Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Uwielbiam skórki z chleba z rosołem ..

-- Pn 07 maja 2012 18:39 --
milkicja pisze:Ja zrobiłam dzisiaj sernik ale wyszedł mi raczej gęsty budyń. ;:145 ;:145
Mnie się też tak raz zrobiło jak dałam mąkę kartoflaną bo tak było w przepisie.. teraz daję budyń i to z dobrej firmy i jest wszystko w porządku :tan
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

No właśnie ja robiłam na mące ziemniaczanej. I taka breja właśnie i wyszła.
A dzisiaj zrobiłam leczo. Wszystko pięknie i smacznie ale..... mąż stwierdził że za mało kiełbasy.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

milkicja jakbyś wiedziała że czasem i tak jest że całkiem traci się werwę .. a jak wychodzi i jeszcze doceniana ta praca to i zapał większy ;:224
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

AGNESS :wit . Zupę owocową jadamy wszyscy z ryżem lub makaronem. Natomiast rosół ja jadam z ziemniakamia pozostali z makaronem. Właśnie moja babcia jadała rosół tylko z ziemniakami a moi tego nie lubią :;230 :;230 najlepiej lubię chłodnik wiśniowy,ale jeszcze trzeba długo czekać. :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U nas też jadało się rosół z ziemniakami, ale ten rosół był na wołowinie, mniam :) Dzięki Wam kobiety, że przypomniałyście mi o nim, nie jadłam go ...ho,ho,hoooo! Oczywiście, z ziemniakami zjem tylko ja, bo panowie....to już wiecie :;230
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

U mnie ktoś jadł w kluskami ziemniaczanymi szarymi.Bardzo mi to zasmakowało,ale w takiej postaci jem rosołek jak mi zostaną kluski z innej kombinacji obiadowej.
Ludzie mają różne kubki smakowe i pomysły na dania.Warto spróbować.Kiedyś nie mogłam się nadziwić bratu ,że je frytki z ketchupem,majonezem i posypane sola i pieprzem.Teraz zrezygnowałam z majonezu z racji kalorii ,ale nie wyobrażam sobie frytek bez pieprzu.Są bardzo aromatyczne.Tak samo zasmakowały mi w jego wersji kanapki z białym serem i na to dżem :wink: Zupę szczawiowa po skosztowaniu u koleżanki też już nie robię z rodzinnego przepisu tylko tak jak ona i wszystkim bardziej smakuje.
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Witajcie forumowiczki :wit Ja rosół robię też z wołowego i mieszam czasem z kurą lub wieprzowiną też smaczne . A odnośnie klusek kudłatych to jadałam je ze schłodzonym mlekiem u babci . Ale tez można z rosołem . Aż mi smak przychodzi na takie smakołyki ale to już jutro trzeba coś pomyśleć :;230

-- 9 maja 2012, o 21:37 --

Pestka :wit Jak zrobić tą zupę szczawiową , bo teraz będzie sezon na szczaw :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Aldonka, szczawiową proszę ;:180 :;230
Bardzo lubię zupę szczawiową i może Twój przepis jest lepszy od mojego, nazwałabym zwykłego?
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze napiszę,bo w moim domu gotowana była czysta szczawiowa tylko z jajkiem i śmietaną.Nie smakowała mi.Pojechałam do Francji i tam gotowała koleżanka.Od tego czasu to jest i mój przepis.
Szczaw umyć pokroić i usmażyć na patelni z łyżką smalcu(daje fajny smak),ale jak nie lubisz to nawet na oleju.W garnku gotujesz wode z kostkami rosołowymi zielem angielskim ,liściem lubczyku i pokrojonymi w kostkę ziemniakami.Kiedy ziemniaki miękkie wlewasz usmażony szczaw i chwilkę gotujesz zaciągając łyżką mąki.Jajka ugotowane wcześnie na twardo kroisz w kosteczkę i wrzucasz do zupy,ale już nie gotujesz.Podaję ze śmietaną,gęstą ,kwaśną.Myślalam ,że te jajka sie rozlecą ,ale one pod wpływem kwasu robią się jeszcze bardziej twarde.Pyszności ;:138
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Ja podsmażam-podduszam, najczęściej w maśle, kwaszone ogórki i pieczarki do zup :) Pycha.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06

Post »

Nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad,ale po przeczytaniu postu Pestki zrobię szczawiową.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

..no właśnie o kwaszonych ogórkach słyszałam,pieczarki podsmażam tez ,bo zupa wtedy jest bardziej aromatyczna.Ja nawet podsmażam na masełku(tylko i wyłącznie) śliwki do sosów ,deserów lub rogalików.Taki dżemik jest szklisty i pozbawiony nadmiaru kwasu.Po prostu delikatniejszy i bardziej słodki.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Dla mnie ogórkowa absolutnie tylko z ogórków startych i podsmażonych na maśle. Pieczarkowa tak samo. Jednak masło to masło, ciężko bez niego w kuchni. :)
Natomiast jak szczawiowa to oczywiście i z jajkiem na twardo i z grzankami z chleba lub w wersji luksusowej w bułki ( takiej długiej pszennej ) Ja smażę na oleju, natomiast w wersji light można zrobić z tej bułki tosty i dopiero wtedy pokroić w kostkę.
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Już czuję smak takiej szczawiowej, mniam, mniam. Niech się tylko szczaw pokaże ;:137 ;:173
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

..a jeszcze się nie pokazał?U nas wysyp szczawiu na polach od dawna.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”