Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Post »

Lucynko uwielbiam twoje poczucie humoru. ;:196 Zacznę od Miśki, słodka musi być, jak się boi gołębi. :D Przykro, że kleome źle zniosła przesadzenie do gruntu. ;:174 U mnie się wysiała i dziś wypieliłam większość, bo posadziłam na rabatki z siewu parapetowego. Zawilce cudne, jak żołnierze równiutko stoją. ;:oj Kalla niesamowita, zawsze kojarzy mi się z kwiatem domowym. ;:131 Sposób na gryzonie już jutro wypróbuję. Dziękuję ;:180
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Ciekawa jestem czy karczownik żyje w pojedynkę ? bo jeżeli mnoży się jak inne myszowate to chyba jest ich więcej niż jeden ;:131 Czytam że się nie przyjęły sadzonki, to pewnie sprawa wody, bo w niektórych miejscach muszę lać wodę żeby młode roślinki się ukorzeniły :D Czeremchę kiedyś posadziłam ale kosiarz wykosił. Posadziłam mnóstwo takich polskich krzewów, oczywiście małe sadzonki ale z patyczkami i skosił krzewy i patyczki ;:oj został tylko jarząb domowy i dwa rokitniki.
Piwonia w rozkwicie, ale to wina tych upałów u Ciebie, bo u mnie twarde pączki jeszcze.
Może dzisiaj coś podleje z góry, czego Ci życzę i dnia jakiego sobie życzysz ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

My swojego trutką karmiliśmy i znikała, ale kto wyjadał, nie wiem, teraz karbidem potraktowaliśmy wszystkie dziury, ale n razie nowych nie widać, boję się o swoje młode patyczkowane rośliny, zniszczył mi kilka już ;:219
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit :wit Witam Was, witam! ;:4
Sucho i gorąco, a chwaściory pędzą jak szalone. ;:145 Nie nadążam z plewieniem tego tałatajstwa. ;:223
Deszczyk też dzisiaj miałam A jakże! ;:130
Ksiądz kropidłem więcej wody wyleje. Kilka mokrych plamek na chodniczku bez binokli dojrzałam.... ;:108 ;:108 Tak więc z wężem wycieczkę po działce musiałam uskutecznić.

Soniu - moje poczucie humoru trochę sztywne i nie zawsze się uaktywnia, ale dziękuję, dobra kobieto. ;:180
Kleome przesadzenie zniosła, tylko słońca palącego nie zdzierżyła.
Jednak cztery sztuki uratowałam. Zamknęłam je w dużych plastikowych kubkach. Przeźroczystych. Z wyrżniętym przy pomocy noża dnem. No i do góry tym dziurawym dnem. Żałuję, że zdjęć nie zrobiłam. Nic straconego. Jutro też jest dzień. Najważniejsze, że żyją i mają się dobrze. Na razie....
Ja dzisiaj walczyłam z nornicami. Pieprz się sprawdził w 100%. ;:333

Marysiu [Maska] - nie jest tak źle, część sadzonek uratowałam. Jeszcze żyją. ;:108
Niestety, w tym roku, jeśli temperatura nie spadnie, wszystkie piwonie bardzo szybko przekwitną. :oops:
Cóż, nie podlało.... Sama zmuszona byłam to zrobić. ;:224

Iwonko [00..] - jesteś pewna, że to karczownik?
U mnie nornice porobiły takie korytarze, że rośliny powpadały albo pousychały.
Dzisiaj potraktowałam dziury pieprzem. Mieliśmy niesamowity ubaw, bo one wiały, gdzie pieprz nie rośnie, a kierunek wskazywała nam Miśka. Idąc jej śladem, odkrywaliśmy korytarze i sypaliśmy pieprz. Na granicy działki wsypałam trutkę.
Gdy kota sobie odpuściła polowanie, wiedzieliśmy, że myszy zmieniły miejsce pobytu z naszej na sąsiednią działkę. A akurat ta sąsiadka w ogóle nie dba o swoją posiadłość, to niech sobie u niej harcują dopóki kota nie poczują. :tan :tan

Wczoraj rozwinęła pierwszy kwiat, a jutro zapewne zgubi płatki.Obrazek

Ta już gubi.Obrazek

Jeszcze wczoraj były tylko pąki.Obrazek

Obrazek

Zaczynają kwitnąć odmianowe orliki z mojego wysiewu.Obrazek

Obrazek

Serduszka...
RóżoweObrazek

Białe.Obrazek

Czerwone maki na działce Lucyny.Obrazek

Zaczyna pierwszy irys syberyjski.Obrazek

Obrazek

Ostre papryczki już owocują.
Obrazek

Obrazek

Marysiu [Maska]!
Klip DaggaObrazek

PumpkinObrazek

Dwie moje 'biedronkowe' magnolie.
Stellata prezentuje się doskonaleObrazek

Susan trochę gorzej.Obrazek

Na dobranoc pierzaste szkudniki.
Właśnie: szkudniki, na prośbę M, który obraża się za nazywanie jego pupili szkodnikami. ;:306 ;:306

