Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Zuza, moim zdaniem Parade to też nie jest ;:185 Ona ma zdecydowanie ciemniejsze kwiaty :roll: Ale Twoja jest bardzo ładna i prędzej, czy później znajdziemy jej prawdziwe imię. Masz może zdjęcie kwiatu w pełni rozwiniętego?
Demolki w ogrodzie współczuję i podziwiam Cię za wyjątkowy spokój. Wiadomo, że kanalizacja jest bardzo ważna i trzeba to było zrobić. Teraz czeka Cię dużo pracy, żeby przywrócić stan poprzedni, ale masz już z głowy i pociesz się, że już takich rewolucji ogród nie będzie przeżywał.
U mnie jak robiliśmy remont kuchni, trzeba było kuć strop. Wywalili mi taką dziurę w podłodze, że mogłam głowę wsadzić i zajrzeć do piwnicy. Byłam tak wściekła, że zostawiłam eMa i uciekłam z domu. Nie mogłam patrzeć na taką demolkę. Na dodatek tak się pyliło przy tym kuciu, a my byliśmy świeżo po malowaniu :evil: Jak wróciłam po kilku godzinach to dziura już była załatana, ale pył osiadł na ścianach i trzeba było kuchnię i jadalnię malować jeszcze raz...Tak to jest z wszelkimi remontami. Najpierw totalna demolka, by potem cieszyć się, że już po wszystkim.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabinko, ja staram się mimo wszystko z tą chemią oszczędnie. Jak pojawiają się mszyce z powrotem w mniejszych ilościach, to zdejmuję ręcznie, a jak robi się większy wysyp, to wtedy znów pryskam. Co do ciężkiego sprzętu, myślę, że to już ostatni raz. Chyba wszystko co miało być podłączone, to już jest. Hmmm... choć gdzieś mi się o uszy obiło, że światłowód mają ciągnąć ;:224
Lidko, żylistek to odmiana Strawberry Fields, jest baaardzo miododajny. Jak kwitnie to krzew cały brzęczy od owadów ;:306 Ptilotus Exaltatus ?Joey? jest u mnie pierwszy rok, na jesień spróbuję zebrać nasiona i wysiać na rok kolejny, zobaczymy ;:224
Wandziu, te mszycory w tym roku porządnie dają nam w kość. Ja najbardziej trzęsę się nad moimi nowymi nabytkami różanymi. Duże krzewy znacznie lepiej sobie z nimi radzą. Ale na te poskręcane listki młodych różyczek aż żal patrzeć ;:151
Ewka, to że to nie Quenn Elizabeth to już wiem, Dorotka mnie uświadomiła. Że to nie Parade również. Nadal więc pozostaje NN Obrazek Dzięki ;:196
Lucynko, no został jeszcze piaszczysty plac Obrazek Roślinki i rabaty już jako tako uporządkowane, ale trawy nie mogę posiać na ten piach. Do tego zaczyna się sezon urlopowy, więc nie miał by kto podlewać wschodzącej trawy i tak oto na razie pozostało. Czekam też, aż to trochę usiądzie i ziemia się zagęści, bo doły były naprawdę głębokie.
Justynko, szczerze współczuję Obrazek
Beata, ja tez pryskałam naturalnym opryskiem z wyciągiem z czosnku, ale niezbyt pomagało, a do tego popaliło młode pączki liściowe ;:202 Nie wiem, może za mocny, ale na opakowaniu pisało aby unikać oprysku na młode przyrosty. No to jak, miałam tylko pryskać na stare liście, a młode miały mszyce wpier... ;:161 Przy oprysku chemią nie widzę uszkodzeń roślin. Na szczęście nie mam wokoło nic jadalnego. Ale o sodzie też słyszałam dobre opinie, może następnym razem z nią spróbuję. Czytałam też, że dobra jest również na plamistość u róż ;:333
Co do naparstnicy, na donicy miała opisaną odmianę "Naparstnica purpurowa odmiana Alba", niestety nie okazała się Albą ;:185
Dorotka, popstrykam kwiaty w pełni rozkwitu, teraz już takie ma i następnym razem wstawię ;:108 Co do demolki - większość roślin już na swoich miejscach, nawet pojawiła się miejscówka na jakieś chciejstwo po wyeksmitowanym lilaku :heja A na kupę piachu na razie nie patrzę, udaję że jej nie ma ;:306
---------------------------

