Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Iwonko1, no fajna ta jasna aksamitka, jakby co to nasiona podeślę.
Rutewki wszystkie trzy mi nadal kwitną, więc jeszcze nie wiem czy mi się wysiały, ale rzekomo sieją się jak orliki, to chyba i u mnie tak zrobią. Oby! Będę zerkać i szukac siewek. Bo ta fioletowa to mnie zachwyciła po prostu.
Mnie się też Jura bardzo podoba ;:215

Mati - no wiesz, nie za dlugo się czeka na Elfe ;:306 A przynajmnieuj ta moja to jest wigorna już od pierwszego miesiąca.... :tan
Zobaczysz, że pójdzie jak burza. ;:215

Dziękuję Basieńko za zaproszenie w Twoje piękne okolice ;:196
Ostatnio to pół dnia byłam w Twojej okolicy i pół dnia w Marysinej / przypadkowo tu i tu - ale jakże ja uwielbiam takie przuypadki....
A Elfe tak się super pozbierała po zimie, że aż jej to codziennie mówię, jaka jest cudowna ;:167
Właśnie koło Elfe mam dziwaczka.
A dziewannę sfotografuję w sobotę, ślicznie teraz kwitnie, jestem nią zachwycona, bo się rozczapirzyła i wygląda świetnie.

Jadziu, wszystkie różyczki powtarzają kwitnienie, a Casanova raczy mnie na razie jednym pączusiem.... Ale ważne, że jednak jest!

Marysiu / Maska - maki kwitną nadal, jestem pod ich ogromnym wrażeniem ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i już wiem, widziałam u nas taką aksamitkę, kwitła cudnie będę musiała zapolować na nasionka ;:215
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Ja podobnie, będę rozglądać się za takimi nasionami.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, zobacz jaka ładna ta dziewanna podczas drugiego kwitnienia

Obrazek

Iwonka0042 i Paula macie na myśli tę pomarańczową czy te biało-kremową?

Troszkę zdjęć dzisiejszych:

Jarmuż:

Obrazek

Onętek

Obrazek

Smagliczka

Obrazek

Obrazek

Gospodyni

Obrazek

Hortensje bukietowe

Obrazek

Obrazek

Kalina Roseum powtarza kwitnienie ;:167

Obrazek

Brzoskwinia ma nawet dość sporo owoców

Obrazek

Jedna hortensja ogrodowa a kwitnie na różnie sposoby i kolory

Obrazek

Hortensja dębolistna

Obrazek

Ostróżka nadal nie naruszona :tan

Obrazek

Astry bylinowe

Obrazek

Kurdybanek czyta w moich myślach, właśnie tak go chcialam tam poprowadzić i mnie ubiegł, sam się tak sprytnie poprzewieszał ;:167

Obrazek

Rozchodnik okazały, szkoda, że na zdjęciu nie widać tej ilości pszczół co go odwiedzają

Obrazek

Krwawnica

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ta biało kremowa, cudna jest, nawet dzis ją oglądałam, sąsiedzi ją mają, będą nasionka ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, ta jasna jest faktycznie godna zachodu. Szkoda, że nie dałaś mi wcześniej znać jak Ci teraz wysyłałam roślinki.... Ale ok, skoro mają ją Twoi sąsiedzi - to masz ją i Ty! ;:215 ;:306
Ja też się od razu nią podzieliłam z sąsiadką. Z tym, że dałam gotowe sadzonki, pięknie tam rosną.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Beatko dużo różnych piękności kwiatowych u ciebie.
Podziwiam wszystko ;:108
Hortensje bukietowe i ja uwielbiam.Ogrodowa ciekawa.
Dębolistna z liści podobna całkiem do mojej.Moja w tym roku kwitnie po raz pierwszy .
Cosmosy ładnie kwitną :D
Moje brzoskwinia w tym roku podmarzła i tylko kilka ma owoców.
Białe jeżówki piękne :D
I fajniusia masz tą swoją gospodynię.Twoja też łowna?Moja wsszystko znosi, i trzeba uważać,żeby nie chciała się pochwalić zdobyczą w domu ;:306
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Śliczne rożności w twoim ogrodzie.
Myślałam o tej aksamitce biało-kremowej. Będę szukać nasion w sklepie. U mnie jeden działkowicz ma jeszcze inną aksamitkę: żółto/pomatańczowy kolor, też wysoka.
A u mnie dzisiaj jarmuż w postaci chipsów. Pycha!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu / anabuko1.
No nie wiem czy tej mojej hortensji dębolistnej coś nie za bardzo jest u mnie... Co jakiś czas jakaś jej gałązka wypada, tzn więdnie. Na razie jest z czego wycinać, ale jak jeszcze długo? ;:306
No gdyby ta moja miała takie kwiaty jak Twoja to byłoby super, bo ta mopja na etykiecie miała płaskie kwiatostany. Ale zobaczymy, może pomyłka się jakaś na moją korzyść trafi... :;230
Te białe jeżówki dostałam na wiosnę od Iwonki1 - też się nimi zachwycam. Mam nadzieję, że przezimują u mnie bezproblemowo.
Te onętki mam pierwszy raz, wreszcie jestem zadowolona, bo kupiłam te niskie, a tak to co roku wyrastały mi na ponad dwa metry, a teraz to przynajmniej ich kwiaty można zobaczyć.
Moja kocia też łowna, koło mnie wtedy idzie dumna jak paw, ale zdobycze to i tak znosi do sąsiadów ;:306
Ja też byłam pewna, że nie będzie w tym roku brzoskwini, ale się pokazały. Natomiast własnego jabłuszka nie mam ani jednego.... Liczę, że jabłonka nadrobi to w przyszłym sezonie ;:172

