Koleus Blumego cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Koleus Blumego

Post »

Gabrysiu ja swoje zimą trzymam na parapetach bo wiem z doświadczenia że wtedy nie stracą kolorków ani się nie wybujają ;:108
Suche powietrze z kaloryferów im nie przeszkadza wręcz przeciwnie szybciej ziemia im przesycha bo mnie przy podlewaniu czasami za bardzo dzbanek się przechyli i wlewam więcej wody niż powinnam ;:131 A tak po zatem to raczej nic szczególnego im nie funduję :roll:
guru302
500p
500p
Od: 14 lip 2012, o 23:09

Post »

Aniu , dziękuję za wyjaśnienie . Myślałam , że ciepło od grzejników im wysuszy listki .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Moje koleuski zakończyły swój żywot 3 noce temu w temperaturze -3 nie miały szans:

Obrazek
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj tak zimno było? U mnie chyba było cieplej w nocy..
Co do koleusów to spodobały mi się bardzo..Widziałam w internecie różne kompozycje w ogrodach , Super to wygląda..Można fajnie łączyć z kwitnącymi kwiatami..Super..
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andziax007 ja tez z ukorzenianiem na zimę jeszcze się nie wyrobiłam ale mam masę sadzonek w różnych pojemnikach bo te w skrzynkach za oknem były za wysokie więc jest z czego wybierać. Twoja kolekcja piękna , patrząc na nią widzę dużo wspólnych odmian czyli podobny gust :D
Co do niektórych mam obawy która z nas ma prawidłowo określone odmiany bo liście takie same a... nazwa odmiany inna.
Faktem jest ,że one trudne w identyfikacji, kolor nie zawsze jest wyrocznią bo zalezy od wielu czynników , kształt liści i inne szczegóły a także obserwacja w realu daja duże prawdopodobieństwo oceny prawda?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Andziax007 twoje kolekcja przepiękna. ;:138

christinkrysiu Krysiu mam do Ciebie zapytanie. Nie wiesz czemu Brooklyn Horror nie wybarwił mi się do tej pory marginesem fioletowym. Widziałam u koleżanki i u niej zmienił się prawidłowo. Jej koleusy rosły pod gołym niebem. Moje na tarasie pod dachem z poliwęglanu. Mogła to być ta przyczyna? Co o tym sądzisz?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Alu trudno powiedzieć czemu ... kolorystyka i intensywność wybarwienia zależą od stanowiska i dokarmiania wieloskładnikowymi nawozami . Stanowisko bardzo słoneczne przez wiele godzin to dla nich raj - widzę po swoich jak w te upały świetnie sobie radziły byle tylko wodę miały.
A kolorystyka ... dech zapierała :roll:
U Ciebie ten dach dawał jednak rozproszone światło a moje jak na przysłowiowej patelni od południa do zachodu słońca - jedno okno tak mam i tam 3 skrzynki stoją na zewnątrz okna.
Nawozy raz w tygodniu ale ... na działce bez nawozów sztucznych ( jedynie gnojówka i biohumus bo sa przeznaczone na mikstury ) i tez miały podobne barwy.
Po zimie następny sezon przed nami więc będzie okazja go sprawdzić - ja póxno dostałąm sadzonke wiec u mnie nie zdążył .
guru302
500p
500p

Post »

W tym roku chciałam przechować koleusa w domu ale coś mi go zaatakowało . . . Jakiś szkodnik i skończyło się tylko na dobrych chęciach :)
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

W tej sytuacji spróbowałabym przyciąć go przy ziemi. Odbiłby wiosną nowymi pędami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
guru302
500p
500p

Post »

Już go nie mam . Nawet nie próbowałam go ratować . Wylądował na kompoście .
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Moje koleusy zostały zaatakowane przez skoczogonki. Większość roślinek słabo wygląda..2 z nich jakoś w miarę. Nie wiem co robić.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

A ja właśnie wczoraj wysiałam swoje koleuski :D
Pozdrawiam, Kasia
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14

Post »

Co prawda jestem dopiero w połowie wątku.
Jeszcze nie obejrzałam wszystkich zdjęć, ale już mogę napisać , że macie fantastyczne okazy. kolorystyką powalają i zachwycają. Nie wiedziałam, że aż tyle tych "cudaków', może być.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

I ja wysiałam wczoraj ;) Nie mam doświadczenia, nasionek było mało, wysiałam wszystkie ;:306
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Rozana Zetnij najładniejsze pędy, oberwij dolne liście i wstaw do słoika z wodą. Jak na pędach pojawią się zaczątki korzonków wsadź do doniczek ze świeżym podłożem. To co zostanie po pobraniu sadzonek- możesz spróbować wstawić doniczki z roślinami do donicy i zalać wodą ponad poziom podłoża. Po 1-3 godzinach wylej wodę z miski. Powinno pomóc.Możesz też przesadzić rośliny do nowego podłoża ale wtedy też musisz przyciąć rośliny i wypłukać wodę z korzeni. Ale jeżeli nie są to jakieś cenne egzemplarze to najlepiej wyrzucić rośliny a w marcu poszukać nowych sadzonek i ukorzenić.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”