Obrazek

Obrazek

Śpijcie dobrze. Kolorowych snów! ;:4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Piknie te szkudniki ;:306
Lucynko! ja mam koncertowo podlany ogród i wszystkie nasadzenia z ostatnich dni... bardzo się cieszę :heja Słyszę jak rosną chwasty ;:oj a najbliższe dwa dni nie będę miała czasu plewić. Moja Klip Dagga też już w gruncie, ale Pumpkin posadziłam w suchym miejscu i kiepsko rośnie ;:131
Dobrej nocy Ci życzę ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, czy ten pieprz, który sypałaś, był świeżo mielony czy gotowy? I jaka ilość w grę wchodziła? U mnie w rosarium, tym starym, ziemia nadal się zapada, cała woda, której hektolitry wylewam, znika w dziurach. Czy róże korzystają z tej znikniętej wody, czy nie, jak sądzisz?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Chwilę mnie nie było i u Ciebie Lucynko , inne sprawy absorbowały mnie bardziej i choć czasem zajrzałam co u moich Przyjaciół forumowych słychać to pisanie było ponad moje siły / stresem nadwątlone :( / Daruj i zaglądaj do mnie! Bo kto będzie tak jak Ty chwalił moje zdjęcia???? ;:306 Powoli nadrobię zaległości ... ;:173 Wracam na prostą... :?
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko rózowe piwonie już kwitną ;:oj u mnie jeszcze w pąkach, potrzeba im kilku dni ;:196 podobnie jak powojnik.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko, oj dzieje się u Ciebie dzieje na działeczce ;:oj
Piwonie uwielbiam, a zapach ;:167 U mnie po 4 latach zakwitła piwonia - jedyna z 4szt. Dobre i to !
Cieszę się bardzo, bo piwonie są cudne. Iryski też lubię, słodko pachną, ale szkoda, że tak krótko widać je w sezonie.
Twoje szkudniki pierzaste przystojne, mają młode ?
A o karczowniku pierwsze słyszę ! ;:131

Pozdrawiam i słonka z deszcze życzę ;:65
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, najpierw kotę pochwalę , widać jak bardzo jest szczęśliwa i chyba coś miłego jej się śni ... może ruda kitka. ;:306
Gołąbki też fantastyczne, wystrojone jak na paradę a ich złotodajny starter moje pomidory uwielbiają. ;:215
Moja majowa piwonia dopiero dwa pąki otwarła ale rośnie za namiotem nieco w cieniu, za to wilgoci ma pod dostatkiem a Twoje szaleją. ;:138 ;:138
U mnie dolało za wszystkie czasy, nawet drobnym gradem sypnęło, dobrze że bez szkód jakichkolwiek.
Dzięki za cenną informację, pieprz na nornice niebawem wypróbuję, bo co roku podżerają mi powojniki, za karę kichanie dostaną. ;:306
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Oj piękne gołąbecki, piękne ;:167 , Lucynko jestem pewna, bo widziałam go, a po za tym wyciągnęłam dwa drzewka uschnięte, a korzenie miały obgryzione do gołych patyków ;:185
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

To i ja pochwalę gołąbki. Piękne "nawożacze". ;:306

Piwonie już przekwitają u Ciebie a u mnie nie kwitły wcale. ;:223

Przypomnij mi Lucynko, co Ty pisałaś na koty, żeby je odgonić? Znowu jakiś obcy sobie terytorium zaznacza w mojej oranżerii. Śmierdzi jak jasna cholera! :evil:
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko pobiegałam po twoich zakątkach. :wit Powojnik cieszy wyjątkowo, jak taki kwiat rozwinie. ;:oj Piwonie pięknie już kwitną, u mojej mamy zawsze okoliczne dzieciaki zrywają do koszyczków. :) Siewy zaczynałaś wcześnie, ale już takie papryczki. :shock: Też będę mieć pierwszy raz Klip Dagę. :tan Nie bacząc na święto biegałam dziś z pieprzem, ;:306 bo deszcz odsłonił wszystkie wejścia do tuneli nornic. Nie wdziałam uciekających, wokół mnie chwasty na pół metra. Dobrego dnia. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak zupełnie inaczej oglada się zdjęcia jak zna się topografię działeczki :D
Masz rację, zdążyłam wszystko posadzić, ale niestety miałam amatorów na kosmosy
Połowa sadzonek wszamana. :evil:
Musze zakupić coś na ślimaki, a chciałam tego uniknąć, ze względu na ptaki i jeże.
Trzeba się umówić na spotkanie u Reni w przyszłym tygodniu.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeden dzień nieobecności, a tu tylu miłych Gości! ;:167
Wczoraj wypadło mi tylko świętować, ale dzisiaj aż mnie skręcało, by siąść do komputera.
Działki nie musiałam podlewać. Zrobiła to woda z nieba. Niewielka wprawdzie, jednak nieco lepsza niż ta z węża.
Mam cichą nadzieję, że jeszcze choć trochę popada. Oby. ;:218

