To był ten K90 - który chcę żeby wyrósł - jakiekolwiek wady by w nim nie były - kieruję się w tym przypadku smakiem - bo mnie powalił na kolana.
Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
W sumie to był bardziej spłaszczony niż okrągły - złe mam oznaczenie na liście. Nie mam info Ani niestety. W jednym gronie tylko były takie owoce - pozostałe grona i inny krzak były też małe podłużne. Dlatego muszę wysiać zdecydowanie więcej ich i znaleźć takiego jaki bym chciała...
To był ten K90 - który chcę żeby wyrósł - jakiekolwiek wady by w nim nie były - kieruję się w tym przypadku smakiem - bo mnie powalił na kolana.

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Agulka11
Ps. Ania w niektórych przypadkach podprowadziła krzyżówkę do poziomu mniej więcej F3; F4 żeby wybrać najbardziej odpowiednie typy. W innych przypadkach dała nam powiedziałabym "wolną rękę" - na zasadzie - skrzyżowałam te dwa/trzy pomidorki, bo mogą dać fajne geny. Wy wybierzcie z nich wam najbardziej odpowiadające. Każda odmiana ma swoje geny dominujące - robiąc z tego równanie, możemy uzyskać najbardziej prawdopodobne typy ale również takie, które mogą być rzadkością. Ja akurat w tym typie postawiłam na tą rzadkość ;)
Jak widzę krzyżówkę to wiem od razu co chciałabym z niej uzyskać - i takiego typu szukam... choć jeśli trafia się co innego to też zbieram nasionka, bo może komuś innemu podpasować.
Mam krzyżówki innych forumków, i też mam jakąś wizję końcowego pomidora. Szukam tak, żeby właśnie takiego uzyskać ;))
Jak widzę krzyżówkę to wiem od razu co chciałabym z niej uzyskać - i takiego typu szukam... choć jeśli trafia się co innego to też zbieram nasionka, bo może komuś innemu podpasować.
Mam krzyżówki innych forumków, i też mam jakąś wizję końcowego pomidora. Szukam tak, żeby właśnie takiego uzyskać ;))
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Agulko, piękny
Całkiem inny od mojego. To już wiem dlaczego taki chwalony
Smak mogę sobie wyobrazić.
Czy krzaczek też był taki delikatny?
Wysieję część starych nasion i zobaczę co wyrośnie.
Czy na poprzednią akcję dawałaś nasiona z tego owocu?

Smak mogę sobie wyobrazić.
Czy krzaczek też był taki delikatny?
Wysieję część starych nasion i zobaczę co wyrośnie.
Czy na poprzednią akcję dawałaś nasiona z tego owocu?
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jak w ubiegłym roku spisał się u was samokończący rekordzista plonowania K-178.Zapowiadał się bardzo obiecująco.
Na ten rok go wysiałem pierwszy raz.Ciekaw jestem waszej opinii.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
O K 178 była mowa jesienią.
Sieję go corocznie z nasion wysłanych przez Kozulę. Krzak nie jest bardzo wysoki,ale podstawny, silny. Chociaż dwa lata wstecz, gdy grad zniszczył prawie doszczętnie uprawy, 178 pokazał co potrafi. Odbudował część nadziemną ze zdwojoną siłą. Krzaczysko wielkie wyrosło, wysokie, że gdyby nie doskonała znajomość jego owoców, wyrysowany plan w zeszycie oraz etykieta na łodydze, powiedziałabym, że to inna odmiana. Pomidorów miał zatrzęsienie i do tego wielkie. Nigdy nie miałam tak urodzajnego krzaka tej odmiany, jak tego feralnego lata.
Owoce ma w miarę twarde, dość duże, malinowy kolor. Smak to już indywidualna sprawa, ale jest w miarę smaczny. O plenności nie wspomnę
Sieję go corocznie z nasion wysłanych przez Kozulę. Krzak nie jest bardzo wysoki,ale podstawny, silny. Chociaż dwa lata wstecz, gdy grad zniszczył prawie doszczętnie uprawy, 178 pokazał co potrafi. Odbudował część nadziemną ze zdwojoną siłą. Krzaczysko wielkie wyrosło, wysokie, że gdyby nie doskonała znajomość jego owoców, wyrysowany plan w zeszycie oraz etykieta na łodydze, powiedziałabym, że to inna odmiana. Pomidorów miał zatrzęsienie i do tego wielkie. Nigdy nie miałam tak urodzajnego krzaka tej odmiany, jak tego feralnego lata.
Owoce ma w miarę twarde, dość duże, malinowy kolor. Smak to już indywidualna sprawa, ale jest w miarę smaczny. O plenności nie wspomnę

- Agulka11
Grania - prawdę mówiąc kompletnie nie pamiętam, ale z drugiej strony - gdyby był straszny zdechlak to bym właśnie takiego go zapamiętała - bo takie "księżniczki" to mi mocno w pamięć zachodzą. Notkę mam tylko: przepyszny pomidor czarny z dymno-malinowym środkiem 500 gram. Pamiętam jedynie smak - bo przekroiłam, zrobiłam fotkę, spróbowałam i w zasadzie zaraz całego "pożarłam". W sezonie jem baardzo dużo pomidorów, ale żeby się rzucić i pożreć to musi być tego wart - i ten dokładnie taki był.
Na akcję dawałam dwa typy - właśnie tego i podłużnych, których było więcej, ale smak już inny... - dałam prawie wszystkie swoje nasiona, z nadzieją że komuś jeszcze taki wyjdzie.
Na akcję dawałam dwa typy - właśnie tego i podłużnych, których było więcej, ale smak już inny... - dałam prawie wszystkie swoje nasiona, z nadzieją że komuś jeszcze taki wyjdzie.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Grania:
Z tego wniosek że u Ciebie 178 nie był samokończący.Czy w sezonie produkował wilki żeby go ewentualnie prowadzić dalej.
Z tego wniosek że u Ciebie 178 nie był samokończący.Czy w sezonie produkował wilki żeby go ewentualnie prowadzić dalej.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Rzepka miałem w ubiegłym roku K/185 i w moim przypadku krzak był bardzo silny, wysoki, duże liście. Raczej skłaniałbym się do uprawy pojedynczo (opinia na podstawie 1 ośliny). Zdjęć całego krzaka niestety nie znalazłem, a fotki owoców są w wątku opisowym. Uważam, że warto posadzić, bo owocki z tego co pamiętam były bardzo smaczne. W tym roku jest u mnie na liście do wysiewu.
Pozdrawiam Wojtek
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję za info, mam zamiar wysiać dwa krzaczki,ciekawa jestem jakie będę miała niespodzianki, odmiana nie jest jeszcze ustalona ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
To dopiero początek. Jeszcze kilka sezonów i w międzyczasie selekcja, i może coś fajnego się wykluje.
Pozdrawiam Wojtek
Też posieję w tym roku K185, będzie to F2. Liczę się z tym, że może być różnie, ale po ubiegłorocznych zbiorach zaznaczyłam sobie parę odmian pomidorów do powtórki i ten znalazł się w czołówce. Za smak i plenność. miałam go w szklarni i na zewnątrz i nie różnił się znacząco.
- Agulka11
Nawet jak był podobny to może w tym sezonie już nie być ;) to początek jego drogi więc różnie bywa ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga