Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Aneczka ;:196 Hortensje kupione były bardzo małe, za to porządnie ukorzenione...już w pierwszym roku kwitły. W tym roku kwiatów mają drugie tyle, zaczynają się wybarwiać. Na Filipach się nie znam...nie ruszał się można było zrobić foto ;:306 ;:224

Dorotko ;:167 owoców z żurawiny w tym roku raczej nie spróbuję, jest tylko jeden owoc. Za to Aronia obrodziła, owoce zaczynają się dojrzewać. Posadzone są też dwie Jeżyny bezkolcowe...zawiązały kilka owoców, tylko czy się dojrzeją. Hortensji dwuletnich jest sześć różnych odmian. Pogoda w tym roku im nie za bardzo sprzyja, część kwiatów słonko po przypalało. Na poprzednim zajęciu jest hortensja
Sundae Frais...zaczyna się wybarwiać.
Obrazek

Obrazek

inne odmiany...NN jest najstarsza....
Obrazek
Hortensja Bomoshell
Obrazek
Hortensja Bomoshell, pod drzewem ma bardzo sucho, efekty widać...
Obrazek

Hortensja Phantom
Obrazek

Obrazek

Hortensja Candle Medical
Obrazek

Obrazek

Hortensja Swwet Summer

Obrazek

Obrazek

Jolka ;:3 drzew w okolicy wyłamanych było bardzo dużo...dobrze że nikomu nic się nie stało...różne burze były, ale to co się działo to dosłownie szok...nikomu nie życzę takich przeżyć;:185 Perowskię można zawsze przyciąć do mniejszego rozmiaru...odmłodzi się i zagęści. Zimę przetrzymuje nie okryta, nie choruje...robale też omijają ją z daleka...delikatnie wygląda, jest ok.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sundae Frais jest śliczna a i inne, o niektórych nawet nie słyszałam, możesz napisać gdzie kupowałaś, widzę, że bardzo dorodne krzaki, pewnie dobre źródło. Może zamiast mojego lasu sosnowego ( jak już zrobię porządek) powstanie las hortensjowy :D . A wierz jak i kiedy zrywa się aronie, bo ja też będę miała pierwsze owoce, nie chciałabym żeby znowu ptaszki się wystołówkowały za bardzo ;:306 .
U mnie jeżyny bezkolcowe i kolcowe :;230 obsypane całe, ale podpory obaliły się trochę od wiatru, ciężko będzie zrywać (szczególnie te kolcowe :;230 ). Mam tylko nadzieję, że nie uschną jak wyjadę na tydzień.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ;:167 o aronii niewiele wiem, z tego co czytałam owoce zbiera się po pierwszych przymrozkach...tracą wtedy cierpkość...nie próbowałam więc nie wiem :| Inni znowu piszą że we wrześniu, jak wszystkie owoce dobrze dojrzeją...pożyjemy zobaczymy, marzy mi się zrobienie soku. Do posadzenia innych odmian Hortensji zachęcam, od połowy lata do późnej jesieni...nawet zimą, są cudowną ozdobą...innych kolorów jest dużo mniej jak w sezonie letnim. Można je połączyć z przeróżnymi roślinami...pasują prawie do wszystkiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warzywa w tym roku obrodziły...pomidory już się dojrzewają...kapusta rośnie...ogórki zaczynają się już kończyć. Zostały zakonserwowane i ukiszone. Fasola zawiązała dużo strąków, buraczki, marchewka też rośnie jest ok. Całości nie pokażę, kret narobił kopców...nie wygląda to za ładnie :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu,
ale śliczna fasola.
Zawsze o tej porze roku miałam jej całe mnóstwo, jednak w tym roku kompletna klapa.
Zimna, sucha wiosna i paskudne lato zrobiły swoje - pierwsze fasolki dopiero zawiązują się.
Nie mówiąc o tym, że siać trzeba było ze trzy razy.
To samo z ogórkami.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu masz piękne, dorodne warzywa. ;:138 U mnie ogórki także ładnie się wiążą i już dwa razy zbierałam, ale to dzięki opiekunce mojej Mamy, która codziennie podlewa. Pozostałe warzywa ledwo wegetują, na fasolce jakieś pojedyncze strączki, gdyż kwiat opadł.
Twoje hortensje są cudowne, mają duże wiechy kwiatowe. ;:167
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ;:167 warzywa zostały wysiane jak w ziemi była jeszcze wilgoć...przez jakiś prawie nic nie było widać, dopiero po minimalnych opadach deszczu wszystko zaczęło rosnąć. Ogórki w tym roku obrodziły, przez trzy ostatnie lata tak jak piszesz też nic nie było, pomimo ponownego siewu...nie wiem od czego to zależy, albo coś urośnie albo nie ma urodzaju. Nareszcie solidne zapasy są zrobione na zimę. W tamtym czasie nadrabiałam wekami z patisonów, cukinii, kalafiora...jednak ogórki to ogórki :roll:

