Nutkowy ogród cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nutkowy ogród cz. 3

Post »

Cześć Małgoś, jak zdrówko? lepiej już? bo walczysz w ogrodzie na potęgę. Wysprzątane że aż razi. Różyczki śliczne, ja też nie lubię u siebie czerwonych ale u kogoś jak najbardziej :D U mnie po prostu nie pasują do koncepcji, są zbyt poważne na sosnowy lasek ;:183
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Małgosiu, miło pospacerowałam sobie po Twoim wysprzątanym ogrodzie, jaka miła odmiana po moim rozgardiaszu w siedlisku. Ale robi mi się ogrodzenie, sarny juz nie będą mi niczego niszczyć :tan
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, ja czerwonych róż tez nigdy nie lubiłam :wink: No cóż... :lol: Berberysy uwielbiam, właśnie za te ich kolory :)
No a ogółu nie pokazuje, bo mój kret grasuje jakby wścieklizny dostał... ;:224 ;:306
Cześć Jolek, zdrówko już ok. Coś tam działam pomału w ogrodzie, bo jak zostanę ze wszystkim na ostatnią chwilę, to chyba się załamie :D Pracy jest jeszcze mnóstwo. Czerwone róże, do mnie tez tak bardzo nie przemawiają, jak różowe i fioletowe... ale... no oprzeć się nie mogłam i mam ich aż 3 :lol: Twoja koncepcja, jest jak najbardziej słuszna. Cudny ten Twój lasek. Nie mogę się doczekać, aż zobaczę go na własne oczy :heja
Marzenko, nie taki jeszcze on wysprzątany, ale pomału, pomału ogarniam :) Twoje siedlisko i w rozgardiaszu piękne, nic się nie martw :) Gratuluje tworzonego ogrodzenia, to będzie wielkie ułatwienie dla Ciebie ;:215
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Co tam kret. Mam nadzieje, że dzisiaj sie poprawiłas i narobiłas zdjęc?
Trzeba Cie chyba pogonić ;:173
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Gosiaczku, no jakoś za nic w świecie nie potrafię się "pogonić" do niczego :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Młoteczka Ci trzeba ;:124 :D
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Gosiu, w przyszłym tygodniu też będę mieć pergolę, mam nadzieję, że będzie tak udana jak Twoja ;:108 .
Zdjęcie z dyniami jest super! Ważyłaś ją?
Jak dynia to zupa z mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami - mniam...
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Gosiu, może i trzeba, tylko nie bij za mocno ;:306
Iwonko, na pewno Twoja pergola będzie równie udana :) Czym będziesz ją obsadzać? Ja właśnie szukam koncepcji, bo muszę zmienić nasadzenia przy swojej :roll:
Co do dyńki, to nie ważyłam jej. Nie mam takiej wagi, na której bym mogła ją zważyć. Jednak jest bardzo ciężka, bo jedynie toczyć ja się da, z ziemi jej nie ruszę :;230
Z mniejszej dyni robiłam już zupkę, z imbirem i chili. Była pyszna. Muszę spróbować jeszcze z tym mleczkiem kokosowym. Już czuje, że będzie mi smakować ;:173 Podasz przepis? Masz jakiś sprawdzony? :)

Dziewczyny w końcu Wasze "kopniaki" (a może ten młoteczek :lol: ) dały skutek i ruszyłam tyłek na ogród. ;:306 Zrobiłam parę fotek :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tutaj posadziłam "koreanke" od Agi. :) Trochę odchorowała przesadzenie, ale chyba ma się dobrze :)
Obrazek
Między klonem a bzem, wiosna będzie szpaler z różowych hibiskusów :)
Obrazek
No i na koniec..."jesienna Nutka" :D
Obrazek
Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, fajnie, że się zmobilizowałaś :)
Różyczka pierwsza przecudna... u mnie też kilka całkiem nieźle się trzyma ;-)
Krzewy ślicznie się przebarwiają...
Widzę, że koreanka trochę odchorowuje, ale powinna już wiosną ładnie się odbudować.
Uściski i do zobaczenia! ;:196
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Gosiu, pergola będzie obsadzona jeszcze w październiku różyczkami od Ewy Gloriadei "New Dawn" + korespondujący kolorystycznie powojnik na razie nie wiem jaki.
Zupka z dyni na mleku kokosowym
1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę - polecam małe pomarańczowe dynie Hokkaido, są zwykle do dostania w Lidlu. Są bardzo smaczne i można je kroić razem ze skórką, bo jest miękka, a kolor jaki uzyskamy jest niesamowity
puszka mleka kokosowego
4 -5 ziemniaków
2 marchewki
1.1/2 bulionu warzywnego
pęczek dymki
100 g masła
1 łyżeczka curry, albo więcej jeśli ktos lubi
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
1 łyżka oleju
sól pieprz
prazone na patelni pestki dyni
świeża kolendra

Dymkę oczyścić, pokroić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, posolić, smażyć 4-5 minut, często mieszając. Całość przełożyć do garnka, dodać dynię, zalać bulionem. Gotować ok. 20 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Na małej patelni rozgrzać olej, dodać curry, rozgnieciony na papkę czosnek i starty imbir. Smażyć chwilę, energicznie mieszając, przełozyc do bulionu. Mozna zupę zostawic w takiej postaci lub zmiksować. Pod koniec gotowania dodać do zupy mleko kokosowe. Gotować jeszcze chwilę razem, żeby składniki się połączyły. Posypać pestkami i kolendrą.
Ja preferuję zupę w postaci zmiksowanej.

Nieodłączny w moim domku smak jesieni
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Małgosiu, napracowałaś się przy porządkach ogrodowych, ale krajobraz jesienny masz dzięki temu bajkowy ;:173
Czy przycinałaś w tym roku glicynię? Moja po sierpniowym cięciu wypuściła masę pędów, ale poczekam chyba z cięciem do wczesnej wiosny.
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aguś, no w końcu jakoś ten paskudny marazm trochę odpuścił mi :wink:
Dzisiaj poszalałam trochę w ogrodzie. Wygrabiłam z trawnika 85% liści :D Zostały wywiezione i spalone na palenisku.
Różyczka z pierwszego zdjęcia, to "Coral palace". Krzewy przebarwiają się pięknie, to prawda, zwłaszcza berberysy. Co do "koreanki", to wydaje mi się, że bardziej nie pożółkła po przesadzeniu. Trzyma się :)
Iwonko, ja też rozmyślam nam "New Dawn". Wszyscy ją chwalą, więc może i ja się zdecyduje w końcu. Co do klematisa, to czy on mieszając się z gałązkami róży, nie zrobi jej krzywdy? W sensie, że oplecie gałązki i spowoduje podsychanie? Chciałabym posadzić razem z różami klematisy na pergoli, ale tak się cały czas zastanawiam. :roll:
Przepis na zupkę od samego czytania powoduje ślinotok ;:173 ;:306 Wypróbuje na pewno :tan
Kasiu, dziękuję :) Troszkę podziałałam, ale to dzisiaj dałam sobie w kość :D Zgrabiłam wszystko, co dało się zgrabić. Tutaj muszę powiedzieć, że to tylko i wyłącznie dzięki nowym grabiom. Starymi bym połowy tego nie zdziałała. Jednak sama wyprofilowana rączka daje dużo. Kręgosłup tak nie boli ;:306
Glicynii nie przycinałam. Ciachnęłam parę za długich pędów, z którymi nie wiedziałam co zrobić póki co :wink: Na wiosnę też pewnie przytnę. Dużo ja ciąć, żeby w końcu zakwitła?

A teraz parę fotek..
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Aguś, a to róża od Ciebie (była bez karteczki, z jednym pąkiem).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A nad oczkiem, przy kracie rozrosło mi się takie "cuś" :D Może ktoś wie co to takiego? :)
Obrazek
Obrazek
A to bajorko zwane oczkiem z bliska :)
Obrazek
A nad bajorkiem... Nuta :D
Obrazek

A to dowód na to, że liście zostały zgrabione :D Mogę tez załączyć zdjęcie odcisku na ręce ;:306 :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Małgosiu ta roślina przy kracie to chmiel, jest byliną. :)
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Tajeczko, tak coś mi się wydawało :wink: Kojarzyłam te szyszki :) No ale myślę sobie "skąd u mnie chmiel by się wziął"? ;:306
Okazało się, że przylazł do mnie z działki obok. :D Musze się wybrać tam i wykopać roślinkę, żeby przenieść do siebie. Tamta działka zarośnięta i może ktoś wykosić potem. A tak fajnie na kracie wygląda.
Nie mam pojęcia, jak zagospodarować ten teren wokół bajorka. Oczyma wyobraźni, widzę tam takie całkowicie naturalne oczko. Same trawy, parę irysów syberyjskich, kaczeńce... nie wiem co jeszcze...
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgorzato, jestem z Ciebie dumna, że wygrzebałaś się z otchłani marazmu ;:196
Liści będzie jeszcze sporo, jednak zalegające długo na trawniku nie przynoszą mu korzyści... grabię regularnie i niestety powoli widać koniec... chciałabym tę urodę liściaków zatrzymać na długo!
Zdjęcia pełne uroku... wszystko pięknie się przebarwia... Róża to może być Sophia Renaissance.
Buziaki!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”