Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

--julian-- pisze:Mój chleb pieczony na święta. Piekłem i robiłem trochę inaczej niż zwykle. Jestem bardzo zadowolony z tych licznych dziurek wewnątrz. Muszę popracować jeszcze nad utrzymaniem kształtu bochenka, bo trochę mi się rozlał. :lol:
:?:
Tylko co tu posmarować jak prawie same dziury?
Beata
Awatar użytkownika
porzeczkaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 24 lip 2012, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podlaskie

Re: Domowy chleb

Post »

milkapaula pisze:Cześć, macie doświadczenie z pieczeniem chleba pełnoziarnistego/razowego? Muszę takowy jeść a ciężko dostać dobry w piekarni,
tylko nie wiem jak przebrnąć przez te "cięższe mąki".
Wszystko zależy od tego jaki dokładnie chleb Cię interesuje? Chcesz piec żytni, a może pszenno żytni, na zakwasie, na drożdżach, a może połączyć i upiec na zakwasie i drożdżach i oczywiście czy wolisz dać samą mąkę czy również jakieś dodatki. Ogólnie to pieczenie chleba nie jest strasznie trudne, ale chleb pełnoziarnisty chlebowi pełnoziarnistemu nie jest równy, zależy co się lubi. Ja wolę dać czystszą mąkę, ale więcej ziaren. Jest natomiast jedna podstawowa zasada do której się stosuję, daję takie dodatki żeby mi smakowało :;230
Pozdrawiam Justyna
onazmijeczka
50p
50p
Posty: 69
Od: 24 sty 2021, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Zawsze robię z tego przepisu i wychodzi super


500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
7 g drożdży suchych
dwie łyżeczki cukru
dwie płaskie łyżeczki soli
4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane ? mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
opcjonalnie przyprawy do smaku ? raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków ? z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy
Przygotowanie chleba
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami
Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

Ma ktoś sprawdzony, dobry przepis na chleb z maszyny?
Beata
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Ja piekę w maszynie chleb na zakwasie.
Daję 130 gram zakwasu żytniego, 500gr. mąki ja daję samą pszenną 720 ale można dodać trochę mąki żytniej
300 ml. letniej wody, sól, łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżek oleju. Dodatki według uznania ja daję słonecznik, len, dynię.
Pozdrawiam Longina.
Magda68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 32
Od: 5 kwie 2020, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

A gdzie kupić dobrą mąkę samoprza lub płaskurki żeby nie były pryskane niczym :( ktoś ma namiary ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”