Pod Puszczą cz-1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod Puszczą cz-1

Post »

Witajcie , Zimnica zrobiła się szybko , oj będzie zima w tym roku bo wszystko na to wskazuje .

Bożenko ,martwię się ,że może Cię troszku zasypać tej zimy.Zapowiadają już opady śniegu . a tam u Ciebie on lubi sobie poleżeć niestety długo .

Wandeczko , masz rację że listopad szybko nam zleci ,a grudzień tym bardziej .O luty się nie martwię bo to zawsze ferie zimowe dają mi trochę wolnego , ale marzec jest dla mnie najgorszy bo szukam już wszędzie wiosny a ona często złośliwie się ociąga ;:306

Zeniu , ogród jest dla mnie ogromną przyjemnością nawet wtedy gdy wracam z niego ledwie żywa :;230 ,bo przynajmniej nie myślę o pierdołach i nie wymyślam sobie sztucznych problemów .Jakąś koncepcję odnośnie rabaty już mam , ale powinnam zadbać o większe egzemplarze bylin a to już spory koszt ,więc muszę spokojnie pomyśleć jak to rozwiązać. ;:223
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

No właśnie słyszałam! brrrr... ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu a może ona tylko postraszy i nie będzie tak źle, Brytyjczyków straszą straszną zimą, ma być u nich dość często w okolicy zera i na dość długo, a potem piszą, że u nas ma być podobnie, więc może nie będzie tak źle, oni mogą się martwić, bo dla nich to może za zimno, ale my :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko , Iwonko , myślę że możemy mieć ostrą zimę bo wystarczy popatrzeć na jarzębinę , głogi i inne jagodowe ile jest na nich owocu jako zapas dla ptaków . To z reguły się zawsze sprawdza .W zeszłym roku róże kopczykowałam dopiero w grudniu , w tym już to zrobiłam .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elu ale nie kopczykowałaś róż, bo tego wymagają tylko postanowiłaś zamknąć sezon! Ja nie zrobię kopczyków wcześniej jak w dzień będą minusowe temperatury, ale na razie widzę głównie 0 i odczuwalna poniżej zera. Siedzisz w tym domu i drżysz! przecież jak będzie miała być zima to będzie ;:306 Jeszcze Bożenkę straszysz ;:302
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nikt tam tego nie przewidzi,pożyjemy zobaczymy! ;:303 ;:112 ;:88
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maska pisze: Ja nie zrobię kopczyków wcześniej jak w dzień będą minusowe temperatury, ale na razie widzę głównie 0 i odczuwalna poniżej zera.
A ja kopczyki także już porobiłam, nie wiem kiedy znów będę na działce a gdyby do tego czasu chwycił mróz. ;:oj . Lepiej być przezornym, to tak z przymusu..działka daleko ;:173 Te nowo zakupione tak szczelnie pookrywałam, że żadna zima im nie straszna, ja tam nie wiem czy one tam w środku czasami nie kwitną już ;:306 Bo jak je okrywałam to miały liście zieloniutkie niczym w czerwcu. :;230
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie świątecznie .Chociaż chłodno to przynajmniej słonko świeci .Pojechałam dzisiaj rowerem do przyjaciółki żeby zadołować jeszcze kilka doniczek z roślinami ostatnio kupionymi , bo na razie do ogrodu nie pojadę , ale było zimno i pozamarzane kałuże a przy kopaniu ziemia już mocno zbita .Jutro wybiorę się na dłuższy rowerowy spacer .

Iwonko , moim zdanie to lepiej żeby zima jedna była bo i my czujemy się zdrowsi i nie odczuwamy huśtawki pogodowej . ;:196

Marysiu , w tym roku jakoś wcześniej zakopczykowałam swoje królewny bo tak mi podpowiadał instynkt , zresztą u mnie na wsi zawsze jest 3-5 stopni mniej jak w mieście .

Bożenko , oczywiście , pożyjemy ,zobaczymy . Zresztą , wiadomo że dla Ciebie ostra zima to duży kłopot a ja w mieście mniej ją odczuwam ,chociaż jazda rowerem przy dużym śniegu to nie lada wyzwanie , daję jednak radę a i dla roślin potrzebna pierzynka .Pozdrawiam cieplutko ;:167

Zuzanko , nowo posadzone to muszą mieć kopczyki od razu zrobione tak czy inaczej a stare to już zależy od regionu w jakim rosną ,ale myślę że za ciepło to im nie będzie . ;:168
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu właśnie nasypało i jest minus 2
Elu mogłabyś podać na forum przepis na bułeczki bo dziewczyny się dopytują! ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo proszę , przepis na bułeczki :

300 ml. mleka
0,5 kg mąki pszennej
2 jaja
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
pół paczki drożdży
1 łyżeczka cukru

Do ciepłego mleka dać całe jajo+1 łyżeczka cukru +pokruszone drożdże i rozrobić to ręką , wsypać mąkę z solą i wlać 3 łyżki oleju i wszystko połączyć - zostawić do wyrośnięcia [wyrasta dosyć szybko] Na mały talerzyk wlać trochę oleju i maczając końce palców obu rąk brać po trochu ciasta i formować bułeczki [ ja zawijam ciasto palcami pod spód ], kłaść w odstępach na posmarowaną olejem blachę , na koniec posmarować rozmąconym jajkiem [drugie z przepisu].Wychodzi 12-14 bułeczek.Połozone na blachę zaczynają znowu szybko rosnąć , nawet nie trzeba specjalnie czekać , no chyba że robimy bułeczki w zimnym miejscu to trochę czekamy żeby podrosły. Można nagrzać trochę wcześniej piekarnik , piec na złoty kolor [180-200 stopni]kilka minut.Robi się je naprawdę szybko . Jak ktoś chce na słodko do dodać 3-łyżki cukru i np.rodzynki .ser, dżem , kto co lubi . Powodzenia i smacznego
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj naszło mnie na drożdżowe rogaliki z duszoną pigwą . Pycha

Obrazek

Obrazek
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu jakie foty super a jakie wypieki no to teraz mnie zachęciłaś do wypieku! ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu wiesz ja podobny przepis mam na bułeczki zawsze robiłam z 3kg mąki ,
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Łapię rogalika i poproszę o przepis ;:180 Elu jak tak dalej pójdzie do wiosny pojemy u Ciebie różnych pyszności ;:304
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Elu ,dzięki za przepis,dzisiaj nie upiekłam bułeczek ,ale może jutro się zdobędę na odwagę,rogaliki też smakowicie wyglądają ,a z pigwą jeszcze nigdy nie jadłam ,no i przypomniałam sobie,że pigwy nie zebrałam na syropek do herbatki,pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”