Paula - jakby co to będę miała jej nasiona. Tylko daj znać.
Ta jasna nie jest aż taka wysoka, no taka średnia powiedziałabym. Jest bardzo subtelna, w liściach też.
Bo np. te pomarańczowe to mają dobrze ponad meterek ;:172
Ja jarmuż jadam w cieście naleśnikowym geśtym.
Ale, że chipsy z jarmużu? Jak się je robi ;:88 Chętnie wypróbuję.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O widzisz. a ja jabłuszek trochę mam.a brzoskwiń tylko na spróbowanie.
Może z tej dębolistnej nic nie wycinaj do wiosny.a potem zobaczysz, czy wypuszczają. może lato, upały, sucho..
Moja Fiona to raczej z sąsiednich działek i łąk przynosi dumna ale wszystko na taras. :roll:
Ja mam troszkę cosmosów.W tym roku i tak niskie urosły, bo susza.I te pasują mi wszędzie :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, kiedy te mdlejące gałązki dębolistnej bardzo ją oszpecają, dlatego tnę jak takie zobaczę. Ale warunki ma dobre.
Mnie też Kosmosy wszędzie pasują i mam je w kilku miejscach. Czekam, że może pojawią mi się też te pelne, bo też je siałam. A jak nie to za rok to ja już je sobie przypilnuję. ;:65
Jasne, że w moim ogrodzie koty nie lapią zdobyczy ;:306 - też tylko na nieużytkach się czają. Nawet jak je grzecznie proszę to nie. ;:172
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wie, wiem,że oszpecają...ale zostawiłabym te gałązki.
Może kokardkę przywiąż , to będzie ładniejszy widok ;:306 Zaraz jesień i tak liście zgubią.A może z nich na wiosnę ruszyłyby listki ??
Ech , te kotki,,,
Ja mam tak samo ze swoją.Mówię,że nic mi tu nie ściąga( zdobyczy) do domu.A ona w tym wyopadku bardzo nieposłuszna. :D
Dobrej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko faktycznie uroczo wygląda dziewanna :) Ciekawa jestem czy kurdybanek nie zajmie Ci za wiele miejsca, u mnie on rozłazi się wszędzie, a i wcale go nie zapraszałam. W niektórych miejscach mi nie przeszkadza, ale w innych... :twisted:
Debnolistna Ci kwitła?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Beatko,

dziękuję, jestem chętna na nasiona tej aksamitki. Właśnie taka wysokosć mi odpowiada. Daj znać, jak będą.
A jeśli chodzi o chipsy z jarmużu: przepis jest prosty, można poszukać w internecie. Trzeba umyć jarmuż, porwać na małe kawałki, w misce posolić, dodać troszkę oliwy, ja dodaję jeszcze troszkę papryki ostrej. Całość wymieszać i wstawić do nagrzanego na 150C piekarnika. W przepisie podawali, żeby piec 5 min, ale to za mało, u mnie ok. 10 min, ale każdy piekarnik jest inny. Najlepiej sprawdzać, wyjąć jeden kawałek i spróbować, czy jest chrupiący.

A jak robi się w cieście naleśnikowym? Ja z kolei w ten sposób jeszcze nie próbowałam. Jarmuż mam pierwszy raz i tak espereymentuję, jak właściwie z całością ogrodu :D
pozdrawiam
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Z dębolistnej może na razie tylko oberwij listki skoro ją szpecą? Zostaw gałązki jak radzi Ania ;:108 Może coś na wiosnę z tego wyrośnie ;:108 Hortensje piękne, a ta dwukolorowa to taka ciekawostka. Fajnie wyglądają takie okazy ;:63 Jakiej wielkości porosły Ci kosmosy? Bo u mnie są wielkie krzaczory i wszystko mi zagłuszają.
Chipsy z jarmużu muszą być pyszne, skoro mój Filip je jadł i na dodatek się nimi zachwycał. Ja nie jadłam, ale skoro Paula podała przepis, to chętnie z niego skorzystam.
Tę kremową aksamitkę musiały mi jednak pożreć ślimaki, bo szukałam nasion i nie znalazłam. A takie aksamitki nigdzie mi nie wyrosły. Jak więc będziesz miła nasiona to ponownie z nich chętnie skorzystam. Tylko teraz już wysieję w domu i wysadzę sadzonki. Łatwiej wtedy je upilnować ;:108
Rośliny możesz wysyłać w wolnej chwili, z chęcią będę miała znowu zagwozdkę, gdzie to wszystko posadzić ;:306 Ale miejsce się znajdzie, już nad tym pracuję ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”