Canna - Paciorecznik cz.1
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik
Wczoraj wsadziłam do gruntu dwie kanny (Wyoming i żółta). I teraz się trzęsę, żeby im nic nie było... Jak mi je coś zeżre, to się chyba zapłaczę. Jak szybko po wsadzeniu do gruntu można lać do nich nawóz płynny?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 gru 2008, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drozd, dziękuję za poradę. Niestety, kanny wsadzone z dużym opóźnieniem, dwa dni przeleżały w wodzie deszczowej, gdyż lało niemiłosiernie, ale myślę, że nie pogniewały się i odłaca ładnym kwitnit\eniem. Pozdrawiam.
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Zastanawiam się czy lepiej,że kanny posadzone czy lepiej było nie sadzić jeszcze. Moje wysadzone wyglądają biednie. Obszarpane przez wiatr i ochlapane błotem ale żyją. Byłem u znajomych w Hrubieszowie tam przeszedł grad i z kan pozostały tylko łodygi. Chyba nie ma nadziei,że w maju zmieni się pogoda ale pomimo zimna i deszczu to wszystko jakoś sobie da radę ale taką klęskę jak na południu Polski to nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Tam ludzie to dopiero mają zmartwienie. Dorobek całego życia zabrała woda.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Idzie ciepło i słońce! Będzie dobrze! Grunt, żeby woda z zalanych terenów szybko sie cofnęła. A i tak będą mieli ludzie większe zmartwienia jak ratowanie roślinek w ogrodzie
Trzymam kciuki!
Kanny dadzą radę, jak przyjdzie ciepło i słońce pięknie szybko nadrobią, jak reszta naszych roślin!

Kanny dadzą radę, jak przyjdzie ciepło i słońce pięknie szybko nadrobią, jak reszta naszych roślin!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Moje kanny stoją już na dworze od 3 tygodni i w końcu ruszyły. Zaczynają się robić grubsze i wypuszczają coraz większe liście.
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Janusz, wczoraj dzielnie pomimo upału udał mi się zadomowić canny, oczywiście w srodku Stuttgart. Widać różncę wielkości
http://i45.tinypic.com/34470om.jpg
To dopiero początek rabaty
, więc roboty sporo. Ale od czegoś trzeba zacząć
Zobacz, jaka susza u nas. Ziemia spękana
, ale wieczorem deszczyk przeszedł na szczęście 

http://i45.tinypic.com/34470om.jpg
To dopiero początek rabaty

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
pamelka pięknie się zapowiada ta twoja rabata , co prawda jak słyszę że macie u siebie suszę to niestety muszę ponarzekać na niesprawiedliwość , inni tracą wszystko czego się dorobili przez wodę , której brakuje innym .
Ja gdy ostatnio kopałem to mam wilgoć do około 80 cm w głąb ziemi .
Ja gdy ostatnio kopałem to mam wilgoć do około 80 cm w głąb ziemi .
- pamelka
Masz racje Marku. Ponad tydzień temu odwiedziłam południe Polski i Słowację. Początki stanu krytycznego miałam okazję zaobserwować
U nas ostatnie dni były bardzo upalne, a dzisiaj deszcze i burze krążyły wokół miasta
A jak było sucho widać na zdjęciu. Obok roślin leży jeszcze nie rozgrabiona ziemia z wykopów 

U nas ostatnie dni były bardzo upalne, a dzisiaj deszcze i burze krążyły wokół miasta

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
JoluTo już masz wszystkie posadzone? A czy przypadkiem nie za gęsto posadziłaś? Jakoś na zdjęciu wygląda że za małe odstępy ale to może tylko złudzenie. Ja jeszcze wszystkich nie posadziłem. W ogrodzie tak ale zawsze sadzę rezerwę przy ogrodzie warzywnym a tam mokro i to bardzo. Dzisiaj też dolewa.Przechodzą burze co chwilę, jak jeszcze w nocy naleje to jutro też nie posadzę .
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- pamelka
Janusz wszystkie już siedządrozd pisze:JoluTo już masz wszystkie posadzone? A czy przypadkiem nie za gęsto posadziłaś? Jakoś na zdjęciu wygląda że za małe odstępy ale to może tylko złudzenie.

- Uni57
- ZBANOWANY
Teraz się zastanawiam, czy ja moich dwóch kann za blisko nie posadziłam... ale po bokach nie mają zbyt bliskiego sąsiedztwa, więc może się nie pogryzą... Nie będę ich ruszać, jeszcze się pochorują...
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja mam taka refleksję! my tu chuchamy i dmuchamy, odległości mierzymy, nawozimy, a zieleń miejska w Poznaniu sadzi na kupie do ziemi o wątpliwej jakości: dziura - sru do środka! I rosną pięknie i kwitną! Maja takie żółte słoneczne i wyomingi. Pieknie wygląda Święty Marcin w Poznaniu latem! Jest tego cały długi na 200m szpaler!
Miłka
- Uni57
- ZBANOWANY
Też mam żółtą i wyominga
Swoją drogą to ciekawa rzecz z tymi uprawami miejskimi - nikt się z tym specjalnie chyba nie pieści, kwiatki rosną często-gęsto przy ruchliwych ulicach, kupa samochodów i spalin, a wątpię, żeby tam ktoś ładował tony nawozu, w upały i susze podlewaczy też nie widziałam - i wszystko pięknie wygląda...

- pamelka
Jakby ta "zieleń" za swoje pieniażki kupowała to nie byłoby sru
tylko z należnym namaszczeniem
ale przyznaję, że ładnie rosną te miejskie roślinki, u nas też
jak najbardziej słuszna uwaga
tylko może my nie widzimy, jak oni nawożą, bo może robią to wczesnym rankiem, jak my jeszcze śpimy
Jak jadę do pracy rano, to ONI już czasem na grzadkach się krzątają

ale przyznaję, że ładnie rosną te miejskie roślinki, u nas też

tylko może my nie widzimy, jak oni nawożą, bo może robią to wczesnym rankiem, jak my jeszcze śpimy

Jak jadę do pracy rano, to ONI już czasem na grzadkach się krzątają