Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Jaki cudny pigwowiec ;:63 A ja dzisiaj szukałam w markecie białego, ale nie było, rzadko jest biały pigwowiec . Ale za to była masa innych roślin ;:215
Ano masz rację, Bąbel wie kiedy robię zdjęcie i bez potrzeby nie będzie sie trudził . Zawsze mówiłam ,że to inteligentny zwierzaczek ;:306 Miłej niedzieli a po niedzieli ma już być cieplutko ;:3
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozwolisz Marysiu, że odpowiem, a zdjęcie później usuń.
Odmian takich kompaktowych bazylii poza Piccolino jest więcej, ja uprawiałam w doniczkach greckie, tajskie, czy waniliową Blue Spice.
W tym sezonie wysiałam właściwą, grecką, Piccolino, jet wyraźna różnica w wielkości listków i ogólnym pokroju, smaki też mają różne, moją ulubioną jest anyżkowa Floral Spires, pięknie kwitnie na biało.

Obrazek

Pozdrawiam i cieplutkiego tygodnia życzę

Irena

Marysiu, gdzie Twoje słoneczka???
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozwalacie kwitnąć bazylii? Ja zawsże obrywałam kwiaty, ale tak naprawdę nie wiem dlaczego? Pewnie tak radził jakiś doświadczony ogrodnik.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli chcę zebrać nasionka z odmianowej bazylii, to pozwalam kwitnąć, tym bardziej, że kwiaty pięknie pachną, ale te pospolite, cytrynowe, czerwonolistne( dobre do suszonych pomidorów), cynamonowe, traktuję jak szczypior i uszczykuję.
Tym na zdjęciu też dzisiaj zrobiłam pierwsze szczypanie. :D

Pozdrawiam Irena
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Zapachniało bazylią z daleka :D Piękne sadzonki Irenko ;:108 Już czas na sianie? Zawsze sadzę bazylię w bliskim sąsiedztwie pomidorów, bo bardzo lubią swoje towarzystwo. I też obrywałam kwiatki ;:131
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu mam taką samą rozdrabniarkę super sprawa ;:215 Ileż Ty masz doniczek z wysiewami, pomidorki już niedługo będziesz pikować, a ja dopiero w zeszłym tygodniu posiałam. Muszę wysiać bazylię nasionka czekają. Kilka lat temu wypatrzyłam u Ciebie super tunelik foliowy, udało mi się taki kupić, wiesz jak fajnie jest wykorzystywany.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, ja tež uwielbiam bazylie, często wysiewam, chciałabym ją mieć przez cały rok, marketowej nie kupuję, bo kiedyś przywlokłam z sadzonką mączlika, ciężko go było wyprosić, do tej pory rozglądam się, czy nie fruwa coś białego..tfu.. tfu... ;:oj
Te sadzoneczki pozostaną w domu, do gruntu będę wysiewać pod koniec marca, bazylia jest ciepłolubna i nie da rady wcześniej wysadzić, niż po Ogrodnikach.

Pozdrawiam Irena
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, pogoda się zbiesiła. ;:145 Leje deszcz, śnieg spłynął, mrozu nie ma. Czekam na słońce. ;:108
Muszę wysiać bazylię, bo zapomniałam to zrobić, ;:7 a teraz muszę czekać do czwartego marca, co by się udała. ;:224

Karolinka [karolacha] szuka białego pigwowca. Widziałam takie w Carfurze przed dwoma dniami. ;:108
Jeśli masz taki market, Karolinko, w pobliżu, to zajrzyj tam, może jeszcze są.

Ja nie mam pigwowca, ale olbrzymi krzak pigwowca rośnie u sąsiada, i owocami dzieli się ze mną. ;:333
Na mojej działce rośnie pigwa. Już trzy lata, ale ani razu jeszcze nie kwitła, a co za tym idzie, nie owocowała. ;:222 Czekam więc na jej przebudzenie i pierwsze owoce. :tan
Miłego wieczoru. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Anido miałam ubiegłego lata kilka odmian (nasion)bazylii od Irenki i najlepiej na surowo ta mi smakowała. Nie wiem w czym tkwi różnica bo każdy inaczej odczuwa, ale może dlatego że miałam ją pierwszy raz :D Pozostałe zebrałam i zamroziłam i wysuszyłam. Używam w zimie!
Hebe u mnie nie przetrwa zimy ;:185

Mariuszu nie wyobrażam sobie lata bez własnej bazylii Obrazek

Ewciu to jest pigwowiec (krzew), pigwa to drzewo kwitnie później i jakby wielkimi kwiatami jabłoni. Różne są, owoce i mają różny smak. Ja preferuję jednak pigwowca chociaż mam to i to ;:224 Dojrzały pigwowiec ma cudowny zapach i na nalewkę jest rewelacyjny! Można go mieć z nasionObrazek

Krysiu nie ma u mnie przebiśniegów...no jeszcze :cry: ale jakieś kiełki wystają i z dnia na dzień widzę ich więcej :uszy Oj z panami już tak jest! inne mają uszy i nie słyszą jazgotu reklam :uszy

Karolino każdy zwierzak ma swój móżdżek ;:306 i jak z nim obcujesz to i poznajesz. Poczytaj niżej co pisze Lucynka o białym pigwowcu :D Ja dostałam od Marty i mam nadzieję że będzie, że przetrwa bo pozyskanie nastręczało wątpliwości ;:306

Irenko miałam od Ciebie rok temu mnóstwo bazylii, ale ta najbardziej mi przypadła. Miałaś nadzieję, że ją zostawię w domu, ale coś nie dosłyszałam i popatrz jak cudnie wyrosła Obrazek Zebrałam nasiona, ale i kupiłam wysiane są w pojemniczku i milczą? Z tym, że ja mam doświadczenie że lepiej bazylie później siać :?
Zostaw zdjęcie i wiesz jak gdzieś w wątkach merytorycznych wstawiasz zdjęcia to ja nie usunę tylko usunąć może wstawiający, ale swoje nie usuwaj ;:185
Moje słońca są za chmurą! Ranne albo wychodzi po 8 albo wcale, a wieczorne nie widoczne bo niebo niełaskawe.
Irenko Twoja bazylia jak ze szklarni!

