Moje mają tylko 2 lata - wydaje mi się, że powinnaś mocno podciąć, odmłodzić krzew. Gdyby nie przeżył zabiegu, oddam Ci jeden z moich. Mam też bladożołteirminka pisze:Kasiu i Mirko, mój pięciornik ma dobrych kilkanaście lat i podcinałam go mało, rzadko,a nawet prawie wcale. Dlatego stał się miotłą niewyobrażalną, dużą i suchą od dołu (jak można było tak zaniedbać...?) I dlatego przycięlabym go zdecydowanie i przerzedziła, ale nie wiem, czy nie oznacza to, że pogorszę tylko sytuację. Jest w ulubionym bladożółtym kolorze i bardzo przyjemnie wygląda, kiedy kwitnie.
Mój wiejski ogród.
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój wiejski ogród.
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jutro wreszcie porobię trochę zdjęć, choć o tej porze ten ogród nie wygląda za pięknie.
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu, myślę, że krokusy na Pomorzu to sprawa kilku dni. A Twoja Leśna Dolina jest bardziej na zachód, wschód? Jesień jest u Ciebie taka kolorowa, byłam, widziałam
Kasiu, jutro tnę ten stary krzew. Dziękuję za propozycję z gorącego serca płynącą
, ale gdybym zniszczyła ten pięciornik, to mam jeszcze ukorzenione zapasy, bo ten kolor jest dla mnie urzekający i dobrze komponuje się w bałaganiarskich rabatkach
Kasiu, jutro tnę ten stary krzew. Dziękuję za propozycję z gorącego serca płynącą
Powiedziałabym, że tak bardziej na środku 
- irminka

- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
piszecie o krokusikach, a na południu śnieg się topi, słoneczka na wagę....
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Irminko, jeszcze raz przyjrzałam się temu Twojemu ogrodzeniu i o ile dobrze widzę, to ono ma taką fakturę udającą cegły? Jeśli tak, to ja chyba pokusilabym się o machnięcie go na biało, choćby zwyklym wapnem, może wyjść jak murek w wiejskiej chacie i nieco złagodzić brzydki widok, do czasu aż wybierzesz roślinną formę osłonięcia
A u nas dziś wściekłe slońce i gooorąco...by się poszlo do ogrodu...gdyby nie był 120 km stąd
A u nas dziś wściekłe slońce i gooorąco...by się poszlo do ogrodu...gdyby nie był 120 km stąd
No niestety, krokusy u mnie jeszcze nie zakwitły. irminko być może jesteśmy sąsiadkami, bo przeglądając pierwsze strony twojego wątku zobaczyłam Słupię 
- irminka

Masko, dzisiaj rano tak zmroziło, że rano nawet przebiśniegów nie widać. Chyba jeszcze trochę do wiosennego ciepła
Marysiu, mieszkam nad Słupią, niedaleko Słupska, rowerkiem nawet nie dziesięć kilometrów
Pat, w mojej kuchni jedna z ceglanych ścian pomalowana jest na biało i wygląda to bardzo dobrze. Obawiam się jednak, że beton będzie się łuszczył, tak przynajmniej podpowiadają Ci, którzy kiedyś pomalowali. Fajnie, że burza mózgów nie kończy się i nie zostaję sam na sam z betonowym problemem

Marysiu, mieszkam nad Słupią, niedaleko Słupska, rowerkiem nawet nie dziesięć kilometrów
Pat, w mojej kuchni jedna z ceglanych ścian pomalowana jest na biało i wygląda to bardzo dobrze. Obawiam się jednak, że beton będzie się łuszczył, tak przynajmniej podpowiadają Ci, którzy kiedyś pomalowali. Fajnie, że burza mózgów nie kończy się i nie zostaję sam na sam z betonowym problemem

-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Irminko, posadź przy płocie bluszcz i za kilka lat problem zniknie (pod bluszczem) :P .
Odnośnie pięciornika - przytnij go na jeża, tak na 30 cm, obcięte badyle wsadź w ziemię do ukorzenienia,
będziesz miała niedługo sadzonki na żywopłot z pięciornika (za dużo powiedziane - na obwódkę).
Ja swoje tnę chyba trochę niżej, ale robię to regularnie.
Odnośnie pięciornika - przytnij go na jeża, tak na 30 cm, obcięte badyle wsadź w ziemię do ukorzenienia,
będziesz miała niedługo sadzonki na żywopłot z pięciornika (za dużo powiedziane - na obwódkę).
Ja swoje tnę chyba trochę niżej, ale robię to regularnie.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- irminka

Elu, to jest chyba jedyne wyjście, bluszcz, ale to musi trwać aż k i l k a lat? Od momentu, kiedy zobaczyłam, że jest brzydko, z dnia na dzień jest coraz brzydziej i jeszcze bardziej brzydziej, aż do wysypki i alergii jakowejś
Z pięciornikami zrobię tak jak mówisz, nigdy nie dość jasnożółtego koloru w ogrodzie. Nawet łubin w tym kolorze wyhodowałam. Elu, moja serduszka śmiga szybko w górę, czy można ją uciąć i np. ukorzenić?
Z pięciornikami zrobię tak jak mówisz, nigdy nie dość jasnożółtego koloru w ogrodzie. Nawet łubin w tym kolorze wyhodowałam. Elu, moja serduszka śmiga szybko w górę, czy można ją uciąć i np. ukorzenić?
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Serduszki rozmnażałam dotąd tylko przez podział kłączy, ale Twoje na to za mała?
Co chcesz uciąć, szczepkę ? Z liścia chyba nie da się namnożyć, kto wie??
Wracając do płotu, szybciej rośnie winobluszcz, byłaś w ogrodzie Majki (Edulkot),
widziałaś dom obrośnięty winobluszczem trójklapowym? , tyle, że zimą goło,
bluszcz zaś jest zimozielony. Na tymczasem możesz beton przykryć matą z wikliny lub z trzciny.
To są jednak dodatkowe koszty. Musisz sobie rozważyć, czy dasz radę na to patrzeć jeszcze kilka lat. :P
Co chcesz uciąć, szczepkę ? Z liścia chyba nie da się namnożyć, kto wie??
Wracając do płotu, szybciej rośnie winobluszcz, byłaś w ogrodzie Majki (Edulkot),
widziałaś dom obrośnięty winobluszczem trójklapowym? , tyle, że zimą goło,
bluszcz zaś jest zimozielony. Na tymczasem możesz beton przykryć matą z wikliny lub z trzciny.
To są jednak dodatkowe koszty. Musisz sobie rozważyć, czy dasz radę na to patrzeć jeszcze kilka lat. :P
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Irminko, ja pięciorniki podcięłam dzisiaj naokoło 30 cm, ale pewnie jeszcze skoszę niżej
Wszystko poszło pod sekator 
Obsadziłam całą siatkę wokół działki hederą - ale powoli rośnie..2 sezony i na razie marne efekty, ale podobno ona się powoli rozkręca, ale jak już ruszy z kopyta to będzie ściana zieleni przez cały rok
Obsadziłam całą siatkę wokół działki hederą - ale powoli rośnie..2 sezony i na razie marne efekty, ale podobno ona się powoli rozkręca, ale jak już ruszy z kopyta to będzie ściana zieleni przez cały rok