Trawnik po zimie cz. 1
Re: Trawnik po zimie
Witam! Zwracam się z prośbą o poradę. Zeszłej zimy wprowadzaliśmy się do nowego domu. Od marca zaczęły się prace w ogrodzie(o ile to można nazwać ogrodem)przekopywanie łopata, kultywatorem wyrównywanie (piachu), na to była nie za duża warstwa ziemii kupiona od znajomego rolnika(ziemia niby ciemna i dla mnie pączątkowego ogrodnika wydawała się dobra skoro ciemna), następnie wysiewanie trway i wielkie oczekiwanie na "wymarzony dywanik" i co wzeszło? niby wschodziło bo było podlewanie dbanie itp ale w momencie jak urosła zaczęła chnąć i żółknąć i przestawała rosnąć do tego stopniażeani razu nie było koszenia (bo była za mała żeby kosić)a siana była póżnym latem już po upałach. Dałam ziemię do badania i okazało się że jest za kwaśna i miałam posypać wapnem. Kupiłam wapno z magnezem obsypałam całą trawę na jesień i nie wiele co dało, jestem złamana.Co mam teraz dalej robić z tym moim"dywanikiem"na wiosnę, chcę zakupić areator-wertykulator elektryczny(na spalinowy nie mam ażtyle funduszy), w ogrodniczym sklepie powiedzieli mi że obsypywanie wapnem mam powtórzyć wczesnę wiosną, potem pewnie nawożenie , posypanie jakimś preparatem na chwasty. Niby teoretycznie wiem co powinnam robić ale nie wiem czy to pomoże mojemu trawnikowi ? Kiedy mam zacząć i w jakiej koejności i kiedy co powinnam robić, jakich preparatów używać? Wiem że się rozpisałam ale nie szukam jakiś informacji w internecie mam nadzieję że tutaj je znajdę . Z góry dziękuję!
Faktycznie się rozpisałaś, ale zabrakło najważniejszych informacji.
Zacznijmy od podstawowych:
- jaka jest wartość pH, co znaczy, że za wysokie? - skład mieszanki traw
- jak wysiałaś (czy nasiona zostały przykryte/na jaką głębokość)
- jaki zastosowałaś nawóz/ w jakiej ilości
- jak często podlewałaś.
Zacznijmy od podstawowych:
- jaka jest wartość pH, co znaczy, że za wysokie? - skład mieszanki traw
- jak wysiałaś (czy nasiona zostały przykryte/na jaką głębokość)
- jaki zastosowałaś nawóz/ w jakiej ilości
- jak często podlewałaś.
Była to trawa boiskowa , zakupiona na allegro, niestety nia pamiętam składu.Wysiewanie podzeliliśmy na 3 etapy ponieważ mamy dużą działkę,pierwszą cześć w sierpniu wysiałam trawę zagrabiłam, ubiłam i podlałam i tak było z pozostałą częścią trawnika która była wysiana we wrześniu.Podlewałam reguralnie, jak było ciepło nawet 2 razy dziennie a raz to już obowiązkowo.Gdy zaczęły się problemy z trawą poszłam do najbliższej szkółki roślin i tam zaniosłam ziemię do badania i powiedzieli mi że jest kwaśna oraz żebym obsypała wapnem. Nie nawoziłam bo nie było praktycznie czego nawozić, co wyrosło to zżółko i przestało rosnąć, nie wyglądało to jakby było uschnięte od słońca(czy niepodlewania) Chciałam posypać nawozem teraz na wiosnę ale w taki wypadku nie wiem od czego zacząć?
Zaglądnij na PRIV, przeczytaj i wyciągnij wnioski.dtk13 pisze:Była to trawa boiskowa , ...
Rozsypane wapno obniży pH za 12 miesięcy
Problem w tym, że nie wiesz jakie masz pH, a co za tym
idzie ile i jakie wapno podać. Swoją drogą do trawnika
interwencyjnie podaje się nie wapno, a kredę.
Działanie jest znacznie szybsze i jest łatwiej kontrolować.
Kolejna sprawa to zakładanie trawnika zaczynamy od tego co
dostałaś na PRIV.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 lis 2012, o 19:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ogrod2000, można prosić o dokładnie takie samo PW? mam ten sam problem, tylko że u mnie zakładała to "firma" dwa lata temu. Szkoda mi zrywać trawę i siać tak jak wcześniej wspominałem.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 lis 2012, o 19:07
Nie wiem czemu nie mogę odpowiedzieć na PW więc piszę tu. Co myślisz o polifosce 20 lub azofofosce?
Przepraszam ale nie dostałam nic na PRIV, nie wiem czemu?
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Tez przymierzam się do wapnowania trawnika.pH zmierzę jeszcze raz na dniach.Zastanawiam się tylko czego użyć.może to? http://www.kwiateo.pl/dolomit-nawoz-wap ... -10kg.html i Jeszcze jedno pytanie czy taki preparat nie jest szkodliwy dla zwierząt?mam na myśli psy i koty,jakby nie było będą po tych chadzać?
Czy kret jest oznaką nadchodzącej wiosny?U mnie pojawiło się osiem ogromnych kopców,przewietrzę im norkę to może przeniosą się do sąsiada
Z tego co wyczytałam na forum to innego sposobu na nie ma.

Pozdrawiam,Basia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 wrz 2012, o 19:39
U mnie robią kretowiska gdy tylko ziemia nie jest zamarznięta na kamień, także niekoniecznie zwiastują wiosnę.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 wrz 2012, o 19:39
Co do sposobu to albo humanitarne wywożenie, albo urządzenie nazywające się kret boom.
- _Kasia_
- 100p
- Od: 26 lip 2012, o 08:54
- Kontakt:
Podłączam sie do pytania, ten prepzrat czy może cos innego. mam 1500 m2 do nawiezienia.danutka66 pisze:Tez przymierzam się do wapnowania trawnika.pH zmierzę jeszcze raz na dniach.Zastanawiam się tylko czego użyć.może to? http://www.kwiateo.pl/dolomit-nawoz-wap ... -10kg.html
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
znalazłam tenże w sklepie ogrodniczym 20 kg za 10 zeta/odpada przesyłka/ i to chyba najtańszy jaki jest na rynku/markety drożyzna/
do basiabar
Basiu co masz ma myśli "przewietrzę im norkę to ...."- jak będziesz wietrzyć ?
Basiu co masz ma myśli "przewietrzę im norkę to ...."- jak będziesz wietrzyć ?
duduś