Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

April pisze: Agness, ......że nie wiem co to nasiennik u lilii :;230 Opadły płatki to obcięłam tę końcówkę po kwiatku i tyle ....
Joluś i zrobiłaś idealnie tak jak trzeba ;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, bardzo ładny przetacznik "Blue Pyramide" - muszę go upolować. W ogóle chciałabym przetaczniki posadzić na nowej rabacie, podobnie jak liatry..ale te, które kupiłam w Biedronce u mnie się strasznie "ślimaczą".. ;:218
Pięknie kwitną Ci hortensje, Limelight zakupię jesienią :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witam wszystkich, przepraszam nie będzie zdjęć bo wczorajsza wichura mocno pokrzyżowała mi plany. Nie mam prądu i nastroju.

Jule, będę eksperymentować zatem na wiosnę :lol: A Twoje może się jeszcze wybarwią.

Sosenki, z tym kwitnieniem to też różnie bywa, jedno kwitnie a drugie nie i nie znam przyczyny

Agness, czasem przez pomyłkę coś mi się uda nie popruć ;:224

Kasiu, przetaczniki uwielbiam, niestety u mnie jakoś trudno dostępne. Dokupiłam wczoraj jeszcze jednego ale bez nazwy. Wkleję zdjęcia jak już będę miała prąd.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Wspolczuje wichury i braku pradu. Tutaj przedwczoraj dosc mocno wialo ale oprocz wywroconego parasola wiekszych szkod nie zanotowano. Ale wiac musialo zdrowo, bo parasol jest ogromny i podstawe ma z plyt betonowych a to juz nie takie halo zeby wywrocic.
Mieczyki sie nie wybielily, sa zolciutkie jak cytryny - wszystkie 10 sztuk, dzisiaj ida na sciecie. W wazonie nie beda robic kontrastu z rozowym :wink:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, dzień dobry... jaka wichura? po mojej stronie było spokojnie i nawet nic nie padało...
Mam nadzieję, że szybko przywrócą Wam prąd... głaski ;:168
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, współczuję braku prądu. Ciężko bez niego żyć. U mnie tylko solidnie podlało w sobotę, bo wczoraj to juz mniej. Żadnych szkód nie zrobiła natura.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, w mojej gminie niestety było źle. To na Mazowszu gmina która najbardziej ucierpiała od wczorajszej nawałnicy. Kilkanaście dachów zerwanych w okolicznych miejscowościach. U mnie to drzewa tak się gięły że niewiele brakowało żebym miała jakieś na dachu. Trochę tylko porządkowania i będzie ok. Ale przeżycie mało przyjemne, byłam wtedy w domu.
Aguś, jak widzisz te zjawiska są bardzo miejscowe ale przy tym niezwykle silne. Dzwoniłam właśnie do syna zapytać co tam słychać to mówi że od rana już kilka razy włączali i wyłączali prąd, więc pewnie wciąż nad tym pracują. Tragedia jak niektórym domy mieszkalne prawie wyburzyło. Niedaleko mnie taką ogromną stodołę drewnianą to złożyło jak domek z kart. Fakt że nie było to nowe. Ale i tak pokazuje jacy jesteśmy bezsilni wobec natury.
Marzenko, dobrze że u Ciebie tak łagodnie a deszczyk z pewnością się przydał.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie, którego listopada to cała wieś prądu nie miała prawie tydzień. Teraz jakoś omijają nas te wichury. Może lotnisko ma na to wpływ i rozpędzają te kataklizmy, żeby im F16 nie poodlatywały bez pilotów :;230
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jest cieply teren, do tego plaski i takie wiatrowe hocki-klocki latem sa prawie pewnikiem - raz mniej raz wiecej. Pare lat temu wyrwalo nam z korzeniami wielkiego ponad 15m jesiona przed domem, dobrze ze polecial w tyl na ogrod sasiada a nie na nasza szeregowke. Fakt ze wteczas jeszcze nie mieszkalismy tutaj ale ze szeregowki sa ze soba polaczone, to zlozyly by sie jak domek z kart. Dwa lata pozniej przeszla taka traba, ze wiekszosc parku Legnickiego skasowala - nie mowiac o dachach i domach po drodze. W zeszlym roku bylo spokojnie, bo tylko po jednym drzewie owocowym trzem sasiadom zabralo .... ale ze taki rejon jest, to wszyscy sie z tym licza i dosc dobrze zabezpieczaja ogolnie, tak ze pradu nam jeszcze z tego powodu nie brakowalo.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

