Róże z kartoników z marketów Auchan,Biedronki,Castoramy itp. Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp.

Post »

Niniu - Aga Ci odpowiedziała, że wosk należy pozostawić i tak też zrób. Gdybyś próbowała zdejmować wosk, poranisz pędy. Słońce uczyni swoje i jak u Ikara wosk się stopi.
Elzwira
100p
100p
Od: 15 paź 2013, o 08:54

Post »

Nelu w Tesco od 3 marca
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

;:306 Kalendarz mam przed nosem nie przestawiony ... Tak, w czwartek... :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:109 ;:112 Kupiłam dwie!!!!Rabatowe, pomarańczowe i będą pięknie u mnie rosły!!
Ale się rozmarzyłam, szok!!!!
Pozdrawiam :wit
Obrazek
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

A ja kupiłam taką jedną ?różę różną? z Lidla. Skusiło mnie zdjęcie różyczki. Gdyby wyrosła taka jak na opakowaniu, to bym się nie pogniewała. Cena jak za taką róże no name dosyć spora.
Obrazek

Dałam ją na razie do piwnicy. Jak mam z nią postąpić, żeby mi się nie zmarnowała? Jak długo ona może w miarę bezpiecznie wytrzymać w tym woreczku?
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Nie mogę edytować postu. Doczytałam, że lepiej teraz wsadzić do doniczki, żeby się lepiej ukorzeniła. Tak też zrobię.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Albo sadź do ziemi jeśli nie ruszyła, korzenie będą się już rozrastać bo ziemia nie powinna być zamarznięta.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

ewka36jj dzięki za odpowiedź.
Ketmia mam ten sam problem co z nią zrobić, bo moje mają już 2-3mm pędy.
newrom czy mogę je wsadzić do gruntu, czy jeśli puściły już to lepiej do doniczki na razie i postawić w garażu (temperatura o 2 stopnie wyższa niż na dworze).
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58

Post »

Weszłam wczoraj do Castoramy. Świeżo wystawione palety z różami, z firmy In My Garden, z Fructoplantu, asortyment identyczny jak jesienią. Wszystkie kartoniki podpisane odmianami : Paul Scarlet Climber, New Dawn, Golden Showers, Kristallperle, Nevada, Gaujard, Kronenburg, Rumba, Dame de Coeur, Chopin, Allgold, Tom-Tom, Europeana, Peace, Dream Orange, Queen of Bermuda, Criterion, Casanova. Trzeba oddać sprawiedliwość, że róże z Castoramy (szczególnie te z marcowej dostawy ) bardzo energicznie i zdrowo rosną. W poprzednich latach były te same zdjęcia na kartonikach ale bez nazw. W zeszłym roku kupiłam Paul Scarlet, Chopina oraz ( jak się teraz okazało, po podpisie na kartoniku ) - Dream Orange. Tą ostatnią szczególnie lubię - kolor intensywnie pomarańczowy, kwiat pełny, kwitnie bez żadnych przerw, wyjątkowo zdrowa - przy moich nieustannych deszczach aż do końca jesieni nie miała ani jednej plamki na liściach. Nela też ją kupiła, ale była niezadowolona, bo kolor jest zbyt jaskrawy. Również w zeszłym roku, ale pod koniec maja kupiłam w Castoramie w ogrodzie zewnętrznym sadzonki w doniczkach, podpisane, tej samej firmy. Była to Casanova i New Dawn. Z Casanovy wyrosła żółta Allgold a z New Dawn - Rosarium U. Jednak - jak powiedziałam na początku - wszystkie z Castoramy bardzo szybko i zdrowo rosną.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Ninia Jeśli już są listki to bezpieczniej do donicy, w sumie jeśli nie będzie dramatycznych mrozów to i w gruncie opatulona agrowłókniną nie powinna przemarznąć. Wadą trzymania w garażu jest mniejsza ilość światła i może się wyciągać, albo trzeba będzie ją cieniować po wyjęciu z pomieszczenia żeby nie poparzyło liści.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Fotki róż z Castoramy również dałam tu

http://forum.rosa-net.pl/viewtopic.php? ... 7&start=80
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Widzę że różyczki w Castoramie mają nowe kartoniki :D Nelu,a były cebulki kwiatowe? Bo u mnie był jeden marny regał :wit
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

newrom czyli po prostu na dwoje babka wróżyła- i tak źle, i tak niedobrze. Mam dylemat zwłaszcza, że sprawdziłam, iż nie posiadam tak wysokiej i dość wąskiej donicy na wsadzenie tych z lidla (to co znajduje się w woreczku-korzenie-ma ok.30cm wysokości) i tak kombinuję czy mogłabym połowę tej dolnej części woreczka odciąć i wsadzić do świeżej ziemi w doniczce, a górna część woreczka (ta, która nie mieści się w doniczce) po prostu niech sobie jest i wystaje ponad-w takiej niby foliowej doniczce by była ta górna część korzeni (ok.5-7cm). A gdybym np. wyniosła ją w tej doniczce na strych, postawiła na parapecie dość dużego okna od strony południowej to by było lepiej?-niestety temp. prawie taka sama jak na dworze, bo dach nie jest ocieplony.
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04

Post »

Ninia, ja swoim po prostu trochę skróciłam korzenie, ale jakby mi dalej wystawały z doniczki, to miałam plan założyć od góry tekturkę po papierze toaletowym lub ręczniku papierowym i nasypać do środka ziemi.
Mów mi Jane! :)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

bartosz les pisze:Widzę że różyczki w Castoramie mają nowe kartoniki :D Nelu,a były cebulki kwiatowe? Bo u mnie był jeden marny regał :wit
Bartoszu- specjalnie nie zwracałam na cebulki uwagi- widziałam lilie i inne rosliny w kapersach -ale to wcześniejsza dostawa-/ i za dwie w woreczku prawie 10zł- to wg mnie dużo / - , widziałam też na sztuki-skrzynki mieczyków- duże bulwy... Sporo w kartonikach krzewów owocowych...

Dziewczyny- z braku donic na miesiąc można wsadzić róże do dużych plastykowych butelek po napojach- za miesiąc pięknie porośnięte korzonkami można wysadzić do ogrodu. Chyba dawałam tu już fotkę jak wygląda system korzeniowy po miesiącu wyjęty z takiej butelki...
Zablokowany

Wróć do „Róże”