Kwiatoterapia u Asi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiatoterapia u Asi

Post »

Iwonko, nieskalana biel jest tylko na tym fragmencie ponieważ wiatr zrobił wielką wydmę ze śniegu :D i nie da się tam chodzić ponieważ pod spodem są krzewy i Rh. Za to w miejscach gdzie są karmniki śnieg jest mocno udeptany. Aż się boję o trawnik na wiosnę bo wszędzie radzą żeby zimą po nim nie chodzić. W sprawie choinki zajrzyj na pw.

Moniczko, miło mi z powodu nowego gościa :wit . Cieszę się, że Ci się u mnie spodobało i zapraszam częściej :D .
U mnie dzikie ptaki czują się bardzo bezpiecznie bo oprócz Wacików nic nie biega po ogrodzie. Pewnie gdyby był kot byłoby inaczej. Fajnie, że masz duże drzewa (już u Ciebie byłam i widziałam :D ) . Ja niestety nie mam na czym zawiesić budek choć bardzo bym chciała. Moje drzewa jeszcze młode i przy silnym wietrze kiwają się całe a ptaki tego nie lubią. Może za 5-10 lat coś uda mi się zawiesić.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Asiu co do tego żółtego kwiatka, to nie wiem. Przywlokłam go w donicy w której kupiła gaurę. Było to i takie coś płożące bordowe, też kwitnące na żółto. Nela, jak była u mnie, też zachodziła w głowę co to takiego. Porozsadzałam w trzy miejsca. Ciekawe czy przeżyje zimę. Jak przeżyje, to super. To jest płożące i ma długie pędy. Liście ma żółte cały rok. Zobaczymy do wiosny. Jakby co, to się przypomnij. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Choinka iście bajkowa! Bardzo mi się podoba! Może i ja skorzystam z tego pomysłu...U mnie tradycyjnie choinkę ubieramy dopiero w Wigilię więc odrobinę czasu mam na zakupy dodatkowych ozdób w kolorze turkusu.
Asiu pewnie pojedyncze sztuki krukowatych nie są niebezpieczne. Choć to bardzo cwane i inteligentne bestyjki. Rozumiem, że są głodne i czasem je też dokarmiam - ale w parku. Na swoja działkę ich nie zapraszam. Mimo to przylatują stadem ( nawet liczącym 20-30 sztuk) i wyjadają wszystko sikorkom i mazurkom. Na domiar złego co roku wydziobują wszystko co wystaje zielone spod śniegu np. moje żurawki :evil: a wczesną wiosną biorą się za wschodzące cebulowe. To niestety uroki sąsiadowania z parkiem :cry: plus śmieci wrzucane czasem przez ludzi.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo piękna choinka. Zdjęcia zimowe też cudne. ;:63 Co to za ptak/kura? Przepraszam, proszę się nie śmiać, bo ja naprawdę nie wiem. :wit ;:196
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Asiu, bajeczna choinka, podziwiam tę dbałość o każdy szczegół.
Zachwyciło mnie też zdjęcie domku Wacików, coś wspaniałego. Czy planujesz może rozmowę wigilijną z nimi? U mnie w domu zawsze dajemy zwierzętom opłatek, to taki obyczaj, który mama zapamiętała z dzieciństwa na wsi.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Dziewczynki, bardzo się cieszę, że choinka Wam się podoba, dziękuję :D

Tosiu, będę musiała poszperać w necie bo ta roślinka nie daje mi spokoju.
A co zrobisz jak się okaże, że to chwast? :;230

Izuniu, dzięki za ostrzeżenie. Do tej pory nie przyglądałam się co one tam wydziobują.
Chociaż mam ma m nadzieję, że na wiosnę i tak wszystko odrośnie ze zdwojoną siłą
tylko rzeczywiście cebulowych byłoby szkoda.
Ale z drugiej strony to parku za płotem zazdroszczę. Zawsze co park to park.

Stasiu, to kurki jedwabiste nazwane przez Monię (vertigo) Wacikami.
Ich historia w moim ogrodzie zaczyna się na 26 stronie więc jak nie będziesz miała nic innego do roboty
to możesz przejrzeć jak dorastały.

Aniu Zielona, na pewno dostaną opłatek, tak jak i ryżowce.
Mnie babcia wpoiła ten zwyczaj bo też się wychowywała na wsi
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Asiu,
oryginalna choinka ;:63 robi prawdziwie zimowy klimat! ;:108
Zachwycam sie twoim ostrokrzewem z kuleczkami. Bardzo podobają mi sie dekoracje z jego gałązkami.
Kiedyś posadziłam jeden, który zmarzł od razu w pierwszą zimę.
Dwa lata temu kupiłam nastepny ale nie zawiązuje kulek, potrzebuje drugiego do zapylania.
I tak nadal czekam :P

