U mnie posadziłam pod drzewami, tam gdzie inne roślinki by nie przetrwały z powodu cienia, jakoś nie przyszło mi do głowy żeby zrobić kompozycję, a widzę że szkoda :/. Ostatnio choruję na białą hostę white feather, może ktoś ma? Jeśli tak proszę o poradę czy warto. Zastanawiam się nad dodaniem do sklepu i zostawieniem kilkunastu sztuk prywatnie do własnego ogrodu.
Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
- Ewelka
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 20 sty 2012, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.
Podzielam podziw Ave 
U mnie posadziłam pod drzewami, tam gdzie inne roślinki by nie przetrwały z powodu cienia, jakoś nie przyszło mi do głowy żeby zrobić kompozycję, a widzę że szkoda :/. Ostatnio choruję na białą hostę white feather, może ktoś ma? Jeśli tak proszę o poradę czy warto. Zastanawiam się nad dodaniem do sklepu i zostawieniem kilkunastu sztuk prywatnie do własnego ogrodu.
zerknij tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322 a znajdziesz odpowiedź 
Pozdrawiam. Ewa
- Ewelka
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 20 sty 2012, o 10:46
- Kontakt:
Dzięki! Poczytałam i jednak sobie odpuszczę..
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ja mam manię częstego przesadzanie moich hostektara pisze:myślę, że cała ich uroda to takie rozrośnięte, piękne kępy
Teraz posadziłem je w takim miejscu, że nie powinienem ich przesadzać przez kilka lat
Do tego dokupiłem wczoraj kilka nowych hostek, posadzę i tylko czekać na takie wielkie, pięknie rozrośnięte kępy
Muszę obejrzeć jeszcze raz wątek i podpatrzeć jakieś ciekawe kompozycje.
- gosia79z
- 200p

- Od: 19 sty 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś popracowałam trochę w ogrodzie.Mam kilka świerków, z których usunęłam dolne, całkowicie suche gałęzie.Teraz mam pod nimi sporo wolnego miejsca, ale słońce tam z pewnością wcale nie dotrze.Chociaż też nie jest tam bardzo ciemno, gałęzie raczej dają miły cień, niz ciemny mrok.
Zastanawiam się czy w takim miejscu urosną jakieś odmiany host.Podłoże glina+kilka cm igliwia, do tego tuż pod powierzchnią ziemi korzenie drzew.Ziemię częściowo mogę wymienić.
Planuję zakupy w "sklepie hostowym". Na tą chwilę wybrałam:Gray Cole, Krossa Regal, Aqua Velva, Blue Angel, Blue Umbrellas, Sum and Substance.To hosty o sporych rozmiarach.Mogę dokuć jakieś mniejsze, ogólnie mniej wymagające.Tylko jakie?Czy ktoś mógłby mi coś polecić?Nie chcę zmarnować tych wyżej wymienionych sadzonek, umieszczając je w nieodpowiednim miejscu.
Planuję zakupy w "sklepie hostowym". Na tą chwilę wybrałam:Gray Cole, Krossa Regal, Aqua Velva, Blue Angel, Blue Umbrellas, Sum and Substance.To hosty o sporych rozmiarach.Mogę dokuć jakieś mniejsze, ogólnie mniej wymagające.Tylko jakie?Czy ktoś mógłby mi coś polecić?Nie chcę zmarnować tych wyżej wymienionych sadzonek, umieszczając je w nieodpowiednim miejscu.
- Atka-a1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Świerki to straszne pijaki, wiem, bo też posadziłam hosty pod świerkami. Tylko posadziłam je w donice - łatwiej utrzymać wilgoć. Można też dać nawodnienie i wtedy miejsce będzie super, choć Zanna twierdzi, że u mnie pod świerkami jest za ciemno dla host. Dlatego jeszcze bardziej podcięłam gałęzie.
Nawet jak częściowo wymienisz ziemię to korzenie momentalnie ją przerosną
- paco
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To jest święta prawda, na poniższym zdjęciu widać dwa świerki (z prawej strony gałęzie i w głębi następny. Nawiozłem tam ogromna ilość dobrej ziemi (zdjęcia na 46 stronie tego wątku) i po dwóch latach musiałem wszystko przekopać z powodu przerośnięcia całej tej powierzchni młodymi korzeniami świerków. Wywiozłem kilka taczek korzeni, a świerki....zostały wycięte.Atka-a1 pisze: Nawet jak częściowo wymienisz ziemię to korzenie momentalnie ją przerosną

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- gosia79z
- 200p

- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Atka-a1 pisze: Świerki to straszne pijaki, ......Dlatego jeszcze bardziej podcięłam gałęzie.
Przyszło mi do głowy, ze można by było wkopać w ziemię jakieś baniaki, a w nie hosty, oczywiście mam na myśli spore baniaki, wtedy korzenie nie przerosną tej lepszej ziemi.
A moze lepsze będą paprocie?Muszę to dobrze przemyśleć, bo nie lubię często przesadzać.Lubię jak coś rośnie, samo z siebie tworzy ładną, prawie bezobsługową kompozycję.
paco pisze: To jest święta prawda,....
Bardzo ładna kompozycja.
Ja myślę o czymś bardziej zarośniętym.Taka grupa kilku roślin, które zarosną kilka m2 tak, że nie będzie między nimi wolnego miejsca.
Muszę jednak wziąć pod uwagę zakopane pojemniki, jakieś stare beczki, kociołki.Pewnie coś mi się uda zdobyć
-
3 KOTY

- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Jak coś wymyślisz to chętnie skorzystam .Ja też mam 2 świerki, gałęzie wyciete 2 m na ziemią , jest widno, choć nie słonecznie ( świerki rosną za domem ).
Marta
- misia53

- Od: 3 paź 2011, o 00:32
Re:

Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
- danutal
- 100p

- Od: 1 sty 2012, o 19:04
Mieciu, dokonałaś cudu .... posadziłaś właściwe hosty na właściwym miejscu
-
Matrix2
- 500p

- Od: 29 sie 2010, o 11:44
wspaniale wszystko razem się komponuje ... tylko gdzie taki staw wyczarować 
Rysiek
Erromeny w dużej masie są piękne, takie bezpretensjonalne.Jednak ładnie wyglądają tylko na przepuszczalnej, żyznej, wilgotnej glebie.U mnie rosły w suchym ciemnym miejscu na dość zbitej glinie i liście się skręcały w dół, w takie ruloniki.
- ewa2019
- 1000p

- Od: 6 sty 2012, o 21:42

W zeszłym roku jesienią, dostałam od działkowca, kwiat(on tak twierdził -ma ogromne liście i bardzo dużo kwiatów) a więc wzięłam.Dużo czytam na naszym wspaniałym Forum. Chodż jestem laikiem, myślę , że ten "KWIAT" to chyba -funkia-,mam rację ,czy nie?
Pozdrawiam Ewa