Anido chcesz nasiona, bo masz unikalną odmianę to bazylia musi zakwitnąć Obrazek

Małgosiu kiedyś bazylia mi nie kiełkowała i zaczęłam siać w tunelu koło pomidorów i to był strzał w dziesiątkę! Okazało się, że nagie ślimaki ją zjadały ;:223

Dorotko jak miło! Witaj po chyba nawet latach ;:196 Cieszę się że potwierdzasz dobry wybór rozdrabniarki. Jak ja czekam na pogodę, żeby rozdrobnić resztę gałęzi. Pomidorów ja nie mam (tylko jeden), ale reszta czeka na pikowanie, które odsuwam w czasie ;:306 Mój tunel jest robiony na zamówienie, bo miałam z PCV ;:222
Może jak wróciłaś uda nam się nareszcie spotkać ;:4

Lucynko u mnie z powrotem wrócił wiatr, a w środku dnia aż huczało! Ja też niecierpliwie czekam na słońce dzisiaj w dzień próbowało, ale nic z tego. Ja pigwowców mam kilka, bo był jeden jeszcze nie owocujący i koleżanka dała mi owoce, duże aromatyczne, wybrałam pestki ! posiałam i mam kilka pigwowców mimo że część wydałam. Wszystkie siane po trzech latach miały pierwsze owoce. Moja pigwa kwitła chyba po pięciu latach, ale owoce miała po sześciu czyli ostatniej jesieni pierwszy raz...i trochę się zawiodłam. Myślałam, że te ze sklepu są nieciekawe, bo zrywane niedojrzałe, ale te moje były takie sobie :oops:
Miłego wieczoru Lucynko ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu jutro ma być pogodnie i ciepło! ;:215
Powiedz mi Marysiu kiedy zbierasz owoce pigwowca? Czy one same spadają? Bo w ub. roku mój pierwszy raz zaowocował, ale wszystko spadło (wszystko.. tzn. raptem 6 owoców ;:306 )
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu ale te co spadną też nadają się do użycia :D Ja czekam aż będą pachniały i wtedy zrywam ;:224 Jak pogoda na to nie pozwala zbieram przed przymrozkami i dojrzewają na talerzu w domu. Na nalewkę zapach jest niezbędny ;:215
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Mam nadzieję, że w tym roku pigwowiec u mnie pigwowiec będzie bardziej obficie owocował :) ...bo chciałabym właśnie jakąś naleweczkę z niej... :tan
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22

Post »

Marysiu, nalewka z pigwy jest super ale wczoraj koleżanka przyniosła mi nalewkę sosnową i rabarbarową. W maju obrywa pędy sosny i oczywiście zasypuje cukrem a gdy odleje syrop to z pozostałych pędów robi nalewkę. Rewelacja!!!! Zapach lasu w nalewce ;:173 Na pewno też tak zrobię, w tamtym roku wyrzuciłam sosnę po zasypaniu cukrem ;:14 ;:14 ;:14 Więcej tego grzechu nie popełnię :roll: Miłego wieczoru Marysiu!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,Twoje roślinki pięknie rosną a i wspomnienia wspaniałe ,tylko mało tych zdjęć,coś się moja droga obijasz ;:306 ale Wy kusicie z tego ekranu ,Irenka bazylią ,Asia nalewką z młodych pędów sosny,chyba też taką zrobię ,nie wymyśliłam bym tego ,chociaż pomysły mam różne i dużo,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Dzisiejszy dzień spędzony na pracach ogrodowych!

Basiu moja działalność nalewkowa zaczęła się od pigwówki :D tak nas zachęciła do odkrywania coraz to nowych smaków ;:304

Asiu no proszę będzie kolejna nalewka, bo takiej jeszcze nie smakowałam, a jaka zdrowa ;:219
O rabarbarowej nie piszesz to pewnie mniej ciekawa w smaku ;:304
Asiu dziękuję i Tobie miłego wieczoru ;:168

Martusiu jakoś mam mniejsze parcie na ...pokazywanie zdjęć, większość wydaje mi się taka sobie :wink: jakiś przesyt? No widzisz nawet dla Ciebie pełnej pomysłów forum jest inspirujące ;:306 Dzisiaj jestem w kiepskiej formie, bo głowa jak bania! Pozdrawiam ;:196

Irenka pytała gdzie słońce? nie ma czego fotografować rano nad horyzontem pasmo chmur i jak wychodzi to po 8 - 8.30 a po południu to samo. Dzisiaj już się zmobilizowałam, bo pracowałam w ogrodzie do zmierzchu i o mały włos nie przegapiłabym zachodu, bo znowu słońce zaszło na pasmo chmur na długo przed czasem ;:306

Obrazek

dla mnie ładniejsze były chmurki obok :D

Obrazek

odwiedził mnie stały bywalec zaznaczając teren na szczęście w polu ;:oj

Obrazek

No to, żeby Marta nie narzekała na mnie parę letnich zdjęć :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek