Canna - Paciorecznik cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik

Post »

Wczoraj wsadziłam do gruntu dwie kanny (Wyoming i żółta). I teraz się trzęsę, żeby im nic nie było... Jak mi je coś zeżre, to się chyba zapłaczę. Jak szybko po wsadzeniu do gruntu można lać do nich nawóz płynny?
sława66
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 gru 2008, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Drozd, dziękuję za poradę. Niestety, kanny wsadzone z dużym opóźnieniem, dwa dni przeleżały w wodzie deszczowej, gdyż lało niemiłosiernie, ale myślę, że nie pogniewały się i odłaca ładnym kwitnit\eniem. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Zastanawiam się czy lepiej,że kanny posadzone czy lepiej było nie sadzić jeszcze. Moje wysadzone wyglądają biednie. Obszarpane przez wiatr i ochlapane błotem ale żyją. Byłem u znajomych w Hrubieszowie tam przeszedł grad i z kan pozostały tylko łodygi. Chyba nie ma nadziei,że w maju zmieni się pogoda ale pomimo zimna i deszczu to wszystko jakoś sobie da radę ale taką klęskę jak na południu Polski to nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Tam ludzie to dopiero mają zmartwienie. Dorobek całego życia zabrała woda.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Idzie ciepło i słońce! Będzie dobrze! Grunt, żeby woda z zalanych terenów szybko sie cofnęła. A i tak będą mieli ludzie większe zmartwienia jak ratowanie roślinek w ogrodzie :( Trzymam kciuki!
Kanny dadzą radę, jak przyjdzie ciepło i słońce pięknie szybko nadrobią, jak reszta naszych roślin!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08

Post »

Moje kanny stoją już na dworze od 3 tygodni i w końcu ruszyły. Zaczynają się robić grubsze i wypuszczają coraz większe liście.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Janusz, wczoraj dzielnie pomimo upału udał mi się zadomowić canny, oczywiście w srodku Stuttgart. Widać różncę wielkości ;:108
http://i45.tinypic.com/34470om.jpg

To dopiero początek rabaty :roll: , więc roboty sporo. Ale od czegoś trzeba zacząć ;:108 Zobacz, jaka susza u nas. Ziemia spękana ;:223 , ale wieczorem deszczyk przeszedł na szczęście :tan
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

pamelka pięknie się zapowiada ta twoja rabata , co prawda jak słyszę że macie u siebie suszę to niestety muszę ponarzekać na niesprawiedliwość , inni tracą wszystko czego się dorobili przez wodę , której brakuje innym .
Ja gdy ostatnio kopałem to mam wilgoć do około 80 cm w głąb ziemi .
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz racje Marku. Ponad tydzień temu odwiedziłam południe Polski i Słowację. Początki stanu krytycznego miałam okazję zaobserwować ;:110
U nas ostatnie dni były bardzo upalne, a dzisiaj deszcze i burze krążyły wokół miasta ;:108 A jak było sucho widać na zdjęciu. Obok roślin leży jeszcze nie rozgrabiona ziemia z wykopów :roll:
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

JoluTo już masz wszystkie posadzone? A czy przypadkiem nie za gęsto posadziłaś? Jakoś na zdjęciu wygląda że za małe odstępy ale to może tylko złudzenie. Ja jeszcze wszystkich nie posadziłem. W ogrodzie tak ale zawsze sadzę rezerwę przy ogrodzie warzywnym a tam mokro i to bardzo. Dzisiaj też dolewa.Przechodzą burze co chwilę, jak jeszcze w nocy naleje to jutro też nie posadzę .
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Nareszcie w ziemi :D Janusz nie za gęsto?

Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

drozd pisze:JoluTo już masz wszystkie posadzone? A czy przypadkiem nie za gęsto posadziłaś? Jakoś na zdjęciu wygląda że za małe odstępy ale to może tylko złudzenie.
Janusz wszystkie już siedzą :wit Odstępy 50-60 cm, więc chyba będzie ok. Wykorzystałam sobotnie słoneczko, żeby posadzić, bo już mi szkoda było tych biedactw w donicach ;:224 A teraz w miejscu lekko osłonietym (co jest trudne na mojej działce, naprawdę ;:223 ) sobie siedzą :tan Mam nadzieje, że będzie ok :uszy
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY

Post »

Teraz się zastanawiam, czy ja moich dwóch kann za blisko nie posadziłam... ale po bokach nie mają zbyt bliskiego sąsiedztwa, więc może się nie pogryzą... Nie będę ich ruszać, jeszcze się pochorują...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja mam taka refleksję! my tu chuchamy i dmuchamy, odległości mierzymy, nawozimy, a zieleń miejska w Poznaniu sadzi na kupie do ziemi o wątpliwej jakości: dziura - sru do środka! I rosną pięknie i kwitną! Maja takie żółte słoneczne i wyomingi. Pieknie wygląda Święty Marcin w Poznaniu latem! Jest tego cały długi na 200m szpaler!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY

Post »

Też mam żółtą i wyominga :D Swoją drogą to ciekawa rzecz z tymi uprawami miejskimi - nikt się z tym specjalnie chyba nie pieści, kwiatki rosną często-gęsto przy ruchliwych ulicach, kupa samochodów i spalin, a wątpię, żeby tam ktoś ładował tony nawozu, w upały i susze podlewaczy też nie widziałam - i wszystko pięknie wygląda...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakby ta "zieleń" za swoje pieniażki kupowała to nie byłoby sru :;230 tylko z należnym namaszczeniem :;230
ale przyznaję, że ładnie rosną te miejskie roślinki, u nas też :uszy jak najbardziej słuszna uwaga ;:108
tylko może my nie widzimy, jak oni nawożą, bo może robią to wczesnym rankiem, jak my jeszcze śpimy ;:224
Jak jadę do pracy rano, to ONI już czasem na grzadkach się krzątają ;:108
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”