Marysiu [Maska] - zazdroszczę Ci takiego obfitego deszczyku. Moje roślinki ledwie popryskało. ;:145
Też wczoraj świętowałam aż do całkowitego zmęczenia. :;230

Dziewanny.Obrazek

Beatko - oj, tak! Na obrazku mogą się podobać...
Dzisiaj myślałam, że je pozabijam ;:134 , bo narobiły mi dużo bałaganu na dwóch rabatach.

Zawciąg nadmorski.Obrazek

Izuniu - ja kupiłam zmielony pieprz i taki sypałam w dziury.
Dzisiaj nawet śladu po nornicach nie znalazłam, a sąsiadka rzucała bardzo brzydkimi słowami, bo całe to towarzystwo u niej wywracało rośliny, kopiąc tunele.
Mając na uwadze ewentualny powrót stworzeń do mnie, nawet się nie zająknęłam, czym je pogoniłam.
A co ciekawe, owa sąsiadka pokazuje się na działce mniej więcej raz na dwa tygodnie, więc nie mogła widzieć mojej środowej walki.
Wydaje mi się, że woda wylana do mysich dziur popłynęła daleko korytarzami wydrążonymi przez gryzonie. ;:145

Błękitne irysy syberyjskie.Obrazek

Maryniu - kochana jesteś. ;:167
Mam nadzieję, że wszystkie Twoje problemy odpłyną w siną dal i znowu staniesz się pogodną i szczęśliwą osobą, czego życzę najserdeczniej. ;:196
Oczywiście zaglądam do Ciebie, ale czasami po prostu brakuje mi czasu na pozostawienie śladu. Późno wracam z działki, a w domu zawsze jest coś do zrobienia. ;:108

Fioletowy irys syberyjski.Obrazek

Julio - na mojej działce patelnia, a ja co dzień podlewam, toteż piwonie pomyślały sobie pewnie, że to już czerwiec. :;230

Serduszka białe.Obrazek

Asiu [iwwa] - także lubię piwonie za zapach. Niestety, gdy jest ciepło i słonecznie, krótko kwitną. ;:131
Szkudniki mnożą się tak, że M coraz więcej kasy na karmę musi bulić.
Ja również nie znałam takiego podgryzacza, który się karczownikiem zowie, ale poznałam osobiście szkody przez niego wyrządzone, a M naocznie zobaczył zwierza, bo złapał go w pułapkę na myszy zastawioną. ;:219

Serduszka różowe.Obrazek

Stasiu - moje pomidorki też tę karmę lubieją. ;:306
Porządnego deszczyku zazdraszczam. U mnie ledwie pomoczyło, ale chmury chodzą jeszcze po moim niebie, to może spuszczą na ziemię długie warkocze deszczu.....
Pieprz dobra rzecz. Sprawdzona przeze mnie osobiście. Polecam.

Róża pnąca NN za chwilę rozwinie pierwszy kwiat.Obrazek

Iwonko [00..] - to masz poważną zagwozdkę. ;:174 Nie zazdroszczę, życzę powodzenia w walce z tym paskudem.

Orlik.Obrazek

Dorotko 71 - na koty szmatki zmoczone w occie porozkładaj w miejscach, które owe koty sobie upodobały.
Dlaczego Twoje piwonie nie kwitną? Może za głęboko wsadzone?
Gołąbki owszem, ładne, ale i szkudne bestie. ;:224

Jeszcze jeden orlik.Obrazek

Soniu - nie wierzę w te Twoje półmetrowe chwasty. ;:185 Masz czyściutki, zadbany ogród. ;:63
Bywam, choć czasami brakuje mi czasu na pozostawienie śladu. Wybacz. ;:196

Begonia bulwiasta.Obrazek

Gosiu [Margo] - ja jeszcze mam trochę kosmosów, to nic straconego.
Ja sypię ślimakom takie niebieskie granulki firmy Bros. One działają na układ pokarmowy mięczaków. Ptakom nie szkodzą, jeżyk też tego nie ruszy.
Gołębie żerują na rabatach i jeszcze żaden nie zachorował.
Masz rację. Musimy zrobić Reni tę przyjemność. Ja dysponuję czasem dowolnie. Czekam więc na Twoją propozycję. ;:196

Zaczynają goździki brodate.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Patrzę na zegar i oczom nie wierzę... Już ta godzina?!
Kochani, życzę Wam dobrej nocy ;:4 i pędzę na spacerek po Waszych ogrodach.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”