Nie jestem specem z tej strony, ale ja zawsze swoje hipki, po wsadzeniu ponownym do doniczek, podlewam na podstawek, tak jest najbezpieczniej, bo Hipki nie lubią przelania, i do wody dodaję nawóz do roślin kwitnących (jakikolwiek), od tego sezonu(po radach Czarodzieja Przema) przed wsadzeniem do doniczek zaprawiam je w środkach grzybobójczych( miałam ostatnio nieprzyjemną historię z cebulami zakupionymi na alle), od kilku dobrych lat mam Hipki, co roku staram się dokupić coś do mojej kolekcji nowego, w tej chwili mam 25 cebul- 6 wsadziłam do doniczek- reszta jeszcze śpi....We wcześniejszych postach jest bardzo dużo rad odnośnie pielęgnacji Hippeastrów-poczytaj szczególnie posty Przema- rady bardzo dobre- przekonałam się o tym sama- powodzenia w uprawie
Hippeastrum(zwartnica) cz.1
-
evluk
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hej Kocurku
Witam
Nie jestem specem z tej strony, ale ja zawsze swoje hipki, po wsadzeniu ponownym do doniczek, podlewam na podstawek, tak jest najbezpieczniej, bo Hipki nie lubią przelania, i do wody dodaję nawóz do roślin kwitnących (jakikolwiek), od tego sezonu(po radach Czarodzieja Przema) przed wsadzeniem do doniczek zaprawiam je w środkach grzybobójczych( miałam ostatnio nieprzyjemną historię z cebulami zakupionymi na alle), od kilku dobrych lat mam Hipki, co roku staram się dokupić coś do mojej kolekcji nowego, w tej chwili mam 25 cebul- 6 wsadziłam do doniczek- reszta jeszcze śpi....We wcześniejszych postach jest bardzo dużo rad odnośnie pielęgnacji Hippeastrów-poczytaj szczególnie posty Przema- rady bardzo dobre- przekonałam się o tym sama- powodzenia w uprawie
- Nela
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój następny rozkwitnięty biały- okazał sie być już trzecim u mnie JEWEL...
A więc szykuje mi się spora donica z kwitnacymi jednakowymi cebulami. Nie bedę musiała czekać na rozrost matecznej- szybciej mi to wyjdzie...
/A miał być WHITE NYMPH
/

A więc szykuje mi się spora donica z kwitnacymi jednakowymi cebulami. Nie bedę musiała czekać na rozrost matecznej- szybciej mi to wyjdzie...

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Witam w Waszym wątku. Jeszcze jakiś czas temu uważałam się tylko za Storczykomaniaczkę, ale odkąd trafiłam przypadkiem na allegro na aukcję z amarylisami zachwyciłam się tymi kwiatami
Wczoraj kupiłam swojego pierwszego amarylisa, nieoznaczonego ani kolorem ani nazwą, po 7,99 w Lidlu. Nawet nie wiem jaki będzie miał kolor.
Jestem w trakcie przeglądania tego wątku i nie mogę się napatrzeć na Wasze cudeńka. Mam nadzieję, że będę umiała się zająć moimi i też będą cieszyć oko.
(Napisałam "moimi" bo mama kupiła mi dzisiaj drugiego
)
Wczoraj kupiłam swojego pierwszego amarylisa, nieoznaczonego ani kolorem ani nazwą, po 7,99 w Lidlu. Nawet nie wiem jaki będzie miał kolor.
Jestem w trakcie przeglądania tego wątku i nie mogę się napatrzeć na Wasze cudeńka. Mam nadzieję, że będę umiała się zająć moimi i też będą cieszyć oko.
(Napisałam "moimi" bo mama kupiła mi dzisiaj drugiego
Ja osobiście bym ją zostawił, zawsze sadziłem troszkę inaczej niż Nela bo sugerowałem się okresem spoczynku nie tym czy wybija kwiatostan chyba że wybijać zaczynała wcześniej niż miał się skończyć okres odpoczynku to sadziłem jeśli nie to po okresie spoczynku szły do ziemi i już, zawsze wybijały kwiatostan. 
- kocurek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nie wiem, jak była zimowana, kupiłam cebulisko na targu (rozumiesz, impuls ;)) ale kiedyś patrzyłam na cebulę kogoś z forum, gdzie Ty poznałeś po korzeniach, że zimowana była, moja wyglądała podobnie, więc kupiłam.Czarodziej_ pisze:Ja osobiście bym ją zostawił, zawsze sadziłem troszkę inaczej niż Nela bo sugerowałem się okresem spoczynku nie tym czy wybija kwiatostan chyba że wybijać zaczynała wcześniej niż miał się skończyć okres odpoczynku to sadziłem jeśli nie to po okresie spoczynku szły do ziemi i już, zawsze wybijały kwiatostan.
- Nela
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mam takich wiadomości jak czarodziej- ja sobie tylko tak uprawiam kwiatki amatorsko...

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec