Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
Heniu, wspaniała kolekcja Gymnocalycium friedrichii
, zwłaszcza melocactiformis i moserianum 
-
Gaga1960
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sie 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę,że sentyment do mammillarii pozostał bo posiadasz jeszcze jakieś niedobitki.
A swoją drogą doszłam do wniosku ,że masz mieszkanie z gumy.
To co pokazywałeś do tej pory zajmuje bardzo dużo miejsca a ty wyskakujesz z pięknym okazem "chińskiej róży" i innymi
przecież niemałymi roślinami.
Oj chciałabym być na moment u ciebie i pobuszować w tej pięknej oranżerii
A swoją drogą doszłam do wniosku ,że masz mieszkanie z gumy.
To co pokazywałeś do tej pory zajmuje bardzo dużo miejsca a ty wyskakujesz z pięknym okazem "chińskiej róży" i innymi
przecież niemałymi roślinami.
Oj chciałabym być na moment u ciebie i pobuszować w tej pięknej oranżerii
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za wizytę wszystkim którzy zaglądają na mój wątek i piszą tak miłe komentarze. Cieszy mnie, że podoba się to co pokazuję.
Dodam tylko z własnego doświadczenia, że takie objawy są kiedy tej skądinąd żarłocznej i ekspansywnej roślince nie dajesz dużo pożywienia (nawozu) i wody. Z żyzną ziemią bym nie przesadzał bo podatna jest na gnicie korzeni i pędu.
Dostałem tą roślinę teoretycznie z pewnego źródła.
Witam po raz pierwszy i dziękuję za tak pozytywny komentarz.
Cóż napisać... Nie śnić tylko działać. Pielęgnować kaktusy i sukulenty, zakładać wątek i się z nami dzielić ich pięknem.

Aleksander odpowiedział prawie na wszystkie pytania.KaRo napisał(a):
(...) Peireskia sp. HU 264 Dlaczego moja jest łysa od dołu?
Dlaczego czubek też ma jakiś o "niewyraźnych liściach?
Dodam tylko z własnego doświadczenia, że takie objawy są kiedy tej skądinąd żarłocznej i ekspansywnej roślince nie dajesz dużo pożywienia (nawozu) i wody. Z żyzną ziemią bym nie przesadzał bo podatna jest na gnicie korzeni i pędu.
Akurat to na szczęście nie ma żadnego znaczenia.Czy to dlatego,ż e jest bez numerka jakiegoś?![]()
Jakieś sugestie?moritius napisał(a):
HU 264 to nie jest jej numer? Wyszukiwarka numerków pokazuje takie coś (...)
Oczywiście. Znakomitą większość roślin. Ale tych nie pokazuję.raflezja napisał(a):
Czy Ty masz może coś brzydkiego???
honorka22 napisał(a):
Przekopałam Pana wątki wzdłuż i wszerz i jestem pod ogromnym wrażeniem wszystkich roślinek, które Pan prezentuje![]()
.
Dziwię się, że jeszcze po nocach mi się nie śnią
Witam po raz pierwszy i dziękuję za tak pozytywny komentarz.
Cóż napisać... Nie śnić tylko działać. Pielęgnować kaktusy i sukulenty, zakładać wątek i się z nami dzielić ich pięknem.
Niestety nie, jakbym o tym zapomniał to mi żona wciąż przypomina...Gaga1960 napisał(a):
(...) doszłam do wniosku ,że masz mieszkanie z gumy.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Znakomita większośćhen_s pisze:Oczywiście. Znakomitą większość roślin. Ale tych nie pokazuję.raflezja napisał(a):
Czy Ty masz może coś brzydkiego???![]()
Dziękuję za sugestię,oczywiście zaniedbywałam pereskie,dostała niewiele nawozu w tym sezonie....
ale tak wypadło u mnie jakoś.
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na mnie największe wrażenie zrobiła kwitnąca Peireskia! Wszystkie jakie dotąd widziałam były nędzne, z nielicznymi, żółknącymi liśćmi itp, a ta jeszcze kwitnie! Niesamowicie wygląda taki typowy kaktusowy kwiat na ulistnionym pędzie tego prymitywnego rodzaju!
A co do tych "brzydszych" okazów - wyobraź sobie - niedawno miałam gości - jedna osoba się odłączyła od grupy i ku mojej radości poszła z bliska poprzyglądać się mojej kolekcji...wróciła zniesmaczona...."a czemu ty trzymasz takie brzydactwa?" Nie wiedziałam o co jej chodzi - pokazała - wśród masy ładnych okazów wypatrzyła kilka skwarków, na które chucham i dmucham, żeby im się polepszyło (m.in. kilka z STC). A gość po pierwsze na nie głównie zwrócił uwagę, po drugie spojrzał z zupełnie obcej mi strony...zabolało!
A co do tych "brzydszych" okazów - wyobraź sobie - niedawno miałam gości - jedna osoba się odłączyła od grupy i ku mojej radości poszła z bliska poprzyglądać się mojej kolekcji...wróciła zniesmaczona...."a czemu ty trzymasz takie brzydactwa?" Nie wiedziałam o co jej chodzi - pokazała - wśród masy ładnych okazów wypatrzyła kilka skwarków, na które chucham i dmucham, żeby im się polepszyło (m.in. kilka z STC). A gość po pierwsze na nie głównie zwrócił uwagę, po drugie spojrzał z zupełnie obcej mi strony...zabolało!
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Tak, jedna sugestia. Jeśli roślina rzeczywiście posiada numer polowy Horsta, to jedyny, jaki pasuje do niej to (pokazany przez wyszukiwarkę) HU 492. I, nawiasem mówiąc, możesz ją sobie podpisać jako Pereskia grandifolia, jestem pewien w 100%, ze to ten gatunek. Wprawdzie jest jeszcze HU 597, ale pod tym numerkiem skrywa się Pereskia grandifolia v. violacea o charakterystycznych pąkach (wyraźnie różni się: http://farm3.staticflickr.com/2694/4167 ... ae44_b.jpg)hen_s pisze:Jakieś sugestie?HU 264 to nie jest jej numer? Wyszukiwarka numerków pokazuje takie coś (...)
Tak wiem. U mnie mieszanka to 1:1:1:0,5-1 (żwirek akwariowy:żwirek:ziemia kaktusowa:ziemia kompostowa).Z żyzną ziemią bym nie przesadzał bo podatna jest na gnicie korzeni i pędu.
Swoją drogą, muszę mojej usunąć pąki, bo nic nie rośnie a tylko kwitnie
Pozdrawiam, Aleksander
- hen_s

