszym roku żadna róża nie zakwitła ale w 2-3 to tak :lol: Ale jak już wcześniej pisałam to było na poprzedniej działce. Teraz spróbuję pobawić się z patyczkami w doniczkach.
Ja z działalnością ogrodniczą robię przerwę do wiosny, ale na działkę na pewno nie raz się wybierzemy jak będzie możliwy dojazd. Oczywiście tylko rekreacyjnie :lol:
Ewo - nie wiem :oops: Ja przedtem nie miałam żadnej róży historycznej - więc to będzie "ten pierwszy raz" :;230
A więc pożyjemy - zobaczymy :wink:
Wandziu - u mnie też żaden bodziszek nie zakwitł w pierwszym roku. Wszystkie moje pochodzą z darów od sąsiadek z działek i od forumek. Na pierwsze kwiaty musiałam poczekać 2-3 lata. Ale ja cierpliwa jestem...
Elu - twój wpis sprawił mi ogromną przyjemność. Chyba jeszcze nigdy nie czytałam tak miłych słów ;:196
Działkowca kupowałam systematycznie przez długie lata. Zawsze uważałam to pismo za najbardziej wartościową gazetę o tematyce ogrodniczej, dla amatorów oczywiście. Odkąd mam dostęp do internetu, kupuję sporadycznie, tylko jak mnie coś zainteresuje. Ten styczniowy numer kupię na pewno.
======================================================================================================

20-21.06.2013 Ciąg dalszy następuje :lol:

Moje goździki kamienne; wszystkie to samosiejki :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Sliczne,a skoro samosiejki to ;:215
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Ja też bardzo je lubię. Pamiętasz czarne z nasionek ;:108
W dziadkowym są podobne, do Twoich, też dwukolorowe :D
Posunęłam się nawet do wykopania goździków z działek i umieszczenia na nowej rabacie :lol:
Trochę mnie zasmuciło, że bodziszki nie zakwitną, mam sporo nowych, może duże kępy zakwitną :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu Próbowałaś tak dłużej się "wwąchać" w zapach tych goździków? Ja się wtedy od razu głodny robię ;:306
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne goździki - zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i z wakacjami u mojej cioci na wsi - miała ich pełno pod domem, pod oknami, w wazonie a przy nich latało pełno kolorowych motyli. nigdy nie zapomne tego widoku i często do niego wracam w myślach.
Miłego dnia :)
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Witam moich gości w śnieżny poranek. Nawet całkiem mi się to podoba co za oknem widzę...pewnie mniej mi się będzie podobało ja będę musiała wyjść z domu :wink:
Asiu - samosiejki! Ja posiałam goździki kamienne tylko raz wiele lat temu. I od tej pory zadomowiły się u mnie na stałe i wędrują sobie po rabatkach i nie tylko. Czasem usuwam siewki, czasem przesadzam, ale przeważnie zostawiam im "wolną rękę: że tak powiem ;:306
Agnieszko-Pell - te moje samosiejki tak się pomieszały, ze prawie nie ma dwóch takich samych :lol: Ja Ci się nie dziwię, że "wyłopatkowałaś" goździki z tamtych działek. Wiejski ogródek bez nich jest po prostu niekompletny. Bodziszkami się nie martw. To, że ja musiałam poczekać na wiatki - nie znaczy, że u Ciebie będzie tak samo. Zwłaszcza, że masz duże kępy. Ja dostałam malutkie sadzonki (z wyjątkiem bodziszka korzeniastego od Justynki-Klarysy) i i glebę mam beznadziejną....to pewnie dlatego.
Michale - wiem, że one pachną, ale nigdy nie wwąchiwałam się w nie tak intensywnie. I chyba tego nie zrobię - bo ja całe życie mam problemy z wagą :;230
Agnieszko-Kochammm... - za czasów mojego dzieciństwa te goździki były obowiązkowo w każdym ogródku. I jeszcze pamiętam takie bukiety - pęk goździków ozdobiony gałązkami asparagusa ogrodowego.
======================================================================================================

20-21.06 cd....Fotki różne

Obrazek Róża historyczna Versicolor
Obrazek Róża historyczna Kardynał de Richelieu
Obrazek Fragment Rabaty Południowej przed liftingiem
Obrazek Szałwia i róża
Obrazek Lilie :lol:
Obrazek taki malutki liliowiec od Anitki Obrazek Biała Malva moschata
Obrazek Fragment Długiej Rabaty Pod Płotem

I na koniec termometr pokazujący jaka była tego dnia temperatura - zdjęcie zrobione około godziny 14-tej.
Dla ścisłości - to jest termometr doglebowy.

Obrazek
Awatar użytkownika
janka53
200p
200p
Od: 15 paź 2012, o 17:18

Post »

Witaj Marysiu .Dziękuję za życzenia ,i ja Tobie życzę wszystkiego naj najlepszego
Zapraszam janka53.Moje początki. :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=62377" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Bardzo ładnie rozrósł się krzaczek Twojej Versicolor ;:138
Daje Ci odrosty ?
Też pamiętam takie goździki w ogródku sąsiadki rodziców.
I te bukiety. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

a to to białe o kwiatkach ni to ślazówka ni to ketmia ;:131 to co to :?: ;:oj pikne
Co pojawi sie zdjęcie tej wrzosowej piękności -różyczki-to patrzę i niedowierzam ;:333
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Marysiu! Dobrze,że przeczytałam u Ciebie,że bodziszkom trzeba dać czas na pokazanie pełni swej urody. Na zdjęciach wyglądają zawsze zachwycająco, a u mnie jakoś byle jak. Już chciałam z nich zrezygnować, jeszcze dam im szansę.
Ślaz piżmowy cudny, ale biały orlik nie ma konkurencji. To moje marzenie!
Fajne zdjęcie zrobiłaś niepozornej tojeści rozesłanej!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Oglądając Twoje zdjęcia coraz częściej zastanawiam się gdzie mogłabym posadzić u siebie Kardynała ...Cudna róża. Coraz bardziej mi się podoba...
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Witaj, sąsiadko zza jeziora.

Miło do Ciebie trafić, zwłaszcza że określenie ,,sąsiedztwo" ma w tym przypadku głęboki sens. Śliczny masz ogródek, na pewno bedę do Ciebie zaglądać.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”