Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

Amanita pisze: Ja tych nasion nie dłubałam sama ze zjedzonych owoców, dostałam je od koleżanki Chorwatki, która te odmiany sieje od kilku lat. Jej sąsiedzi wokół (a ona mieszka w małej wiosce) też te odmiany sieją co roku. Chorwaci nie przywiązują wagi do nazw, a na przestrzeni wielu lat wybrali sobie te najlepsze, najsmaczniejsze odmiany i tych się trzymają :)

Dominiko, no i właśnie o to mi chodzi - odmiany od miejscowych ludzi, wybrane przez nich i uprawiane od wielu lat.
Nie ma właściwej nazwy, no to trudno - bazujmy na ich nazewnictwie (jeżeli jest, nawet potoczne) lub naszym opisie,
dodajmy Twój nick jako źródło nasion z Chorwacji i będzie jasno, prosto i porządnie.

Musicie tylko Ty jako "Matka" :wink: i może Alyaa jako "tester" :wink: uzgodnić nazwę
i nam wszystkim zapodać ostateczną wersję. :D
Pozdrawiam
Jerry
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

MIVIBE pisze:Witam.Ja dostałam od Ciebie nasionka tej drugiej odmiany,mam tylko jeden krzak ...
Jestem ciekaw jak sobie fujarek poradził w innym miejscu.Na moich piaskach nie był tak plenny ,jednak w smaku nie najgorszy,z małą ilością galaretki i b.twardy.Słychać chrzęst podczas krojenia.Obecnie jest w suszarce i nie ubywa go tak wiele jak np.Kibica.Myślę,że warto go nadal selekcjonować .
Popieram kol.jerry.Też uważam,że nie nazwa jest ważna ,a to co się pod nią kryje.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

kaLo
Mam od Ciebie nasiona pomidora z XXI wieku . Wsadzone mam trzy rośliny , dwie w szklarni i jedna w gruncie . Krzaki zdrowe , wysokie , ogłowione 1 sierpnia . Wiązały jak wszystkie inne u mnie tz. pierwsze i dugie prawie bez problemów , trzecie gorzej . W gronie po 3-4 owoce średnicy do 5cm . Dwa krzaki mają owoce żółte , a trzeci pomarańczowe wpadające w czerwień . W smaku są bardzo podobne . Umiarkowanie słodkie z niewielką kwaśną nutką i lekko owocową . Nadają się na kanapki , ale również na przetwory , bo nie mają dużo galaretki . :D
Ja osobiście wolę u pomidorów smak bardziej wyrazisty , pomidorowy mocno słodki i kwaśny
Pozdrawiam, Beata.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Mam jeszcze jedną niespodziankę żółtoowocową,która powinna trafić w Twój gust.Jest b.konkretna w smaku.Chyba najbardziej "pomidorowa" ze wszystkich pomidorów.PRZYNAJMNIEJ W TYM ROKU TAKA BYŁA. :) .Wiele z moich odmian NN to mieszańce,które selekcjonuję przez wiele lat pod kątem swoich upodobań.Nie wiem jak u innych ale np Faworyt i Red pear nie udźwignęły tegorocznego lata i w smaku były b.takie sobie.
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam Arabskiego od Ciebie ale powiem Ci jaki jest na mojej V klasie w przyszłym roku, bo taki jeden pomieszał znaczniki i nie umiem go poznać po owocach.
pozdrawiam Karina
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W przyszłym roku rezygnuję ze wszystkich tylko ładnych pomidorów,wiszą przejrzałe w tunelu i nawet nie chce mi się je oberwać do przerobu,a lista długa indygo rose,violet jasper,green sousage,mahoniowa gruszka nie znam prawidłowej nazwy,kupiłam jako brown berry,red star jak sobie resztę przypomnę to dopiszę.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie to drugi sezon pomidorowy . I już wiem , że ładne generalnie tylko są ładne . Oczywiście są wyjątki . Dla mnie taki ładny i jednocześnie smaczny to Blush . :D
Pozdrawiam, Beata.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już o nim czytałam i bardzo go pragnę.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anulab pisze:W przyszłym roku rezygnuję ze wszystkich tylko ładnych pomidorów,wiszą przejrzałe w tunelu i nawet nie chce mi się je oberwać do przerobu,a lista długa indygo rose,violet jasper,green sousage,mahoniowa gruszka nie znam prawidłowej nazwy,kupiłam jako brown berry,red star jak sobie resztę przypomnę to dopiszę.
Też do tego doszedłem. Do przerobu lepsze są odmiany do tego celu stworzone. Dają dużo lepsze przetwory.
Green Sausage wczoraj poszło do lasu razem z owocami, totalna smakowa porażka. Zostawiłem tylko kilka do testu kiszenia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jedrucha
100p
100p
Od: 21 sie 2015, o 15:49

Post »

u mnie zostanie Black Cherry - krzak na balkonie pewnie ma juz 4m, kwitnie 14 grono, gdybym mial ogrzewany balkon to moze nawet by zaowocowalo :) Tak wiec bardzo plenny, korzen ciagnie wszystko no i w smaku super. Wypada natomiast Czarny Ksiaze (mala plennosc) i Black Krim - bardzo podatny na SZW, no chyba ze uda mi sie zaszczepic go na jakims lepszym korzeniu
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anulab zbieram nasiona z Blusha i poślę na akcję . Wiem , że inne nasze koleżanki też zbierają , więc będzie na pewno . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Besia dużo zbieraj i syp po trzy nasionka,mnie jeden krzaczek wystarczy z wilków dorobię. ;:138
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbieram , zbieram nasionka Blusha . :D
Mam też dla Was jeszcze jedną ciekawą odmianę . To Jaune Flammée , odmiana francuska , owoce średnicy 2,5 -4 cm , okrągłe w kolorze pomarańczowym . Krzak wysoki , liście regularne , nie chorował , nie wykazywał niedoborów . Mam dwa krzaki , jeden w szklarni , drugi w gruncie . Oba wiązały bezproblemowo . Owoce mocno dojrzałe mają posmak moreli . Z takim posmakiem nie spotkałam się u żadnej innej odmiany . Pierwsze owoce były dojrzałe pod koniec lipca . Mnie się ten pomidor bardzo podoba , jedyne emocje jakich mi dostarczył to , to że nasiona długo kiełkowały .
Może ktoś z Was go również ma u siebie lub go uprawiał ? ;:333

Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Mam go z AWN, 3 krzaczki w gruncie, duża pomarańczowa koktajlówka, prawie że sałatkowy i potwierdzam, jest niesamowicie plenny, smaczny, bezproblemowy tylko....szukając o nim informacji w necie znalazłam opis zupełnie nie pasujący do moich krzaczków.
Nie mogę dzisiaj wstawić zdjęć, bo siedzę na laptopie mojego M, a tu nie mam zdjęć. Jeśli możesz wstaw swoje zdjęcia, ja postaram się jutro i wtedy porównamy.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piszę i robię zdjęcia tabletem , hostingi nie przyjmują z niego zdjęć . Jeśli się zgodzisz to prześlę Ci zdjęcie na maila .
Pozdrawiam, Beata.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”