Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
U mnie znowu zimno,moje tykwy kiepsko rosną w tym sezonie szczególnie kobry z ktory mi nigdy nie było problemu. Roślinki kiepsko wyglądają.
BobejGS - zdecydowanie mączniak to największy kłopot z tykwami u mnie. Mszyce łatwo przegonić, na utrzymanie wilgoci też mam swoje sposoby. Ale z mączniakiem mam problem od paru lat i jak dotąd to jedynie dał się opóźniać ale i tak kończyłem sezon co najmniej miesiąc wcześniej niż powinienem.
U mnie tykwy ładnie nadganiają, już po suficie niektóre zaczynają iść, jak będzie ładniejsza pogoda to może jakieś zdjęcia zrobię.
U mnie tykwy ładnie nadganiają, już po suficie niektóre zaczynają iść, jak będzie ładniejsza pogoda to może jakieś zdjęcia zrobię.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja też planowałem dziś fotki ale pogoda kiepska. Teraz przestało padać ale jak długo. Oby się cieplej zrobiło, bo tykwy niby rosną ale tyle co nic.
Najdłuższy pęd ma jak na razie około 2,8m, czyli nieco ponad pół metra mniej niż w tym samym okresie w zeszłym roku. Nie jest źle, choć widać pewnie opóźnienie. Otworzyły się też pojedyncze męskie kwiaty (po prawej na dole) więc wydaje się, że powinny zaowocowań w miarę w normie
. Tak to wygląda na zdjęciu:

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To są wiel krzaczory już. 

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak dobrze pójdzie to będę miał takie za 2-3 tygodnie. Na razie mają po 30-40cm.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Ja prowadzę sobie statystykę wzrostu roślin. 29 dni temu było 21cm, potem kolejny pomiar trzy tygodnie temu 41cm. Czyli z tymi trzema tygodniami to całkiem dobrze szacujesz. Goń je tam ;), bo jeśli pierwsze kwiaty pojawią Ci się dopiero w okolicy połowy lipca to może być krucho z owocami, zwłaszcza jeśli jesień będzie taka jak wiosna. Z tego co pamiętam to poszedłeś w duże odmiany, pokroju giant bashel, snake itp. co potrzebują więcej czasu by dojrzeć?
A ja zapyliłam sobie wczoraj pierwszego żeńskiego kwiatka 

mustysia
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:

Moje tykwy ruszyły mocno z kopyta. Z dnia na dzień obserwuje zauważalne przyrosty. Może jutro wstawię kilka fotek.
W tym roku wiosna mnie trochę przystopowała. Miałem takie jezioro na działce, że nic nie szło zrobić. U mnie nie kwitną nawet męskie kwiaty.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Bo tykwy trzeba uszczykiwać
wtedy szybciej się rozkrzewiają i owocują

mustysia
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
Mustysia kiedy je uszczykiwac i czy tylko pęd główny? Móje najdłuższe mają ok 1,5m.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Ja skracam główny pęd właśnie na 1,5m. Tykwa owocuje na pędach bocznych o wiele szybciej. Na pędzie głównym żadnej się nie doczekałem w zeszłym roku. 

Marek
Marek
-
- 100p
- Od: 2 lip 2014, o 10:53
A moim tykwom do 1,5 metra jeszcze duzo brakuje
Musialam zrezygnowac ze slonecznego stanowiska, gdzie rosly w poprzednich latach i teraz sloneczko maja tylko przez krotki czas
. Jak troche urosna to dobija do slonecznego obszaru ale przy gruncie jest przez wiekszosc dnia cien.

- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
Marconi_exe, pędy boczne puszczasz na żywioł czy też uszczykujesz na pewnej długości?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Moje podchodzą pod dach, zaczyna się cięcie pędów, są żeńskie kwiaty.