Fajnie się komponuje żółta róża z lawendą
Bogusiny Ogród (Bogusia2)
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Że też ja nie wpadłem na to, zeby ostróżki podpierać mini-pergolami
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- JLG

- Od: 15 mar 2009, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Napisałaś u Nigelli, że Ci się już nie podobają swoje zdjęcia, po tym jak zobaczyłaś jej zdjęcia... A ja się z Tobą nie zgodzę - bardzo dużo zależy od światła, aparatu, a w ogóle to jak może być zdjęcie nieciekawe, skoro jest na nim jedna z najpiękniejszych róż - Nostalgia... I zgadzam się w pełni z Danusią, połączenia róż z bylinami są mistrzowskie.
-
Bogusia2

- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie przemiłych Gości
. Dziś w Warszawie był pierwszy od dawna dzień bez deszczu i upalny. Nareszcie był czuć, że lato blisko. Ja ścinałam z żalem rozmoczone kwiaty róż. Niestety pojawiła się czarna plamistość na liściach niektórych różach. Mam mały kłopot. Zauroczona kolorem Veilchenblau, która niestety najpiękniejszy okres kwitnienia ma juz za soba, kupiłam dwie róże Lavender Dream z hodowli pani Małgorzaty Spasówki. W centrum ogrodniczym, w którym je kupowałam były krzewy kwitnące i w nierozwiniętych pąkach, Ja niestety wybrałam te niekwitnące i zobaczcie jak wygląda mój Lavender Dream i to obydwa krzewy.

Jestem zasmucona, bo z wielkim trudem sadziłam te krzewy w środu rabaty różowej i mam najprawdopodobniej Fairy Danse zamiast Lavender Dream. Sama nie wiem co zrobić. Drażni mnie ten kolor tuż przy Leonadro da Vinci i czuję, że jesienią będę je przesadzać.
Z L. da Vinci i z Warwick Castle jestem bardzo zadowolona. Mimo niesprzyjających warunków pogodowych kwiaty nie uległy szarej pleści, trzymaja się bardzo długo, szarzeją ale płatki nie opadaja. Duftwolke juz się zachwycałam, więc nie będę się powtarzać. Nie spodziwałam się, że tak piękna bedzie Erotika no i wreszcie po dwóch latach Rosarium U. pokazała kiść cudnych kwiatów. Eden zdobył się na jeden skromny pączek i czekam jak tez będzie wyglądać. Dużo pąków ale zamkniętych ma Pink Peace, po trzy pąki mają Mr. Lincoln i Casanowa. Pączki Lincolna są prześliczne. Zakwitła lilia królewska i w ogóle w ogrodzie unosi się cudowny zapach. A teraz kilka zdjęć:
Mam dwa krzewy Nostalgii i obydwa kwitną. Widać jak bardzo zróżnicowany jest stopień wybarwienia kwiatów.

Wczoraj zakwitła Ingrid Bergman
Pączek Mr. Lincoln

Lilia królewska z goździkami. Teraz czekam na Casablankę,żeby zakwitła.

Jeszcze raz Nostalgia
Leonadro da Vinci

Fellowship wchodzi w pełnię kwitnienia

Rosarium Uetersen

Duftwolke
Mary Rose

Jestem zasmucona, bo z wielkim trudem sadziłam te krzewy w środu rabaty różowej i mam najprawdopodobniej Fairy Danse zamiast Lavender Dream. Sama nie wiem co zrobić. Drażni mnie ten kolor tuż przy Leonadro da Vinci i czuję, że jesienią będę je przesadzać.
Z L. da Vinci i z Warwick Castle jestem bardzo zadowolona. Mimo niesprzyjających warunków pogodowych kwiaty nie uległy szarej pleści, trzymaja się bardzo długo, szarzeją ale płatki nie opadaja. Duftwolke juz się zachwycałam, więc nie będę się powtarzać. Nie spodziwałam się, że tak piękna bedzie Erotika no i wreszcie po dwóch latach Rosarium U. pokazała kiść cudnych kwiatów. Eden zdobył się na jeden skromny pączek i czekam jak tez będzie wyglądać. Dużo pąków ale zamkniętych ma Pink Peace, po trzy pąki mają Mr. Lincoln i Casanowa. Pączki Lincolna są prześliczne. Zakwitła lilia królewska i w ogóle w ogrodzie unosi się cudowny zapach. A teraz kilka zdjęć:
Mam dwa krzewy Nostalgii i obydwa kwitną. Widać jak bardzo zróżnicowany jest stopień wybarwienia kwiatów.