Jako że ostatnio moda na foto perspektywy, wrzucę kilka zdjęć i ja. Uprzedzam tylko, że jak już pewnie pamiętacie u mnie mimo wszystko jednak przeważają jeszcze iglaki... ;:224

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Miłego dnia kochani Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To dobrze, że masz dużo iglaków, zimą nie jest tak goło,a latem kwiaty wypełniają kolorem ogród i jest równowaga. Piękna perspektywa.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, takie wąskie iglaki są OK. Masz przynajmniej osłonę przed wiatrem. Moje zdjęcia z szerszej perspektywy zostają jedynie do osobistego wglądu ;:222 Tu jakieś składowisko ziemi, tu kamory na murki, tam znowu szwagierka wiesza pranie i tak pozostają mi jedynie zdjęcia ostro kadrowane ;:224
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

napisałam się wczoraj u ciebie a dziś nie mogę znaleźć swojego posta ;:223 Ciekawa jestem do kogo go wysłałam ;:224

No trudno, teraz krótko bo szef buszuje.

Podoba mi się że udało ci się zachować przejrzystość ogrodu, przestrzeń, ładne linie widokowe. Zdecydowanie u mnie tego brak. Nie mam takiej umiejętności kompozycyjnej. Jestem w stanie połączyć razem najwyżej trzy rośliny :;230 reszta już się gubi w tłumie. Nawet syn mnie ostatnio zapytał o rabatę z naparstnicami czy ona mi się nie wymknęła spod kontroli :;230 :;230
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka widzę, że jestes równie uporządkowana co nasza Sonia. ;:180 Chylę czoła przed tymi co potrafią... ;:180
Piękne widoki z szerszej perspektywy. Wykończenie rabat bardzo mi się podoba. ;:215 Jest super!
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza uwielbiam widoki rabat z większej odległości, ;:138 przynajmniej część zapamiętuję i wyobrażam sobie gdzie rosną rośliny, jak pokazujesz pojedyncze. Ten fragment z bzem i rabatką piwoniową bardzo mi się podoba, jest taki stonowany. ;:215 Iglaki dają świetne tło dla innych roślin, a zimą sprawiają, że ogród żyje.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zuziu ślicznie, czyściutko, uporządkowanie, no po prostu pięknie ;:215
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

O tak lubię oglądać zdjęcia z większej perspektywy widać wtedy ogród i jak to wszystko wygląda. Widzę piękny miłorząb u ciebie rośnie. Oglądałam w ogrodniczym bardzo mi się podobająObrazek ale drogie są za dużo na razie mi roślinek potrzeba może kiedyś sobie go zafunduje :D Wiesz że on jest zaliczany do drzew iglastych.
Bardzo zadbany ogródek tworzysz i to mi się bardzo podoba.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

