Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Post »

Krzysztof - na wysiew nasion Adenium skusiłem się tylko dlatego, że zdobyłem nasiona Adenium arabicum, które muszę przyznać były bardzo "żywotne" - wszystkie wzeszły (12 na 12 wysianych nasion) w tym jedna siewka "albinos", którą zaszczepiłem na podkładce Adenium obesum. Gdybym nie zakupił nasion Adenium arabicum, nie robiłbym w tym sezonie wysiewu. Chciałem na własny użytek zakupi jeszcze po dosłownie kilka nasion innych Adenium, ale u nas to rzecz nie do zdobycia.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
emmi53
200p
200p
Od: 20 sty 2010, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obserwuję Twoje poczynania z adenium bo sama wyhodowałam 8 "wymoczków" trochę większych od siewek , które obecnie masz. Moje 2 letnie wielkoludy (10-15 cm) wywaliłam z doniczek i okazało się, że 2 z nich ma korzeń grubszy niż kaudeks - śmiesznie to wygląda jak by rosły do góry "nogami". Powiedz co robiłam nie tak. Stoją na zachodnim oknie w ziemi do kaktusów, podlewam jak ziemia przeschnie - ooo zapomniałam o nawożeniu. Teraz wymieniłam im podłoże i czekam na efekt.
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Jak będzie ci zbywało Adenium arabicum to chętnie się zaopiekuję :)
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marek, jeżeli tylko wszystko pójdzie po mojej myśli, siewki - sadzonki będą rosły i rozwijały się nie gorzej jak te z wysiewu w 2010 roku nie ma sprawy, bardzo chętnie odstąpię - ja dla siebie chcę zostawić jedynie 4 sztuki, po dwie z odmiany. Na bieżąco będę przedstawiał jakie mam efekty w tegorocznej opiece nad sadzonkami, będziesz mógł obserwować jak się poszczególne sadzonki rozwijają. Tak jak napisałem, jak wszystko pójdzie dobrze sadzonki masz "zaklepane".

emmi53 pisze:/ ... / wywaliłam z doniczek i okazało się, że 2 z nich ma korzeń grubszy niż kaudeks - śmiesznie to wygląda jak by rosły do góry "nogami". / ... /
Zrób fotkę i wstaw na Forum.
Moim zdaniem wszystko jest w porządku. Podczas przesadzania powinnaś roślinki "podciągnąć" do góry, tak żeby odkryć część tych grubych korzeni, roślina będzie kształtować ładny kaudex. U mnie w sadzonkach z wysiewu w 2010 roku, też było kilka roślinek tak rosnących jak opisujesz. Jak dla mnie sama ziemia do kaktusów w którą przesadziłaś jak piszesz, swoje Adenium nie jest najlepsza. Powinnaś dodać do niej po około 1/3 perlitu i 1/4 żwiru lub keramzytu ogrodniczego o granulacji 2 - 4 mm. Ja do nawożenia moich sadzonek używam nawozów o bardzo niskiej zawartości azotu, a z większą zawartością fosforu i potasu, dodatkowo dokarmiam naturalnymi gnojowicami z pokrzyw, skrzypu i mniszka lekarskiego.
Mieczysław
emmi53
200p
200p
Od: 20 sty 2010, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za radę. Znowu muszę je wysadzić z ziemi bo wsadziłam je trochę głębiej niż były. Do ziemi kaktusowej dodałam włókno kokosowe. W poniedziałek kupię żwirek i wymieszam. Spróbuję zrobić fotki i umieścić na forum
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Akwelan_2009 pisze:Marek, jeżeli tylko wszystko pójdzie po mojej myśli, siewki - sadzonki będą rosły i rozwijały się nie gorzej jak te z wysiewu w 2010 roku nie ma sprawy, bardzo chętnie odstąpię - ja dla siebie chcę zostawić jedynie 4 sztuki, po dwie z odmiany. Na bieżąco będę przedstawiał jakie mam efekty w tegorocznej opiece nad sadzonkami, będziesz mógł obserwować jak się poszczególne sadzonki rozwijają. Tak jak napisałem, jak wszystko pójdzie dobrze sadzonki masz "zaklepane".
Dzięki :heja mam nadzieję że będę mógł się jakoś zrewanżować ;:108
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oglądam od dłuższego czasu Twój wątek i wkońcu pozostawiam po sobie ślad.
Gratuluję przepięknej kolekcji i wspaniałych siewów.
Sama próbuję (po raz pierwszy w życiu) wysiewu Adenium. Twoje relacje bardzo mi pomogły. Teraz pozostaje tylko czekać na pierwsze kiełki.
Awatar użytkownika
Etna
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 13:30