Czyli mamy przyczynę. Jeśli jej lepiej dopilnujesz na 100% doczekasz kwiatków. To nie jest trudna roślina.KaRo napisał(a):
oczywiście zaniedbywałam pereskie,dostała niewiele nawozu w tym sezonie....
Jest to moja pierwsza i ostatnia roślina z tego rodzaju. Ale jako ciekawostka ładna i się sprawdza.bebos napisał(a):
Na mnie największe wrażenie zrobiła kwitnąca Peireskia! Wszystkie jakie dotąd widziałam były nędzne, z nielicznymi, żółknącymi liśćmi itp, a ta jeszcze kwitnie! Niesamowicie wygląda taki typowy kaktusowy kwiat na ulistnionym pędzie tego prymitywnego rodzaju!
Napiszę tak: grunt to się nie przejmować i w ciasnych butach nie chodzić.A co do tych "brzydszych" okazów - wyobraź sobie - niedawno miałam gości - jedna osoba się odłączyła od grupy i ku mojej radości poszła z bliska poprzyglądać się mojej kolekcji...wróciła zniesmaczona...."a czemu ty trzymasz takie brzydactwa?" Nie wiedziałam o co jej chodzi - pokazała - wśród masy ładnych okazów wypatrzyła kilka skwarków, na które chucham i dmucham, żeby im się polepszyło (m.in. kilka z STC). A gość po pierwsze na nie głównie zwrócił uwagę, po drugie spojrzał z zupełnie obcej mi strony...zabolało!
To stare przysłowie wydaje się być tutaj na miejscu. Coś by tu jeszcze można o perłach...
Po prostu ludzie się nie znają. Nie mają gustu. Dobrze, że jesteśmy wybrani. Tego się trzymajmy.
Sprawdziłem - pasuje. Od teraz ta roślina nazywa się Peireskia grandifolia HU 492, pod tą nazwą będzie hodowana i pokazywana.moritius napisał(a):
Jeśli roślina rzeczywiście posiada numer polowy Horsta, to jedyny, jaki pasuje do niej to (pokazany przez wyszukiwarkę) HU 492. I, nawiasem mówiąc, możesz ją sobie podpisać jako Pereskia grandifolia, jestem pewien w 100%, ze to ten gatunek.
Dziękuję!
Aby nie były same literki daję kilka fotek.
Dziś kilka z moich ulubionych hybrydów...
Echinopisis hybr. Yucatan W.

Echinopsis hybr. Rosalie

Echinopsis hybr. Atilla

- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
ha! doskonałe!hen_s pisze: Coś by tu jeszcze można o perłach...
Piękna! Absolutnie godna swojej nazwy!!hen_s pisze:Echinopsis hybr. Atilla
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
No! Nareszcie zaczynasz odkrywać hybrydowe karty, a już myślałem, że całe te pisanie o hybrydach to jakaś ściema
Masz może gdzieś spis mieszańców, które masz na stanie oraz czy bawisz się w zapylanie i tworzenie nowych krzyżówek?
- hen_s

Hybryd echinopsisów mam sporo. Ale kwitnących hybryd echinopsisów mało. Chyba nie jest to dla nich dobry rok.
Mimo to kilka zakwitło i będę je sukcesywnie pokazywał.
Nie zapylam obecnie żadnych roślin z braku czasu i... chęci. Ten etap mam już za sobą.
Spis (do ewentualnej wymiany) tylko na pw.
Mimo to kilka zakwitło i będę je sukcesywnie pokazywał.
Nie zapylam obecnie żadnych roślin z braku czasu i... chęci. Ten etap mam już za sobą.
Spis (do ewentualnej wymiany) tylko na pw.
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Piękne kwiaty, ale Echinopsis hybr. Atilla po prostu fantastyczny! Dawno nie widziałam tak cudownego kwiata. Duży jest?
- hen_s

Rzekłbym średni. Coś ok. 10 cm średnicy. 
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Jeśli nie chce ci się wysiewać to spokojnie możesz przeznaczyć nasiona na eksport. Pewnie znajdą się chętni 
Echinopsis hybr. Atilla bardzo się wyróżnia. Cudo

- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Przyjemność po mojej stronie ;).hen_s pisze:Sprawdziłem - pasuje. Od teraz ta roślina nazywa się Peireskia grandifolia HU 492, pod tą nazwą będzie hodowana i pokazywana.
Dziękuję!
Swoją drogą, moja od dzisiaj też tak będzie podpisywana, bo tego niepewnego numeru polowego nie pisałem.
Z hybryd najbardziej to mi się 'Rosalie' podoba.
Pozdrawiam, Aleksander