I przez te iglaki masz tak ... czyściutko! ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ciekawie zaaranżowane i zadbane iglaki są ozdobą ogrodu. Szukam jakiś 2-3 odmian, które pasowałyby i do mojego ogrodu.
Te zdjęcia w perspektywie są już po "demolce" czy tuż przed?
Piękne są te rabaty i nasadzenia ;:215
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, masz rację - zimą jak te wszystkie iglaczki z wierzchu przykryje biała kołderka a z pod spodu widać zielone igiełki to krajobraz ogrodowy robi się iście bajkowy ;:108 Z tymi kwiatami latem dotychczas był mały problem ;:131 , ale na bieżąco staram sie ich coraz więcej do ogrodu wprowadzać Obrazek
Sabinko, powiem Ci, że po Twoich zdjęciach nic a nic nie widać że jakoś zmyślnie kadrowane ;:oj Grunt to sprytny fotograf ;:198 A zdjęcia masz zjawiskowe Obrazek
Jolu, coś na tym Fo już kilka osób miało problem ze znikającymi postami ;:173 A co do ogrodu, to przyznaję się bez bicia że moja zdolność kompozycyjna jest wprost proporcjonalna do materiału z którym pracuję. Znaczy to po krótce, że z iglakami nie mam problemów, ale jak już wchodzą kwitnące to robią się dla mnie schody... ;:131 Nowa rabata różano-bylinowa wciąż pozostaje zagadką jak będzie wyglądać jak podrośnie i zakwitnie ;:224
Aneczka, dzięki kochana ;:196 a ja wciąż jestem pod wrażeniem Twoich zestawień kolorystycznych (do odgapienia koniecznie ;:183 ) Wczorajsze Twoje foto Artemisa z szałwią i ostróżką śniło mi się po nocach ;:167
Soniu, dziękuję ślicznie :oops: ;:196 Na tej rabatce piwoniowej, pomiędzy piwoniami a tujami rosną jeszcze dwie sztuki hortensji vanille fraise. Na razie małe, zeszłoroczne, ale jak już podrosną będzie je bardziej zza tych piwonii widać ;:108
Iwonko, dziękuję za dobre słowo i że do mnie zaglądasz ;:168
Anita, ja też jestem tym miłorzębem zachwycona. Zobaczyłam go pierwszy raz na wakacjach jak w jakimś ogrodzie tworzył piękny parasol i od razu postanowiłam mieć taki u siebie. Niestety on rośnie tak powolutku, że takiego parasola to chyba się doczekam na starość ;:306 Że jest zaliczany do drzew iglastych to wiedziałam ;:108 Szkoda że gubi liście, ale za to pięknie się przebarwia na jesień Obrazek
Miłka, na pierwszym zdjęciu cała rabata iglakowa położona jest na włókninie i posypana korą. Tam faktycznie czyściutko, pielenie zredukowane do minimum Obrazek Najlepsza moja rabata, bo totalnie bezobsługowa :;230 Niestety na nowo powstałej różano-bylinowej już włókniny nie ma i tam niestety już tak pięknie kolorowo nie jest. Trza paść na kolana i pielić żeby czyściutko było ;:192 Mam nadzieję, że jak wszystko podrośnie to tego pielenia będzie ciut mniej Obrazek
Beata, zdjęcia sprytnie zrobione są tylko z boku i z tyłu domu. Z przodu, gdzie krajobraz po demolce zdjęć brak Obrazek
-----------------------

Mam już zidentyfikowaną (z wątku identyfikacji róż) moją różową , pnącą Obrazek
Panie i panowie z dumą przedstawiam, oto Astrid Lindgren:

Obrazek Obrazek

Żółtej niestety nie udało się na razie tam zidentyfikować, ale wstawię wam jej fazy od pąka do prawie przekwitniętego kwiata - jest wtedy porcelanowy z różowym rumieńcem. Może ktoś już jednak gdzieś się z nią spotkał Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I kilka migawek z ogrodu.

Na biało.
Kwitną złocienie od Mewki i zidentyfikowany przez Kasię dzwonek skupiony.

Obrazek Obrazek

Wciąż jeszcze otwierają się piwonie i kolejna NN do identyfikacji Obrazek

Obrazek Obrazek

Na różowo.
Otwarło się więcej pąków lilii Spring Pink i tym razem poprawna odmiana piwonii Sarah Bernhardt

Obrazek Obrazek

Na zielono.
Poprawiona rabata w trójkątnej skrzyni. Nareszcie, bo jakoś nie mogłam się za nią zabrać. Dostała trochę trawek, bylinek i malutką Anabelkę od Mewki. Zostały ogromniaste hosty, miodunka, rozwar, "kapucha" :wink: , jasnota plamista (nad nia się jeszcze zastanawiam), dereń płożący i biała Grandiflora.

Obrazek Obrazek

Choć rokowania pogodowe nie są zbyt korzystne, to i tak życzę Wam kochani cudownego weekendu Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza te białe trawki są bajeczne, kocham je ale....wyciepałam w zeszłym roku wszystkie bo zarosły róże. Ciągle jeszcze odbijają...
To Holcus molis, kłosówka miękka, zgadza się?
A ponieważ nie mogłam odżałować ich koloru, to w tym roku znów posadziłam :;230 Ale już do donic :wink:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Jolu zgadza się ;:108 Ja też trochę bałam się ich ekspansji, więc za nimi wkopałam pas obrzeża na 20cm wgłąb ziemi. Mam nadzieję, że to je zatrzyma. Chcę żeby zarosły pas wzdłuż krawędzi skrzyni, ale nie rosły już w jej głąb. Zobaczymy czy pójdzie po mojej myśli ;:224
Za to red barona wsadziłam samopas, niech zarośnie pozostałą przestrzeń. Podobno on powoli przyrasta.
Najwyżej będę wykopywać i obdarowywać chętnych ;:198
Pozdrawiam, Zuza
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No jaka ty jesteś przewidująca, świetny pomysł ;:333