Taju ;:196 moja mama też podlewała codziennie ogórki...szybko plonowały. Wiem tylko że raz podlane trzeba codziennie podlewać...więc wolę zostawić nie podlewane, na szczęście deszcz kilka razy padał...woda szybko wyparowała, ale minimalnie wszystko zostało zasilone. Hortensje jakoś wegetują, deszcz jest jednak na siłę potrzebny...widok w ogrodzie robi się typowo jesienny.

Dzisiejsze widoki....
Obrazek
Niedawno wiąz został przycięty, już się zregenerował...kulki ładnie odrosły i się zagęściły.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczko wodne....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu hortensje zaczynają :D Widzę u Ciebie czarną fasolę...ale fajna odmiana ;:333
Moja mamcia właśnie zbiera ogórki i tego roku się udały,jest ich trochę ;:108
Jeszcze cukinie i dynie hoduje...to jej konik ;:215

Miłego weekendu ;:3
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Aniu,
urodzaj na ciepłolubne warzywa zależy od:
1. ciepła,
2. wilgoci.

Z brakiem wilgoci można sobie poradzić.
Z ciepłem - gorzej.
W tym roku długo noce były bardzo zimne - poniżej 10 stopni.
W takich warunkach nawet okrywanie włókniną nie pomagało.
Natomiast nasiona - zamiast wschodzić - murszały, a to co wzeszło - zamierało.
Niby rok temu również wiosna była słaba, ale o tej porze miałam już całe masy ogórków, cukinii, pomidorów i fasoli.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu :wit buziaki dla mamy że dba o warzywnik i podniebienia. Cukinie w tym roku zawaliły nawet jednego krzaczka nie ma...dynia rośnie tylko jedna, marnie rośnie...susza jej nie służy :( Fasolka jest bardzo plenna, nazwy niestety nie pamiętam...opakowanie chyba jest wyrzucone...fasola jest ogólnie dostępna, można bez problemu kupić w sklepach z nasionami...polecam.
Madziu ;:196 pogoda na wiosnę trafiła się idealna, warzywa wysiane były na początku Maja...tak jak piszesz miały wilgoć, ciepło, zero ciągłych opadów deszczu...kilka dni spokojnego deszczu wystarczyły, wszystko skiełkowało...papryką się tylko martwię, ma mało owoców...do tego są niewielkie. Za to pomidory Malinowe obrodziły, zaczynają robić się żółte...niedługo będą dobre do konsumpcji ;:333

Kilka fotek z ogrodu, dolnych liści wolę nie pokazywać...usycha wszystko na pniu...jeszcze do tego kret ryje w dwu miejscach...na skalniaku też jest kopiec, rojniki zniknęły pod ziemią. Poza tym wszystkie róże posadzone w tym roku kwitną :D

