Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum
Ambo-a Jego Eminencja jest trudny w rozmnożeniu?Pozdrawiam z jeszcze plusowego(ale ma spaść do minus 4 niebawem) południa kraju.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja kupiłam kilka odmianowych bodziszków w zeszłym roku, ale oprócz jednego kwitły i rozrastały się marnie. Jeśli już zakwitły to pojedynczymi kwiatkami.U mnie też jest ziemia piaszczysta, ale rzuciłam tym bodziszkom trochę lepszej. Czy one tak mają Marysiu, że w pierwszych latach nie są zbyt zachwycające?
Marysiu serdecznie witam,
ponownie jestem w Twoim wątku po obejrzeniu wszystkich archiwalnych. Jestem pod wrażeniem jak wszyscy wpisujący. Urodę niektórych roślin a szczególnie kwiatów zobaczyłam dopiero u Ciebie na zdjęciach makro. Moje roślinki będą teraz oglądane z bliska i z daleka, pojedynczo i w grupie. Każdej najmniejszej poświęcę więcej uwagi. Kocham ogród, kocham rośliny, ale patrzeć nauczyłam się dopiero z Twoich wątków.
Czytając wątki zauważyłama dyskusję o gaurze. informuję, że artykuł o tej roślinie jest w styczniowym "Działkowcu".
ponownie jestem w Twoim wątku po obejrzeniu wszystkich archiwalnych. Jestem pod wrażeniem jak wszyscy wpisujący. Urodę niektórych roślin a szczególnie kwiatów zobaczyłam dopiero u Ciebie na zdjęciach makro. Moje roślinki będą teraz oglądane z bliska i z daleka, pojedynczo i w grupie. Każdej najmniejszej poświęcę więcej uwagi. Kocham ogród, kocham rośliny, ale patrzeć nauczyłam się dopiero z Twoich wątków.
Czytając wątki zauważyłama dyskusję o gaurze. informuję, że artykuł o tej roślinie jest w styczniowym "Działkowcu".
Pozdrawiam Ela
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu - orliki są faktycznie urocze, ja dodatkowo mam do nich ogromny sentyment - bo moja mama bardzo je lubiła.
Agnieszko - Mnie nigdy w pierwszym roku żadna róża nie zakwitła ale w 2-3 to tak
Ale jak już wcześniej pisałam to było na poprzedniej działce. Teraz spróbuję pobawić się z patyczkami w doniczkach.
Ja z działalnością ogrodniczą robię przerwę do wiosny, ale na działkę na pewno nie raz się wybierzemy jak będzie możliwy dojazd. Oczywiście tylko rekreacyjnie
Ewo - nie wiem
Ja przedtem nie miałam żadnej róży historycznej - więc to będzie "ten pierwszy raz"
A więc pożyjemy - zobaczymy
Wandziu - u mnie też żaden bodziszek nie zakwitł w pierwszym roku. Wszystkie moje pochodzą z darów od sąsiadek z działek i od forumek. Na pierwsze kwiaty musiałam poczekać 2-3 lata. Ale ja cierpliwa jestem...
Elu - twój wpis sprawił mi ogromną przyjemność. Chyba jeszcze nigdy nie czytałam tak miłych słów
Działkowca kupowałam systematycznie przez długie lata. Zawsze uważałam to pismo za najbardziej wartościową gazetę o tematyce ogrodniczej, dla amatorów oczywiście. Odkąd mam dostęp do internetu, kupuję sporadycznie, tylko jak mnie coś zainteresuje. Ten styczniowy numer kupię na pewno.
======================================================================================================
20-21.06.2013 Ciąg dalszy następuje
Moje goździki kamienne; wszystkie to samosiejki

Agnieszko - Mnie nigdy w pierwszym roku żadna róża nie zakwitła ale w 2-3 to tak

Ja z działalnością ogrodniczą robię przerwę do wiosny, ale na działkę na pewno nie raz się wybierzemy jak będzie możliwy dojazd. Oczywiście tylko rekreacyjnie

Ewo - nie wiem

A więc pożyjemy - zobaczymy

Wandziu - u mnie też żaden bodziszek nie zakwitł w pierwszym roku. Wszystkie moje pochodzą z darów od sąsiadek z działek i od forumek. Na pierwsze kwiaty musiałam poczekać 2-3 lata. Ale ja cierpliwa jestem...
Elu - twój wpis sprawił mi ogromną przyjemność. Chyba jeszcze nigdy nie czytałam tak miłych słów

Działkowca kupowałam systematycznie przez długie lata. Zawsze uważałam to pismo za najbardziej wartościową gazetę o tematyce ogrodniczej, dla amatorów oczywiście. Odkąd mam dostęp do internetu, kupuję sporadycznie, tylko jak mnie coś zainteresuje. Ten styczniowy numer kupię na pewno.
======================================================================================================
20-21.06.2013 Ciąg dalszy następuje

Moje goździki kamienne; wszystkie to samosiejki

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu
Ja też bardzo je lubię. Pamiętasz czarne z nasionek
W dziadkowym są podobne, do Twoich, też dwukolorowe
Posunęłam się nawet do wykopania goździków z działek i umieszczenia na nowej rabacie
Trochę mnie zasmuciło, że bodziszki nie zakwitną, mam sporo nowych, może duże kępy zakwitną
Ja też bardzo je lubię. Pamiętasz czarne z nasionek

W dziadkowym są podobne, do Twoich, też dwukolorowe

Posunęłam się nawet do wykopania goździków z działek i umieszczenia na nowej rabacie

Trochę mnie zasmuciło, że bodziszki nie zakwitną, mam sporo nowych, może duże kępy zakwitną

- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Marysiu Próbowałaś tak dłużej się "wwąchać" w zapach tych goździków? Ja się wtedy od razu głodny robię 

- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
Bardzo ładne goździki - zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i z wakacjami u mojej cioci na wsi - miała ich pełno pod domem, pod oknami, w wazonie a przy nich latało pełno kolorowych motyli. nigdy nie zapomne tego widoku i często do niego wracam w myślach.
Miłego dnia
Miłego dnia

Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Witam moich gości w śnieżny poranek. Nawet całkiem mi się to podoba co za oknem widzę...pewnie mniej mi się będzie podobało ja będę musiała wyjść z domu
Asiu - samosiejki! Ja posiałam goździki kamienne tylko raz wiele lat temu. I od tej pory zadomowiły się u mnie na stałe i wędrują sobie po rabatkach i nie tylko. Czasem usuwam siewki, czasem przesadzam, ale przeważnie zostawiam im "wolną rękę: że tak powiem
Agnieszko-Pell - te moje samosiejki tak się pomieszały, ze prawie nie ma dwóch takich samych
Ja Ci się nie dziwię, że "wyłopatkowałaś" goździki z tamtych działek. Wiejski ogródek bez nich jest po prostu niekompletny. Bodziszkami się nie martw. To, że ja musiałam poczekać na wiatki - nie znaczy, że u Ciebie będzie tak samo. Zwłaszcza, że masz duże kępy. Ja dostałam malutkie sadzonki (z wyjątkiem bodziszka korzeniastego od Justynki-Klarysy) i i glebę mam beznadziejną....to pewnie dlatego.
Michale - wiem, że one pachną, ale nigdy nie wwąchiwałam się w nie tak intensywnie. I chyba tego nie zrobię - bo ja całe życie mam problemy z wagą
Agnieszko-Kochammm... - za czasów mojego dzieciństwa te goździki były obowiązkowo w każdym ogródku. I jeszcze pamiętam takie bukiety - pęk goździków ozdobiony gałązkami asparagusa ogrodowego.
20-21.06 cd....Fotki różne
Róża historyczna Versicolor
Róża historyczna Kardynał de Richelieu
Fragment Rabaty Południowej przed liftingiem
Szałwia i róża
Lilie
taki malutki liliowiec od Anitki
Biała Malva moschata
Fragment Długiej Rabaty Pod Płotem
I na koniec termometr pokazujący jaka była tego dnia temperatura - zdjęcie zrobione około godziny 14-tej.
Dla ścisłości - to jest termometr doglebowy.

Asiu - samosiejki! Ja posiałam goździki kamienne tylko raz wiele lat temu. I od tej pory zadomowiły się u mnie na stałe i wędrują sobie po rabatkach i nie tylko. Czasem usuwam siewki, czasem przesadzam, ale przeważnie zostawiam im "wolną rękę: że tak powiem

Agnieszko-Pell - te moje samosiejki tak się pomieszały, ze prawie nie ma dwóch takich samych

Michale - wiem, że one pachną, ale nigdy nie wwąchiwałam się w nie tak intensywnie. I chyba tego nie zrobię - bo ja całe życie mam problemy z wagą

Agnieszko-Kochammm... - za czasów mojego dzieciństwa te goździki były obowiązkowo w każdym ogródku. I jeszcze pamiętam takie bukiety - pęk goździków ozdobiony gałązkami asparagusa ogrodowego.
20-21.06 cd....Fotki różne

I na koniec termometr pokazujący jaka była tego dnia temperatura - zdjęcie zrobione około godziny 14-tej.
Dla ścisłości - to jest termometr doglebowy.

- janka53
- 200p
- Od: 15 paź 2012, o 17:18
Witaj Marysiu .Dziękuję za życzenia ,i ja Tobie życzę wszystkiego naj najlepszego
Zapraszam janka53.Moje początki. 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=62377" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=62377" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Bardzo ładnie rozrósł się krzaczek Twojej Versicolor
Daje Ci odrosty ?
Też pamiętam takie goździki w ogródku sąsiadki rodziców.
I te bukiety.

Daje Ci odrosty ?
Też pamiętam takie goździki w ogródku sąsiadki rodziców.
I te bukiety.

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
a to to białe o kwiatkach ni to ślazówka ni to ketmia
to co to
pikne
Co pojawi sie zdjęcie tej wrzosowej piękności -różyczki-to patrzę i niedowierzam

Co pojawi sie zdjęcie tej wrzosowej piękności -różyczki-to patrzę i niedowierzam

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Marysiu! Dobrze,że przeczytałam u Ciebie,że bodziszkom trzeba dać czas na pokazanie pełni swej urody. Na zdjęciach wyglądają zawsze zachwycająco, a u mnie jakoś byle jak. Już chciałam z nich zrezygnować, jeszcze dam im szansę.
Ślaz piżmowy cudny, ale biały orlik nie ma konkurencji. To moje marzenie!
Fajne zdjęcie zrobiłaś niepozornej tojeści rozesłanej!
Ślaz piżmowy cudny, ale biały orlik nie ma konkurencji. To moje marzenie!
Fajne zdjęcie zrobiłaś niepozornej tojeści rozesłanej!
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Oglądając Twoje zdjęcia coraz częściej zastanawiam się gdzie mogłabym posadzić u siebie Kardynała ...Cudna róża. Coraz bardziej mi się podoba...
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Witaj, sąsiadko zza jeziora.
Miło do Ciebie trafić, zwłaszcza że określenie ,,sąsiedztwo" ma w tym przypadku głęboki sens. Śliczny masz ogródek, na pewno bedę do Ciebie zaglądać.
Miło do Ciebie trafić, zwłaszcza że określenie ,,sąsiedztwo" ma w tym przypadku głęboki sens. Śliczny masz ogródek, na pewno bedę do Ciebie zaglądać.