Wracając jeszcze do miniaturowych różyczek, twój gratis od Kordesa to może być Charmant- jego najlepsza różowa miniaturka ostatnich lat. na zdjęciach wychodzi różnie, bo kwiaty ma dośc zmienne. W google/images można porównac jego różne zdjęcia kwiatów. Porównanie zostawiam tobie, bo sama nie widziałam jej na żywo :wink:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Ewuniu, dziękuję ;:196 .
Ja z ostrokrzewem też miałam trudne początki.
Kupiłam śliczny krzaczek z kuleczkani, więc miałam 100% pewności, że to "dziewczynka".
Po pewnym czasie zaczęły żółknąć i opadać mu liście, choć nie było widać na nich żadnych objawów choroby
ani żerowania szkodników. Posiłkując się literaturą odkryłam, że nie pasuje mu zbyt wilgotne stanowisko (tuż przy rynnie).
Po przesadzeniu i przycięciu odżył i wygląda wspaniale. W sumie ostrokrzewów mam 4 w tym jeden "chłopak".
Jeden z nich to tegoroczny zakup. Jeszcze nie zimował ale mam nadzieję, że sobie poradzi.

Widziałam te Charmant'y i faktycznie wykazują dużą zmienność :roll:
Ale nie brałabym tych zdjęć za bardzo serio bo wśród nich jest też zdjęcie mojego autorstwa
przedstawiające austinkę "Crocus rose" ;:224
Ja się chyba muszę pogodzić z tym, że rosną u mnie te piękne bezimienne :D .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Asieńko, to nie wygląda na chwast! Zobaczymy czy przeżyje. Jak nie, to będę tego szukać do utraty tchu, bo ładne!! Buziaczki ;:196 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Nadrobiłam zaległości Asiu :D
Jestem oczarowana, tak pięknie patrzysz na świat. Fantastyczne zdjęcia i wspaniałe opisy róż. Można zrobić mini przewodnik - szukaj wydawcy ;:138
Kwiatoterapia działa, zrobiło mi się cieplutko i bardzo, bardzo miło. A lista Twoich zakupów różanych wprawiła mnie w iście szampański nastrój ;:138 Podziwiając choinkę czekam na festiwal róż... już....
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzień dobry Asiu. Choineczka w bardzo oryginalnej kolorystyce. Na zdjęciach brąz świetnie współgra z lodowym niebieskim, ale ciekawa jestem, jak w rzeczywistości wygląda to w zestawieniu z zielenią igliwia. Na pewno trochę cieplej, prawda?
Ja także lubię poeksperymentować z barwami, jeśli chodzi o ubieranie choinki. Jednak ogranicza mnie kolorystyka mojego domu (żółto-zielono-pomarańczowa), więc nie ma mowy o zastosowaniu niebieskiego, powstałby wtedy dysonans.
Asiu, mam dwa pytania odnośnie róż.
1. Gdzie się w nie zaopatrujesz? Na Al. Krakowskiej czy może gdzieś indziej?
2. W jakim programie robisz napisy na zdjęciach? Darmowym?
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Małgosiu, dziękuję za ten świąteczny nastrój

Fabi, ten turkus to trochę kontrowersyjny kolor na święta i nie dziwię się, że postanowiłaś w tym roku coś zmienić.
Choinka ubrana w turkus z dodatkiem bieli wydaje się wręcz nierealistyczna. Ale przez to właśnie jest taka piękna.

Tosiu, z tym chwastem to był żart :D . Przecież nie pielęgnowałabyś czegoś co wygląda na intruza ;:170 .
Pasztet się robi, a M na pewno dopilnuję :;230

Izuniu, mów mi tak, nawet nie wiesz jak mi się buzia cieszy :D .
Zapraszam częściej, żebyś już nie musiała nic nadrabiać ;:108

Wandziu, choinka z zapalonymi lampeczkami wygląda bardzo przyjemnie, świątecznie i ciepło, ale faktycznie,
jak zgasić lampki, zwłaszcza przy pochmurnej pogodzie, to wygląda jak lodowa królowa.
Tutaj małe sprostowanie co do brązu. Jego wcale nie ma. Trochę może aparat przekłamuje.
Dodatki w mieszkaniu mam grafitowe i z turkusem to nawet dobrze wygląda.
Róże zamawiałam głównie bezpośrednio u Kordesa i z Rosarium, ale w Al. Krakowskiej kupiłam kilka Leonardów.
Lubię też robić zakupy w Józefowie i Piasecznie. Cudne ale drogie róże są niedaleko mnie przy Baletowej
(ale tylko w doniczkach)
Napisy robię w darmowym programie IrfanWiew.

Teraz jeszcze kilka zbliżeń na choinkę:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Asiu, jak Święta?
Szkoda, że nie byłam u Ciebie wcześniej. Piękna choinka. Ozdoby też oryginalne. Nawet niedźwiedź polarny się przyplątał :D
Prawdziwa choinka Królowej Śniegu.
Nie dziwię się obecności ptaszków. Przecież tak je lubisz. ;:196
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Piękna ta choinka, a ja się zastanawiałam, co dobrać do bieli...
I skończyło się na granatowym, bo miałam ze starych zapasów :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”