Róża miniaturka przesadzona z doniczki do ogrodu...kwitnie od wiosny.
Obrazek

Ubiorek
Obrazek
Jeżówka
Obrazek
Clematis Ernest Markham-kwitnie tylko jednym kwiatem.
Obrazek
Zawilec japoński
Obrazek

Obrazek

Jeż przychodzi napić się wody w oczku, przy okazji nos wchodzi pomiędzy kamienie...wyjada ślimaki i robaki...cudowne stworzenie ;:215
Obrazek
Przód jeża jest na dole fotografii :;230
Obrazek

Hortensa NN wygląda najlepiej, płatki nie są przypalone przez słońce.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu co to za róża na ostatnim zdjęciu? Jest przepiękna ;:167 To chyba mój ulubiony kolor tych kwiatów-taki morelowo herbaciany. Muszę jesienią zapolować na podobną :) No i na Alchymista rzecz jasna :D
Jeżyk słodki. Pamiętam, że u moich dziadków na podwórzu, pod spichrzem była zawsze cała rodzinka jeży. W zasadzie była tam od zawsze i co roku-przesympatyczne zwierzaki. Za miskę mleka odwdzięczały się pilnowaniem by populacja myszy była na bardzo niskim poziomie :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:3 nazwy róży nie znam, kupiona była w Biedr, albo w sklepie ogrodniczym...przypadkowy zakup, bez nazwy. Podobna jest do róży Westzeit . Róża kwitła kilka razy, ale przez te upały kwiaty szybko opadały.

W ogrodzie niewiele roślin kwitnie, z braku wody wszystko podsycha...hortensje, funkie- wysiane z nasion, paprocie, brunery tylko są podlewane. Róże jakoś dają sobie radę bez podlewania. Kwitną tylko mniej obficie.

Zawilec też jest wytrzymały na suszę kwitnie coraz obficiej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Coś cebulkowego, cebulkę dostałam w prezencie.
Obrazek

Hibiskus
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, bardzo ładne fotki :) Czy ta Twoja NN hortensja to czasem nie Vanily Fresh? (Pinky Whinky). Przebarwia się z białej na różową :)

Warzywniak też udany. u mnie było całkiem sporo ogórków, troszkę fasolki, ale marchewka nie powala wielkością...
Kwiaty bardzo ładne!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko ;:167 hortensja prawdopodobnie to Vanily Fresh...pięknie przetrwała upały, pozostałe gorzej zniosły suszę. Najbardziej boleję nad iglakami cztery wypadły, odmiany wolno rosnące...na ich miejsce trzeba coś posadzić. Bałagan się zrobił też na rabatach bylinowych, koniecznie trzeba coś z tym zrobić...trzy rabaty i kawałek skalniaka trzeba poprawić :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zawilec dalej kwitnie.
Obrazek
Hibiskus też dobrze daje sobie radę.
Obrazek

Ostatnio trawy doszły do ogrodu...zostaną powplatane pomiędzy inne rośliny.
Acorus....
Obrazek
zostanie podzielony, wyjdzie kilka mniejszych sadzonek.
Obrazek
Turzyca muskegońska...została podzielona na dwie sadzonki.
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Aniu :wit u mnie zawilce nie są wytrzymałe na suszę, niestety ;:222 . Chwaliłam się, że pojem żurawiny, dobre sobie :;230 , wyschła na wiór razem z owocami. Teraz mogę się pośmiać bo przebolałam straty, trudno, wcześniej nie było do śmiechu.
Cudne te Twoje hortensje, oczko z całą otoczką, jeżówki białe i zawilce. ;:196
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, u mnie ogród tez wymaga poprawek, upały upaliły niektóre hortensje, zbrązowiały tak jak i u Ciebie. Miniaturowe iglaczki- sama nie wiem czy przypaliło mi je słońce czy zaatakowały przędziorki- ale mam problem z brązowieniem i opadaniem igiełek :( chwilowo nie mam nastroju na prace ogrodowe :(
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”