April, bardzo mi przykro słyszeć o wichurach w Twoim rejonie...Dobrze, ze obeszło się bez większych strat ;:168 Trzymaj się i uszy do góry ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie, jakoś wczoraj nie zdążyłam zciągnąć zdjęć z aparatu. Zajęci byliśmy porządkowaniem po wichurze. Trzeba było ściąć dwa drzewa bo niebezpiecznie się pochyliły. Sporo było połamanych gałęzi, ale już ogarnięte z grubsza.

Marzenko, nas do tej pory nawet burze lekko omijały skręcając nad Bug lub w stronę Wisły, to pierwszy raz tak dokopało, choć trudno mi oceniać, przecież mieszkam tam dopiero dwa lata.

Jule, trochę trudno mi sobie wyobrazić jak można się zabezpieczyć przed wichurami. Dom starałam się wybudować bardzo solidnie, żadnych prowizorek, bo to często widać po wichurach jak dachy pozrywane i pokazują taki dom a tam nawet wieńca na górze nie było a dach przybity paroma gwoździami. To nawet mniejszy wiatr taki dach może uszkodzić. Ale co innego wichury czy trąby które dosłownie burzą mury, na to nie ma zabezpieczenia. Mam sobie wybudować schron? Nie, nie poddam się czarnym myślom, bo i tak M twierdzi że jestem bardzo szybko skłonna do paranoi. Złości się jak karzę mu wycinać drzewa najbliżej domu żeby nie były dla nas zagrożeniem. Jedyne to planuje kupić agregat prądotwórczy żeby czuć się odrobinę bardziej niezależna od tych częstych wyłączeń prądu.

Kasiek, dziękuję za ciepłe słowa, jakoś sobie radzimy. Żal mi tych ludzi co im zniszczyło domy, bo to najczęściej słabe budowle, często wynikające z braku pieniędzy, postawione tanim kosztem i jeszcze takie nieszczęście. Przynajmniej tym razem nikt nie zginął. Niestety na najbliższy weekend zapowiadają podobne zjawiska ;:145
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O zabezpieczeniu mam na mysli np to, ze gmina tam gdzie byla w stanie, systematycznie zmieniac zaczela kable napowietrzne na kable ziemne. Do konca i tak nikt nie jest w stanie calkiem sie zabezpieczyc przed zywiolem ... Wroclawianka jestem i Odra tez nieraz dawala popalic i zagladala w okna :roll: Teraz zreszta po tych ciaglych opadach u nas - wody sie podniosly i zalalo pare wiosek i to dosc dotkliwie.
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Ach...straszne są te żywioły...i faktycznie ciężko cokolwiek przed nimi zabezpieczyć lub uchronić :roll:
Trzymam kciuki, żeby w weekend już nie było powtórki. Ja zawsze oglądając pogodę dokładnie słucham, co tam w okolicach Wrocławia. Ponieważ i ja Dolnoślązaczka :D
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

U mnie panuje absolutny spokój pod względem pogodowym, ale wiem, że w tym roku to jakieś wariactwo z tą aurą jest.
No nic, nie poradzisz na to wszystko. Szkoda tych twoich drzew, ale może to dzięki nim wichura nie dotarla do samego budynku.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, nie zazdroszczę wycinki drzew, ten rozgardiasz w obejściu. Pamiętam jak Iza-Tamaryszek miała połamane drzewa po wichurze. Lepiej, ze wycięłaś te swoje blisko domu rosnące sosny. Uważam, że dmuchanie na zimne nie zaszkodzi. Potem koszt naprawy dachu wielki i po co?

Znów mam dołki z ogrodem, muszę trochę dom ogarnąć, bo M wraca do domu. Trzeba się naszykować.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”