Ogród Moni cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moniko !Jak one mogły jeść Twoje róże!!!! :evil:
Jak mogły???!!! Darowałabym ostatecznie bodziszki,odrosną ale róże??? Takie piękne kwiaty.... :(
:D :D :D
Natura ma swoje prawa.
Skalniak piękny. Ja też nie lubię zimy i już mnie drażni myśl, że niebawem nadejdzie.
Teraz jest tak pięknie,kolorowo inaczej ale pięknie i chciałabym by tak pozostało choćby do stycznia :wink:
Czy uda się zamieszkać w nowym domu w przyszłym roku?
Czego Ci bardzo życzę.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za info w sprawie adresów 8)
Pozdrawiam - Małgosia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Monś piękne foty ze skalniaka, na takie widoczki przyjdzie nam niestety poczekać do przyszłego roku :(
Cudne zimowity, moje pełne niestety już przekwitły, trzyma się jeszcze kępa pojedynczych.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

KaRo pisze:Moniko !Jak one mogły jeść Twoje róże!!!! :evil:
Jak mogły???!!! Darowałabym ostatecznie bodziszki,odrosną ale róże??? Takie piękne kwiaty.... :(
:D :D :D
Natura ma swoje prawa.
Skalniak piękny. Ja też nie lubię zimy i już mnie drażni myśl, że niebawem nadejdzie.
Teraz jest tak pięknie,kolorowo inaczej ale pięknie i chciałabym by tak pozostało choćby do stycznia :wink:
Czy uda się zamieszkać w nowym domu w przyszłym roku?
Czego Ci bardzo życzę.
Pozdrawiam :D
Krysiu, dziękuję :D
Niestety nasza budowa wciąż wymaga wielu funduszy i raczej w przyszłym roku nie zamieszkamy - może za dwa lata :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszka pisze:Wow,dąb posadzony,dom postawiony, syn jest :P :P
Moni mnie też zawsze zastanawiają tzw.fachowcy.Na jakiej zasadzie oni działają,że bardzo rzadko klient jest zadowolony.To chyba rodzaj zabawy w kotka i myszkę.Mój mąż i ja jesteśmy z zawodu "budowlańcami"on były praktyk, ja teoretyk.I praktycznie wszystkie rzeczy robił sam ponieważ po wynajętych zawsze poprawiał.Nie pojmuję dlaczego mogą wyrabiać sobie dobrą opinię na "zachodzie".Bo u nas to oni ustalają ceny i to niemałe i nie mogą powiedzieć jaka płaca taka praca.No, ale to nie temat na tutaj :oops: :oops:
Czytam,że nadal sarenki stołują się u Ciebie w ogrodzie :P skalniak zapowiada się ciekawie.Ja jakoś nie "czuję"potrzeby chociaż na moich nieużytkach pewnie by się nadał.Jeszcze nie dojrzałam
Witaj, _oleander_ :D z tymi fachowcami, to nawet już mi się komentować nie chce - słów brak :(
Mam nadzieję, że skalniak pokaże swój urok w przyszłym roku, gdy wszystko się bardziej rozrośnie. Dokupiłam też ostatnio parę nowych roślinek, więc niebawem pokażę :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Ogród Moni cz.2

Post »

Brrr, jak zimno i mokro :-? Na dodatek zaczął sypać śnieg :shock: :shock: :shock:
Odwiedziłam dwa punkty ogrodnicze i nabyłam 2 iglaki, 2 róże, 1 pienną czarną porzeczkę, 1 czerwony agrest (również pienny), brzoskwinię Inkę i ... niespodziewanie kupiłam również jabłoń - Szarą Renetę :D Stare jabłonie powinny wystarczyć jako zapylacz, więc nie kupowałam drugiej młodej jabłonki. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy Pani w szkółce przyniosła mi drzewa wielkości 2,5m, o szerokiej i rozrośniętej koronie oraz mocnym korzeniu. Okazało się, że szkółka sprzedaje 2-letnie drzewka, wyłącznie takie rozrośnięte :o Ależ mnie zatkało :roll: :o Przecież moje 2-letnie drzewka na działce są o połowę mniejsze jak te :roll: :lol: Teraz już wiem, że w żadnym innym miejscu drzewek owocowych nie ma co kupować :evil: Że też ja wcześniej tej szkółki nie odkryłam :roll: Drzewka mogą być do wyboru - na karłowych lub zwykłych podkładkach, ale wszystkie dorodne i ładnie rozkrzewione, a nie liche badylki z miniaturowym korzeniem. W kupionych drzewkach pnie są już takie grubiutkie i mocne, że nie muszę się obawiać wiatru, ani mrozu w zimie. Te, które już mam, jeszcze co najmniej dwa lata muszą się starać, żeby takie urosnąć. Dowiedziałam się również, że warunkiem dobrego wzrostu jest zasilenie drzewek na wiosnę i wyskubanie trawy wokół młodego pnia. Trawę to ja mam wyskubaną, ale zasilania nie stosowałam, bo wciąż musiałam wymieniać drzewka z powodu sarenek, które je cyklicznie niszczą. Nowe zakupy wsadziłam na stałe miejsce. Może za rok brzoskwinka już zaowocuje :roll:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Re:

Post »

vertigo pisze: Obrazek
Co to za niezwykła odmiana zimowitów ? Piękne są !
Skalniak zapowiada się interesująco, posadziłaś wiele ładnych roślin skalnych , które za rok dadzą prawdziwy popis :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, to zimowit pełny - pod taką nazwą kupiłam go w ubiegłym roku latem. Wsadziłam cebulkę i jesacze zdążył w ub.roku zakwitnąć. W tym roku ma dwukrotnie więcej kwiatów :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Moni, miałam nadzieję zobaczyć u Ciebie zdjęcia z pogromu zimy,
a tu..lato w pełni. Czyżbyś była szczęściarą, która klimat oszczędził?
Awatar użytkownika
canner
100p
100p
Od: 10 paź 2009, o 15:56

Post »

Monia, ale tu ładnie :)
Kupię Aturi i Dzbanecznik - najlepiej nasiona, chociaż nie pogardzę sadzonką :)
Moje Roślinki Doniczkowe
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Monisiu,
nadrobiłam zaległości u ciebie,
przepięknie ci porozkwitały Meillandki... aż tu koniec słońca i zimno :(
i do tego sarenki...
Znaleźć dobre sadzonki drzewek to nie lada sztuka! Udało ci się.
U nas w sprzedazy 2-letnie owocowe są tylko wys. 1,5m.
Szukam odmiany Jona Gored (nie mylić z Jona Gold), nie było przypadkiem takiej w tej szkółce? :?:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Noo, ładnie - u mnie goście, a ja nie dostaję powiadomień i nawet tu nie zajrzałam :oops:

Haniu - zdjęcia robiłam jeszcze przed atakiem jesiennej zimy :lol: :lol: Śnieg narobił wiele szkód, połamał masę drzew w okolicy, ale na szczęście u mnie tylko małe szkody w postaci rozplaszczonych pod cięzarem sniegu iglaczków, złamane drobne gałązki hibiskusa i połamane bylinki - w tym przypadku szkoda najmniejsza, bo wiosną odrosną. Większe szkody poczyniły leśne zwierzątka, które zjadają ostatnio wszystko - oprócz róż, które zostały całkowicie ogłowione i olistnione, rozsmakowały się w liściach bodziszków, host i żurawek :shock: Tradycyjnie mam również przycięte wszystkie hibiskusy :evil: Ubiegłoroczna i wiosenna stołówka z hibiskusów spowodowała, że kwitły w tym sezonie b.słabo, bo wszystkie zawiązki kwiatów zostały pochłonięte przez sarenki :cry: Obawiam się, że tym razem będzie to samo :roll: :?
Różyczkom myślę, że nie zaszkodzi (przynajmniej nie muszę się martwić zbieraniem listków spod krzaczków :lol: ) - są w pełni gotowe do zimowego okrycia :lol:
Canner - witaj :D Cieszę się, że Ci się u mnie podoba :D
Gloriadei - Ewuś, zazdroszczę Ci tego czasu, bo mi go ostatnio zupełnie brakuje. Ostatnio jestem zarówno na forum, jak i na działce z doskoku :roll:

Pozdrawiam wszystkich, którzy o mnie pamietają i zaglądają oraz życzę udanego i pogodnego weekendu :wink: :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj wsadziłam na rabatach kilka nowych roślin:
Tarczownica Darmera
Delosperma żółta
Bodziszek himalajski pełny
Niezapominajka kaukaska Brunnera Hadspen Cream
Żurawka limonkowa Key Lime Pie
Czerwony Bodziszek Patricia
Petit Maeble Burgundy (niska żurawka)
Bodziszek krwisty białokwiatowy
Cascade Dawn
Żurawka Pink Whispers
Niezapominajka kaukaska Brunnera Jack Frost

Najbardziej cieszę się z brunnerek :D :D Żurawki w/w odmian już miałam, ale coś je zjadło od strony korzenia :( Teraz kolejna próba - tym razem wsadzę je w inne miejsce, gdzie od dwóch lat rosną już inne żurawki bez uszczerbku na zdrowiu :D
Ciekawa jestem jak będzie wyglądała ta tarczownica :roll:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Monia, co u Ciebie?
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Jestem dziś niezapowiedzianym gościem w Twoim ogrodzie. Spaceruję sobie całe popołudnie i wieczór i dopiero teraz skończyłam. Jestem pod ogromnym wrażeniem nakładu pracy i serca, które w to wkładasz. A róże po prostu masz cudowne i zdrowe (prewencja czy dobry klimat dla róż?). Zaimponowałaś mi też konsekwencją w tworzeniu rajskiego ogrodu i wiedzą. Po prostu brak mi słów. A co najważniejsze: jak już się wprowadzisz do nowego domku to będziesz miała bajeczny widok z okna. Dlatego niech mijają szybko i jesień i zima, a ja razem z Tobą poczekam sobie na różany czerwiec.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”