Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Ależ masz obłędny widok u mnie mało na wyżynach i nizinach ;:167 .Zastanawiam się dlaczego nie dałam się skusić na Francois ,ale już nie mam miejsca na tak potężna różę .U mnie Westerland w tej chwili zaczyna pokaz i z utęsknieniem czekam na kwiaty Klosterrose i Alpenfee. Rhapsody wciąż kwitnie pojedynczymi kwiatami.Dalej Daysy możesz nas nękać takimi widokami ;:167 ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daysy toja pomaranczowa juz mi skradla serduszko. Napisz cos o niej, wiem, ze to rambel i nie powtarza.
Jak dlugo ja masz i ile zajela miejsca w ogrodzie. Gdzioe ja ja wepcham ;:124
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Daysy,dasz zbliżenie samego kwiatka Francois, i pączka tak na pół rozwiniętego :?: ,śliczny układ płatków i ten kolorek. ;:215
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny Journawille ;:oj teraz rozumiem dlaczego tak go chwalisz ;:215
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy widok kwitnących Nevady i M Hilling ;:oj ;:oj ;:oj
Coś niesamowitego. U mnie niestety nie ma już miejsca na takie wielkoludy, ale popatrzę sobie na Twoje i nacieszę oczy ;:108
Masz może zbliżenie samego kwiatu Francois Juranville? Czy ona zmienia barwę z morelowego na różowy?
Zakwitła właśnie moja pnąca nn i w pierwszej fazie jest łudząco podobna do Francois J Wrzuciłam u siebie zbliżenie kwiatu. Może mamy te same róże?
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Dzięki fotkom - Nevada i M. Hilling już są na mojej liście zakupowej!
Cudne!
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Zdecydowanie przyłączam się do zachwytów dziewczyn. Nevada i M Hilling robią wrażenie. A że nie mam ani jednej ani drugiej, wpisuję ich nazwy do zeszytu, który czasami spełnia marzenia :heja
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Daysy ,tylko nie wiem czy to na pewno ta róża. http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 2838&tab=1
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Witam wszystkich miłych gości. Nie wiem od czego zacząć :wink: Może zacznę od tego, że jest baaardzo sucho ;:145 , deszczu ani widu ani słychu. Podlewanie na niewiele się zdaje. Węża już nawet nie zwijamy tylko leży w pogotowiu i każdego wieczoru robimy z niego użytek. Pomału zaczynam wybierać, co podlać, a co musi poczekać na deszcz.
Nie sposób jest podlać ponad 2700m2 ogrodu. Teraz priorytet mają truskawki i nowo założona rabata z różami. Pozostałe muszą sobie radzić.
Ponieważ jest gorąco, to wszystko przekwita w zastraszającym tempie Nevada i M.Hilling ledwo zipią po tych upałach, nie pomaga nawet podlewanie.
Nie wiem, czy macie to samo wrażenie, ale nie wydaje mi się, aby ten rok był korzystny dla róż, ani pogoda ani robactwo nie sprzyja naszym przepięknym panienkom.
JAKUCH pisze:Ależ masz obłędny widok u mnie mało na wyżynach i nizinach ;:167 .Zastanawiam się dlaczego nie dałam się skusić na Francois ,ale już nie mam miejsca na tak potężna różę .U mnie Westerland w tej chwili zaczyna pokaz i z utęsknieniem czekam na kwiaty Klosterrose i Alpenfee. Rhapsody wciąż kwitnie pojedynczymi kwiatami.Dalej Daysy możesz nas nękać takimi widokami ;:167 ;:167
Jadziu, cóż Ci mogę powiedzieć, jak patrzę na różyczki w Waszych ogrodach, też mam ochotę mieć je u siebie. Pojemność jednak naszych rabat jest taka jak jest i trudno ją bez końca powiękaszać :(
Jeśli chodzi o fotki to troszkę tego będzie, ale to za chwilkę ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

beatris pisze:Daysy toja pomaranczowa juz mi skradla serduszko. Napisz cos o niej, wiem, ze to rambel i nie powtarza.
Jak dlugo ja masz i ile zajela miejsca w ogrodzie. Gdzioe ja ja wepcham ;:124
Beatko moja róża jest po przejściach, trafiła do mojego ogrodu ładnych ponad 20 lat, nigdzie nie mogła znaleźć sobie miejsca, kilkakrotnie przesadzana z miejsca na miejsce. W końcu kilka lat temu przed budową domu, przesadziłam ją i Flammentanz w miejsce, które zjamuje aktualnie. Pozostawione same sobie, rosły jak chciały. Nie było czasu na zajmowanie się nimi. Kwitnąć zaczęła rok po wprowadzeniu się do domu, czyli godnie nas powitały i to obie naraz.
Miejsca potrzebuje dużo. Od siatki do ściany domu jest jakieś 4,5 m. Obie zajmują 3/4 tej szerokości. W tym roku zajęła również ścieżkę i byłam zmuszona postawić trejaż/pergolę jak kto woli, aby można było przejść bez "kasku i ochronnych okularów" jak mówi mój wnuczek ;:306 żeby było śmieszniej najpierw kupiliśmy jedną, po upięciu okazało się, że na jdnej się nie mieści, więc trzeba było kupić drugą i upinać na nowo.
To naprawdę wielka róża.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mati1999 pisze:Piękny Journawille ;:oj teraz rozumiem dlaczego tak go chwalisz ;:215

Mati
tak naprawdę chwaliłam ją nie wiedząc co mam, dopiero tutaj na forum, dzięki Tarze trafiłam do kogoś, kto tę róże ma w ogrodzie, zaczęłam szukać w internecie bliższych informacji o niej i okazało się, że wszystko się zgadza.
Zdjęcia potrafią przekłamać kolor kwiatów, bo trudno je określić, zresztą zaraz sam zobaczysz.
To prawdziwy kameleon, potrafi być pomarańczowa, brzoskwiowa, różowa
dorotka350 pisze:Daysy widok kwitnących Nevady i M Hilling ;:oj ;:oj ;:oj
Coś niesamowitego. U mnie niestety nie ma już miejsca na takie wielkoludy, ale popatrzę sobie na Twoje i nacieszę oczy ;:108
Masz może zbliżenie samego kwiatu Francois Juranville? Czy ona zmienia barwę z morelowego na różowy?
Zakwitła właśnie moja pnąca nn i w pierwszej fazie jest łudząco podobna do Francois J Wrzuciłam u siebie zbliżenie kwiatu. Może mamy te same róże?
Masz rację Dorotko, że to wielkoludy, a w tym roku kwitły faktycznie przepięknie, szkoda tylko, że jest bardzo sucho i zrobiło się gorąco. Nie sprzyja to długiemu kwitnieniu tych delikatnych kwiatów.
Byłam Dorotko u Ciebie, widziałam zdjęcie, prawdopodobnie to jest F.Juranville. Zobacz tylko, czy jesienią wiąże pomarańczowe owocniki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annar13 pisze:Dzięki fotkom - Nevada i M. Hilling już są na mojej liście zakupowej!
Cudne!
ewka36jj pisze:Zdecydowanie przyłączam się do zachwytów dziewczyn. Nevada i M Hilling robią wrażenie. A że nie mam ani jednej ani drugiej, wpisuję ich nazwy do zeszytu, który czasami spełnia marzenia :heja
Te zdjęcia są po to, by utwierdzić Was w podjęciu zakupowej decyzji :D

Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51

Post »

daysy pisze:Te zdjęcia są po to, by utwierdzić Was w podjęciu zakupowej decyzji :D
Daysy, te zdjęcia to dla mnie tortura - nie mam absolutnie miejsca na takie różyce ;:145 .
Ale widok jest po prostu zapierający dech! ;:oj Cud, miód i w ogóle raj na ziemi ;:108 .
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Georginia pisze:Daysy,dasz zbliżenie samego kwiatka Francois, i pączka tak na pół rozwiniętego :?: ,śliczny układ płatków i ten kolorek. ;:215
Georginia pisze:Daysy ,tylko nie wiem czy to na pewno ta róża. http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 2838&tab=1
Alu zbliżenia kwiatów Francois Juranville pokazywałam wcześniej Dorotce. Spójrz na zdjęcia wyżej, bo nie chcę powtarzać tych samych ujęć.
Obejrzałam wiele zdjęć tej róży i powiem Ci, że trudno jest ją rozpoznać. Nie pamiętam u kogo na forum znalazłam jej zdjęcia i byłam już pewna, że to ona. Szukając później wiecej informacji o niej trafiłam m.innymi na blog Moje róża-moja pasja, w opisie wypisz wymaluj moja róża.
Głowy nie dam sobie ściąć, ale pewna jestem na 90%, że to właśnie ona.
Kolor jest bardzo zmienny, zależy w jakim stadium rozwoju jest kwiat, w każdej fazie tak naprawdę jest inny.
Zauważyłam też, że kolor może być inny w zależności od pogody, w chłodniejsze dni jest lepiej wybarwiona i dłużej trzyma morelowy kolor .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu pisałaś, że u Ciebie Rhapsody pokazuje pojedyńcze kwiatuszki, u mnie troszkę więcej, ale lada dzień się rozszaleje

Obrazek Obrazek
Obrazek

Ostatnie zdjęcie robione późnym popołudniem i od razu jaki kolorek ;:oj ;:167

Reine des Violettes również rozpoczyna swój pokaz

Obrazek
Obrazek

Rabata wschodnia

Obrazek

Pojedyńcze kwiatuszki na

Munstead Wood

Obrazek

Sutter's Gold i Lustige

Obrazek Obrazek

Golden Celebration i nn-ka rabatówka

Obrazek Obrazek

Geisha i jedyny kwiatuszek Harrison's Yellow

Obrazek Obrazek

No i takie tam różności

Obrazek Obrazek Obrazek

I oczywiście na koniec pierwsze kwiaty Queen of Sweden- królowa wkracza na scenę

Obrazek Obrazek

Myślę, że następnym razem już nie będziecie mnie prosić o więcej zdjęć, jak Wam tak natrułam dzisiaj :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”