Post »

Również podziwiam Twoją kolekcję. Obecnie, nie piszesz nic o swoich lithopsach, czy z nich zrezygnowałeś?
Pozdrawiam Sylwia.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, Lithops - były jednymi z pierwszych moich sukulentów, miałem zbyt mało wiadomości na temat opieki nad nimi i na dodatek z marketu. Początkowo bardzo ładnie rosły, ale jak doszło do zamierania starych liści i powstawania młodych roślinek, zaczęły się kłopoty. Młode roślinki wyrastały zdeformowane, w niczym nie przypominające roślin "matecznych". Są to rośliny o dość specyficznych wymaganiach i wymagają od "opiekuna" dość sporej wiedzy teoretycznej i jeszcze większej praktycznej, :oops: a ja takiej niestety nie miałem. Teraz nie mam żadnego "kamyka" i już raczej nie będę się o nie starał = brak miejsca, chociaż bardzo mi się podobają.
Mieczysław
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Etna
200p
200p

Post »

Szkoda :( Myślałam, że coś podpowiesz. Mam dorosłe rośliny, to moje pierwsze zimowanie - siedzą razem z kaktusami w jasnym, ale chłodnym pomieszczeniu (jeszcze się trzymają - zimę przetrwały, teraz zaczynają się marszczyć).
Pozdrawiam Sylwia.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O podpowiedź odnośnie opieki nad Lithops-ami nie musisz się martwić. Na Forum jest bardzo dużo Forumowiczów, którzy od lat w swoich kolekcjach mają te piękne rośliny i chętnie podpowiedzą jak najlepiej opiekować się roślinami. Proponuję: zerknij tutaj, bardzo cennych uwag udzielają w tym wątku "hen_s" - Henryk, "mgr_" - Marek, "blabla" - Tomek, na dodatek są niezmordowanymi, bardzo cierpliwymi i wyrozumiałymi "Podpowiadaczami". Na 100% uzyskasz takie podpowiedzi, jakie Ciebie najbardziej interesują.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Etna
200p
200p

Post »

Dziękuję bardzo :wit
Pozdrawiam Sylwia.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Potrzebna jest słoneczna cieplejsza pogoda - tegoroczne siewki potrzebują takich warunków do lepszego wzrostu. Siewki są bardzo zróżnicowane w wielkości, chociaż dzieli je zaledwie dwa dni od wykiełkowania:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- w doniczkach - 41 do 44 i 37 do 48 - sadzonki Adenium arabicum - rosną w miarę "równo".

Obrazek

Obrazek

- w doniczce nr - 12 "najstarsza" sadzonka - Adenium obesum.

Sadzonki Adenium obesum, są bardzo zróżnicowane we wzroście, uzależnione jest to prawdopodobnie od jakości nasion. Czekam na cieplejsze i słoneczne dni, żebym mógł wystawić sadzonki na obudowany balkon, nawet na 3 - 4 godziny, może wtedy różnice we wzroście zniwelują się.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzystając z niezbyt "upalnej" ale słonecznej pogody, na kilka godzin wystawiłem tegoroczne sadzonki żeby "zobaczyły" jak świeci słońce :wink: . Tą okoliczność uwieczniłem na kilku fotkach:

Obrazek

Obrazek

- na tych fotkach sadzonki Adenium arabicum:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest dość duża różnica w wyglądzie między sadzonkami Adenium obesum - delikatniejsze o różnej sile wzrostu i Adenium arabicum - bardziej wyrówna wielkość sadzonek, odróżniają się od sadzonek Adenium obesum większymi liścieniami oraz bardziej owalnym kształtem pierwszych liści.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Etna
200p
200p

Post »

Mietku, ładnie rosną i bardzo zdrowo wyglądają, słoneczko im się przydało :)
Pozdrawiam Sylwia.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”