Wczoraj zakwitła Ingrid Bergman
Pączek Mr. Lincoln

Lilia królewska z goździkami. Teraz czekam na Casablankę,żeby zakwitła.

Jeszcze raz Nostalgia
Leonadro da Vinci

Fellowship wchodzi w pełnię kwitnienia

Rosarium Uetersen

Duftwolke
Mary Rose

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
Witaj, zawsze z niecierpliwością czekam na Twoje róże. Smutne rozczarowanie z tymi nowymi krzewami.
(będę prawdopodobnie dzisiaj u Spasówki, mogę zapytać o pomyłkę) Nostalgia też ma u mnie takie różne kwiaty...
Leonardo natomiast niezawodny- i obficie kwitnie i ciągle dobrze wygląda
Kupię go sobie więcej krzewów. Czy znasz takie podobne, które lekko się przewieszają?
Potrzebuję w kolorze łososiowym, lub pomarańczowym
(będę prawdopodobnie dzisiaj u Spasówki, mogę zapytać o pomyłkę) Nostalgia też ma u mnie takie różne kwiaty...
Leonardo natomiast niezawodny- i obficie kwitnie i ciągle dobrze wygląda
Kupię go sobie więcej krzewów. Czy znasz takie podobne, które lekko się przewieszają?
Potrzebuję w kolorze łososiowym, lub pomarańczowym
Pozdrawiam, nigella
-
Bogusia2

Witajcie Nigello i Ewo. Ewo, ja tez słyszałam o tej ulewie ale tylko słyszałam, bo w czasie jej trwania byłam w szpitalu u mojego Ojca w Międzylesiu a tam spadł króki deszcz i nic poza tym. Największy opad spadł na śródmieście. Zalało stację metra przy skrzyżowaniu Al.Jerozolimskich z Marszałkowską. Jak wracałam do domu widziałam stojące kałuże ale w mojej częsci Warszawy deszcz nie był zbyt dotkliwy a mój ogródek w ogóle nie ucierpał. Trochę zmókł nasz włóczęga Filip.
Bogusia
Bogusia
- Atka-a1

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bogusiu - róże piękne
, ale jak Ty to robisz, że dzwonki się nie pokładają? Moje leżą
Czekam cały czas na kwiaty mojej Nostalgii, a tymczasem oglądam Twoje róże. Zachwyciła mnie też Fellowship. I kolor i budowa kwiatu ... po prostu piękna. Mogłam kiedyś kupić, ale nie byłam pewna czy chcę
Teraz już bym się nie zastanawiała
Czekam cały czas na kwiaty mojej Nostalgii, a tymczasem oglądam Twoje róże. Zachwyciła mnie też Fellowship. I kolor i budowa kwiatu ... po prostu piękna. Mogłam kiedyś kupić, ale nie byłam pewna czy chcę
Teraz już bym się nie zastanawiała
- Hanka 1

- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Bogusiu
Podziwiam Cię nie tylko za piękny ogród ale i za umiejętność uszeregowania nasadzeń wg kolorów i nie tylko.W moim ogrodzie panuje raczej artystyczny nieład,mam dużo lilii i bylin,których "rozród" muszę bardzo kontrolować ,wystarczy jeden rok /jak ten kiedy wiosną nie miałam czasu zająć się ogrodem/ i na niektórych rabatach robi się busz.
A u Ciebie wszystko elegancko opisane,skatalogowane-podziwiam
Podziwiam Cię nie tylko za piękny ogród ale i za umiejętność uszeregowania nasadzeń wg kolorów i nie tylko.W moim ogrodzie panuje raczej artystyczny nieład,mam dużo lilii i bylin,których "rozród" muszę bardzo kontrolować ,wystarczy jeden rok /jak ten kiedy wiosną nie miałam czasu zająć się ogrodem/ i na niektórych rabatach robi się busz.
A u Ciebie wszystko elegancko opisane,skatalogowane-podziwiam
-
Bogusia2

Witam seredcznie miłych Gości
. Dzis był prawdziwie piękny, letni dzień. W ogródku trochę się zminiło. Przekwitł jaśmin i Veilchenblau. Kwitła równo miesiąc i koniec. Przekwitła Niobe i Betty Corning. Przekwitły dzwonki brzoskwiniolistne. Dziś ścięłam ostatnie. Był już najwyższy czas, bo prawie wszyskie maja rdzę. Na potęgę kwitną róże, zaczynają kwitnąć hortensje. Kwitną też samosiejki rudbekie owłosione. Niektóre róże już kończą pierwsze kwitnienie, inne już mają kwiaty drugi raz a kilka jeszcze nie zakwitło. W pącząch stoi Mr Lincoln i Extravaganza. Zachwycająco zakwitł Casanova i Pink Peace. I jaki zapach!. Po miesiącu kwitnienia zasłużoną przerwę robią sobie dwa krzewy Duftwolke. Zakwitł Chopin i jestem zachwycona. Ogromne, cudne kwiaty. Ogromne kwiaty ma też Ingrid Bergman. A tak to wygląda na zdjęciach.
Biedermeier, może się rozwinie?
Leonardo da Vinci, drugie kwitnienie już na wyższych pędach
Piękna NN, którą mylnie wzięłam za Marię Antoninę

A oto i sama królowa
Królowa Elżbieta

Pink Peace
Nostalgia, dwa ostatnie kwiaty z pierwszego kwitnienia
Erotica
Pączki Mr. Lincoln, w tlw Nina Weilbul
Ogromny kwiat Ingrid Bergman. Niestety gałązki się gną pod jego ciężarem

Chopin, cudny krzew, cudne kwiaty, cudny zapach

A to kolejny gentelmen, Casanova

Fellowship

Fresie, Olimpic Palace, lawenda, aksamitki, rudbekie.

Biedermeier, może się rozwinie?
Leonardo da Vinci, drugie kwitnienie już na wyższych pędach
Piękna NN, którą mylnie wzięłam za Marię Antoninę

A oto i sama królowa
Królowa Elżbieta

Pink Peace
Nostalgia, dwa ostatnie kwiaty z pierwszego kwitnienia
Erotica
Pączki Mr. Lincoln, w tlw Nina Weilbul
Ogromny kwiat Ingrid Bergman. Niestety gałązki się gną pod jego ciężarem

Chopin, cudny krzew, cudne kwiaty, cudny zapach

A to kolejny gentelmen, Casanova

Fellowship

Fresie, Olimpic Palace, lawenda, aksamitki, rudbekie.

Bogusia
Bogusia
-
Bogusia2

Kilka zdjęć róż z 5 tego lipca, dokumentujących ich kwitnienie;
Mr Lincoln, na dole Ingrid Bergman
Ingrid Bergman
Sutters Gold
Fellowship
Olimpic Palace
Leonadro da Vinci
Chopin

Pierwszy pąk Eden Rose

Mr Lincoln, na dole Ingrid Bergman
Ingrid Bergman
Sutters Gold
Fellowship
Olimpic Palace
Leonadro da Vinci
Chopin

Pierwszy pąk Eden Rose

Bogusia
Bogusia